Радио Китай: Отношенията между САЩ и Китай ще останат „гореща зона”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9025556 Радио Китай: Отношенията между САЩ и Китай ще останат „гореща зона” Радио Китай: Отношенията между САЩ и Китай ще останат „гореща зона” www.24chasa.bg
Радио Китай: Отношенията между САЩ и Китай ще останат „гореща зона”

Специално за Радио Китай проф. д-р на философските науки, д-р по история, експерт по икономика и управление и специалист по Източна Азия проф. Нако Стефанов бе любезен да направи анализ и да изкаже мнение по редица аспекти от съвременното развитие на Китай, включително актуалните отношения между САЩ и КНР, както и да даде някои прогнози за тези отношения след изборите в САЩ.

„Несъмнено една от основните точки на конкуренция между двете съвременни супер-сили - САЩ и Китай - са високите технологии”, започва разговорът проф. Стефанов. „Главният въпрос е кой ще изпревари във формирането на съвременната високотехнологическа „парадигма” – т.нар. „Четвърта индустриална революция“, както Икономическият форум в Давос нарече още през 2018 г. тази парадигма.” Тук става дума за нанотехнологиите, биотехнологиите, изкуствения интелект, роботиката, новите източници на енергии, както и новите информационни технологии. Съревнованието в световен мащаб е именно кой ще бъде пръв?! И това е гигантска битка, която в САЩ нарекоха „Студената технологическа война” между САЩ и Китай”, казва експертът.

Професорът подчерта, че „В продължение на десетилетия САЩ имаха значителна преднина в редица области. Но днес ситуацията бързо се променя. Според официални източници, по-специално съгласно Световния индикатор за интелектуалната собственост, издаван от Световната организация по интелектуална собственост със седалище в Женева, Швейцария, нещата вече са съвсем различни от времето буквално преди броени години”. Този Световен индикатор е най-меродавнит справочника по редица показатели свързани с научно-техническия протрес, обяснява проф. Стефанов. Могат да се посочат редица примери:

- Заявките за патенти - ако се приемет тези по целия свят през 2017 год. за 100%, направените от Китай заявки са 43.6%, тези от САЩ – 19.2%, а от Япония – 10.1%.. В случая с т.нар. „полезни модели“ имама още по-драстична промяна в полза на КНР - първенството отново държи Китай с тотален превес - 95.8% от всичките полезни модели за 2017 год., след това е Германия – с 0.8% и трета е Русия – с 0.6%.

- Друг показател е търговската марка. Тук отново на първо място е Китай – 46.3% от признатите в света търговски марки за 2017 год., след това се нареждат САЩ с 5.0%, а на трето място е Япония – с 4.5%,

- При новите сортове растения, създадени през 2017 год. Китай е пак първи с 24.1% от всички нови сортове разработени в цял свят, Европейският съюз/ЕС/е втори с 18.5 и трети е САЩ с 8.4.

Разбира се, има и други важни показатели, но и горепосочените данни са достатъчно показателни – казва професор Нако Стефанов. След това той добавя и други примери: „Сред десетте водещи световни технологични корпорации, първите две места се заемат от китайски корпорации – „Huawei“ и “ZTE”, като седма е пак китайска корпорация – “BOE Technology group”.

На въпрос как би коментирал обвиненията на САЩ към Китай като основен виновник за разпространенията на Covid-19, професорът отбеляза, че е трудно да се направят детайлни коментари. Но, както всички ние виждаме – Китай съумя бързо и ефективно да се справи със заразата в Ухани и на други места в страната, а едновременно с това успя да реши и важни за страната въпроси, като бързото възстановяване на икономическия живот.”

Що се отнася до обвиненията, които отправят САЩ и Запада по отношение на КНР във връзка с Covid-19, професорът коментира, че в „в основата на тези обвинения е конкуренцията между Китай и САЩ, като последните са готови да включат в действие всичко, което те смятат, че ще може да запази досегашната им доминация“.

„Много важно е това, че Китай има много ясна стратегия за технологическо усъвършенстване на страната – Програмата 2025. В нея се съдържат 10 ключови сектори, които Китай възнамерява да развива, категоричен е проф. Нако Стефанов.

Сред тях са:

1. Новите информационни технологии,

2. Роботиката,

3. Авиационните и космически технологии. Така например Китай иска да излезе на глобалния пазар за широкофюзелажни граждански самолети, където досега доминираха американска корпорация като „Боинг“ и западноевропейската „Еърбъс“/Airbus/

4. Нови технологии в корабостроенето – засега Китай произвежда 47% от всички кораби в света, след него е Южна Корея с 26% и на трето място е Япония – с 19% , а само 2% се падат на всички страни-членки на ЕС. В тази класация САЩ дори липсват. Китай си е поставил целта да стане лидер във високотехнологичните разработки в корабостроенето.

5. Друг сектор в Програмата 2025 е високоскоростния ж.п. транспорт, като тук говорим също и за влакове на магнитни възглавница. Не бива да се забравя, че КНР има най-голямата мрежа за високоскоростни влакове в света. Като влакове на магнитни възглавници се движат засега само в Китай и Япония.

6. Енергоспестяващите технологии са друга значима област на високотехнологичното развитие на Китай.

7. Новите материали са много важна „мишена” в Програмата 2025;

8. Високотехнологичната медицинска апаратура е следващата област, в производството на която Китай също се стреми да се превърне в лидер,

9. Селскостопанското машиностроене е деветия приоритетен сектор, който има място в Програмата 2025.

10. На последно, но не и по важност място е оборудване за енергетиката.

Не може тук да не спомене, че още на 20 юли 2017 год. в КНР бе оповестен План за развитие на изкуствен интелект от следващо поколение, Китай си постави целта до 2030 г. да се превърне във водещ глобален лидер в тази насока, разказва Нако Стефанов.

Тук не бива да забравяме космическата стратегия на Китай. На 15 октомври 2003 год. първият китайски „тайконавт“ Ян Ливей лети в Космоса на борда на кораба „Шънджоу 5“. Две години по-късно през октомври 2005 г. с „Шънджоу 6“ са изпратени двама „тайконавти“. На 27 септември 2008 г. Джай Джънан става първият китаец излязъл в открития Космос. През 2007, 2013 и 2014 г. съответно Китай става третата страна с лунна орбитална автоматична междупланетна станция (АМС), с кацаща на Луната АМС, с луноход и връщаща се на окололунна орбита АМС. Още през 2011 г. Китай стартира първата си земна орбитална станция. През 2012 г. става четвъртата в света космическа държава проучила астероид, използвайки АМС. Същата година КНР изстрелва първия си пилотиран полет до националната орбитална станция. На 12.06.2012 г. „Шънджоу-9“ се скачва с космическия модул „Тянгун-1“. Екипажът е от 3 души, включително първата жена „тайконавт“ Лиу Ян. През 2018 г. Китай става световен лидер в космическите изстрелвания, произвеждайки 37 изстрелвания за година. Съвсем неотдавна КНР изпрати в космоса първия свой космически кораб за многократно използване, т.нар. „космическа совалка“.

„Ключовите стъпки на дългосрочната космическа стратегия на Китай включват следното: (1) Осъществяване на пилотирани мисии до Луната; (2) Изграждане на лунна база; (3) Безпилотна мисия до Марс; (4) Използване на пространството Земя-Луна за индустриално развитие, включително изграждане на спътникови соларни системи, базирани в космоса, които ще пращат енергия на Земята”, обяснява още професорът.

На въпрос за бъдещето на китайско-американските отношения след изборите в САЩ през ноември т.г. проф.Стефанов посочи, че много е трудно днес в пълната с хаос обстановка в САЩ да се прогнозира кой ще победи на тези избори. Но, каквито и да бъдат резултатите от тези избори в САЩ, може с високо степен на вероятност да се посочи, че отношенията между Китай и САЩ ще си останат една „гореща зона”, каза в заключение българският професор Нако Стефанов.

Ивета Балевска

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Снимка Радио Китай

Китайски археолози откриха близо 900 древни гробници край Големия канал в Тиендзин

Близо 900 гробници на почти хиляда години бяха открити в северния муниципалитет Тиендзин, съобщиха археолози в сряда, съобщи Радио Китай. Те се намират покрай Великия канал, най-дългия в света изкуствен воден път, който е обект на ЮНЕСКО. Според експертите гробниците са от периода между династиите Сун (960 г. – 1276 г.) и Цин (1644 г. – 1911 г.)

Снимка Радио Китай

Китай пусна мобилна лаборатория за диагностика на COVID-19

От началото на епидемията от COVID-19 чакането на дълги опашки за тестване за вируса е голямо предизвикателство. Появата на мобилна лаборатория обаче ще помогне за облекчаването на проблема, съобщава Радио Китай. Екип от учени от университета Цинхуа и компанията „Beijing CapitalBio Technology Co“ разработиха мобилен ван за тестване

Снимка Радио Китай

Китай избра 18 резервни астронавта за космическата си програма

Китайската програма за пилотирани космически полети избра нова група от 18 резервни астронавта, съобщи Радио Китай. От Управлението за пилотирани космически полети заявиха, че селекцията е направен наскоро от 2500 кандидата. В резервната група за първи път има космически инженери и експерти в областта на полезния товар

Китайският производител на смартфони „Виво“ навлиза на шест европейски пазара

Китайският производител на смартфони „Виво“ навлиза на шест европейски пазара

Китайският производител на смартфони „Виво“ (Vivo) обяви, че стартира бизнес в Полша, Германия, Франция, Испания, Италия и Великобритания, в опит да разшири присъствието си на европейските пазари, предаде "Радио Китай".  Същевременно, миналият вторник, компанията представи и първата си гама смартфони и съпътстващи устройства за европейския пазар

В Нанкин отвори врати университет за интегрални схеми

В Нанкин отвори врати университет за интегрални схеми

Нов университет, специализиран в индустрията за разработка и производство на интегрални схеми, бе създаден в град Нанкин, провинция Дзянсу. Той е първият подобен в страната и си е поставил амбициозната задача да култивира висококачествени кадри за един за сектора, който в последната година се превърна в една от големите ябълки на раздора между САЩ

В Пекин се проведе честване, посветено на 70-та годишнина от включването на китайски доброволчески сили в Корейската война

В Пекин се проведе честване, посветено на 70-та годишнина от включването на китайски доброволчески сили в Корейската война

Днес в Пекин се проведе честване, посветено на 70-та годишнина от включването на китайски доброволчески сили в Корейската война, участие в което взе и произнесе реч генералният секретар на ЦК на ККП, председател на КНР и Централната военна комисия Си Дзинпин, предаде "Радио Китай". На него той припомни, че през юни 1950 г

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Обектив Китай

СНИМКА: pixabay

Китай се стреми към справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19

През последните няколко дни участието на Китай в Проекта за прилагане на ваксините срещу новия коронавирус“ (COVAX) привлече вниманието на световните медии и бе високо оценено от международната общност. Китайски официални лица многократно подчертаваха през последните дни, че целта на този ход е да се насърчи справедливото разпределение на

СНИМКА: Радио Китай

Китайски представител в ООН призова Сърбия и Косово да продължат диалога

За продължаване на диалога и надграждане на постигнатото в усилията за нормализиране на отношенията си, призова Сърбия и Косово заместник-постоянният представител на Китай в ООН Гън Шуан, предаде "Радио Китай". „С посредничеството на ЕС, двете страни проведоха няколко кръга преговори през лятото, маркирайки официалното възобновяване на диалога

СНИМКА: Радио Китай

Китайският окръг Дзиенпин е мястото на най-много дълголетници в страната

Автономният окръг Дзиенпин, провинция Юннан, в който живеят основно представители на етническите малцинства мяо, яо и дай, бе определен от Китайската асоциация по геронтология и гериатрия (КАГГ) за района с най-голяма средна продължителност на живота в страната – 79,31 години в края на 2018 г. или с 2,31 години над средното в национален план

СНИМКА: Радио Китай

Бъдещият космически команден център на НАТО ще засили геостратегическото напрежение, смятат китайски експерти

Създаването на нов космически команден център на НАТО в германската авиобаза „Рамщайн“, с мотива противодействие на Китай и Русия, ще засили геостратегическото напрежение в района на Евразия и няма да помогне за разумния и смислен диалог за разоръжаване, смятат китайски експерти по въпросите на сигурността, предаде "Радио Китай"

СНИМКА: Радио Китай

Китай се присъедини към международния механизъм "Ковакс"

Китай ще се присъедини към международния механизъм „Ковакс“ (COVAX), който има за цел да осигури на справедлива основа всички държави с коронавирусни ваксини, когато се появят такива, съобщи говорителят на Външно министерство Джао Лидзиен на вчерашната си редовна пресконференция, предаде "Радио Китай"

СНИМКА: Радио Китай

"Радио Китай": Налагането на натиск от Швеция върху китайски компании обслужва интересите на САЩ

На 20 октомври Шведският орган за контрол на комуникациите обяви, че поради съображения, свързани с националната сигурност се забранява участието на китайските компании „Хуауей“ и „Джунсин“ в изграждането на 5G мрежата в страната. Също така преди 1 януари 2025 г. всякакво комуникационно оборудвания на „Джунсин“ от мрежи в Швеция трябва да бъде

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber