Право на отговор: Не сме отменяли наказания за педофили

https://www.24chasa.bg/novini/article/8900436 Право на отговор: Не сме отменяли наказания за педофили Право на отговор: Не сме отменяли наказания за педофили www.24chasa.bg
Зам.-шефът на НФСБ Борис Ячев СНИМКА: "24 ЧАСА"

Обръщаме се към вас по повод публикуваната на 25.7.2020 г. в хартиеното и електронното издание на в. “24 часа” статия със заглавие “Педофили искат да бъдат забравени с дела срещу издатели и журналисти.”

Уважаваме правото ви да поставите във фокуса на общественото внимание проблемни казуси, като правите собствени разследвания, както и професионалната работа на екипа на “24 часа”. В случая обаче се изнасят факти, които са неверни и подвеждат читателите, правейки некоректни и манипулативни внушения.

Изложеното не отговаря на истината, тъй като става дума за различни хипотези, различни законопроекти с различни вносители.

Чл. 158а, с който педофили се спасяват от правосъдието, е изменен по предложение на правосъдния министър тогава (2015 г.) Христо Иванов.

По наше предложение отпада чл. 158, за да не могат насилниците на малолетни и непълнолетни да отървават затвора, женейки се за тях впоследствие.

В статията се твърди, че “По време на дебатите в правната комисия на 9 юли изненадващо се появява предложение от трима депутати за промяна на чл. 158 от НК, по който само преди дни е влязла осъдителна присъда за любителите на малки момчета Ковачев и Тошев. Народните представители са Христиан Митев, Борис Ячев и Емил Димитров. Те предлагат отмяна на чл. 158, който преследва набирането на непълнолетни за развратни действия. След редакцията остава наказание само за тези, които набират непълнолетни, за да ги снимат голи, или както е записано точно: “който по какъвто и да е начин набира, подпомага или използва лице, ненавършило 18-годишна възраст, или група от такива лица да участва в порнографско представление, се наказва с лишаване от свобода до 6 години.” В редакцията на текста остава престъпление, когато непълнолетните са принуждавани да правят секс”.

Също така се твърди, че: “По принцип държавното обвинение можеше да проведе ново разследване и да предаде двамата на съд отново. Има обаче една пречка. Членът от закона, по който са обвинени и осъдени, вече е отменен от Народното събрание по предложение на депутатите Христиан Митев, Борис Ячев и Емил Димитров.”

Видно от цитираните части от посочената статия, недвусмислено и категорично се заявява, че народните представители Христиан Митев, Борис Ячев и Емил Димитров са направили на 9 юли 2015 г. предложение за поправка в НК, което е прието и това е довело до отмяна на чл. 158 от НК, като така са спомогнали лица, обвинени в блудствени действия с непълнолетни, да не бъдат осъдени и съответно да не получат справедливо наказание за извършено престъпление.

1. Комисията по правни въпроси не е заседавала на 9 юли 2015 г. Заседанието на комисията, на което е гласувано предложението за отмяна на чл. 158 от НК, е проведено на 9.9. 2015 г.. Като т. 3 от дневния ред народните представители, членове на комисията са обсъдили за второ гласуване общ законопроект №553-03-81/02.07.2015 г. на приетите на 25.6. 2015 г. на първо гласуване законопроекти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс:

- №454-01-26, внесен от Лютви Ахмед Местан и група народни представители на 27.10.2014 г.;

- №402-01-11, внесен от Министерския съвет на 09.12.2014 г.;

- №454-01-71, внесен от Цецка Цачева Данговска и група народни представители на 19.12.2014 г.;

- №554-01-1, внесен от Петър Владиславов Славов на 05.01.2015 г.;

- №502-01-27, внесен от Министерския съвет на 07.04.2015 г.;

- №554-01-87, внесен от Методи Борисов Андреев и група народни представители на 08.05.2015 г.

2. Предложението, направено от нас, е с входящ номер: 554-04-239 от дата 09.07.2015 г. Тоест в никакъв случай не може да се нарече изненадващо, тъй като членовете на комисията и всеки заинтересован е имал възможност да се запознае с него в продължениое на два месеца и да изрази съответното становище.

3. Чл. 158 от НК преди отмяната му гласи: "В случаите на чл. 149-151 и 153 деецът не се наказва или наложеното наказание не се изпълнява, ако до привеждане на присъдата в изпълнение последва брак между мъжа и жената.” Видно е, че нашето предложение не касае лица, извършващи блудствени и хомосексуални действия с непълнолетни, а коренно различна хипотеза. Предложението за отмяната на чл. 158 направихме не толкова и не само заради отправените към правителството препоръки на Комитета на ООН за премахване дискриминацията по отношение на жените от юли 2012 г., които са за криминализиране на всички форми на насилие срещу жените, за преследване на домашното насилие като престъпление от общ характер и по-строгото му наказване, както и препоръките на Комитета на ООН по правата на човека, които са от 2011 г., но основно, за да не се използва сключването на граждански брак като “вратичка”, през която насилникът да се измъкне и да не получи адекватно наказание за извършеното спрямо жертвата. Тоест противно на внушенията в статията се иска не избягване, а неотвратимост на наказанията за насилниците.

Предложението за отмяна на чл. 158 бе направено след поредица от срещи, които проведохме с неправителствени организации, които се занимават основно с борба срещу домашното насилие. Следователно не само че разпоредбата, която е отменена по наше предложение, не изключва наказателната отговорност на педофили, както се твърди в статията, но точно обратното - цели лицата, които са извършили престъпни деяния по чл. 149-151 и 153, да бъдат наказвани независимо дали е последвал брак между мъжа и жената.

4. На базата на цитираната в статията част от разпоредба, която уж е променена по наше предложение, след задълбочена проверка установихме, че вероятно в статията сте имали предвид чл. 158а, ал. 1, който е различен и няма нищо общо с чл. 158, за който се отнася нашето предложение. Редакцията на чл. 158а, а не на чл. 158 преди изм. и доп. ДВ. бр. 74 от 26 септември 2015 г. гласи: “Който по какъвто и да е начин набира или принуждава отделни непълнолетни лица или групи от такива лица да извършват полово сношение, блудствени действия, содомия, мастурбация, сексуален садизъм, мазохизъм или похотливо показване на човешки полови органи, се наказва с лишаване от свобода до 6 години.” След изменението на чл. 158а, внесено от правосъдното министерство, текстът придобива цитираната в статията редакция: “Който по какъвто и да е начин набира, подпомага или използва лице, навършило 18-годишна възраст, или група от такива лица да участва в порнографско представление, се наказва с лишаване от свобода до 6 години.”

Държим да подчертаем, че законопроектът, с който се променя чл. 158а, ал. 1 е внесен от Министерски съвет под номер 402-01-11 на 09.12. 2014 г.. По това време министър на правосъдието е г-н Христо Иванов, настоящ лидер на политическа партия “ДА БЪЛГАРИЯ”.

Приложено ви изпращаме извадка от стенограмата на заседанието на Комисията по правни въпроси, проведено на 9.9.2015 г. по т.3, когато е гледана отмяната на чл. 158 от Наказателния кодекс на второ четене, от която са видни мотивите, с които е направена, както и изразените коментари и становища.

С уважение:

Христиан Митев и Борис Ячев -

народни представители от ПП НФСБ

в ПГ “Обединени патриоти”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160, с 51 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3526 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 283, от които 4637 активни

Сергей Николашин е бил гост на парада на съветските и руски автомобили в Драгоман.

Руските дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков изгонени заради F-16 и саботажи

Подозренията са , че са свързани със зачестили взривове във военните ни заводи   Освен това търсели връзки за това ремонтите на съветска техника да се извършват в одобрени от Кремъл обекти За по-малко от година България гони трета партида руски шпиони. Никога досега българското контраразузнаване, прокуратурата и дипломацията не са заемали толкова

ЦАНКО СТОЙКОВ

Командирът на летците – гласът от записите с Радев, втори в отбраната (Обзор)

Правителството предлага на президента за повишение ген. Стойков, при него се купиха F-16 Повишение за ген. Цанко Стойков предлага правителството на президента Румен Радев. Генералът командва ВВС, а предложението е да стане втори по ранг в отбраната - заместник на началника адмирал Емил Ефтимов. Предложението бе прието на заседанието на

Снимки Николай Литов

77-и ден на протести: Шествието пак се отправи "Царя" към Орлов мост (Снимки)

21:15 ч: Протестиращи хвърляха яйца по сградата на парламента на площад "Независимост". Организаторите ги призоваха и утре недоволните да носят яйца и домати. Чуваха се освирквания и скандирания "Оставка". По традиция протестиращите изслушаха националния химн и тръгнаха на шествие към Орлов мост. Движението в района е затворено

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

Таня Михайлова: Процентно заразените ученици и учители са 0,001 на сто

"Образователната система, за разлика от март, сега е подготвена да работи в условията на COVID-19", каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова в "Още от деня" по БНТ. "Следим обстановката, през лятото са разработени насоките за работа, както и решения при извънредните обстоятелства", посочи тя

Маски в училищните коридори да се носят, но директорите да не се глобяват, се разбрали вчера на срещата в МОН.

Няма да глобяват директори за деца без маски в коридора (Обзор)

Над 30 станаха класовете под карантина само за седмица Родителите на контактните деца може да ходят на работа, братя и сестри – на училище и градина Директори на училища и детски градини няма да бъдат глобявани, ако учениците са без маска в коридора. Това стана ясно след среща на представители на директори, образователното, здравното министерство

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Завод "Арсенал". Снимка Архив

Дипломатите Николашин и Биков зад саботажи във военни заводи

Имало обосновано предположение, че са свързани със странни инциденти и шпионаж за новите самолети F16/блок 70 София изгони двама руски дипломати - Сергей Николашин и Вадим Биков, заради шпионаж и подозрения за саботажи в български военни заводи. Според данните на ДАНС двамата събирали нерегламентирана информация за новите бойни самолети F-16 и за

54 пътеписа из нашите 42 планини

54 пътеписа из нашите 42 планини

Опознайте “Планините на България” с луксозното издание от Иван Панкев - фотограф и пътешественик  (ИК “Сиела”) Разказва в 54 пътеписа приключенията си при изкачванията на родните първенци в премиера на 30 септември Планините не признават сезони. Те винаги са величествени, примамливи и... опасни. Добре е, че се появяват смели безумци

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

І.МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Облачността ще се задържи значителна. Около обяд от запад ще започне да се разкъсва и след обяд, над северозападната част от страната ще намалее до предимно слънчево. Над планинските райони и на места в Горнотракийската низина ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Вятърът временно ще се ориентира от северозапад и

Диян Стаматов.

Без глоби за директори и учители, ако децата не носят маски в училищата

Няма да има глоби за училищните директори и за учителите при неносенето на предпазни маски от учениците в училищата, но директорите отговарят за всичко, което се организира в училищата. И няма директор, който да не следи в момента стриктно за хигиената, за дезинфекцията и за максималната отдалеченост между учениците

Сградата на МВнР  СНИМКА: Архив

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. По-рано през деня в МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с

Томислав Дончев Кадър: Би Ти Ви

И Томислав Дончев готов да напусне поста си, ако се стигне до експертен кабинет

Единственото нещо, което съм искал да стана и не съм станал, е пилот. Нямам лошия навик да говоря лоши неща за бивши колеги. Как съм навредил на г-н Цветанов? Нито съм строителен работник, нито журналист. Не съм ходил в апартамента на г-н Цветанов, видях го на картинка. Членове, симпатизанти на ГЕРБ, бивши кметове са в основата на неговата партия

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber