Правят складове за ток до 2030 г. с 1,2 млрд. лв., съхраняват го и в батерии

https://www.24chasa.bg/novini/article/9020450 Правят складове за ток до 2030 г. с 1,2 млрд. лв., съхраняват го и в батерии Правят складове за ток до 2030 г. с 1,2 млрд. лв., съхраняват го и в батерии www.24chasa.bg
ПАВЕЦ “Чаира” ще се разширява с втори изравнител - язовир “Яденица”.

В проект за енергийна стратегия до 2030 г. се предвижда:

-  По газовите мрежи ще се транспортират

водород, биометан и синтетични газове

- Записана е нова ядрена мощност,

без да се посочва коя е и къде ще е

- Планират се газови централи,

но и въглищните остават да работят

1,2 млрд. лв. за складиране на ток ще бъдат инвестирани до 2030 г. Това е едно от малкото числа в проекта за енергийна стратегия, който е внесен в парламента.

Над 220 млн. евро се предвиждат за изграждане на язовир “Яденица”, който ще е вторият изравнител на ПАВЕЦ “Чаира”.

С реализацията на инвестиционното намерение ще се увеличи капацитетът за съхранение на тази балансираща мощност и нейната използваемост за електроенергийната система на страната. Това ще позволи по-нататъшно развитие на възобновяемите източници. И сега ПАВЕЦ “Чаира” се използва и за балансиране на тока от слънце и вятър.

Над 200 млн. евро инвестиции в батерии за регулиране на системата са записани още в стратегията. Общата им мощност ще е около 180 мегавата.

Други над 200 млн. евро са предвидени за насърчаване на нови възобновяеми източници, комбинирани с локални съоръжения за съхраняване на енергия.

Складирането на тока ще помогне веитата да го продават, когато им е изгодно, а и ще е от полза също за балансирането на системата.

Същностни в стратегията са прогнозите за електроенергийния баланс, които посочват какво ще е производството на ток.

До 2030 г. се разчита на 15,8 млн. мегаватчаса от ядрена мощност. Това са блоковете на АЕЦ “Козлодуй”, от 2035 г. количеството започва да расте - на 24 млн., и от 2040 г. стига 32,23 млн. Това показва, че

от 2035 г.

поетапно се

включват

първо един,

а след това

втори блок на

нова ядрена

мощност

В стратегията не се посочва коя ще е тя, нито къде ще се намира.

Преди няколко дни от Министерството на енергетиката поясниха, че в такъв тип документ не може да се посочват конкретни мощности, но това не означава, че проектът за АЕЦ “Белене” ще бъде замразен или забавен. Дори напротив - по него продължавало да се работи активно.

А през 2050 г. се очаква да има спад на ядрения ток до 16,43 млн. мегаватчаса, което маркира излизането от експлоатация и на последните два работещи блока на “Козлодуй”.

При производството на ток от въглищни централи и по-скоро от лигнитни въглища се предвижда до 2030 г. то да намалява поетапно, но с по-малки темпове. От 21,7 млн. мегаватчаса през тази година до 16,3 млн. през 2030 г. След тази година обаче спадът е драстичен - към 2035 г. е наполовина, отколкото през 2030 г., а с хоризонт 2050 г. то е вече минимално.

При разработените базов и целеви сценарий мощностите се увеличават до 2030 г. с 12%, до 13 900 мегавата. Причината е в

увеличението на

фотоволтаичните

и вятърните

централи с 59%,

което е над 6000 мегавата мощност.

Документът дава данни и за ръста на веитата досега. От базовата 2011 до 2018 г. делът им в крайното потребление в страната е 20,53%, което надхвърля определената цел от 16% до 2020 г. А процентът на увеличение на веитата е 52,3% спрямо 2011 г. Планираният ръст на фотоволтаици и вятърни централи обаче е с условието, че те се изграждат на пазарен принцип. Прогнозите за централи на газ са по-консервативни.

В периода от 2020 до 2030 г. се предвижда общата инсталирана мощност на кондензационните и комбинираните централи на природен газ да се увеличи със 144 мегавата.

След 2025 г. се очаква въвеждане на нови паро-газови централи на природен газ, като общата им нетна инсталирана мощност ще достигне 422 мегавата до 2030 г.

Електроенергийният баланс на страната до 2030 г. с хоризонт 2050 г. предвижда България да остане нетен износител на ток с обем около 8 млн. мегаватчаса.

Бурното строене на централи на слънце и вятър обаче изисква и развитие на мрежата, както и на управление на електроенергийната система, която да може да балансира. В стратегията са записани новите далекопроводи, които вече се изграждат, както още един със Сърбия.

Фиксирано е и обединението на нашия пазар с европейските чрез платформите на Българската независима енергийна борса “Ден напред” и в “Рамките на деня”.

Всичко това ще доведе освен до либерализацията на пазара на ток - всеки да купува от която си борса иска, но и до стабилност и сигурност на електроснабдяването.

Числата в документа не прогнозират драстично нарастване на електропотреблението, тъй като се разчита на енергийната ефективност, както и на умни елекромери, с които клиентите да управляват колко ток да ползват, както и на гъвкави и по-ниски тарифи.

Другият звучащ все още авангардно елемент в стратегията са газовите мрежи - преносни и разпределителни, които трябва да са “водородно готови”.

В следващите десетилетия газопроводите ще трябва да могат

да транспортират

и водород,

биометан,

синтетични

газове,

е записано в документа. Това щяло да направи преносната ни инфраструктура стратегически актив. 

Втори път обсъждат

20% поскъпване на

газа през септември

Определянето на цената на газа през септември за втори път премина през всички процедури - от внасяне на заявление през обществено обсъждане до произнасяне на КЕВР, което ще стане днес, 16 септември. В крайна сметка тя ще е 22,46 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е увеличение с 20,3 на сто спрямо август, както бе предложил “Булгаргаз” и първия път.

Този прецедент - комисията да се произнесе за цена от началото на месеца на 16-ия ден от него, се случи на 1 септември, когато газовата компания почти вечерта изтегли заявлението си за цена, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова назначи проверка на ценообразуването по новата формула. Инспекцията установила, че формулата работи добре, а “Булгаргаз” отново внесе заявление в КЕВР за същата цена на 11 септември.

На откритото заседание, което бе проведено онлайн, изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов подчерта, че докладът на комисията обективно отразява предоставената към заявлението информация, свързана с образуването на цената на природния газ от 1 септември 2020 г.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, условията по договора между “Булгаргаз” и “Газпром експорт” и осреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо долара, с която валута се заплаща внасяният в страната природен газ.

 Предложената цена включва цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, компонента за дейността “обществена доставка” и компонента, покриваща разходите на “Булгаргаз” за съхранение на количества в подземното газово хранилище “Чирен”.

Комисията за енергийно и водно регулиране за втори път проведе обществено обсъждане на една и съща цена на газа от 1 септември.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Lloyds Bank е една от британските банки, които са решили, че ще е неоправдан разход за тях да си извадят разрешително за работа в страни от Европейското икономическо пространство и предстои да закрият разплащателните сметки на хора и фирми от страни-членки на ЕС.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Британски банки закриват сметки на хора извън Англия

Заради Брекзит те губят право да оперират в ЕС, ако нямат специален лиценз Британски банки започнаха закриването на хиляди сметки на свои клиенти, които не живеят във Великобритания. Причината е, че след Брекзит те губят право да предоставят услуги на хора в ЕС, ако нямат специален нов лиценз.Това ще засегне както британци, живеещи в тези държави

Лидерът на СДСМ Зоран Заев СНИМКА: Ройтерс

Правителството на Северна Македония одобри помощ от 470 млн евро за икономиката

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев представи на пресконференция днес пакет от икономически мерки на стойност 470 милиона евро, които са предназначени да подкрепят пряко икономическата и социалната сигурност на гражданите, както и да стимулират частното потребление в условията на пандемията от Ковид-19, предаде агенция МИА

Министърът на туризма Марияна Николова

Министърът на туризма ще настоява за по-евтини чадъри и догодина

Ще разчитаме българите да изберат зимните курорти и да подкрепят сектора в предстоящите студени месеци, заяви Николова Водим разговори безплатни чадъри и шезлонги да има и през следващия летен сезон. На работна среща с представители на концесионерите бе отчетено, че мярката е повишила посещаемостта на плажовете и те подкрепят идеята тази мярка да

На обходния път на Ловеч ще бъде направена цялостна подмяна на пътната настилка, подобряване на отводняването, нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Снимка Архив

АПИ: Трябват 3,5 млрд.лева за повишаване на пътната безопасност

Провокирани от зачестилите пътно-транспортни произшествия, включително на новопостроени или рехабилитирани пътища, експертите на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) заявиха достъп до обществена информация от Агенция „Пътна инфраструктура“. В заявлението отправихме 4 въпроса, касаещи средствата

Екоминистърът Емил Димитров провери миналия месец язовирите „Ястребино“, „Тича“ и „Цонево, след като премиерът Бойко Борисов му възложи да се вземат мерки за осигуряване на допълнителни източници на вода през 2021 г. заради засушаването.

Емил Димитров: Миналия януари имахме 4-5 критични язовира, този ще е само един

Водната криза не е свършвала 3 години. Още с първия график започнахме с ограничения. Тази година януари ще бъде различно от миналата - миналата година януари имахме 4-5 язовира, които бяха критични, сега ще имаме един за питейно-битово водоснабдяване. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ министърът на околната среда и водите Емил

ЛЪЧЕЗАР БОГДАНОВ

Лъчезар Богданов: Сега е моментът българският бизнес да привлече хора, които иначе биха заминали за работа в чужбина

Логично е точно по време на криза бизнесът да не мисли как да наема нови хора. Сега обаче е идеалният момент за нашия бизнес да привлече част от онези, които иначе биха заминали за чужбина. Това препоръча в студиото на Нова телевизия икономистът Лъчезар Богданов. Доходът от емигрантите е над 2 милиарда евро за година, което е важен

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Вашингтон ограничи продажбата на технологии на китайския гигант Смик

Вашингтон ограничи продажбата на технологии на китайския гигант Смик

Вашингтон задължи американските компании да изискват разрешение за продажбата на технологиите си на китайския гигант в сектора на полупроводниците Смик ( Smic). Това е нов епизод във войната за технологична доминация между Китай и САЩ, съобщи днес в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес, предаде БТА

Бойко Борисов СНИМКА: Николай Литов

Борисов: Работодателите могат да кандидатстват за детски кътове във фирмите

През октомври тръгват две нови програми за подпомагане на бизнеса Непрекъснато работим за това да подкрепим хората и фирмите. От другата седмица работодателите ще могат да кандидатстват за изграждане на детски кътове във фирмите, написа на страницата си във фейсбук премиерът Бойко Борисов. Така ще подкрепим работещите родители

Лъчезар Борисов КАДЪР: БНТ

Министър Борисов: Безработицата е едва 7,5%, запазени са над 300 000 работни места

Аз винаги съм реалист и държа на публичност, прозрачност и на скорост. В момента българската икономика има нужда от скорост за предприемане на мерките, за да съживим тази икономика, защото ако нямаме икономика, няма да има социална политика, бюджет и няма изобщо да си говорим за политика. В момента ние наблягаме на скоростта

Удобството при използване на безконтактна карта Visa

Удобството при използване на безконтактна карта Visa

За хората в България, a и навсякъде по света безконтактните разплащания в магазините вече не са просто удобство, а необходимост. Visa повиши лимита на безконтактните разплащания от 50 на 100 лева и данните показват, че българските потребители го възприеха много добре. Общият размер на сумата на извършените трансакции с безконтактни карти в

Силната енергия и уникалният модел са ключът към успеха на „Лидл България”

Силната енергия и уникалният модел са ключът към успеха на „Лидл България”

По случай годишнината на компанията ви представяме едно специално интервю „10 години в 10 въпроса“ с г-жа Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на „Лидл България” - Г-жо Драгийска, в „Лидл България” сте от първия ден - кои са крайъгълните събития за компанията? - Ние отворихме последни, след всички големи вериги, които вече бяха тук

"В условията на пандемия и бедност никой няма да се справи сам", заяви тпри изявлението си в ООН президентът на Аржентина Алберто Фернандес СНИМКА: Ройтерс

Страните от Латинска Америка поискаха свободен достъп до ваксини и заеми

На годишната сесия на Общото събрание на ООН страните от Латинска Америка поискаха свободен достъп до бъдещите ваксини срещу COVID-19 и международни безлихвени заеми, предаде Франс прес. В Латинска Америка са регистрирани около девет милиона заразени с коронавирус и над 330 хиляди починали от вируса

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber