С три шестици на матурите Любомира от Свищов ще учи право в Кеймбридж

https://www.24chasa.bg/novini/article/8896218 С три шестици на матурите Любомира от Свищов ще учи право в Кеймбридж С три шестици на матурите Любомира от Свищов ще учи право в Кеймбридж www.24chasa.bg

- Абитуриентката завърши с пълно отличие и получи национална диплома от министерството на образованието

Любомира с националната диплома от МОН, която получи в края на юли.
Любомира с националната диплома от МОН, която получи в края на юли. СНИМКА: Личен архив

- Яви се на 3 олимпиади - по философия, английски и история, макар че вече беше приета за студентка

- Още в 7-и клас имала над 200 награди от състезания по различни предмети

Никой в Свищов не е учуден, че дванадесетокласничката Любомира Димитрова е сред 7-те зрелостници в страната, изкарали пълни шестици и на трите матури тази година. За всички нейни приятели и преподаватели резултатът на очарователната брюнетка е повече от закономерен заради впечатляващото портфолио с национални и световни награди по различни учебни дисциплини.

Абитуриентката от СУ“Николай Катранов” обича да приема предизвикателства. Първото ѝ състезание било коледното математическо състезание още във втори клас. Казва, че всичко започнало като игра, за да се превърне в начин на живот. Никога не е пресмятала всички състезания и олимпиади по различните предмети, от които е печелила награди. Още в 6-и и 7-и клас вече били над 200.

Няма учебен

предмет, който

да не ѝ е

интересен,

започнала с математика, но историята определя като втората си голяма любов. В горния курс бележи международни успехи по философия, изявява се и в конкурси по литература.

“Аз виждам основополагаща логика в хуманитарните и природните науки, тъй като се занимават с изучаването на света. Дали от гледна точка на природата, на логиката, или пък на човека и промените, които той налага - има свързваща нишка между всички тези неща. Когато успееш да я намериш, те се напасват. Пъзелът, който подреждаш, става много по-интересен, когато си добавил отделните елементи и си ги свързал заедно, а не си се съсредоточил само в едно нещо”, казва Любомира.

Родителите ѝ са юристи, известни адвокати в града. Амбициозното момиче няма категоричен отговор дали гените, или средата е определяща за интелектуалните ѝ възможности, но е сигурна - този интерес към науката е възпитаван. “Даже не бих казала интерес към чисто научното познание, а

по-скоро

любопитството

към света,

тази любознателност, стремежът да знаеш повече, като видиш някакъв механизъм в действие, да искаш да разбереш как точно работи. Това го възпитаха у мен моите родители”, анализира Любомира.

“Ако има три модела на отглеждане на деца - авторитарен, демократичен и крайно либерален, винаги в нашето семейство е бил демократичният”, допълва тя.

А отговорът ѝ как се изкарват 3 пълни шестици на матура е прост - с много четене и решаване на тестове. Тя има 6,00 на задължителния за всички зрелостници държавен изпит по български език и литература, както и на втората си задължителна матура по история и цивилизация. Освен това талантливата тийнейджърка решила да отиде и на трета матура по английски език и получила на теста пълен отличен.

“При такива изпити само знанията не са достатъчни, ако не си свикнал да работиш по формата на изпита.

Умението да си

организирам

труда

го развих през годините и го издигнах до невероятни висоти. Смятам, че то е много важно”, обяснява момичето.

Казва, че е имала огромната подкрепа от преподавателите си. Цветанка Костова, старши учител по български език и литература, Галя Иванова, старши учител по история и цивилизации, и д-р Евдокия Маринова, старши учител по английски, са педагозите, с които Люба е работила през годините. “Като съм се подготвяла през цялото време, прецених, че нямам нужда от претоварване в последните седмици. По история пък бях минала целия материал още в края на февруари”, разкрива системата си Любомира.

В края на юли даровитата абитуриентка единствена от област Велико Търново бе удостоена с отличието на Министерството на образованието - национална диплома. Почетната грамота се присъжда на ученици с отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование, и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

На 29 май дванадесетокласничката спечели бронзов медал от Международната олимпиада по философия и така записа

най-доброто

представяне на

български

участник

от 2014 г. насам.

След това стана лауреат на трите национални олимпиади - по философия, английски език, история и цивилизация. Явила се и на тях с цялата си дисциплина и амбиция, макар да е приета да учи право в университета в Кеймбридж - в най-стария колеж “Питърхаус”, открит през далечната 1284 г., където влизането е сериозно изпитание.

“Съученици ме питат: “За какво ти е това? Евентуално добро представяне не ти върши никаква работа.” Аз не мога да го приема. Не съвпада с моята житейска философия. В крайна сметка това е едно интелектуално предизвикателство. Възможност още веднъж да поиграеш със себе си, със собствените си възможности”, казва Люба и така обяснява защо никога не ѝ е идвало наум да се откаже. Просто не вижда как би могла да постигне удовлетворение за себе си, ако ритъмът на живот и учене е различен.

Занапред свищовското момиче си представя реализация в много динамична среда, евентуално в сферата на интелектуалната собственост или медицинското право. По всяка вероятност в чужбина, защото правото е специалност, която обвързва със страната, в която изучаваш специалността. “Ако изучаваш право във Великобритания, това после ти отваря вратите към страните, които прилагат системата на английското право - САЩ, Канада, Австралия, при определени условия. Не изключвам и възможността да се развивам в друга страна, тъй като все още европейското право е сред фундаменталните модули в специалността във Великобритания въпреки Брекзит, проучила е тя.

Заниманията си с наука намира за безкрайно интересни, но има и моменти, в които “изключва”. Тогава обича да чете, но и да пише, което малко хора знаят за нея. Любомира е и носителка на специалната награда на МОН в Националния литературен конкурс “Живеем в страната на Ботев”

с есето си

“Какво е за мен

Ботев”

Обича да излиза с приятели, но не е фенка на големи шумни компании. Семейното хоби пък е да пътуват. “Преди, като ходехме по много състезания с баща ми, си бяхме взели книжка “100-те национални туристически обекта”, защото и двамата сме запалени историци. Този културен туризъм много ни допадаше”, разказва момичето.

Последното ѝ такова пътешествие е до Рилския манастир, но вече с приятеля си. Казва, че е безкрайно интересно и зареждащо място, напоено с история. Кътче, което със сигурност ще ѝ липсва на Острова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Цветан Цветанов СНИМКА: Архив

Цветан Цветанов: Не подкрепям Радев, а демократично мислещите граждани

Нашата цел е промяна на днешното статукво, промяна на днешния модел на управление и ясната визия за хоризонт, който трябва да има пред страната ни заедно с енергичните професионалисти, които има в бъдещия проект „Републиканци за България“, заяви пред БНР бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов по повод официалното учредяване на своята партия

Анна Бенова Кадри: Би Ти Ви

Пулмолог: Няма място за изключителни притеснения за тежка есен заради COVID и грипа

Няма основание за изключителни притеснения, така пулмологът д-р Анна Бенова отговори на въпрос по Би Ти Ви имаме ли основания за паника, че есента и зимата ще са тежки заради коронавируса и идващия грип. Наблюдава се тенденция - ако се следят кривите на СЗО за всички страни, в които нараства заболеваемостта, смъртността и тежките случаи намаляват

Георги Тодоров (в средата) обсъжда клонирането си в бюлетината с делегати на червения конгрес.

Дълго броене в БСП, кандидат за червения пленум връчва Нобел за клониране - има го два пъти в бюлетината

Дълго броене на гласове и обработване на бюлетините за членове на новия Национален съвет продължава още в БСП. Зала 1 на НДК, в която конгресът трябваше да се събере в 9,30 сутринта, все още е празна. В кулоарите трескаво ходят социалисти, тръпнещи за резултатите от преброяването. Гласуването започна в 23 ч снощи и е продължило часове

Психологът Тодор Тодоров: Разривът Борисов-Цветанов не ме изненада

Психологът Тодор Тодоров: Разривът Борисов-Цветанов не ме изненада

Цветан Цветанов е един от малкото хора в България, които знаят много добре как се строи политически проект, каза криминалният психолог Тодор Тодоров по Би Ти Ви. Тодоров е един от членовете на партията на Цветанов „Републиканци за България“, която се учредява днес. Едно от нещата, заради които, предполагам Цветан Цветанов се е обърнал към мен

Българка е най-младият преподавател в престижен US университет

Българка е най-младият преподавател в престижен US университет

Младата българка Тереза Бойнова разработва проект, който ще подкрепи наши сънародници, изпаднали във финансови затруднения заради COVID кризата. Тя е само на 21, но вече е достигнала върха, предаде Нова тв. Тереза Бойнова е най-младият преподавател в престижния американски университет Йейл и е вицепрезидент на най-голямата консултантска компания в

Тест на удар на кола в рейс с 208 км/ч - не пробвайте! (Видео)

Тест на удар на кола в рейс с 208 км/ч - не пробвайте! (Видео)

Първия по рода си контролиран експеримент с 208 километра в час показа NOVA, Поводът е черната статистика, според която от началото на годината до петък вечерта при катастрофи са загинали 318 души. Ранените са над 5000. Сред най-честите причини е скоростта. Под мотото „Как да останем живи на пътя” вчера се състоя премиерата на краш тест на кола

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

22 кметства и 2 общини избират кмет (Обновена)

22 кметства и 2 общини избират кмет (Обновена)

Жителите на 22 кметства и 2 общини избират кмет днес. В 2-те общини и 19 кметства ще се проведе частичен местен вот, а в 3 населени места – нови избори. Вотът е насрочен с указ на президента Румен Радев. Изборният ден започва в 7.00 ч. и ще продължи до 20.00 ч. Ако в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели

Догодина започват разкопките край хотел “Рила”, очакват да разкрият резиденция на Константин Велики

Догодина започват разкопките край хотел “Рила”, очакват да разкрият резиденция на Константин Велики

Вече има два идейни проекта за обновяване на градината Догодина ще започнат проучванията на археологическите останки, за които се знае, че се крият в района на хотел “Рила” и градинката пред него. Има данни, че там лежи голяма представителна сграда от времето на римския император Константин Велики. Проучванията ще се финансират от Столичната

169 са новозаразените с коронавирус в България, няма починали през денонощието

169 са новозаразените с коронавирус в България, няма починали през денонощието

169, с 86 по-малко от вчера, са новозаразените с коронавирусна инфекция лица при направени 2710 PCR-теста за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 19 997. 28 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 160. 791 са хоспитализираните пациенти заради коронавирусна

Делегати на червения конгрес получават бюлетините си, за да гласуват за членове на Националния съвет.

На конгреса на БСП: Започна гласуването за членове на пленума (Снимки)

В този час започва гласуването за членове на Националния съвет на БСП от делегатите на червения конгрес. Заради многобройните кандидати отпечатването на бюлетините отне повече от 3 часа. Урните във фоайетата на НДК вече са сложени, а делегатите получават бюлетините си. 692-ма останаха кандидатите за членове на Националния съвет на БСП на финалната

Станислав Стратиев - баскетболистът, който стана един от най-добрите български драматурзи.

Как Станислав Стратиев се превърна от слънчев човек в автор с мрачен хумор

Разказ на Славчо Пеев - най-добрия му приятел Със Станко се знаем още от времето, когато тренирахме баскетбол, той една година по-малък от мене. После ме приеха във ВИТИЗ, а той е започна да следва българска филология в СУ. Продължихме да се виждаме, да се срещаме на по “игричка” в училищни дворове

80-а вечер на протести в София: Дъжд и хладно време прогониха недоволните

80-а вечер на протести в София: Дъжд и хладно време прогониха недоволните

20:40 ч.: Дъждът и хладното време прогониха повечето демонстранти от традиционния протест в центъра на столицата. Малцината, събрали се в традиционното пространство на протестите между президентството и Министерския съвет, търсят защита от дъжда в импровизираните шатри или на други места. Тази вечер няма видео стена на сградата на Народното

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber