Марешки в казус като Цветанов през 2015 г. - 4 варианта за делото на ВКС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9020568 Марешки в казус като Цветанов през 2015 г. - 4 варианта за делото на ВКС Марешки в казус като Цветанов през 2015 г. - 4 варианта за делото на ВКС www.24chasa.bg
Веселин Марешки

Лидерът на “Воля” може да влезе в затвора,

да излезе от парламента при условна

присъда или да бъде оправдан по казуса с

изнудването на бизнесмена Асен Миланов

Има четири варианта за развитие на делото срещу Веселин Марешки пред последната инстанция - Върховния касационен съд, показа проверка на “24 часа”.

Първият е присъдата му от 4 г. затвор да бъде потвърдена и тогава зам.-председателят на парламента ще влезе зад решетките.

Вторият е ВКС да измени наказанието му, като го намали или го направи условно. В този случай, ако още е депутат, Марешки ще трябва да напусне избираемия си пост, защото по закон няма право да го заема.

Третият - ВКС да отмени присъдата на Марешки и да го оправдае.

Вариант 4 е ВКС да върне делото на Апелативния съд във Варна, където да го гледа друг състав.

Такива опции стояха и пред бившия вътрешен министър Цветан Цветанов през 2015 г., когато Апелативният съд в София го осъди на 4 г. затвор за 6-те “Не” на искане за прилагане на специални разузнавателни средства срещу бившия шеф на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

ВКС като трета инстанция тогава върна делото за разглеждане от друг състав на Апелативния съд, там го оправдаха, а после ВКС потвърди оправдателната присъда. Така, напълно оневинен, Цветан Цветанов остана депутат.

В понеделник Апелативният съд във Варна съобщи, че лидерът на Воля и зам.-председател на парламента Веселин Марешки е осъден на 4 г. затвор, защото

рекетирал за 10

хил. лв. на месец

бизнесмена Асен Миланов от Варна. Бизнесдамата Красимира Колева пък ще лежи 3 г. зад решетките и ще плати глоба от 6000 лева. На първа инстанция и двамата бяха оправдани.

Престъплението е извършено през есента на 2014 г. Според обвинението тогава Марешки и осъдената с него Красимира Колева са изнудвали Миланов, който е собственик на пицарията. Мъжът плащал наем за заведението на Тони Димитров, който е бивш съпруг на Колева. Тя пък искала с помощта на Марешки да получава парите, тъй като не успяла да си върне собствеността на обекта по съдебен път. Миланов отказал да плаща на Колева и така се стигнало до конфликт между страните. Били подадени няколко жалби срещу наемателя. Била съборена външна конструкция и бил спрян токът на заведението. 

В хода на делото стана ясно, че

заради заем от

65 000 лв. е

била учредена

договорна ипотека

между съпругата

на Марешки

и Колева,

като според прокуратурата именно това задължение е причина за намесата на депутата в казуса.

Марешки обаче твърди, че е продал преди време част от имота на Колева, а Асен Николов се бил настанил в останала част, която не била негова и затова бил осъден на три инстанции.

Лидерът на “Воля” беше категоричен, че останалата част от имота е негова собственост, но не бил направил нужното, за да го покаже досега. Според него Миланов незаконно е разширил заведението си.

Красимира е претендирала да получава наем за имота на ул. “Студентска” във Варна, който собственикът на пицария “Ред хот” Асен Миланов плащал на бившия ѝ мъж Тони Димитров.

Според обвинителния акт по делото Марешки се намесва в този сюжет, след като Колева го моли за помощ с идеята чрез бъдещите приходи от наема да изчисти заема си от 65 хил. лв. към местния бизнесмен и политик. Прокуратурата твърди още, че именно това задължение на Колева е станало причина за действията на Марешки, които са били насочени към “сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен Миланов да започне да плаща рекет”.

Делото пред въззивната инстанция бе образувано по протест на прокуратурата и жалба на Асен Миланов, с които се искаше отмяна на оправдателната присъда, постановена от Окръжния съд. Съдебният състав счете за необходимо да изясни имуществени отношения между двамата подсъдими, каквито в протеста се твърди, че съществуват. Двамата обвиняеми отказаха да дават обяснения. По време на делото пък бе разпитана свидетелка, близка на Миланов, която заяви, че заради заема от 65 000 лв. е била учредена договорна ипотека между Колева и съпругата на Марешки в качеството ѝ на управител на търговско дружество. Това бе потвърдено и от справка в Агенцията по вписванията.

През 2017 г. председателят на първоинстанционния съдебен състав си направи отвод и делото беше преразпределено на друг докладчик. После беше представено решение на Централната избирателна комисия за това, че Марешки е

избран за

народен

представител и

вече има имунитет

Това наложи делотго да бъде изпратено по компетентност в Софийския градски съд и беше спряно. После главният прокурор Сотир Цацаров поиска от депутатите да свалят имунитета на Марешки и на други депутати, срещу които има разследвания. Лидерът на “Воля” сам си даде защитата по закон. Тогава Върховният касационен съд върна делото срещу него пак във Варна. Последва отвод на съдебния състав и избор на нов.

Адвокатите на Марешки - Милен Ралчев и Ина Лулчева, бяха категорични, че той не е извършил престъпление. Според тях не е имал и мотив, защото Красимира не е имала имуществено задължение към него. Всъщност задължението е към съпругата на Марешки и по-скоро към нейна фирма. Според Милен Ралчев той ѝ е помагал, без да има материален интерес.

На 18 октомври 2018 г. Варненският окръжен съд като първа инстанция оправда Марешки и Колева. Според разследването на прокуратурата изнудването над Миланов е придружено с унищожаване и повреждане на имущество и е причинило значителни вреди в размер на 14 838 лв.

Според първата съдебна инстанция Марешки и Колева не са извършили престъпление.

В началото срещу Веселин Марешки беше повдигнато и обвинение за това, че по време на скандал на 15 октомври 2014 година е причинил лека телесна повреда на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, който е приятел на Асен Миланов и се опитал да го защити. Обвинението обаче отпадна по давност.

Марешки няма да бяга от страната и ще се защитава на третата инстанция, заяви той във видеообръщение след решението на Апелативния съд във Варна.

“Първата присъда на първа инстанция, че съм невинен, както и тази, че съм виновен, са междинни звена. Важното е какво ще каже третата инстанция. За по-голямата част непредубедени зрители е ясно, че аз съм невинен. Моментът е подбран много добре, за да може след няколко дни в доклада пред Брюксел да се покаже, че в България има осъден политик, макар и не на първа инстанция, и че съдебната система е независима”, казва Марешки.
“Аз ще бъда единственият българин, ако Върховният съд потвърди присъдата, който ще бъде осъден за това, че иска наем за своя собственост. Ще поясня – на мястото има два имота, единият е част от заведението, което моя семейна фирма е продала на Красимира Колева, така че много добре знам кое е мое и кое не. Наемателят на имота абсолютно беззаконно се е разширил в моя и трябва да стане ясно. Целта е името ми да бъде очернено.”, заяви още лидерът на “Воля”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Румен Радев. Снимки Румяна Тонева

Съюзът на репресираните от комунизма поиска оставката на Радев

„Съюз на репресираните от комунизма – памет“ поиска с декларация оставката на президента Румен Радев. Декларацията е подкрепена и от народния представител в ПГ на ПП ГЕРБ, от гражданската квота  Спас Гърневски. В нея се казва дословно:  Уважаеми сънародници, Днес е 22 септември, Денят на независимостта на България

Николай Милаванов

Баща, отгледал сам 8-годишната си дъщеря, не я е виждал от 15 март

С една драматична и заплетена история 41-годишният Николай Милаванов обикаля по институции в опит да намери своята Анджи. Мъжът поиска да я разкаже и пред “24 часа”. За последно той вижда 8-годишната си дъщеря - Анджелина Милаванова, на 15 март тази година. С майката на детето Цвета Калайджиева вече не са двойка, преди това не са имали брак

Снимка Архив

Спешно оперираха в "Пирогов" пострадала при сблъсъка край Реброво

40-годишна жена, пострадала при катастрофата в Искърското дефиле в понеделник вечерта, е настанена за лечение в "Пирогов" с наранявания в областта на гръбначния стълб и гръдния кош. От лечебното заведение съобщиха за NOVA, че малко след хоспитализирането й, й е направена спешна операция. В момента тя е настанена в хирургичното отделение на

Румен Радев СНИМКА: Архив

Радев: Задължени сме да градим правова държава с независимо правосъдие

Без да се установи истината за записи, шкафчета и корупционни схеми, диалогът за бъдещето ни е компромис, който ще задълбочи кризата, заяви президентът Моята голяма признателност днес е за всички будни граждани, които вече повече от два месеца оспорват моралното падение и зависимостите на малцина да определят бъдещето на целия народ

Очакват затруднения при продажбата на е-винетки и маршрутни карти утре

Очакват затруднения при продажбата на е-винетки и маршрутни карти утре

Утре, 23 септември, между 19 ч. и 20 ч. заради профилактика, са възможни затруднения при продажбата на е-винетки и маршрутни карти от терминалите за самотаксуване на Националното тол управление и сайта www.bgtoll.bg, съобщиха от АПИ. Възможни са затруднения в продажбите и в партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“ - www.vinetki

Посолството на САЩ у нас поздрави всички българи с Деня на независимостта

Посолството на САЩ у нас поздрави всички българи с Деня на независимостта

Посолството на САЩ у нас спази традицията и поздрави всички българи с Деня на независимостта на страницата си във Фейсбук. "Честит Ден на независимостта, България! Днес празнуваме заедно с вас", написаха от дипромтическата

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Тихомир Безлов

Безлов изчисли в кои области заразата е най-разпространена (Графики)

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията публикува на профила си във Фейсбук таблица с диагностицираните с Ковид-19 у нас, разпределени по възраст. "Червените числа показват два различни периода едния е свързан с абитуриентските балове, втория заразените в старческите домоме във Варна и Русе

Йорданка Фандъкова

Фандъкова честити празника с цитат от манифеста за независимост

Кметът на София Йорданка Фандъкова избра да честити Деня на Независимостта в профила си във Фейсбук с думи от манифеста, с който на 22 септември 1908 г. Цар Фердинанд провъзгласява независимостта на Княжество България от Османската империя.:  "... прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно

Главният прокурор Иван Гешев

Гешев поздравява за празника с песни (Видео)

На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старата българска столица Велико Търново, княз Фердинанд обявява независимостта на България - първата национална държава в ЕС. Честит празник, българи! Това написа главният прокурор Иван Гешев в профила си в "Туитър" и придружи туита си с клипове на две песни - "Ден денувам" и

От 10.30 ч на „Царевец” започна военният ритуал по издигане националното знаме на Република България. Снимки Авторката

Вижте как протичат тържествата за Деня на независимостта във В. Търново (Обновява се, снимки)

В 09.00 ч пред храм „Св. 40 мъченици“  във Велико Търново започна тържествен водосвет на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и знамената на държавни институции. Водосвета отслужва владиката Григорий. Актьорът Милен Иванов в ролята на Фердинанд прочете манифеста за отхвърляне на васалното положение и обявяване независимостта на България

Румен Радев СНИМКА: прессекретариат на държавния глава

Радев: Прокламацията е рядък миг на единомислие на граждани и управници

Прокламацията на Независимостта е ярък триумф на българската държавност и рядък миг на единомислие и желание на граждани и управници в името на Родината, се казва в поздравление на президента Румен Радев до българския народ по случай Деня на Независимостта, разпространено от прессекретарията на държавния глава

Румяна Коларова. Кадър Би Ти Ви

Коларова: С тези говорители протестът едва ли събира повече от 30% подкрепа

Точно този протест, с точно тези говорители едва ли събира повече от 30% подкрепа. Не мисля, че има здравомислещ българин, който би се съгласил с посланията на „Отровното трио“, коментира в „Тази сутрин" по Би Ти Ви политологът Румяна Коларова. „Този протест е протест на едно войнстващо малцинство не, защото хората принципно не подкрепят протеста

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber