Подкрепата за образованието и младите хора е израз на социалната отговорност на Lidl

https://www.24chasa.bg/novini/article/9018140 Подкрепата за образованието и младите хора е израз на социалната отговорност на Lidl Подкрепата за образованието и младите хора е израз на социалната отговорност на Lidl www.24chasa.bg
Подкрепата за образованието и младите хора е израз на социалната отговорност на Lidl

Интересът към дуалното обучение в България устойчиво расте през последните години, сподели Катерина Шопова, директор „Човешки ресурси" в Лидл България

- Г-жо Шопова, поводът за разговора са първите ученици, завършили дуалната форма на обучение и избрали Lidl за своята практика. Можете ли да ни разкажете малко повече за тази форма на обучение?

- Дуалното обучение е утвърдена форма в някои от най-развитите европейски държави като Австрия, Германия и Швейцария. Интересът към него в България също устойчиво расте през последните години. Успехът му се дължи на това, че от него печелят всички. От една страна бизнесът, който получава възможност да привлече нови служители, да обучи според изискванията си мотивирани ученици и да постави висок стандарт за изграждането на трудови навици у тях. От друга са младите хора, които от рано получават професионална квалификация, опит в утвърдени компании и отлична възможност за кариерно развитие. За тях е голям плюс това, че разбират как работят фирмите отвътре, опознават не само работата, но и живота, тъй като до тях винаги има подготвени ментори. И не на последно място – те получават заплащане, докато учат, а и голямо конкурентно предимство пред своите връстници, тъй като завършват с професионална диплома и реален трудов стаж. Дуалното обучение се подкрепя активно и от останалите участници в процеса - родителите, Министерството на образованието и науката и училищата, и в сътрудничество с тях постоянно се развива. Това категорично показва, че проектът е актуален, полезен и отговаря на потребностите на всички включени в него. И не на последно място – допринася за задържането на младите хора в България, тъй като им дава перспектива за развитие.

- В какво се състоеше тяхната практика в Lidl и каква обратна връзка ви дадоха?

- Щастливи сме, че през тази година успешно се дипломираха първите 5 ученици на Lidl, завършили дуалната форма на обучение от Националната финансово-стопанска гимназия в София. Важно е да уточним, че дуалното обучение не е обикновена практика, а по-скоро учене в реална работна среда. Нашите ученици минават през всички стандартни обучения за служител в магазин, опознават в детайл процесите и логиката зад тях. Ценно за тях е, че стават истинска част от екипа, в който работят – припознават културата на компанията, израстват като личности. Докато са във филиал те добиват опит и увереност, а в края на своето обучение вече могат и сами да управляват процесите.

За нас е изключително мотивиращо, че получихме много позитивна обратна връзка не само от завършващите ученици, но и от техните родители, които също са важна част от процеса на обучение. Те оцениха опита в Lidl като много полезен и споделиха, че компанията ги е научила на дисциплина, работа в екип, концентрация, умения да разпределят ефективно задачите си и да ценят труда и парите/възнагражденията, които са спечелили сами.

- Как оценявате програмата и как ще продължите вашата подкрепа?

- Лидл България подкрепя активно дуалното обучение и ще продължава да бъде партньор на училища от столицата и страната. За нас то е не само начин да открием и привлечем таланти в компанията, но е и възможност да изградим точните специалисти за нашия бизнес. Дуалното обучение се оценява позитивно в компанията и като инструмент за внасяне на многообразие в екипа. Младите хора идват с допълнителна енергия, идеи и иновативен дух, които срещат в Lidl знанието, опита и международното ноу хау и комбинацията работи отлично.

Отчитайки добрите резултати, плановете ни са да продължим да подобряваме и надграждаме дуалното обучение в Lidl. Стартирахме през 2015 г. с 1 училище партньор и 5 ученици от София, които завършиха с професия "Икономист". Вече работим не само за тази специалност, а и за подготовка на младежи в областта на логистиката. Увеличават се и училищата, с които си партнираме, и броят на учениците, които обучаваме. Вече сме партньори на 6 училища в 6 града, обучаваме общо 50 ученици и очакваме от новата учебна година да разширим тази мрежа. Дуалното обучение е признато като ефективна мярка за справяне с младежката безработица по един системен начин.

Добавяме стойност в програмата на база на анализи и обратна връзка от учениците и училищата и се стремим дуалното обучение в Лидл България да бъде не само училище за придобиване на професия, а и школа, която те подготвя за живота!

А всички, които вече участват в младежките програми на Lidl, приемаме като част от сърцатия ни екип и оставаме във връзка с тях, защото на всеки етап от тяхното бъдещо развитие те имат отворена врата в компанията.

- Тази година Лидл България стартира и първата си стажантска програма – с какво тя се отличава от всички стажантски програми на пазара?

- При разработването на стажантска програма в Lidl изследвахме потребностите и изискванията на младите хора, към които е насочена. И с дизайна ѝ отговорихме на техните конкретни нужди – да работят по цялостен проект с фокус, който са избрали, да могат за краткото време да постигнат видими/конкретни резултати, да могат да учат чрез работа и да са част от общност.

Програмата за 2020 все още не е приключила, но обратната връзка от стажантите ни дотук е много позитивна. Те оценяват високо това, че в Lidl са срещнали ползотворна среда, отзивчиви колеги и задачи, които са им полезни и забавни. Проектът развива и нашите служители, като им дава възможност да общуват с представители на поколението Z, да разберат по-добре мотивацията им, като им помагат да управляват успешно своите проекти.

- Разкажете ни какви други младежки програми имате в Лидл България?

- Младите хора са фокус за Lidl, тъй като образованието доказано е основен стълб на пълноценния живот и дава реална възможност за развитие – на хората, на обществото и икономиката. А това е наш основен приоритет като социално отговорна компания с дългосрочна визия.

Лидл България се стреми с програмите си да покрие максимално широк кръг от млади хора. Учениците са обхванати от дуалното обучение и от практикантската програма, която дава възможност за работа в компанията през лятото, съчетава с обучение и придобиване на практични знания и умения. За студентите ни е стажантската програма, която също комбинира по оптимален начин ученето в реална среда и работата по проект. Младите специалисти получават уникален шанс за развитие в Lidl чрез trainee програмата, която дава дългосрочна кариерна перспектива. Разширяваме активностите си и към други групи младежи чрез сътрудничеството си с НПО като Стъпка за България и Отворено общество. Чрез тях целим да обхванем различни социални групи, на които да осигурим кариерно ориентиране и мотивация да продължат образованието си като възможност за устойчиво и успешно интегриране в обществото.

В Lidl вярваме, че съвременният свят изисква обучение през целия живот и осигуряваме платформа за учене – както на нашите служители, така и на новите попълнения в екипа ни.

Вместо заключение мога да кажа, че Lidl устойчиво доказва грижата си за хората и обществото именно чрез подкрепата си за образованието и младите хора, защото това е начинът за развитие и по-добра перспектива за България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от #15септември

Ивет Лалова се готви усилено за Олимпийските игри в Токио (Снимки)

Ивет Лалова се готви усилено за Олимпийските игри в Токио (Снимки)

Ивет Лалова тренира усилено за предстоящите Олимпийски игри в Токио. Най-добрата ни атлетка сподели кадри в инстаграм от момента на тренировката си. „Обратно към тренировките… 290 дни до Олимпийските игри“, написа към публикацията Ивет. „Давай, момиче!“, остави като коментар към Ивет певицата Михаела Филева

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей СНИМКА: Ройтерс

ЕС: Западните Балкани да създадат обща икономическа зона

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей призова страните от Западните Балкани да създадат обща икономическа зона, за да усетят по-добре ползите от инвестиционните планове на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес. Вархей пристигна днес на посещение в Косово в рамките на обиколка в няколко балкански страни

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров СНИМКА: Архив

КНСБ: Все още имаме шанс да инвестираме евросредства за дигитализация

България все още има шанс целево да инвестира европейски средства за дигитализация, за да не остане в задния двор. Това заяви днес президентът на КНСБ Пламен Димитров, който изнесе лекция на Регионален форум в Плевен "Бъдещето на труда и предизвикателствата в ерата на дигитализацията", организиран от КНСБ

SPARK Fitness & SPA - спортен център за цялото семейство

SPARK Fitness & SPA - спортен център за цялото семейство

Пандемията ни даде възможност да направим нова оценка на това, което е най-важно за нас, а именно нашето здраве, взаимоотношенията ни с най-близките и децата ни и как бихме могли да се погрижим за тях най-добре. Някои от тенденциите, които съществуваха още преди пандемията в сферата на отглеждането на деца и спорта се изразяваха в желанието на

Децата ще спортуват на двора, докато времето го позволява.

Спортът в училище на открито, в лошо време - в салона по една паралелка

Заниманията може да бъдат изнесени в парка, на стадиона или на екопътека Учителите по физическо възпитание и спорт през тази учебна година са изправени пред голямата и нелека задача да осигурят едновременно и паралелно условия за опазване на здравето на децата в условията на COVID-19 и непрекъснатост на обучението по различните видове спорт и

Ученик без съвременна IT техника вече е мисия невъзможна

Ученик без съвременна IT техника вече е мисия невъзможна

Лаптоп и бърз интернет са само базовите изисквания, за успешно дистанционно обучение Обучението в училище отдавна е невъзможно без съвременна IT и телекомуникационна техника. Или най-малкото децата ще са много ограбени, ако им се налага да ползват само хартия и черна дъска, на която се пише с тебешир

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от #15септември

Повечето от учениците с интерес участват във виртуалните класни стаи, а учителите бързо усвоиха преподаването онлайн.

Ще поощряват с 300 лева учителите - автори на електронни уроци

Много преподаватели го правят, но трябва да се спазват учебните програми и да не се плагиатства “Подготвяме процедура за закупуване на софтуер за изработването на електронни уроци. Изработването на качествени образователни уроци изисква специален софтуер, който съдържа и достъп до множество първични електронни ресурси

И малките ученици свикнаха да ходят с маски още през ваканцията.

Безплатно ще тестват учениците за COVID-19

l Задължително е да носят резервна химикалка, опасно е да ги разменят l Между блоковете ще има стандартни 10-минутни междучасия Учениците ще бъдат тествани за COVID-19 безплатно. Това обяви в неделя министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Министърът е убеден, че родителите и учениците няма да бъдат принудени да плащат изследването

Смарт устройства за високи резултати в клас

Смарт устройства за високи резултати в клас

Дистанционен или присъствен, учебният процес става интересен и достъпен от всяка точка с помощта на технологиите Кризата с COVID-19 доказа на практика необходимостта от технологичната помощ в образованието, а нуждата от адекватно онлайн провеждане на учебния процес се оказа приоритет за цялото общество

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber