Безплатно ще тестват учениците за COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9013591 Безплатно ще тестват учениците за COVID-19 Безплатно ще тестват учениците за COVID-19 www.24chasa.bg
И малките ученици свикнаха да ходят с маски още през ваканцията.
И малките ученици свикнаха да ходят с маски още през ваканцията.

l Задължително е да носят резервна

химикалка, опасно е да ги разменят

l Между блоковете ще има стандартни

10-минутни междучасия

Учениците ще бъдат тествани за COVID-19 безплатно. Това обяви в неделя министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Министърът е убеден, че родителите и учениците няма да бъдат принудени да плащат изследването, въпреки че все още регламентът за изследване при появата на COVID-19 в училище не е готов.

“Не смятам, че родителите или детето ще плащат. Имаме РЗИ-та и вече оборудвани лаборатории. Когато се появи съмнение за коронавирус, в училищата имаме здравни работници, които могат да насочат детето към съответната здравна инспекция. Със сигурност децата и родителите няма да плащат за тези тестове. Нормално е да не плащат”, обясни Ангелов.

В момента безплатно е тестването единствено когато е по разпореждане на регионалната здравна инспекция или се прави при постъпване в болница. Болниците са готови за посрещането на голяма вълна болни от COVID-19 през студените месеци, убеден е министърът.

Първо ще бъдат

запълвани с

пациенти

големите

болници,

а не малките, в които има недостиг на персонал, успокои Ангелов.

За всяка област в страната ще бъде направен “път на пациента”, в който спрямо проявените симптоми ще има указания къде може да отиде човек, който се съмнява, че е болен от коронавирус, за да потърси лекарска помощ.

Във вторник започва учебната година в училищата, като децата ще учат присъствено. “Всички училища

са провели

педагогически

съвет,

подготовката вероятно някъде ще продължи и след 15 септември. Има мерки, които няма да се изпълнят веднага, като това да се осигури задължително топла вода.

Училищата без

топла вода

бяха 330, сега

са 240

Като цяло са готови”, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. Той се срещна със столични директори на училища и отговори на техни въпроси предвид създалата се ситуация с коронавируса. На конференцията присъства и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той трябваше да отговори на въпрос какво се случва с часовете по музика и могат ли децата да пеят. Кунчев посъветва учителите засега да се въздържат или това да се случва в двора, защото при пеене излизат пръски.

“Всяко училище

е избрало

собствен

комплекс

от мерки,

защото всички училища са различни като брой ученици, като архитектурна среда, като сменен режим. Всички мерки са подчинени на модела да се осигури колкото е възможно невзаимодействие между паралелките. Част от учениците ще се смесват в групите за целодневна организация на учебния ден, затова казвам, че всяко училище е различно”, каза още Красимир Вълчев.

“Първият учебен ден може да започне във всички общински училища в София. Много от тях имаха ремонти през лятото, някъде може да продължат, без да пречат на учебния процес. Радвам се, че се готвим за присъствена форма на обучение и софийските училища ще посрещнат своите ученици и учители. Пожелавам им от сърце успех”, каза и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според нея голямото предизвикателство тази година е обучение в среда на коронавирус.

“Всички трябва да се научим да живеем с това, да бъдем дисциплинирани, да спазваме всички хигиенни мерки. Това е ангажимент на училищата. Ние сме гарантирали подкрепа, включително и финансова”, каза още Йорданка Фандъкова.

Децата на

училище ще са

длъжни да носят

маски по 20 мин

на ден. За това съобщиха родители, минали вече през срещи с преподавателите. Те реагират по повод на истерията, че децата ще трябва да ходят с маски, което ще ги стресира и може би ще има други вреди върху тяхното здраве. Каква е истината: в час децата няма да носят маски, освен ако родителите им не го изискват от тях, което е разрешено.

Маски трябва да носят само в междучасията, когато всички се смесват по коридорите, но часовете са направени на блокове от по два с 5-минутно междучасие между тях, когато няма да излизат от класната стая, където не се изисква маска.

Между блоковете ще има стандартни 10-минутни междучасия. Ако на ден имат 3 блока, значи ще носят маска 20 минути за целия учебен ден, който пък ще свършва по-рано. Като маската не е конкретно указана - може плексигласов шлем или шал. Задължително е да имат свои резервни химикалки, защото ще е забранено да си услужват едно на друго.

Много училища ще започнат годината с термокамери и класни стаи на открито. На места ще има и йонизатори, които пречистват въздуха от вируси и го освежават. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от #15септември

Корнелия Нинова. Кадър БНТ

Нинова: Да подкрепи ли Радев за нов мандат, БСП ще решава след парламентарните избори (Обновена)

Полицейски екшън във Велико Търново след стрелба с автомат от джип

Полицейски екшън във Велико Търново след стрелба с автомат от джип

11 са с COVID-19 в дом за стари хора в Старозагорски минерални бани

11 са с COVID-19 в дом за стари хора в Старозагорски минерални бани

Кание Уест СНИМКА: Ройтерс

Рапърът Кание Уест е събрал 60 000 гласа на президентските избори в САЩ

Няма къщички на ужасите за деца с увреждания, Министерството на труда опроверга фалшива новина

Няма къщички на ужасите за деца с увреждания, Министерството на труда опроверга фалшива новина

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber