Коронавирусът ускорява дигитализацията на европейските енергийни компании

https://www.24chasa.bg/novini/article/8901975 Коронавирусът ускорява дигитализацията на европейските енергийни компании Коронавирусът ускорява дигитализацията на европейските енергийни компании www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay
СНИМКА: pixabay

Когато Ковид-19 доведе до строги ограничителни мерки в Италия, в електрическата компания Verampio беше време за решения. Залата за управление, от която се ръководят няколко хидроцентрали в региона Пиемонт, изключително тежко засегнат от пандемията, трябваше да бъде подсигурена, за да продължи работата, предаде БТА. 

Операторът Enel, най-голямата електрическа компания в Европа, бързо създаде паралелна резервна зала за управление на по-малко място, намиращо се на около 30 километра, а също така свърза ключови служители с базата данни на централата, за да могат да работят от вкъщи за поддържане на управлението.

Не сме правили такова нещо за дълъг период от време, но веднага проработи, каза Джузепе Серекиа, който ръководи дигиталния център за глобално енергийно производство на Enel.

За да отговорим както трябва на предизвикателствата на Ковид, засилихме усилията си в областта на дигитализацията, посочи той.

Като компаниите в други сектори на европейските енергийни фирми им се налага да ускорят внедряването на нови технологии, тъй като коронавирусът ги принуждава да използва софтуер, а не хора, за управлението на критична инфраструктура, включително заводи и мрежи.

Консултанти казват, че мярката е закъсняла.

Испанската Iberdrola, втората по големина в света компания за възобновяема енергия по капацитет, предприе подобни стъпки като Enel.

Пандемията, която връхлетя световната икономика, създаде предимства за компаниите, на които не се наложи да затворят или да се ограничат, позволявайки на персонала си да работи дистанционно и осигурявайки технология, с която да продължат да предоставят услугите си.

Електрическите компании, които започнаха дигитални програми преди кризата, са по-устойчиви. В света след Ковид-19 мнозина ще трябва да преосмислят технологичните си приоритети, отбелязва консултантската фирма McKinsey.

Използването на дистанционен надзор би могло да помогне на мрежовия оператор да намали до минимум риска за работниците си, като същевременно опрости дейностите, посочва в доклад консултантската компания.

Устойчивост

В германската E.ON, най-големия европейски оператор на енергийни мрежи с 1,56 милиона километра енергийни и газови мрежи, тази идея също е възприета.

Компанията е освободила още 500 милиона евро (591 милиона долара) освен общо 13 милиарда евро, които планира да инвестира през идните три години, предимно в модернизиране на инфраструктурата си.

Компанията увеличи използването на дронове с 50 % и разчита повече на софтуер за автоматично разпознаване на изображения при инспекциите на високоволтовите си електропроводи като пряка последица от пандемията, казаха официални представители пред Ройтерс.

E.ON, която неотдавна завърши придобиването на мрежата и търговските дейности на дребно на Innogy, залага и на виртуалната реалност. В подразделението си Bayernwerk, което управлява разпределителните мрежи в германската провинция Бавария, E.ON на практика е пресъздал електрически подстанции за обучение на персонала дистанционно и осигурява достъп за партньорски фирми без да изпраща никого.

През кризата с коронавируса нашите служители и клиенти се научиха да ценят отново предимствата на дигитализацията, каза главният изпълнителен директор Йоханес Тайсен, като допълни, че групата ще продължи да дигитализира процесите си.

E.ON е в последната фаза на разработването на приложение, подобно на приложението за видео конференции на Apple FaceTime, което ще позволи на техниците да помагат на клиентите си да поправят умните си измервателни уреди у дома, освен в случаите, когато проблемът е прекалено сложен, за да се отстрани дистанционно.

Създаването и използването на нови технологии е съществено промяна към по-ефективно управление на инфраструктурата и търговската дейност и може да повиши стойността на компанията според анализатори и консултанти.

Бизнесът става по-устойчив, когато може да се управлява от няколко места, казва Стив Дженингс, ръководител на отдела за енергия и енергийни компании на PwC.

Кризата ще ускори дигиталната революция за електрическите компании, допълва той.

Дигитални милиарди

Компаниите инвестират милиарди за въвеждането на инфраструктура за големи данни, която ще им позволи не само да управляват ефективно и бързо предприятия и мрежи, но също така да предоставят нови услуги и да създават нови потоци на приходи.

Те биха могли да получат известна помощ от плановете, които Европейският съюз предвижда за справяне с последиците от Ковид-19, тъй като седемгодишното проектобюджет на блока на стойност един трилион евро и планът за възстановяване от 750 милиарда евро са насочени към зелен и дигитализационен преход.

Enel, първата световна енергийна компания, която прехвърли всичките си данни на облак миналата година, вече е похарчила 4,5 милиарда евро за дигитализация през последните три години и планира да инвестира още 2,5 милиарда евро през 2020-2022 година.

Това развитие обаче крие и своите рискове, тъй като все по-голямата нужда от работа дистанционно също така повишава опасността от кибератаки, казва Лео Симонович, вицепрезидент и ръководител на отдела за индустриална кибер и дигитална сигурност в германската компания Siemens.

По-ненадеждни интернет връзки, атаки, свързани с манипулиране на служители и техните семейства, както и непреднамерени грешки, направени в непознати трудови процеси са съвсем нови потенциални рискове, допълва той.

Енергийните компании нямат голям избор освен упорито да се трудят в тази посока на фона на притесненията, че могат да бъдат конкурирани от технологични гиганти като Google на Alphabet или големите петролни компании, включително BP, която миналата седмица представи планове за насочване към зелените източници на енергия.

Ако те не го направят, ще гигантите на големите данни като Apple и Google ще минат в настъпление с техните приложения и ще преосмислят отношенията с клиентите, каза Ингмар Вилхелм, председател на стартъпа за енергийни големи данни Energisme.

А Ковид изпраща съвсем ясно послание, отбелязва той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

СНИМКА: Pixabay

Учени създадоха нов материал за импланти от мидени черупки

Международен екип от учени създаде нов материал за импланти на базата на черупки от ядливи миди (Mytilus edulis), съобщава сп. "Wired". Материалът е безопасен за организма, има високи антибактериални свойства и може да намери приложение в стоматологията и имплантологията, отбелязват изследователите от Русия, Индия и Република Корея, предава БТА

СНИМКА: pixabay

Италиански учени откриха солени езера под ледниците на Марс

Италиански учени съобщиха, че са открили мрежа от солени езера под ледниците на южния полюс на Марс, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Откритието може да хвърли светлина върху историята на климата на Червената планета, както и възможността за живот там. Същата група италиански изследователи вече откри един такъв воден обект на Марс през 2018 година

Половин милион акули могат да умрат заради COVID ваксина

Половин милион акули могат да умрат заради COVID ваксина

Акулите произвеждат сквален – естествено масло, произведено в черния им дроб, което е съставка в няколко кандидати за ваксина срещу COVID-19. По данни на природозащитниците половин милион акули могат да бъдат убити заради естественото им масло за производство на коронавирусни ваксини, съобщава "Скай Нюз"

СНИМКА: Pixabay

Завърши изолацията на екипажа на МКС в руския сегмент на станцията

Членовете на екипажа на Международната космическа станция /МКС/ завършиха изолацията си в руския сегмент за търсене на изтичане на въздух, съобщи Роскосмос, цитиран от ТАСС. "Екипажът на 64-а експедиция на МКС приключи операцията по отваряне на люковете и пристъпи към редовна работа във всички сегменти на станцията", се казва в съобщението

СНИМКА: Pixabay

Орбиталният телескоп "Хеопс" за пръв път изучи свойствата на свръхгореща екзопланета

Европейската орбитална обсерватория "Хеопс" получи първите научни данни, като измери радиуса и температурата на газовия гигант WASP-189b, една от най-горещите екзопланети, чиято атмосфера се нагрява до 3 161 градуса по Целзий, предаде ТАСС. "Нашите изследвания установиха, че температурата на планетата WASP-189b доближава 3,2 хиляди градуса

СНИМКА: Pixabay

Учени създадоха робот за печат на живи тъкани в човешкия организъм

Китайски специалисти са създали робот, който да бъде внедряван в човешкия организъм, за да печата нови тъкани, съобщава "Сайънтифик америкън". С помощта на новия робот язвата на стомаха, безплодието и други заболявания ще могат да се лекуват без мащабна хирургическа намеса. Според създателите на робота от подобни болести страда всеки осми жител на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

СНИМКИ: Pixabay

Вижте при кои животни хомосексуалността е често срещана

Еднополовите двойки са не само обичайни в животинското царство, те дори са често срещани. Проучванията показват, че около 1500 вида практикуват хомосексуално чифтосване, предаде БГНЕС. Жирафи Сред жирафите има повече сексуална активност между двойки от същия пол, отколкото между противоположния пол. Всъщност, проучванията казват

СНИМКА: Pixabay

Геомагнитна буря удари България

Слаба геомагнитна буря е регистрирана у нас около 19.00 ч. в неделя, показват данните на Института по геофизика, геодезия и география в БАН. Смущението е продължило с по-голяма интензивност в часовете около и след полунощ. Планетарният индекс, който традиционно измерва тези явления, достигна стойност 5.3 от 9-степенната скала, предаде Нова тв

Птиците пеят по-хихо и секси заради пандемията Снимка: Пиксабей

Птиците пеят по-тихо и "по-секси" заради пандемията

Заради пандемията птиците пеят по-тихо и "по-секси". Еколози от Сан Франциско установиха, че самците при птиците са започнали да пеят значително по-меко, за да привлекат своите половинки. Информация за проучването е публикувана на сайта phys.org. Според експертите причината за това явление е въведената всеобща карантина в Калифорния

СНИМКА: Pixabay

"Умни клетки" ще лекуват болести в бъдещето

В недалечно бъдеще лекарите могат да третират болести, натоварвайки поставени в тялото изкуствени клетки със задачата да се справят с проблема на клетъчно ниво, пише сп. "Сайънс адвансис". Учени от университета на Алберта, Канада, съвместно с колеги от университета на Тренто, Италия, са създали изкуствени "умни клетки"

СНИМКА: Pixabay

Радиацията на Луната е опасно висока

Китайската сонда "Чанъе-4", която е на Луната от януари 2019 г., е събрала данни, според които нивото на радиация на естествения спътник на Земята е опасно високо, съобщи АФП. Космическата радиация на Луната е два до три пъти по-висока от тази на Международната космическа станция (МКС) и това може да представлява основна заплаха за бъдещите мисии

Първият турски летящ автомобил може да полети в небето още след пет години

Първият турски летящ автомобил може да полети в небето още след пет години

Първият турски летящ автомобил може да полети в небето още след пет години, заяви отговорен представител на фирмата производител, цитиран от Анадолската агенция. Между пет и 15 години ще отнеме целият процес, преди летящата кола да бъде напълно завършена, предаде БТА.  По-рано този месец успешно бяха извършени изпитания на летящия автомобил

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber