Със 100 млн. лв. заем София ще построи градските магистрали

https://www.24chasa.bg/novini/article/9022864 Със 100 млн. лв. заем София ще построи градските магистрали Със 100 млн. лв. заем София ще построи градските магистрали www.24chasa.bg
Разширението на “Ломско шосе” се планира да стартира през 2022 г. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Деветте ключови обекта ще намалят трафика и ще изведат транзитно преминаващите автомобили от центъра

Проектът за зелено околовръстно
Проектът за зелено околовръстно

София се подготвя да изтегли 100 млн. лв. заем, който да инвестира в изграждането на 9 ключови за столицата инфраструктурни проекта.

Инвестиционният кредит ще бъде взет от Европейската инвестиционна банка, като общината ще осигури и собствено съфинансиране за обектите.

“Става дума за осигуряване на средства за основните артерии от вътрешните рингове на София - стратегическите обекти в програмата на кмета Фандъкова. Това са

изграждането на

булевардите

“Тодор Каблешков”,

“Филип Кутев”,

“Рожен”, източната

тангента, рехабилитация

на тунела към

“Люлин”,

в който трябва да се ремонтират и трамвайната, и пътната част. Подготвя се и ремонт на бул. “Ал. Стамболийски”, който е много важен за голяма част от града.

Освен тези пътни артерии в обектите сме включили и друг значим проект, обявен миналата година от кмета на София Йорданка Фандъкова - зеления ринг. Планира се създаване на зелен пояс на мястото на съществуващото жп трасе, което не се използва. Този проект среща голямо внимание от ЕИБ, които подкрепят подобни зелени инициативи в градовете”, обясни зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

В списъка с обекти, за които общината преговаря за заем от ЕИБ, е изграждане на южното платно на бул. “Тодор Каблешков” - между булевардите “България” и “Черни връх”, включително с пускането на трамвай по него.

“Проектът за трети градски ринг е основен приоритет в инвестиционната програма на г-жа Фандъкова. Успоредно със започналите строителни дейности по трасето на бул. “Тодор Каблешков” между бул. “България” до ул. “Луи Айер”, пред нас стои нелеката задача за придобиване собствеността върху липсващите участъци от трасето - от ул. “Луи Айер” през р. Дреновичка до ул. “Емилиян Станев”. Става дума за

площ от 33 000 кв. м

и от ул. “Сребърна” до

бул. “Симеоновско

шосе” още 8500 кв. м

Успоредно с това се изработват и идейните проекти за изграждане на липсващия участък от ринга с единен профил, започващ от бул. “България” до бул. “Симеоновско шосе”. Проектите се разработват с ясна концепция за развитие и на трамвайно трасе, което да направи кореспонденцията по ринга между районите “Овча купел” и “Слатина”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

Столичната община вече работи по част от проектите. На 1 юни започна изграждането на южното платно на бул. “Тодор Каблешков” от бул. “България” до ул. “Луи Айер”. Строителството се изпълнява поетапно, като в момента се работи в участъка до ул. “Деян Белишки”. На 4 септември приключи работата от ул. “Златните мостове” до ул. “Боянски водопад”, а от няколко дни вече е отворено и трасето от бул. “България” до ул. “Златните мостове”. Изграждат се нови канализация, водопровод, топлопровод, тръбна мрежа, улично осветление и пътна конструкция. Там се обособява велотрасе. Приключи проектирането и на изграждането на северното платно на ул. “Филип Кутев”, която също е част от третия градски ринг и фактически е продължение на бул. “Тодор Каблешков”, в участъка от ул. “Атанас Дуков” до ул. “Сребърна”. С приключването на отчужденията там ще може да започне строителството”, казаха от общинското направление по обществено строителство.

В момента се актуализира работният проект на разширението на ул. “Опълченска” от бул. “Тодор Александров” до бул. “Сливница”. Там дейностите по изграждане се планира да се изпълнят в периода 2021 - 2022 г.

Друг обект, за който София ще кандидатства пред ЕИБ, е довършването на бул. “Копенхаген” - от ул. “Самоковско шосе” до бул. “Ал. Малинов”. Така булевардът ще стигне до “Младост 3”.

В списъка е и строителството на източната тангента от северната скоростна тангента до бул. “Ботевградско шосе”. Планира се и изграждането на бул. “Рожен” от надлеза над жп линията до Северната скоростна тангента.

Важен обект е и

разширението на

“Ломско шосе” от

кръговото кръстовище

при едноименната

метростанция до

околовръстния път

Прогнозната стойност на обекта е 20 млн. лв. Булевардът свързва северната част на столицата с околовръстния път и републиканската пътна мрежа.

заем ще бъдат

построени

градските

магистрали

Той е сред основните входящи артерии на София и е единствената пряка връзка на всички квартали по протежението му с центъра. Около него има много предприятия и връзки с индустриални зони, което допълнително утежнява трафика, заради движението на много тежкотоварни автомобили. За да се направи разширението на булеварда, е необходимо да се отчуждят имоти, като се планират разходите за изкупуване на земя да стигнат повече от 2 млн. лв. Вече са изкупени частните имоти, попадащи в трасето на булеварда от ул. “Лазарица” до околовръстния път. Издадени са 48 заповеди за отчуждаване, като са изплатени 32 имота.

Самото разширение на булеварда се планира да стартира през 2022 г. и да приключи за 2 г. Вече се подготвя работен инвестиционен проект и предстои да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител.

Габаритът на бул. “Ломско шосе” ще е с две пътни платна и източен локал, а новата отсечка ще е с дължина 2,5 км. С разширението ще се изградят и нова канализация, водопровод, отводняване, LED осветление.

Плановете на общината са обектът да се изпълни на два етапа - от кръговото кръстовище при метростанция “Ломско шосе” до надлеза над жп линията и от нея до околовръстния път.

Друг обект, който общината ще изгради със средства от ЕИБ, е и дълго чаканата реконструкция на бул. “Ген. Скобелев”. Част от проекта е и

реконструкцията

на транспортния

тунел при НДК

Ще се ремонтират и транспортният тунел по бул. “Царица Йоанна”, както и трамвайната линия по бул. “Ал. Стамболийски”.

Зелено околовръстно свързва първо “Слатина” и “Изгрев”

Ще има 3,1 км велоалея, парк и пешеходна зона

Столичната община е готова с проекта за устройствен план за първата част от зеления ринг. Тя ще свърже районите “Слатина” и “Изгрев” по трасето на бившата жп линия при гара “Пионер”. Плановете са там да се изградят 3,1 км велоалея, пешеходна зона и линеен парк. Изграждането на зеленото околовръстно е сред обектите, за които София ще изтегли инвестиционен заем от ЕИБ.

“Програмите ни за модернизация на градската среда и подобряване на велосипедната свързаност включват изграждане на зелен ринг на част от изоставените жп трасета, обслужвали бившите индустриални клонове от гара “Подуяне - Разпределителна” към южните части на града, замислени още с общия градоустройствен план през 1938 г. като южен обход на трасето от София за Перник. След срещи със собственика на трасето - НКЖИ, започна изработване на подробен устройствен план в участъка от ВТУ “Л. Каравелов” до гара “Пионер”. Успоредно с това разглеждаме и възможните връзки за развитие на това трасе. В северната му част от бъдещата метростанция на бул. “Шипченски проход” зеленият ринг ще продължи по р. Слатинска към бул. “Гео Милев” и ще се развие в квартала. Разглеждаме и възможността за

продължаване на

трасето през

Борисовата градина

до “Хладилника”

и през третия градски ринг до р. Владайска и ул. “Вардар” до район “Илинден”, разказа главният архитект на София Здравко Здравков.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи идеята за зелено околовръстно през 2019 г. - зелен ринг, който да свързва кварталите с големите паркове.

“Това е един от важните проекти, за чието реализиране поех ангажимент пред софиянци. Целта е София да се развива като още по-зелен град и да подобряваме качеството на въздуха. Става дума за имот от 60 дка, който е собственост на НКЖИ. Условието да ни бъде предоставен от транспортното министерство е да има приет устройствен план. Проектът е готов. Предвиждаме да изградим нов линеен парк, велоалея и пешеходна зона. Така в едно изцяло зелено пространство ще дадем на софиянци алтернатива за придвижване, за да намалим трафика”, обясни Фандъкова при представянето на първата част от ринга.

Намеренията на общината са да приключи всички процедури до края на годината и

през 2021 г.

да стартира

изграждането

на първата част

от зеления ринг. В бъдеще той ще прави връзка на няколко квартала с най-големите паркове в столицата - Южния и Борисовата градина.

“Става дума за истинска пешеходна и веловръзка. Предвиждаме в първата част 30 хил. кв. м допълнително озеленяване и изцяло нов линеен парк. В малко по-широката част в район “Изгрев” планираме в участъка да се изгради и детска градина”, добави арх. Здравков.

Велоалеята ще е 3 м широка и ще бъде отделена от пешеходната с озеленена ивица, за да се осигури безопасност за пешеходци и велосипедисти. Предстои да се обяви процедура за изработка на идеен проект, който да включва осветление, джобове за сядане и др. В терените, в които НКЖИ си запазва собствеността, се предвижда да има кафенета и малки магазинчета.

Първата част от зеления ринг ще тръгва по старата жп линия от гара “Пионер” и ще минава под бул. “Цариградско шосе” зад зала “Арена Армеец” през естакадата на бул. “Шипченски проход” до Висшето транспортно училище. Освен 3170 м велоалея той предвижда да се оформят и 32 742 кв. м зелени площи за широко обществено ползване.

“В приетата визия за развитие на София, плана за устойчива градска мобилност и плана за действие за зелен град са заложени основни приоритети, свързани с изграждането на нови пешеходни и зелени площи. Те са обединени в

обща концепция

за пешеходен град

с подобрена проходимост, която ще допринесе за трайна промяна в целите и парадигмите на градското развитие. Проектът за зелен ринг на София е част от тази концепция”, добави арх. Здравков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Ясен е предал любовта към рисуването на сестра си Вяра.

Ясен превръща картините на сестра си Вяра в математически задачи

Баткото също започнал с рисуване, но открил себе си в науката За Ясен Пенчев математиката не е само числа, а изкуство, което му помага да печели и медали по информатика. А вдъхновен от рисунките на по-малката си сестра Вяра, измисля математически задачи. Тя от своя страна, макар и само на 11 г., вече има над 140 награди от различни конкурси по

Видеозавещание: Завийте се и изчакайте краят на света... да свърши

Видеозавещание: Завийте се и изчакайте краят на света... да свърши

Да се опазим от вируса на истерията, защото приближава цунами от страх   Да пишеш “завещание на седмицата” в ролята си на болен от COVID-19, е малко зловещо. Баш като за Хелоуин. С маска и костюм от китайския магазин... Щеше да е симпатично съвпадение на символи, ако нямах такъв задух. Ако не живеех в истински Хелоуин през последните две седмици

Георги Харизанов. Кадър БНТ

Харизанов: Радев за вътрешна употреба - навъсен, кисел, навън пък хвали

"Кризата с коронавируса се използва политически. САЩ е емблематичен пример за това. Ние не сме във фаза на такова разделение. Президентът най-добре си знае защо бе прекратена визитата му в Естония от естонското правителство. Българската страна не можеше да взима решение от името на властите в Естония"

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова с коронавирус, в болница е (Обновена)

Корнелия Нинова е с коронавирус. Днес е излязъл резултатът от PCR теста й и той се е оказал положителен. Нинова усетила някои симптоми и затова побързала да си направи теста, научи "24 часа". "Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе приета днес във ВМА София след положителен тест за Covid-19. Повече информация за здравословното й състояние ще бъде

Румен Радев СНИМКА: Архив

Румен Радев: Скърбим за невинните жертви и сме заедно с френския народ

Отнемането на човешки живот по брутален начин и атаките срещу невинни хора не могат да се асоциират с каквато и да е кауза и за пореден път показват уродливото лице на тероризма, породен от религиозния фанатизъм. Това написа държавният глава Румен Радев в писмо до своя френски колега Еманюел Макрон, в което осъжда терористичните актове в Париж и

Премиерът Бойко Борисов СНИМКА: Фейсбук

Борисов: Имаме екшън план за справяне с последиците от COVID-19

"Продължаваме да работим за развитието на страната и да следваме приоритетите на правителството. България има План за възстановяване и устойчивост. С него не само ще се справим с последиците от COVID-19, но и имаме начертана посока за развитие". Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук профила си

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Войник от Казанлък намерен убит по време на наряд

Войник от Казанлък намерен убит по време на наряд

Трупът намерен в стаята за почистване на оръжията, води се разследване Военнослужещ от военно формирование 22 180 - Казанлък е намерен прострелян по време на служба, съобщават от Министерството на отбраната.  Трупът на редника е бил в караулното помещение на военното формирование. Той е изпълнявал въоръжен наряд

Берлинската врата Снимка: МВнР

МВнР: 14 дни карантина при влизане в Германия, ако нямате отрицателен PCR

Като част от превенцията срещу коронавирусната инфекция от 1 ноември 2020 г. Германия обявява цялата територия на България за „рисков регион“, което налага ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани. По информация на посолството ни в Берлин за всички, които пристигат в Германия от „рисков регион“ и през последните 14 дни са имали

АНДОН БАЛТАКОВ

Шефът на БНР оттегли оставката си

Генералният директор на БНР Андон Балтаков оттегли оставката си, съобщиха от Съвета за електронни медии. В 15,30 ч. той е депозирал в съвета писмо, с което оттегля оставката си, без да посочва мотиви. Подаде я преди десетина дни заради изменения в медийния закон, публикувани за обществено обсъждане. По думите му оценките на БНР за закона са

Диана Ковачева СНИМКА: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът иска по-високи помощи за деца с увреждания, отглеждани от роднини

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до председателя на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов, в която настоява в започналата процедура по приемане на бюджета за следващата година, да бъде намерено справедливо решение за размера на

Испанският министър-председател Педро Санчес СНИМКА: Ройтерс

Педро Санчес до Бойко Борисов: Ще се справиш с този грозен вирус

Министър-председателят на Испания Педро Санчес пожела скорошно оздравяване на Бойко Борисов в мило писмо: Скъпи Бойко, Не знаех, че си се заразил с COVID. Надявам се, че нямаш сериозни оплаквания. Много се радвам, че успя да участваш в Европейския съвет. Пожелавам ти бързо оздравяване. Имаш моето искрено съчувствие

С почетен плакет на Министерството на отбраната бяха удостоени генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили. Снимки: Министерство на отбраната

Красимир Каракачанов връчи почетен плакет на проф. Венцислав Мутафчийски

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди днес изявени общественици. Отличията се дават за доказани заслуги в областта на българската наука и култура, проявен висок професионализъм, принос към Министерство на отбраната и по случай 1 ноември – Ден на народните будители. Това съобщиха от МО

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber