"Правен свят": Кого задкулисно договаря с президента за служебен министър на правосъдието Христо Иванов?

https://www.24chasa.bg/novini/article/8900109 "Правен свят": Кого задкулисно договаря с президента за служебен министър на правосъдието Христо Иванов? "Правен свят": Кого задкулисно договаря с президента за служебен министър на правосъдието Христо Иванов? www.24chasa.bg
Христо Иванов СНИМКА: Архив
Христо Иванов СНИМКА: Архив

Много се изговори и изписа за нелепата ситуация от неделя, при която лидерът на „Да, България“ Христо Иванов гузно се опита да прекъсне откровенията на бившия жълт депутат Димитър Ламбовски по адрес на един от митичните босове на родния ъндърграунд Младен Михалев – Маджо.

И ако издънката е поредната в публичния живот на най-слабия министър на правосъдието в българската история, нелепи изглеждат опитите на менторите и съучастниците му да го изкарат жертва на нечий заговор или провокация. Защото за пореден път ставаме свидетели на ярка демонстрация на шизофренно възприятие за морал, ценности и върховенство на правото, пише "Правен свят". 

Никой не му е виновен на Христо Иванов, че под диктовката на гурото на неолибералния естаблишмънт по света и у нас Иван Кръстев, успешно покръстен от циничния Вежди Рашидов като Българския Квазимодо, се увлече да изпълнява същата стратегия, която от години в Русия неуспешно тества Алексей Навални.

Агентът на чуждо влияние, какъвто в действителност е Иванов, си повярва, че с подкрепата на западния мейнстрийм, подсигурен му от тандема Иво Прокопиев-Кристалина Георгиева, вече почти е влязъл в ролята на ръководител на изпълнителната власт. Само че Христо Иванов за пореден път демонстрира незрялост и сектантска екзалтираност, като за сметка на разум и далновидност, варварски се зае с изпълнение на изначалното му поръчение – „изчегъртването“ на българския главен прокурор, пише още "Правен свят". 

Името в случая няма значение, защото преди шест години, когато по нареждане на задкулисни кръгове, Христо Иванов целенасочено бе инсталиран като правосъден министър, той за първи път предприе действия по изпълнение на поръчението на задкулисието – да унищожи прокуратурата. В продължение на година и половина Христо Иванов лъжеше безочливо как нямал негативно отношение по адрес на тогавашния “обвинител №1” Сотир Цацаров. Ситуацията днес не е по-различна – основната задача на партията на Иванов е гарантиране на невъзможността прокурори да разследват корумпирани български политици, натрупали безчетни богатства олигарси и симбиозата между тях. Различно е единствено това, че задкулисието разполага с нов подизпълнител - президентът Румен Радев. Дали ще им се получи – едва ли – макар и с множество поражения, държавата все още има имунитет да се справи с истинското задкулисие.

Но да се върнем към Христо Иванов, който бе пратен да акостира на брега на „душманина“ на българите – в какъвто несъмнено е превърнат от пропагандната машина на Иво Прокопиев почетният председател на ДПС Ахмед Доган. На аудиторията обаче бе спестено, че Иванов и Иво Мирчев, който изглежда вече не е толкова успешен ИТ-мениджър, а обикновен държач на стик за телефон, са съпровождани от втора лодка с професионален оператор и фотограф на нея. Присъствието на този екип очевидно е целяло ползването на акцията в Росенец за пропагандни цели.

Ясно е, че дори и прокуратурата да не беше влязла да обискира кабинети в президентството, Иванов щеше да се заеме с „изчегъртването“ на Гешев, чрез лансиране на „опорната точка“ – как разследващите не искат да проверяват Доган. Само че прокуратурата направи инспекция в Росенец, бяха установени нарушения, каквито се оказа, че има и на „Буджака“. Но край Созопол, където е лятната вила на основния кукловод на Иванов – Иво Прокопиев, Иво Мирчев изглежда не му стиска да държи стика на телефона.

Проблемът на Христо Иванов изобщо не е в това, че Ламбовски му шепне за Маджо, а политикът го срязва с класическото: „Шшшшъъътттт…“. Много по-голям проблем е, че Христо Иванов изобщо не проявява елементарна политическа хигиена, при положение, че има арогантното самочувствие за това как държи патента за нея в родната политика. Контролирано, пред свързваната с бегълците от правосъдието Васил Божков и Цветан Василев телевизия бТВ, Иванов и Ламбовски дадоха своите обяснения за случката от „Орлов мост“. И двамата обаче признаха, че в последните седмици са имали лични срещи и разговори, далеч от микрофони, камери, а вероятно и с оставени телефони в съседната стая, пише "Правен свят".

Излиза, че „борецът с мафията“, за какъвто ни представят Христо Иванов, няма проблем да се вижда с протеже на една от най-емблематичните мутри от Прехода. Тогава с какво точно се различава Христо Иванов като лидер на „Да, България“ от Румен Петков като лидер на АБВ? Вече с нищо – защото и първият и вторият имат очевидно близки контакти с един от малцината оцелели босове на бившата силова групировка СИК. И ако преди 15-години МВР значеше „Маджо вика Румен“, то тази абревиатура сега изглежда гласи „Маджо вика Ристьо“. Появата на Маджо в този момент също не е случайна, с оглед на отношенията му с Васил Божков – „Черепа“ - през изминалите 30-тина години.

Дружбата между лидера на „Да, България“ и пиколото на сикаджийския бос, освен, че рязко отдалечи Христо Иванов от стола на изтощения Бойко Борисов, направи публично достояние грозната истина, че кукловодите, стоящи зад родния еквивалент на Грета Тунберг, са готови да влязат в тайни договорки с най-видните представители на организираната престъпност, стига това да им осигури властта.

Шептенето между Иванов и Ламбовски несъмнено подейства като леден душ на групировката, ангажирана с „изчегъртването“ на Гешев и далеч по-рисковото – ликвидираното на независимостта на държавното обвинение. Като за начало –„Антикорупционният фонд“, копиран от руското творение на родния Квазимодо и поради което кадрово (и не само) зависим от Иво Прокопиев, ще се наложи да се прости с опита да компрометира органите на специализираното правосъдие чрез одиозната сапунка „Осемте джуджета“, отбелязва "Правен свят".

Това трябваше да е ясно на Николай Стайков, Филип Гунев и Андрей Янкулов още когато решиха да експлоатират свидетел като Димитър Ламбовски, чийто истории със сигурност ще извадят от строя и най-модерният „детектор на лъжата“. Да заложиш на политически хамелеон, ползван като фиктивен собственик на различни бизнеси от силов бос, не би могло да оправдае каквато и да е цел, още по-малко тази за дискредитиране на прокуратурата. Това със сигурност не те прави борец за върховенство на закона, а съучастник на тези, срещу които разследващите са се изправили. Проблемът е още по-голям, защото излиза, че Христо Иванов, който като политик не би трябвало да има каквото и да е отношения с АКФ, спуска свидетелите, които уж „независимите“ експерти и „разследващи“ журналисти трябва да представят в своите просветителски репортажи.

Не, че някой някога се е съмнявал в това, че „антикорупционерите“ са поредният инструмент на олигархията за противодействие на прокуратурата, но е друго, когато бъде верифицирано от самите „борци“. Та нали именно Христо Иванов в поредица свои изяви в изминалите години, оправдаваше и искаше да се чува гласът на беглеца от правосъдието Цветан Василев, на „гнилата ябълка“ Румяна Ченалова (където също се появява одиозния образ Димитър Ламбовски – отново като свидетел на криминални схеми) и на Васил Божков – Черепа, пише "Правен свят".

Христо Иванов несъмнено нанесе много тежък удар и на вярващите му симпатизанти от т.нар. „градска десница“, особено на тези от тях, които са истински почтени. Още по-голямо ще е разочарованието им, когато разберат, че това изобщо не е прецедент. Христо Иванов е проектиран като задкулисен инструмент за натиск и диверсия. Такъв е в продължение на над десет години, в които се занимава с изграждането на скритата мрежа от зависимости, оплела с пипалата си софийските съдилища и върха на Върховния касационен съд.

Докато беше министър на правосъдието, Иванов задкулисно бе дирижиран от адвокатското лоби на защитниците на най-известните обвиняеми и подсъдими лица в последните десетилетия. Резултатът бе налице – за година и половина управление, Иванов нанесе незапомнени щети върху системите на МП, главните дирекции “Охрана” и “Изпълнение на наказанията”, Агенцията по вписванията и дори системата за случайно разпределение на делата.

И сега Христо Иванов се договоря. Скрито и задкулисно, както е обучаван да го прави. Договаря се с президента Румен Радев, макар публично да го притиска и да иска от него да се разграничи от про-руските си зависимости. Иванов има за задача да убеди държавния глава, ако все пак се стигне до назначаването на служебен кабинет, за министър на правосъдието да бъде определен – адвокатът Георги Атанасов.

Ако това се случи, то значи, че задкулисието у нас е изпълзяло на припек, защото духовният ментор на Христо Иванов ще е поел изпълнението на задачата по „изчегъртването“ на прокуратурата в собствените си ръце. И понеже няма нищо случайно, нека все пак си припомним кой е един от многото известни клиенти на колегата на Георги Атанасов – Ина Лулчева, а именно - Пламен Бобоков, за когото у нас премиерът е „босът“, а президентът „шефът“, а неподписани съдебни решения получава директно от президентския съветник, с когото уговаря посланически назначения по телефона. Пламен Бобоков, с когото Васил Божков по неговите откровения, планирали да почиват в Тайланд през отминалия февруари. Ето това е българското задкулисие, на което Христо Иванов е само един (пореден) изпълнител.

П.С.:

В подкрепа на всичко изброено дотук, докато подготвях този коментар, с позиция, звучаща като партизанска прокламация на 9-ти септември 1944 г., излезе Фондация “Български адвокати за правата на човека”.

Поредното НПО, което е част от инструментариума за задкулисен натиск срещу възможността на държавата да защитава обществения интерес от престъпните набези на мафията. Същественото в писанието не е одиозният призив към Висшия съдебен съвет, първо да уволни главния прокурор, а после да се саморазпусне, нито дори ултиматумът към депутатите да унищожат органите на специализираното правосъдие. Важното в писанието е предварително съгласуваното с Румен Радев искане за стартиране на процедура за промяна на Конституцията.

Президентът още преди седмица обяви, че изпълнява това поръчение, така, че адвокатите на олигарсите няма нужда привидно да го побутват, ясно е, че след окончателния провал на Христо Иванов на “Орлов мост”, поредното оръжие на мафията срещу прокуратурата остава само Румен Радев. А дали ще се окаже и последното, зависи от ответния отговор - не само на главния прокурор, но и на неговите колеги - прокурори, следователи и съдебни служители. Спечелят ли тази битка, ще спечелят и войната срещу държавното обвинение, която е с давност от началото на Прехода.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе преизбрана на първия пряк вътрешен избор в партията.

БСП с юбилеен 50-и конгрес днес, за първи път няма да избира лидер

50-ият юбилеен конгрес на БСП ще се събере в зала 1 на НДК днес. Над 800 са делегатите социалисти. Над 500 пък са гостите - представители на дипломатическия корпус, кметове, интелектуалци, хора на науката и културата, депутати от Великото народно събрание, настоящи червени депутати, евродепутати, общински и областни председатели на БСП от цялата

СНИМКИ: Coronavirus.bg

255 са новозаразените с коронавирус у нас, 4 са починали за денонощието

255 са новозаразените с коронавирусна инфекция лица при направени 5047 PCR-теста за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 19 828. 119 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 132. 782 са хоспитализираните пациенти заради коронавирусна инфекция

МВнР СНИМКА: Архив

Двамата руски дипломати, обявени за персона нон грата, напуснаха България

Двамата руски дипломати, които бяха обявени за персона нон грата, излетяха от страната, съобщава БГНЕС. На 23 септември българското Министерството на външните работи обяви за персона нон грата двама руски служители от руското търговско представителство в София заради събиране информация, представляваща държавна тайна

Малкият Мехмед бил спокоен, Муртаза го облякъл със своето яке, за да го сгрее.

2-годишният Мехмед едва ли ще потвърди съмненията на дядо си Мехмед, че е бил отвлечен (Обзор)

Муртаза Клечов, който го намери: Може и да стигне до това място - тук децата познават района, но нека следствието да установи Как ще изкара сам нощта? След като се вдигна шум - започна издирването, струпа се полиция, някой се е изплашил и го е оставил на пътя, за да го видят, каза дядото на детето Отвлечен ли е бил малкият Мехмед от Якоруда

Министър-председателят Бойко Борисов СНИМКИ: Правителствена информационна служба

Борисов: ООН няма алтернатива в развитието на международното право

„ООН няма алтернатива в развитието на международното право и на многостранното сътрудничество. А в условията на пандемия светът повече от всякога се нуждае от световната организация като морален лидер“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на Общия дебат на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН

Част от протестиращите са пред сградата на БНТ КАДЪР: Би Ти Ви

Протестиращи се опитаха да пресрещнат министър Ангелов, полицаи им попречиха (Видео)

23:00 ч.- Протестиращите се опитаха да пресрещнат министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, който имаше участие по БНТ. След като излезе служебната кола на министъра от един от страничните входове, демонстрантите се опитаха да пречат на автомобила да поеме по пътя, но органите на реда ги възпрепятстваха

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

С освиркване и викове „Оставка“ посрещнаха президента Радев в Добрич (Снимки  и видео)

С освиркване и викове „Оставка“ посрещнаха президента Радев в Добрич (Снимки и видео)

С освиркване, викове „Оставка“ и плакат посрещнаха в Добрич президента Румен Радев. Той пристигна в града по случай Деня на Добрич и 80-ата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към България. Радев се включи в заключителното събитие от празничната програма – тържествената заря-проверка. При пристигането му група граждани издигнаха плакат

Британският посланик Роб Диксън говори във видеоклипа на чист български език, а отдолу думите му се превеждат на английски.

Британският посланик: Бих обсъдил “Астън Вила” с всеки българин

Новият посланик на Великобритания и Северна Ирландия Роб Диксън се представи на българската общественост с видеообръщение. На чудесен български език той говори за професионалния си опит и кариера и за очакванията си в София. Ето какво сподели Негово Превъзходителство: “Здравейте, аз съм Роб Диксън и съм новият британски посланик в България

Харалампиев показва мускули на рождения си ден преди 2 седмици.

Бате Харо вземал подкупите в кабинета си и черпил с алкохол фалшивите българи

Специализираната прокуратура даде на съд бившия шеф на агенцията за българите в чужбина, главния секретар Красимир Томов и двама от посредниците им Бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев-Бате Харо, е вземал подкупи в кабинета си, където приемал кандидатите за българско гражданство

Социалният антрополог Харалан Александров КАДРИ: БНТ

Харалан Александров: Когато крясъкът стане много силен, може да има обратен ефект

Политическата ситуация е турбулентна. Това е огромно изпитание за управлението, както и за алтернативното лидерство. Това коментира пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров. По думите му ключовата характеристика на лидерството е да контролира емоциите на хората. „Когато крясъкът стане много силен, това може да има обратен ефект

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов КАДЪР: БНТ

Министър Ангелов: Коронавирусът се използва като набухвател за недоволство на хората

"Коронавирусът се използват като набухвател за недоволство на хората и с него се експлоатират всички страхове". Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по БНТ.  По думите му правителството не е изтървало ситуацията с коронавируса. "Цифрите показват ясна тенденция - по статистика бяхме на 2-ро място по заболеваемост

Боян Чуков: Западна Европа е подготвена за реактивизиране на ислямските радикали

Боян Чуков: Западна Европа е подготвена за реактивизиране на ислямските радикали

Ръководителите в Западна Европа са подготвени за евентуално реактивизиране на ислямските радикали. Това каза Боян Чуков, анализатор и експерт по сигурността по повод поредната атака до редакцията на изданието "Шарли ебдо" в Париж, цитира думите му Фокус. Френските власти възприемат последното нападение като акт на ислямски тероризъм от страна на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber