Владимир Колев: Винаги се стремим да бъдем сигурен партньор на учителите и училищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9023463 Владимир Колев: Винаги се стремим да бъдем сигурен партньор на учителите и училищата Владимир Колев: Винаги се стремим да бъдем сигурен партньор на учителите и училищата www.24chasa.bg
Владимир Колев: Винаги се стремим да бъдем сигурен партньор на учителите и училищата

Издателство Клет стартира нов сайт за колективни поръчки на учебни материали

Владимир Колев е издател с над 20-годишен опит, юрист по образование. От 2004 г. е управител на Клет България - водещо образователно издателство, под чиято шапка са брандовете "Булвест 2000”, “Анубис”, Klett, PONS. Компанията е представител за България на Cambridge University Press и Oxford University Press. Горд баща на трима ученици.

- Г-н Колев, като управител на едно от най-големите издателства в България имате пряк поглед върху образователната система в България. Колко гъвкава и адаптивна е тя?

- Образователната система е жив организъм, който се изменя и адаптира спрямо заобикалящата я реалност. Следя внимателно настроенията сред учителите и разбирам опасенията на голяма част от тях. Те имат притиснения не само за здравето си и това на учениците, но и от предизвикателствата, свързани с различните подходи, които трябва да използват при работата си и обучението на децата. На част от тях за първи път им се наложи да се сблъскат с преподаването в дигитална среда, което, както знаем, се случи изключително бързо. Дори колегите, за които това беше напълно ново, с течение на времето и с помощта от техни приятели и колеги, от експерти, включително и от нашето издателство, успяха да започнат работа с учениците си и съм уверен, че ако обстоятелствата го наложат, те ще се справят прекрасно с онлайн предизвикателствата.

- Споменахте онлайн предизвикателствата. Какво правят издателствата в България, а и не само, за да подпомогнат образователния процес?

- Стратегията на издателство Клет от години се фокусира върху комбинирания подход - предлагаме различни варианти, за да удовлетворим нуждите на българския учител. Това включва дигитални ресурси, хартиени и електронни учебници. Пандемията ускори влизането на онлайн ресурсите в образователния процес - нещо, за което ние бяхме напълно готови от години. Пандемията затвърди, че стратегията ни е правилна, но и показа на българския учител, че може да се справи с всяка ситуация.

Издателство Клет България е част от

голямата издателска група Клет - водещ образователен издател в Европа.

В рамките на групата ние споделяме непрекъснато добри практики и идеи, особено в сегашната ситуация. Много важно е да отбележим, че начините, по които ние сме учили на времето, усвояването на материята и прилагането й след това в различни етапи от образователното си израстване, са коренно различни от това, от което днешните деца имат нужда и могат бързо и адекватно да възприемат.

Живеем в ерата на технологиите и не ние учим децата как да боравят с тях, а често е обратното. Затова е от изключително значение да сме в крак не само с новите технологии, но и добре да познаваме децата и да знаем какво и как да им поднесем. Материята, която се преподава в училище, се припокрива в отделните издателства, но от ключово значение е начинът, по който се поднася информацията, стилът на авторите, които носят със себе си дългогодишен опит, квалификации и най-вече - живата връзка с нашите целеви аудитории. Ние винаги се стремим да бъдем не само издател и доставчик на образователни материали, а истински партньор на учителите и училищата в техните инициативи.

- Учебната година започна. Как издателство Клет се подготви и най-вече какви са новостите за учителите?

- В самото начало на извънредното положение първи отворихме образователните си ресурси, за да помогнем на системата да се справи с дигиталното обучение и най-вече децата да продължат учебния процес. Знаехме, че образователните ни ресурси са на световно ниво, но въпреки това бяхме изненадани от рекордните 140 000 посещения само през първата седмица и позитивните коментари от страна на учители, които за първи път ползваха новата ни дигитална платформата IZZI.

Именно затова взехме решение да запазим свободния достъп цяло лято, за да осигурим възможност на учениците, които имат пропуски, да наваксат и на учителите да продължат работата си. Тук искам да уточня, че

всички наши нови учебници и помагала са от т.нар. “комбиниран” вариант - книга с код за достъп до електронния вариант на изданието

Той не просто повтаря съдържанието, а предоставя допълнителни дигитални ресурси и съдържание.

Платформата представлява следваща, по-висока стъпка в развитието на дигиталното обучение и с обогатено съдържание за 1-и, 2-и, 3-и, 5-и, 6-и и 7-и клас. Аз и моите колеги използвахме този период, за да наградим още повече ресурсите си, да изпипаме всички детайли и да сме сигурни, че ще можем да посрещнем всяко едно предизвикателство.

Това съдържание е резултат от многогодишния труд на стотици автори, редактори, програмисти, мултимедийни специалисти и дизайнери, което стана напълно безплатно достъпно, само с няколко клика на мишката. Самата изработка и последваща поддръжка на ресурсите отнема не само време на десетки специалисти, но и финансов ресурс, който ние сме вложили в стремежа си да осигурим на нашите клиенти и партньори съдържание от най-високо качество.

- Като част от голяма издателска група, вие със сигурност имате задълбочен поглед върху нуждите на учителите и образователните системи от цял свят. Какво отличава българския учител от учителите в други държави?

- Българският учител е дисциплиниран и адаптивен и прилага най-добрите световни практики. Все още има доста предизвикателства пред образователната система и дистанционното обучение - технически и психологически, но кризата доказа, че учителите могат да разчитат на издателствата за всичко - от ресурси до емоционална подкрепа.

В допълнение на над 50 000 дигитални ресурса в IZZI през лятото работихме почти денонощно за пускането на нов сайт за колективни поръчки - www.учебника.бг/поръчки, на който всеки учител може лесно и удобно да заяви необходимите му издания от всички наши брандове. Също така знаем, че за учителите е изключително важно да разгледат на живо изданията, с които са избрали да работят. Поради тази причина обновихме и ребрандирахме офисите си, за да ги превърнем в сигурно и спокойно място за срещи с колегите. В офисите ни всеки учител е добре дошъл и може да разгледа новите ни издания, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Решихме също така да продължим и с програмата ни от практически уебинари, които се оказаха изключително популярни. Поради тази причина и през тази учебна година подновяваме серията безплатни уебинари, чиято нова програма можете да видите на нашия сайт.

И за да демонстрираме колко иновативен и адаптивен е българският учител, съвместно с вашата медия в началото на този месец стартирахме

новата ни инициатива, наречена “Учителите на България”.

В следващите месеци ще видите лицата на обикновени български учители от различни градове и села на страната, ще прочетете техните истории, ще научите за техните мечти. Това са лицата на учителите, които няма да видите по телевизията, но всеки ден те дават най-доброто от себе си за бъдещето на нашите деца. На всички тях ние искаме да кажем нашето голямо Благодаря! Бъдете здрави и успешна учебна година!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Програмата “Дигитален учител” на Клет България регистрира огромен интерес

Програмата “Дигитален учител” на Клет България регистрира огромен интерес

Над 1000 учители от страната ще могат да се възползват от безплатното обучение “Дигитален учител” на издателство Клет Кампанията по набиране на учители за безплатното обучение “Дигитален учител” на издателство Клет България стартира при небивал успех и предвидените места бяха изчерпани буквално за няколко часа

Кока-Кола стартира безплатна дигитална академия в SoftUni Digital

Кока-Кола стартира безплатна дигитална академия в SoftUni Digital

Експерти от Системата на Кока-Кола в областта на маркетинга и комуникациите споделят опит с младежи Кока-Кола стартира безплатна дигитална академия, с която цели да повиши уменията и да разшири обхвата от компетенции на млади специалисти в областта на маркетинга и комуникациите. Дигиталната академия

ВУСИ откри новата академична година с тържествена церемония

ВУСИ откри новата академична година с тържествена церемония

Ръководството на вуза награди студентите, приети с най-висок бал Висшето училище по сигурност и икономика откри новата академична 2020/2021 година при спазване на всички противоепидемични мерки. За да бъде осигурена необходимата дистанция между хората и за да се избегне струпването на много хора в затворени пространства

Издателство Клет и SoftUni подготвят дигиталните учители на България

Издателство Клет и SoftUni подготвят дигиталните учители на България

Записванията за безплатното обучение приключват на 23 октомври Издателство Клет България, съвместно със SoftUni, организира безплатно обучение по дигитална грамотност за начални учители от цялата страна. Регистрацията за обучението “Дигитален учител“ е вече отворена за всички желаещи, като то ще се проведе в онлайн среда на 7 и 14 ноември и е

Русенският университет предлага 50 бакалавърски,
над 80 магистърски и 52 докторски програми

Русенският университет предлага 50 бакалавърски, над 80 магистърски и 52 докторски програми

Русенският университет „Ангел Кънчев“ е най-голямото българско висше училище по поречието на река Дунав. Със своите филиали в Силистра, Видин и Разград университетът формира Академична дунавска ос. Създаден през 1945 г., университетът е изградил 75-годишна традиция в обучението на професионалисти. Университетът предлага обучение по 50 бакалавърски

Още две гимназии се включват в дуалната форма на обучение като партньори на ЧЕЗ

Още две гимназии се включват в дуалната форма на обучение като партньори на ЧЕЗ

29 ученици едновременно ще се обучават в професионални гимназии и ще работят в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД Ученици от две професионални гимназии в гр. Перник се включват в програмата по дуално обучение като партньори на ЧЕЗ. Възможност едновременно да учат и да работят в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД през тази година ще имат шестима ученици

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Образование

Къде и как да следвате в Италия

Къде и как да следвате в Италия

Изложение онлайн ще представи топуниверситети на Ботуша Virtual Study in Italy Fair 2020 e единственото специализирано изложение за висше образование в Италия, което дава възможност на българските кандидат-студенти да се свържат с представители на едни от най-престижните италиански учебни заведения. Събитието ще се проведе онлайн на: 10 октомври

45,9% от учителите нямат служебни лаптопи

45,9% от учителите нямат служебни лаптопи

2020 година постави пред всички нас редица предизвикателства, породени от епидемията от коронавирус. Наложи се да променим своето ежедневие, да преосмислим и реорганизираме нашата работа, да бъдем по-отговорни към себе си и околните, по-човечни и по-добри. С оглед продължаващата епидемиологична обстановка в страната стана ясно

Проф. д-р инж. Ивайло Копрев:
Моделът „Наука-бизнес-образование“ осигурява 100% реализация на завършилите Минно-геоложкия университет

Проф. д-р инж. Ивайло Копрев: Моделът „Наука-бизнес-образование“ осигурява 100% реализация на завършилите Минно-геоложкия университет

Днес официално беше открита учебната година в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“. В присъствието на преподаватели, ръководители на водещите дружества от минерално-суровинната индустрия първокурсниците на най-утвърденото в минните науки учебно заведение бяха приети в гилдията. От името на минния бранш д-р инж

Необикновената година на българското образование

Необикновената година на българското образование

Енергетици от “КонтурГлобал Марица Изток 3“ се обучават по специална магистърска програма в Стара Загора, която от тази есен е с актуализиран учебен план Преди няколко месеца най-дискутираната тема за българското висше образование беше как изобщо то да се случва. Домовете на хиляди българи се превърнаха в импровизирани лекционни зали

Донка и Ивелин Илиеви: Човек или намира пътя, или го прокарва сам

Донка и Ивелин Илиеви: Човек или намира пътя, или го прокарва сам

В уроците на двама иноватори новите технологии са впрегнати да върнат възрожденския дух в образованието Продължаваме рубриката “Учителите на България” със скок - от централно столично училище директно в малкия град Дулово, Силистренско. Запознайте се с г-жа Донка Илиева и г-н Ивелин Илиев. Работят заедно в страхотно училище

Заместник-директорката Полина Ангелова показва мултимедия в кабинет по биология.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Единайсетокласници доказаха с пътна карта, че се справят в криза по-ефективно от възрастни

- В 30-о училище всяка класна стая е дигитална - Без хартиен дневник са трета година Една необичайна пътна карта на мерките срещу COVID-19 бе подредена от единадесетокласници в 30-о средно училище “Братя Миладинови” в София. Два месеца момичетата и момчетата, разпределени в екипи, разработват мерки и стратегии как да се справят всички в тази

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber