Нинова 40 дни няма да е лидер на БСП, в партията спорят има ли право да посочва заместника си

https://www.24chasa.bg/novini/article/8879204 Нинова 40 дни няма да е лидер на БСП, в партията спорят има ли право да посочва заместника си Нинова 40 дни няма да е лидер на БСП, в партията спорят има ли право да посочва заместника си www.24chasa.bg
Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов (в средата) ще замества Корнелия Нинова, докато тя е в предизборна кампания преди вота за лидер. Тя обяви решението си в присъствието на депутата Христо Проданов и на члена на ИБ на БСП Атанас Зафиров (вдясно). СНИМКА: БСП

Тя посочи поименно враговете си, пропускайки Добрев - Гергов, Станишев, Мерджанов, Миков, Пирински

52-ма номинирани за поста, до 6 август се подават заявления за участие в битката

Корнелия Нинова няма да е лидер на БСП в следващите 40 дни. Тя се оттегли във вторник, тъй като се кандидатира отново за поста, но за първи път в пряк избор в историята на партията.

Нинова подаде документите си пред червената ЦИК и официално влезе в предизборна кампания. Тя няма право да е начело до провеждането на самия вот, който ще е на 12 септември.

Докато Нинова е в отпуск, БСП ще ръководи кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, който е и зам.-шеф на партията. (Кой е той - виж по-долу.)

Москов бе посочен лично от Нинова и веднага в БСП избухна спор дали това противоречи на устава, или не. Вътрешната ѝ опозиция твърди, че заместникът трябва да се определи от Националния съвет.

Самата лидерка

определи това

като “фалшиви

новини”

и “дискредитиране на партията”. И цитира устава, според който Националният съвет определя заместник, който да е начело на партията, в случай че има предсрочно прекратяване на правомощията на председателя.

Не попадаме в такава хипотеза, защото имаме изтекъл мандат вече, обясни Нинова и се позова и на правилата за прекия избор, според които за времето на кампанията кандидатът предоставя правомощията си на свой заместник. “Тоест решение за предоставяне на правомощия трябва да взема аз, а не Националният съвет”, каза Нинова.

Красимир Янков, един от конкурентите ѝ за председателския пост, я контрира веднага, че Националният съвет е ръководният орган и той трябва да вземе решението за временно изпълняващия длъжността. “Заличаването му е недопустимо!”, разгневи се той и напомни, че по устав пленумът трябва да се събира веднъж на два месеца, обвинявайки лидерката, че не се съобразява с партийната конституция.

Вътрешната опозиция отново събира подписи за свикване на Националния съвет.

Заседанието

трябва да се

проведе до

8-9 август,

защото след това БСП трябва да се регистрира за участие в местните избори, които ще се проведат наесен в 2 общини и 18 кметства, а това не може да стане без решение на пленума, обясни Янков. Той напомни още, че трябва да се вземе решение и за близо 60 общини, в които председателите на червените структури вече имат по 2 мандата, а уставът им забранява нов. Става въпрос за организации, в които има под 150 членове, за които се иска председателите да имат право на трети мандат, защото иначе са нелегитимни.

Янков е е подал заявление за участие във вота още през март, когато беше първият срок, преди изборът и кампанията да се отложат заради пандемията от COVID-19.

Общо 52-ма са номинирани за първия стол на “Позитано” 20, но до вчера освен Нинова и Янков заявления за участие пред червената ЦИК

бяха подали

само още 4-ма -

Валери Жаблянов, Георги Тодоров от Бургас и две дами от Перник - Галина Василева и Ирина Михайлова, които са майка и дъщеря. (За тях виж в карето долу.)

Сред номинираните от структурите са зам.-шефът на партията Кирил Добрев, знакови червени лица като Костадин Паскалев, Калоян Паргов, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Борислав Гуцанов, Георги Гергов, кметът на Перник Станислав Владимиров, зам.-шефът на червената група в парламента Георги Свиленски, депутатите Иван Ченчев и Крум Зарков, ралишампионът Крум Дончев и др.

Тези, които ще се включат в битката, трябва да подадат документи до 6 август. След това червената ЦИК начело с Емил Войнов започва проверката им. Основното изискване е кандидатите да отговарят на условията на устава

- да имат 8 г.

партиен стаж,

от които 4-годишно членство в националните партийни органи.

Окончателните имена ще са ясни към 12 август, когато официално започва предизборната кампания в БСП. За да е легитимен вотът, трябва да са участвали повече от половината социалисти. По последни данни на шефа на червената ЦИК Войнов през март те бяха общо около 80 хиляди. До урните ще бъдат допускани само членове на БСП, взели партиен билет най-късно преди Коледа, а не симпатизанти.

Партийният билет обаче няма да е необходим при самото гласуване, където това ще става само с представяне на лична карта. Преди това обаче всеки, който отива до урната, трябва да присъства в предварително изготвения избирателен списък. Ще се издават и удостоверения, за да се гласува и на друго място.

За избран ще се счита онзи кандидат, който получи повече от половината действителни гласове. При балотаж за победител ще бъде обявен онзи, който получи повече гласове.

Нинова, оттегляйки се за 40 дни, посочи персонално своите врагове в партията, пропускайки вероятно умишлено Кирил Добрев.

“Другарите Георги Гергов, Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Георги Пирински, които имат номинации за председател, ги призовавам

да излязат с

алтернативна

програма,

да се явят пред партията и каквото народът реши”, посъветва Нинова. А на журналистически въпрос за Добрев обясни, че не го възприема като алтернатива, защото 4 г. заедно са провеждали политика като ръководство.

“4 г. подкрепях Нинова и за промяна в партията, и за промяна в държавата. Имах две условия - да не предава екипа ни и

да се отърси от

старите си

партийни

зависимости

Тя избра шеф да ѝ е Румен Овчаров... на мен ми остана БСП. Това е разликата между нас”, отвърна ѝ задочно Кирил Добрев, който се сочи за основен конкурент на Нинова за лидерския пост.

“В последните 4 г. имаше другари, които ме критикуваха и персонално, и за работата ми, и за политиката на БСП. Тези публични критики вредяха на образа на партията и мисля, че е време да затворим тази страница на публично противопоставяне. Най-добрият начин това да се случи предстои на 12-и, когато е прекият избор”, коментира още Нинова във вторник.

Тя призова вътрешната си опозиция, след като има различно мнение за пътя на БСП и за начина на правене на политика - спорът да се реши по единствения демократичен начин - прекия избор.

Кметът на Гоце Делчев

ще води БСП до 12.09.

Владимир Москов е седми мандат кмет на Гоце Делчев.

Член на Комитета на регионите на ЕС. За 24 г. като кмет има много награди за работата си, сред които за кмет на 2013 г., за модерно общинско управление. “Всичко е ежедневна работа с хората, решаване на належащите проблеми и винаги с отзивчивост. Човек не трябва да забравя откъде е тръгнал”, казва Москов за себе си.

Майка и дъщеря перничанки

искат първия стол на “Позитано”

34-годишната Галина Василева от Перник и майка ѝ Ирина Михайлова се изправят една срещу друга в битката за лидер на БСП. И двете имат номинации и, без да търсят специален ефект, и двете са ги приели и са подали документите си в червената ЦИК.

“Ще се конкурирам с Нинова. Вярвам, че БСП трябва да върне идейния си облик и диалога между поколенията”, каза Василева пред “24 часа”. Тя се кандидатирала, за да даде пример на младите в БСП, че трябва да имат куража да направят промяната в партията.

Василева има 3 магистратури. Завършила е право и икономика в Кьолн. Догато е там, основава партийна организация на БСП. У нас е завършила международни отношения, а в момента е докторант по икономика в УНСС. Работи в частния бизнес. Била е начело на младежката структура в Перник, международен секретар на Младежкото обединение. По нейно време то става член на структурите на младите социалисти в Европа и в Социнтерна.

Василева обясни, че с майка ѝ изповядват общи принципи и убеждения, но нейно е решението дали ще продължи докрая в битката. Самата Михайлова не вдигна мобилния си телефон.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160, с 51 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3526 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 283, от които 4637 активни

Сергей Николашин е бил гост на парада на съветските и руски автомобили в Драгоман.

Руските дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков изгонени заради F-16 и саботажи

Подозренията са , че са свързани със зачестили взривове във военните ни заводи   Освен това търсели връзки за това ремонтите на съветска техника да се извършват в одобрени от Кремъл обекти За по-малко от година България гони трета партида руски шпиони. Никога досега българското контраразузнаване, прокуратурата и дипломацията не са заемали толкова

ЦАНКО СТОЙКОВ

Командирът на летците – гласът от записите с Радев, втори в отбраната (Обзор)

Правителството предлага на президента за повишение ген. Стойков, при него се купиха F-16 Повишение за ген. Цанко Стойков предлага правителството на президента Румен Радев. Генералът командва ВВС, а предложението е да стане втори по ранг в отбраната - заместник на началника адмирал Емил Ефтимов. Предложението бе прието на заседанието на

Снимки Николай Литов

77-и ден на протести: Шествието пак се отправи "Царя" към Орлов мост (Снимки)

21:15 ч: Протестиращи хвърляха яйца по сградата на парламента на площад "Независимост". Организаторите ги призоваха и утре недоволните да носят яйца и домати. Чуваха се освирквания и скандирания "Оставка". По традиция протестиращите изслушаха националния химн и тръгнаха на шествие към Орлов мост. Движението в района е затворено

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

Таня Михайлова: Процентно заразените ученици и учители са 0,001 на сто

"Образователната система, за разлика от март, сега е подготвена да работи в условията на COVID-19", каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова в "Още от деня" по БНТ. "Следим обстановката, през лятото са разработени насоките за работа, както и решения при извънредните обстоятелства", посочи тя

Маски в училищните коридори да се носят, но директорите да не се глобяват, се разбрали вчера на срещата в МОН.

Няма да глобяват директори за деца без маски в коридора (Обзор)

Над 30 станаха класовете под карантина само за седмица Родителите на контактните деца може да ходят на работа, братя и сестри – на училище и градина Директори на училища и детски градини няма да бъдат глобявани, ако учениците са без маска в коридора. Това стана ясно след среща на представители на директори, образователното, здравното министерство

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Завод "Арсенал". Снимка Архив

Дипломатите Николашин и Биков зад саботажи във военни заводи

Имало обосновано предположение, че са свързани със странни инциденти и шпионаж за новите самолети F16/блок 70 София изгони двама руски дипломати - Сергей Николашин и Вадим Биков, заради шпионаж и подозрения за саботажи в български военни заводи. Според данните на ДАНС двамата събирали нерегламентирана информация за новите бойни самолети F-16 и за

54 пътеписа из нашите 42 планини

54 пътеписа из нашите 42 планини

Опознайте “Планините на България” с луксозното издание от Иван Панкев - фотограф и пътешественик  (ИК “Сиела”) Разказва в 54 пътеписа приключенията си при изкачванията на родните първенци в премиера на 30 септември Планините не признават сезони. Те винаги са величествени, примамливи и... опасни. Добре е, че се появяват смели безумци

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

І.МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Облачността ще се задържи значителна. Около обяд от запад ще започне да се разкъсва и след обяд, над северозападната част от страната ще намалее до предимно слънчево. Над планинските райони и на места в Горнотракийската низина ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Вятърът временно ще се ориентира от северозапад и

Диян Стаматов.

Без глоби за директори и учители, ако децата не носят маски в училищата

Няма да има глоби за училищните директори и за учителите при неносенето на предпазни маски от учениците в училищата, но директорите отговарят за всичко, което се организира в училищата. И няма директор, който да не следи в момента стриктно за хигиената, за дезинфекцията и за максималната отдалеченост между учениците

Сградата на МВнР  СНИМКА: Архив

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. По-рано през деня в МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с

Томислав Дончев Кадър: Би Ти Ви

И Томислав Дончев готов да напусне поста си, ако се стигне до експертен кабинет

Единственото нещо, което съм искал да стана и не съм станал, е пилот. Нямам лошия навик да говоря лоши неща за бивши колеги. Как съм навредил на г-н Цветанов? Нито съм строителен работник, нито журналист. Не съм ходил в апартамента на г-н Цветанов, видях го на картинка. Членове, симпатизанти на ГЕРБ, бивши кметове са в основата на неговата партия

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber