Златото рекордно скъпо, чакат скок 3,5 пъти до 2030 г

https://www.24chasa.bg/novini/article/8893538 Златото рекордно скъпо, чакат скок 3,5 пъти до 2030 г Златото рекордно скъпо, чакат скок 3,5 пъти до 2030 г www.24chasa.bg
Златото поскъпва рекордно
Златото поскъпва рекордно

Вещае дълга криза и висока инфлация. Инвестицията е рискова - не носи текущ доход, а замразява пари за дълго време

Златото премина нивата от 2000 долара за тройунция за първи път от 8 години насам и запазва нивото си вече близо седмица. В сравнение с 2005 г. повишението е над 250 процента. Прогнозата на световни и наши икономисти и финансисти е поскъпването да продължи следващите години и да достигне 7000 долара до 2030 г.

Среброто също поскъпва и много прогнози сочат, че то може да достигне пиковата си стойност от над 50 долара за тройунция.

И еврото гони най-високото си ниво от януари 2019 г. Курсът на общата европейска валута се повиши до 1,1516 долара за евро на борсата в Ню Йорк. Вече не липсват прогнози, че то може да поскъпне до 1,30 долара за евро за първи път от шест години насам. 

Ако цената на златото доближи 10  000 долара за тройунция,

може да се

наложи

връщането на

златния стандарт

и да отбележи пълния срив на долара. Това се е случвало за последен път през 1977 г., повтаря се на всеки 30 години и се прави, когато никой не иска да купува долари заради обезценката им.

Много икономисти - и български, и световни, определят рекордно скъпото злато като сигурен предвестник на висока инфлация и дълга криза. “Златото просто вижда инфлацията за 2021 г.”, смятат те.

Пандемията, довела до икономическа криза, се сочи като основна причина за поскъпването на златото и среброто. В същата посока действат отслабването на долара и евтината ликвидност на централните банки.

Когато кризата обещава да е дълга и все още е пълна с неизвестни за това колко ще трае, колко дълбока ще бъде, инвеститорите “паркират” вложенията си при златото, каза бившият финансов министър Симеон Дянков.

Какво в тази ситуация да правят хората? Да купуват ли злато, или ако имат - да продават или да задържат в очакване на още по-високи нива? Да предпочетат ли вложения в акции на златодобивни компании, или да се въздържат?

Безспорно е, че на фона на рекордно ниските лихви от депозитите, на колебливия пазар на имоти, на лошото здраве на цели сектори, браншове и държави златото е конкурентна алтернатива за инвестиране на свободни пари. Какво обаче трябва да се знае за тази особена инвестиция?

Златното правило при инвестирането -

1/3 в злато, 1/3

на депозит и 1/3 в

акции или имоти,

се отнася за хора, които имат повече свободни пари, за да може всяко от парчетата в портфейла да носи достатъчен доход. За разлика от повечето останали алтернативи златото не носи текущ доход както имота, който, докато не бъде продаден, носи наем и депозита, който, докато не бъде закрит, носи лихви и т.н. Единственото изключение е придобиването на акции в златодобивни компании, които носят дивиденти.

Златото е по-бавна и трудноликвидна инвестиция от депозита и дори от имота, тъй като пазарът му има свои правила, има ограничен кръг купувачи и продавачи със свои изисквания, които затрудняват сделките. Има, разбира се, посредници, които го изкупуват във всеки момент, но комисионите за тях отнемат част от печалбата.

Освен това невинаги купувачът може да определи количеството за покупка и да го съобрази с наличния си ресурс - например при покупка на кюлчета или юбилейни монети, при които пробата и количеството са лимитирани при производството им. Влагането на пари в злато изисква освен значителна сума и увереност, че тя няма да потрябва на собственика си за един сравнително дълъг период от време - 7-11 години минимум, колкото трае движението на цената му нагоре. Вложението в инвестиционно злато изисква разходи по неговото съхранение, които трябва да се калкулират и които намаляват печалбата от него. Самите “златни сделки” са натоварени с такси и комисиони, което ги оскъпява и също отнема част от печалбата. Някои от тях пък може да се правят само през борси, т.е. инвеститорът няма възможност за пряк контрол, а и плаща на дилъри да играят от негово име и за негова сметка.

Има най-различни начини за инвестиции в злато. Първата е т.нар. инвестиционно злато - т.е. покупка на златни кюлчета, монети, слитъци или дори бижута. Проблемът при него възниква веднага след покупката - то трябва да бъде съхранявано някъде, което означава разходи, които ще се правят за един сравнително дълъг период от време. Друг проблем, пред който може да е изправен купувачът на инвестиционно злато, е, че не може да избере с точност грамажа, а трябва да закупи толкова, колкото примерно тежи кюлчето или монетата. При определяне на доходността на такава инвестиция трябва да се знае, че продавачите вземат големи комисиони, което още повече надува цената и стеснява бъдещата печалба. У нас

комисионите

се движат

между 3 и 5%

на сделка. Ако се добави и тази при продажбата му с цел капитализация, общият разход за комисиони стига до 10% от стойността на покупката. Това на свой ред означава, че до момента, когато реши или му се наложи да осребри инвестицията си, цената трябва да се е вдигнала с над 10%, за да реализира печалба.

Покупката чрез фючърсни сделки, която е втората възможност за инвестиция в злато, пести от разходите за съхранение, но също не се препоръчва за дребните инвеститори, тъй като се извършва чрез чужди борси. Търговията с фючърсни контракти на злато също може да изисква по-голяма първоначална инвестиция, тъй като размерите на договорите обикновено са доста големи. Рисковете са големи, доколкото се играе с прогнозна цена. Според борсови играчи при сделка за 100 унции всяка промяна на цената с 1 долар води до загуби от 100 долара. А такъв спад може да се случи и в рамките на едно денонощие.

Големите инвеститори имат още една възможност - търговия чрез опции. Тогава се купуват договори, които дават на купувача правото, но не и задължението да закупи или продаде базовия актив на определена цена преди или на определена бъдеща дата. Но потребителите трябва да имат минимум 2000 долара в сметката си, както и минимум 25 000 долара при търговия с опции в рамките на деня, което е сериозна сума.

Съветват инвестицията по време на криза да е

във валутата, в която идват и доходите

Финансисти и брокери са извели няколко основни съвета, за да предпазим парите си при криза. “24 часа” подбра няколко от тях.

Първият е продължение на общото инвестиционно правило за портфейл на свободните пари. Само че за разлика от спокойните времена експертите съветват парите да се разделят на още по-малки порции, а не на по 1/3. “Порциите” да не бъдат равни, а най-голямата част да се вложи в инструмент, в който парите ще бъдат бързо достъпни по всяко време без особени загуби - напр. банков депозит или трезор.

Вторият съвет е вложението да се прави във валутата, в която се получава регулярен доход, за да се избегнат евентуалните загуби от “полудяване” на валутните курсове, както и плащането на комисиони при чейнджа. В кризисни времена всяка от валутите се държи различно и има много голяма вероятност някоя от тях да тръгне рязко надолу или нагоре и така за 24 часа да изяде солидна част от печалбата.

Третият полезен съвет е, ако все пак се избере по-рискова инвестиция, за да има по-голяма печалба след определен период от време, то от рисковите групи да бъде подбрана най-малко рисковата. Например, ако се предпочете вложение в злато, то да бъде в юбилейни монети например, които освен вложение са платежно средство и се изкупуват веднага на касите на централните банки.

Четвъртият съвет за инвестиране при криза е за тези, които предпочитат да рискуват. За да не бъде инвестицията авантюра, най-добре е управлението ѝ да се повери на опитен дилър или агенция за имоти например. Комисионите в тези случаи може да се окажат много по-малки от загубата на цялата инвестиция поради неумело управление.

И последният, пети съвет, който дават специалистите, е особено при криза да не се инвестира повече, отколкото човек е в състояние да изгуби.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Снимки: Пресцентър на АЕЦ "Козлодуй".

Парламентарната комисия по енергетика бе в АЕЦ "Козлодуй"

В понеделник в АЕЦ "Козлодуй" на работно посещение бяха депутатите от Комисията по енергетика на 44-то Народно събрание.  В учебно-тренировъчния център на централата  делегацията, водена от председателя на енергийната комисия Валентин Николов, проведе среща с изпълнителния директор Наско Михов и с представители на ръководния екип на дружеството

Хотели и бензиностанции никнат на земеделски терени

Хотели и бензиностанции никнат на земеделски терени

„Агрион“ слага на тезгяха ниви край магистрали, близо до морето и областни градове Имоти, които могат да донесат на новите си собственици милиони, излизат на пазара през тази седмица. Лидерът в управлението на земеделски земи „Агрион” е подготвил селекция от „златни ниви“ с огромен инвестиционен потенциал

"Инокс" за 4 години се спасява от фалит и става регионален лидер

"Инокс" за 4 години се спасява от фалит и става регионален лидер

Пощенска банка отново подкрепя иновативния бизнес с програмата за растеж Dare to Scale на Endeavor. В тазгодишното издание, поради големия интерес, селектираните компании са дванадесет. В програмата участват предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си

СНИМКА: Архив

КНСБ иска данъчни реформи

Според КНСБ в условията на икономическа криза, очаквания за фалити и нова вълна на безработицата, са необходими много силни превантивни икономически и социални мерки, възстановителни политики и програми. Това се посочва в позиция на КНСБ във връзка с обществено-политическата ситуация, публикувана на Интернет страницата на синдиката

70% от леките автомобили у нас са на над 15 години

Субсидии и данъчни облекчения за нова кола, за цапащи - рестрикции

70% от леките автомобили у нас са на над 15 години Въвеждат повече изисквания към техническите прегледи на колите втора ръка при първоначалната им регистрация На всеки 12 млн. пропътувани километра става по едно произшествие Безплатно паркиране в синя/зелена зона, безплатни зарядни станции, данъчни облекчения, субсидиране

КИРИЛ АНАНИЕВ

Разходите за антикризисни мерки няма да вдигат дефицита в бюджета

Променят бързо закон, за да влезе в сила преди приемане на бюджета 3% вместо записаните 2% дефицит да бъдат записани в Закона за публичните финанси, който определя рамката на бюджета. Това предлага финансовият министър Кирил Ананиев. Текстовете за промени в закона за публичните финанси са предложени за обществено обсъждане

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

ХРИСТО ЩЕРИОНОВ

Бивш шеф на летище София оглави временно авиацията

Един от бившите шефове на летище София - Христо Щерионов, е назначен за изпълнителен директор на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГВА) на транспортното министерство. Той ще заема този пост временно, като за позицията скоро ще бъде обявен конкурс, научи “24 часа”. Заповедта за назначаването на Щерионов е подписана от

Два големи бика гонят хора и нападат автомобили в столичния квартал “Лозенец”.
СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Бикове плашат хора насред София, БАБХ и общинари не откриха собственика им (Обзор)

Два големи бика тормозят жители на столичния район “Лозенец”, съобщи Нова тв. Част от живеещите на ул. “Нелсън Мандела” се страхуват да напуснат жилищата си, за да не бъдат подгонени от животните. “От няколко месеца се разхождат два бика, отглеждани от мъж. Миналата седмица животните решиха да си “поиграят” с мен - тръгнаха да ме гонят

Движението по виадуктите на магистрала "Хемус" ще е напълно свободно още до края на тази година, съобщиха от АПИ.

Ремонтът на виадуктите по “Хемус” приключва, но не и в тунелите

Ремонтите на виадуктите по магистрала “Хемус”, които започнаха още през 2012 г., ще приключат напълно до края на тази година. Това съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), позовавайки се на члена на управителния съвет Иван Досев. Ремонтите приключват най-късно през ноември, ако времето дотогава позволява да се работи

СНИМКА: Ройтерс

Турската лира достигна най-ниското си равнище спрямо долара

Стойността на турската лира спадна днес до рекордно ниво от 7,83 лири за американски долар, надминавайки предишния рекорден минимум от 7,27, регистриран през август тази година, предаде ТАСС, позовавайки се на агенция Блумбърг. Агенцията отбеляза, че обезценяването на националната валута на Турция е свързано с опасенията

Тецовете от комплекса "Марица изток" работят с местни въглища.

Бизнесът се готви за времето без въглища

Преходът към нисковъглеродна икономика в област Стара Загора трябва да бъде плавен, без резки движения - около това се обединиха участниците в дискусия в понеделник по темата, организирана от Агенцията за регионално икономическо развитие. Последиците от Зелената сделка за отказ от употребата на въглища в индустрията ще засегне основно комплексът

Близо 80 млн. лева са одобрените до момента безлихвени заеми за физически лица, чиито доходи са засегнати от кризата с COVID-19, съобщиха от Българската банка за развитие. Снимка: ББР

80 млн. лв. са одобрените безлихвени заеми за физически лица заради кризата

Близо 80 млн. лева са одобрените до момента безлихвени заеми за физически лица, чиито доходи са засегнати от кризата с COVID-19, съобщиха от Българската банка за развитие. Тя е гарант по програмата, която се осъществява от търговските банки. Близо 19 000 души вече са получили одобрение за помощ, която може да бъде до 4 500 лева

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber