"168 часа": Народното събрание - история с бомби, гробища, бръмбари, катун и протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/8903804 "168 часа": Народното събрание - история с бомби, гробища, бръмбари, катун и протести "168 часа": Народното събрание - история с бомби, гробища, бръмбари, катун и протести www.24chasa.bg
На мястото на Народното събрание е имало цигански колиби, пише Иван Вазов.

Под старата сграда е имало римски и турски траурни парцели

Депутатите първо заседавали в дъсчена барака на театрална трупа в Градската градина

Там е заровен Васил Левски, но още на сутринта трупът му изчезва

Полуразрушено е при бомбардировките на 10 януари 1944 г., после му монтират подслушватели

"Тук има много негативна енергия, постоянно ме боли главата - това повтарят почти всички, стъпили в сградата, в която 135 години депутатите творят закони и решения и където последният звънец удари на 31 юли. Отрицателните и вредните излъчвания може и да са внушение, но е факт, че историята на постройката е свързана със смърт, разрушения, ранени, подслушване и протести. Иначе тя е паметник на културата от национално значение.

Теренът е предоставен от някогашното Софийско градско общинско управление, но преди векове на това място се е намирало старо римско, а впоследствие и т.нар. турско позорно гробище за престъпници. В древна Сердика тук са погребвали мъртвите. Някои изследователи твърдят, че

центърът на траурния парцел е бил точно под кабинета на председателя

на парламента, който е разположен в източното крило (до градинката срещу Софийския университет). Векове по-късно екзекутираните като престъпници са били заравяни от османците до северния вход, където е делничният вход за народните представители (към храм-паметника "Св. Александър Невски").

Теренът е близо до мястото, където е било бесилото на Васил Левски на днешния площад "Паметника Левски". След обесването на Апостола турските власти са го откарали в позорното гробище. Но още на следващия ден дупката се е оказала празна и оттам нататък пътят на костите му се губи. И версиите за това къде са се озовали, са много.

До края на XIX век мястото на некропола, където е бил трупът на Васил Кунчев и където попада доскорошната сграда на парламента, е било извън София. Когато градът става столица, новата власт започва да мисли за строеж на обществени и административни сгради.

В този момент вместо парламент на пл. "Народно събрание" има ромски катун. Ето какво пише Иван Вазов: "Мястото, дето днес горделиво се извисява зданието на Народното събрание, тогава беше купище извън града.

Разрушенията от бомбардировките през 1944 г.
Разрушенията от бомбардировките през 1944 г.

"Няколко цигански колиби бяха разпънати там";

През февруари 1884 г. второто правителство на Петко Каравелов (Либералната партия) взема решение да се построи здание за Народното събрание.

Проектът е изпълнен само за няколко месеца - от първата копка на 4 юли до тържественото освещаване на 25 ноември. За целта от бюджета са отпуснали 220 хиляди френски франка. По онова време левът е бил приравнен към франка, чиято днешна стойност е 3,27 евро. Така излиза, че

за построяването на емблематичната сграда са отишли 1,4 млн. лв.

сегашни пари. А за облицовката й са поръчани материали от Австро-Унгария.

Преди да бъде издигнато познатото здание, депутатите заседават във Велико Търново, Свищов, а после в Клуба на руските офицери (Военния клуб) в София, както и в гимназия на ъгъла между улиците "Московска" и "Дунав".

Къде е било първото обиталище на депутатите и каква е връзката му с театрална трупа, можеше ли да се предотврати култовата реплика на Петър Младенов "Най-добре е танковете да дойдат", четете ТУК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Задават се мощни магнитни бури

Задават се мощни магнитни бури

Росен Плевнелиев СНИМКА: Архив

Плевнелиев: България иска гаранции от Скопие за добросъседство

Училищата стават все по-привлекателна среда за учители и ученици.

Учител вече е престижно - над 4000 млади влязоха в клас, шестима се борят за 1 място

Щаб за борба с търговията на гласове ще работи за изборите

Щаб за борба с търговията на гласове ще работи за изборите

Борисов: Нашата предизборна кампания е лесна - показваме само работа, работа, работа (Видео)

Борисов: Нашата предизборна кампания е лесна - показваме само работа, работа, работа (Видео)

СНИМКА: Ройтерс

В понеделник ще дойдат 21 хиляди дози от Pfizer

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber