Маряна Петрова, производител на декоративни фигури: Имах идея, но BASE я превърна в печеливш бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/8977505 Маряна Петрова, производител на декоративни фигури: Имах идея, но BASE я превърна в печеливш бизнес Маряна Петрова, производител на декоративни фигури: Имах идея, но BASE я превърна в печеливш бизнес www.24chasa.bg
МАРЯНА И МИЛАН ПЕТРОВИ
МАРЯНА И МИЛАН ПЕТРОВИ

В този проект ви разказваме за Бизнес академията за стартиращи предприемачи (BASE).

Тя е безплатна обучителна програма, а лекторите са успешни предприемачи, които споделят своя опит и знания с участниците.

По време на курса желаещите научават как да развият своя бизнес идея или как да си измислят такава. Експерти им обясняват как да проучат пазара, да направят добра маркетингова кампания и да подредят финансите си. Обучението предлага и набор от практически лекции, които могат да се изтеглят от интернет страницата на BASE (https://baseprogram.bg/).

Днес ви представяме една от участничките в BASE - Маряна Петрова, производител на декоративни фигури. Тя е успяла да развие успешен бизнес, след като е посетила академията, а сега отговаря на въпроси пред “24 часа”, за да разкаже за най-важните решения пред един начинаещ предприемач.

До момента през бизнес академията са преминали групи в 9 града, има 206 завършили с успешен старт на 58 нови бизнеса. В момента завършват групите в Ловеч, Панагюрище, Антон, Плевен и Козлодуй.

На 12 септември предстои старт на академията и в Смолян, а скоро ще има курсове и в София, и Варна.

Програмата се подкрепя от Фондация “Америка за България”, която работи с различни организации в страната.

С помощта на академията Маряна има свое ателие

Маряна Петрова е на 29 години и вече има зад гърба си няколко опита за собствен бизнес. Тя е артистичен човек и умее много неща - рисува, в момента учи графичен дизайн, а моделирането ѝ е страст, изработвала е неща от полимерна глина. Всички тези занимания обаче не успяват да ѝ донесат печалба, докато с мъжа ѝ не завършват академията за предприемачи BASE и не започват изработката на фигури от стиропор. Семейството става и един от победителите в програмата, благодарение на което успява да си построи собствено ателие, в което да твори.

- Г-жо Петрова, вие сте успели да развиете успешен бизнес. Разкажете с какво се занимавате.

- С мъжа ми изработваме ръчно обемни фигури от стиропор с различни покрития, за да са здрави и устойчиви. Вече можем да направим и с покритие от стъклопласт, които на практика стават вечни, могат да стоят и навън.

Засега сме правили декоративни сладки изделия по поръчка на фотографи като понички, френски макарони, сладоледи. Но могат да се използват за различни неща и да се изработи абсолютно всичко. Но българският пазар е по-малък и се търсят по-разпространени елементи. Ние ги продаваме, но вече обмисляме да ги даваме и под наем, защото искаме да пробваме по-мащабни фигури, които ще са с по-висока цена, защото отнемат страшно много време за иззработка. Планираме да излезем и на международния пазар.

- Трудно ли се прави собствен бизнес в България и от какво се нуждаят предприемачите у нас?

- Да, трудно се прави, определено. Може би повечето хора наистина имат нужда от такова обучение като BASE, за да има някакви стъпки, които да следват.

- Имахте ли вече идея с какво искате да се занимавате, когато се включихте в програмата?

- Да, имахме идеята.

- Кои бяха най-важните неща, които научихте от лекциите на BASE?

- Много са нещата. Направихме си бизнес план, което е най-важното, нещо, и трябва да се движиш по него. Да, той се променя, научаваш нови неща в движение, но в момента, в който усетиш, че си се изгубил, можеш да го отвориш, ако трябва нещо да се промени, и да действаш по него. Направи ми впечатление също, когато още на първата лекция ни попитаха: Кой е предприемач? Всички започнаха да се споглеждат и лекторите ни казаха: Вие всички сте предприемачи, щом сте тук, значи вече сте предприемачи. И някак си

наистина

придобиваш

самочувствие

Получаваш ценни познания. Иначе, ако тръгнеш сам да си трошиш главата, може и години да ти отнеме, докато стигнеш до правилната формула. В никакъв случай не казвам, че ние сме я открили сто процента, но поне имаме някакво начало.

- Какво бихте казали на сегашните участници в BASE?

- Да слушат внимателно, да попиват всичко, дори и в най-скучната теория има какво да научат. Да вярват в себе си, че ще успеят.

- Помагате ли си днес с останалите участници от вашия курс?

- Следим се във фейсбук кой какво прави с останалите участници. Интересно е да срещнеш хора с толкова различни интереси и мислене, които в същото време ги обединява едно нещо - тази страст да имаш нещо свое.

- Разкажете историята на вашия бизнес?

- Всичко започна от едни снимки в интернет, видях тези фигури и си казах: Колко готино, те много лесно се правят. Но когато започнах, се оказа, че не е съвсем така. Много пъти съм се отказвала, но после пак започвах. Сега с коронавируса всичко става много объркано, започнаха да ни отказват поръчки. Имаше един период, в който търсих нужната посока, но пак казвам - отваряш бизнес плана, виждаш къде си сгрешил, кое си направил правилно и продължаваш.

- Кое беше най-голямото предизвикателство пред вас да реализирате идеята си?

- Това, че България е доста малък пазар. Тук трудно се намират и хора, които да оценят, че това е ръчен труд. Но аз не се отказвам, даже това ме мотивира, защото, ако успея тук, значи навсякъде мога.

- Как академията за предприемачи BASE на Фондация “Америка за България” ви помогна да развиете бизнеса си?

- Много ни помогнаха, защото едно е да имаш само някаква идея с какво искаш да се занимаваш, друго е да я превърнеш в бизнес и да печелиш от нея. Аз съм се занимавала с много неща, но все са били непечеливши за мен. Това е най-сложното - да можеш да си сложиш цена на труда. Много ни даде тази програма, предполагам, че всеки участник е научил нещо, което му помага. Даже да са решили да не се занимават с дадената бизнес идея, съм сигурна, че са извлекли чисто житейски уроци.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Модерен оптимизъм

Нанси Шилър

Нанси Шилър: Досега сме дарили $ 100 млн. за образование, защото е решаващо за България

Целта на програмата “Следващите 10” е да достигнем до повече места в страната и да откроим добрата работа.  Искаме да се развие туризмът по река Дунав, казва президентът на фондация “Америка за България” Нанси Шилър - Г-жо Шилър, наскоро фондацията обяви нова програма - “Следващите 10”, на стойност 1 млн. лева

Участниците в BASE, след като са показали своите бизнес проекти.

СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

15-годишен програмира приложение, с което учиш по-модерно

20 истории, подкрепени от Фондация "Америка за България" и разказани от в. "24 часа" В този проект ви разказваме за Бизнес академията за стартиращи предприемачи (BASE). Тя е безплатна обучителна програма, а лекторите са успешни предприемачи, които споделят своя опит и знания с участниците. По време на курса желаещите научават как да развият своя

Илия Гърков

Д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс”: Не парите, а развитието мотивира избора на работа

20 истории, подкрепени от Фондация "Америка за България" и разказани от в. "24 часа" В този проект ви разказваме за Бизнес академията за стартиращи предприемачи (BASE). Тя е безплатна обучителна програма, а лекторите са успешни предприемачи, които споделят своя опит и знания с участниците. По време на курса желаещите научават как да развият своя

МАРИЯ ЦАЧЕВА

Мария Цачева, собственик на пекарна: Ако бизнестът ти започне да фалира, ставаш и работиш по 18 часа на ден

В този проект ви разказваме за Бизнес академията за стартиращи предприемачи (BASE). Тя е безплатна обучителна програма, а лекторите са успешни предприемачи, които споделят своя опит и знания с участниците. По време на курса желаещите научават как да развият своя бизнес идея или как да си измислят такава

МАРЯНА И МИЛАН ПЕТРОВИ

Маряна Петрова, производител на декоративни фигури: Имах идея, но BASE я превърна в печеливш бизнес

В този проект ви разказваме за Бизнес академията за стартиращи предприемачи (BASE). Тя е безплатна обучителна програма, а лекторите са успешни предприемачи, които споделят своя опит и знания с участниците. По време на курса желаещите научават как да развият своя бизнес идея или как да си измислят такава

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Модерен оптимизъм

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber