Още от първия ден на тази конституция се говори, че тя е за ремонт

https://www.24chasa.bg/novini/article/8910163 Още от първия ден на тази конституция се говори, че тя е за ремонт Още от първия ден на тази конституция се говори, че тя е за ремонт www.24chasa.bg
Звездният миг на 7-ия велик парламент: доайенът Йосиф Петров отваря бутилка шампанско в чест на приетата нова конституция на Република България.

7-ото ВНС е с най-качествен състав на депутатското тяло

На хоризонта е 8-о велико народно събрание. От предишното 7-о велико са минали 30 години. Как беше избрано то и каква работа свърши?

На Кръглата маса (3 януари - 14 май 1990 г.) представителите на БКП и хората от прохождащата опозиция, обединени в Съюз на демократичните сили (СДС), се договарят за избиране на Велико народно събрание, което да изработи нова конституция на България.

Комунистите държат на пропорционалната система, опозиционерите - на мажоритарната. Накрая постигат компромис за по 50% от двете системи.

Първата е наречена многомандатна, създадени са 28 избирателни района и за тях се състезават хората от партийните списъци. За втората са направени 200 едномандатни изборни района (ЕИР) и там се състезават личностите. Личностите, но... предложени от партиите. Такава е и официалната формулировка.

Тогава има две

основни сили

- БКП, преименувана на БСП (Българска социалистическа партия), и СДС, в който членуват 14 отделни организации. Бързо набира сили и Движението за права и свободи (ДПС).

Отделно в политическия живот бръмчат като НЛО куп маломерни партии, съюзи, движения и партийки - над 35. От Либералната партия на Кире Либерало от Перник, та до Съюза на безпартийните.

И когато след изборите се тегли чертата, става ясно, че БСП има 114 мажоритарни депутати - 75 на първия и 39 на втория тур. СДС е с 69 победи в ЕИР - съответно 32 и 37. ДПС има 11 мажоритаристи, съответно 9 и 2.

Има още двама депутати, предложени от новосъздадени партии, и двама, издигнати от Отечествения съюз. Под това име мимикрира Отечественият фронт, който беше най-масовата обществена организация преди 1989 г.

Политическият затворник Янко Янков е издигнат от СДП-немарксисти, чийто председател е, в 8-и сунгурларски избирателен район. Районът е населен предимно с български турци и се чу, че Янков е получил подкрепа от лидерът на ДПС Ахмед Доган. Янков преименува СДП-немарксисти в партия “Либерален конгрес”.

Димитър Арнаудов от Кърджали е издигнат от ОПТ (Обединена партия на труда). Под това име на изборите се явява Общонародният комитет за защита на националните интереси (ОКЗНИ). От ОПТ чрез пернишката листа се кандидатира и Георги Първанов, но опитът му е неуспешен.

За следващите избори вече си е в състава на партията майка и така започва неговата политическа кариера, извела го до два президентски мандата.

Отечественият съюз има двама депутати. От 155-и мъглижки избирателен район в парламента влиза Старозагорският митрополит Панкратий. А от 53-и избирателен район-Левски - Гиньо Ганев, вече оглавил Отечествения съюз. Този хлевоуст юрист по-късно

ще бъде наречен

Човека

парламент,

защото като зам.-председател на събранието успява с красноречие и убийствена ирония да озаптява буйните страсти на депутатите, пред които председателят акад. Николай Тодоров, наречен Кольо Ватмана, беше безсилен.

И всъщност независимите кандидати, които би трябвало да представят мажоритарната система в най-чистия й вид, са само двама.

Роденият в Скравена Стоян Михайлов е избран в Ботевградския район. Той още има славата на опълчил се срещу Тодор Живков и свален като секретар на ЦК на БКП през 1988 г. Но продължава да си е марксист.

Росен Карадимов спечели във фаталния 13-и район в родния си Ямбол. По това време той не само е лидер на префасонирания в БДМ (Българска демократична младеж) някогашен Комсомол (ДКМС), но и член на БСП. Така че Карадимов кротко си седна в групата на социалистите и дори успя да стане зет на червената депутатка Соня Младенова. После бракът му се разпадна, както отиде в небитието и БДМ, или Бадема, както го нарекоха зевзеците.

Още се твърди, че 7-ото велико народно е било с най-качествения състав на депутатското тяло. Сред народните избраници наистина имаше утвърдени уважавани личности, както и хора, които стартираха своята бъдеща известност и популярност.

Най-известните личности преди 1989 г. с малки изключения бяха големците от БКП. По-малко поради убеждения и повече заради кариерното развитие. Неслучайно в мажоритарното състезание за парламента

БСП,

наследницата

на БКП, надви

На СДС му е трудно да извади хора с национална известност, но се спраня добре. Хвърля в боя достойни хора и нови лица, станали популярни от митингите след 10 ноември 1989 г. и от Кръглата маса.

Изключителна победа постигна литературният критик Йордан Василев, по-известен като съпруг на поетесета Блага Димитрова, който в Троян победи не кого да е, а ген. Добри Джуров, един от главните превратаджии срещу Тодор Живков.

Но самата Блага загуби от Васил Михайлов, популярността му след сериала “Капитан Петко войвода” по БНТ е пословична. Впечатляващи са и победите на Александър Каракачанов над Стефан Продев, на Димитър Луджев над проф. Стефан Стоилов, на Тодор Колев над проф. Петър-Емил Митов, на неизвестния Иван Костов - над мастития сценарист и писател Анжел Вагенщайн, и др.

На обратната среда беше двубоят Александър Лилов - Волен Сидеров в Белоградчишкия район. Лилов победи с над 90%, но той в родния си край е като митичен герой.

Почти всички от загубилите в многомандатните райони влизат в парламенти от партийните листи по пропорционалната система.

За първия тур на изборите за ВНС право на глас имат 6 820 296 и от тях пред урните се явяват 5 658 570 души, което е 83 на сто. На втория тур избирателната активност спада до 75,2%.

След изборите 7-ото Велико народно събрание започва работа при следния брой и вид на депутатите:

БСП - 211

СДС- 144

ДПС- 23

БЗНС- 16

Отечествен съюз - 2

Независими - 2

ОТП- 1

Социалдемократическа партия (немарксисти) - 1

Общо - 400

Дълги години след провеждането на тези избори се говореше, че те са “тотално фалшифицирани”. Основната теза на един от поддръжниците на това твърдение - проф. Михаил Константинов, беше, че според ЦИК са гласували 6,333 млн., а в България нямало толкова жители, навършили 18 години. И броят на пуснатите тогава бюлетини е с 600 хиляди повече от реалните избиратели. Той ги наричаше “мъртви души”.

Юристът Димитър Попов, по-късно премиер на страната, нарече твърденията на проф. Константинов “безотговорни приказки”. Той каза, че още след втория тур заедно с тогавашния председател на ЦИК проф. Живко Сталев предали на президента Петър Младенов списъка с протоколите за избраните депутати.

А списъкът бил подписан от всички членове на изборната комисия. Копия от резултатите били предадени на всички политически сили и те не ги оспорили.

Реални или фалшифицирани,

изборите бяха

признати от

международните

наблюдатели

и ВНС започна своята работа. Първото заседание на събранието е на 10 юли 1990 г., последното - на 2 октомври 1991 г.

Въпреки качествения състав на депутатството работата му по изработването на новата конституция не е качествана. На 14 май 1991 г. 39 депутати от СДС напускат парламента с декларация, в която освен саморазпускане на ВНС и избори в средата на юли искат и БСП да върне парите, които е взела от бюджета.

Между 10 и 19 юли по идея на Стефан Савов, лидер на Демократическата партия 39-те депутати започват гладна стачка. Исканията им са да няма задължително заклеване в новата конституция, тя да влезе в сила след референдум и ВНС да се саморазпусне. От 11 юли към тях се присъединяват и 21 столични кметове, които гладуват в извънработно време.

На 16 юли президентът Желев насрочва следващите избори - парламентарни и местни, но отхвърля идеята за референдум и приканва гладуващите да прекратят протеста си.

В такава обстановка на 12 юли 1991 г. останалите в залата народни представители (с малки изключения) подписват основния закон на републиката.

След години някои от тях признаха, че тогава били притиснати от срокове и ултиматуми и претупали последните глави от най-важния закон, а това се отразило на силата му.

От първите дни до ден днешен се говори, че конституцията се нуждае от основен ремонт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

44 са случаите на коронавирус у нас - шест починали за денонощието

44 са случаите на коронавирус у нас - шест починали за денонощието

Само 44 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последното денонощие, като са направени 1 249 PCR теста. Това показва Националната информационна система. 6 души са починали за последното денонощие. Така общият брой на жертвите на COVID-19 станаха 761 у нас. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е: София (столица)

Д-р Милан Първанов

Колеги на починалия от К-19 д-р Първанов не искат да работят без него, той бил стожерът на болницата в Гоце Делчев

- Анестезиологът бил единственият, който дежурял постоянно в отделението за болни от коронавирус - Заразена е и съпругата му - лекарка Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ “Иван Скендеров” в Гоце Делчев д-р Милан Първанов почина от усложненията на COVID-19. “Кратки мигове на въздух от примката на COVID-19”

Ден 74: Готвят изненади за Третото Велико народно въстание

Ден 74: Готвят изненади за Третото Велико народно въстание

21:00 - В навечерието на Третото Велико народно въстание, насрочено от неформалните организатори от „Отровното трио“ за 22 септември – Деня на независимостта, протестиращи са подготвили изненада, която засега остава в тайна. „Подгответе си яйца и домати. Ще ви водим на място, на което не сме ви водили досега“, загатна адвокат Николай Хаджигенов

Временният шеф на БСП Владимир Москов посрещна Корнелия Нинова с букет за избирането и? за лидер от името на Националния съвет. Знаково до нея на трибуната седяха само верните и? членове от Изпълнителното бюро.

СНИМКИ: БСП И РУМЯНА ТОНЕВА

Нинова чисти в БСП - извади опозицията от ръководството на конгреса

Шефът на кабинета на Румен Радев поканен на победното парти на соцлидерката Чистката в БСП започва от конгреса. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет в събота, на което трябваше да се одобри съставът на ръководството на най-висшия червен партиен форум. 50-ят юбилеен конгрес на БСП ще е на 26 септември в НДК

Георги Първанов

Първанов: Няма как държавата да продължи да бъде в този хаос, в тази война

Институциите не бива да оставят без възможност за диалог, защото катастрофата е предстояща. Това каза президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов в предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия. „Тезата на ДПС за оставката на президента и на правителството има други измерения. Аз поне я тълкувам като една морална оценка за

Столицата върви на югоизток, към Лозен

Столицата върви на югоизток, към Лозен

Въпросите къде се търсят и продават най-много жилища и най-вече какви са цените по квартали, винаги са били най-интересните, що се отнася до имотния пазар. Но и най-трудни за отговор. По принцип новото жилищно строителство е съсредоточено почти само в южните квартали на София и в полите на Витоша Дори бегъл преглед на обявите за продажба на нови

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Екатерина Захариева СНИМКА: Архив

Екатерина Захариева ще участва в заседание на Съвета „Външни работи” в Брюксел

и ще се срещне със Светлана Тихановская Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна от Одеса в Брюксел, където ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи” на 21 септември, понеделник. На неформална работна закуска министрите на външните работи от ЕС ще разговарят със Светлана Тихановская

Починалият шофьор Нако Велянов

Необикновената история на обикновения Нако, спасил футболистите на „Беласица”

Животът на мъжа, успял да спаси цял футболен отбор, е достойна за филм, разказва Нова тв. “24 часа” номинира посмъртно за достоен българин 67-годишния шофьор Нако Велянов, който получи инфаркт. Още за него и отличието чети ТУК. „Това все пак си е геройство – да усетиш, че си отиваш и да спасиш хората”

Даниел Митов СНИМКА: Архив

България ще предложи Даниел Митов за представител на ЕС в Либия

България ще предложи бившият министър на външните работи Даниел Митов за специален представител на Европейския съюз за Либия. Това казаха за БНР от МВнР. Митов ръководеше външното министерство по време на второто правителство "Борисов" между 2014 и 2017 година. През 2017 Даниел Митов беше обвинен в нанесени финансови щети на държавата заради

85% от млади анкетирани: След взимане на книжка да се кара с друг в колата

85% от млади анкетирани: След взимане на книжка да се кара с друг в колата

Близо половината от младите водачи са управлявали автомобил само с придружител през първите месеци след като са взели шофьорска книжка, а 85 на сто от тях съветват близките им да последват този пример. Това показват данни от анкета, проведена сред 2600 водачи на възраст между 18 и 27 години, които са се включили в кампанията "Най-добър млад

107-о yчилище Снимка  "Гyгъл cтpийт вю"

4 паралелки в столичното 107-о училище под карантина (Обновена)

Четири паралелки (7-и "а", 5-и "в", 6-и "б" и 6-и "г") са под карантина 2 седмици заради трима учители с коронавирус в столичното 107-о основно училище "Хан Крум". Един от преподавателите е бил контактен с учениците, останалите са в болнични от 15 септември. Това съобщи за "24 часа" директорът на училището Данко Калапиш

Сградата на МВР Снимка: Архив

МВР: Не сме депортирали турски гражданин

Във връзка с публикации в онлайн-издания, съдържащи манипулативни внушения за незаконни действия на служители на Дирекция „Миграция“ – „експулсиране“ и „депортация“ в Република Турция на турски гражданин, МВР категорично заявява, че те не отговарят на истината, се казва в позиция на вътрешното министерство

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber