13 г. след като вече не е министър, съд търси от Румен Овчаров 16 млн. лв. заради фалита на “Мини Бобов дол”

https://www.24chasa.bg/novini/article/8878933 13 г. след като вече не е министър, съд търси от Румен Овчаров 16 млн. лв. заради фалита на “Мини Бобов дол” 13 г. след като вече не е министър, съд търси от Румен Овчаров 16 млн. лв. заради фалита на “Мини Бобов дол” www.24chasa.bg
13 г. след като вече не е министър, съд търси от Румен Овчаров 16 млн. лв. заради фалита на “Мини Бобов дол”

Естествено, че нямам толкова пари, казва една от знаковите фигури в БСП

Убеден е, че делото срещу него и присъдата са поръчкови

13 години след като подаде оставка като министър на икономиката и енергетиката, една от знаковите фигури в БСП - Румен Овчаров, беше осъден за безстопанственост, извършена по времето, когато оглавява мегаминистерството в кабинета на Сергей Станишев.

Наказанието, което получи на първа инстанция от специализирания съд, е 2 години условно. По-впечатляваща обаче е огромната сума, която трябва да възстанови на държавата - 16 млн. лева. Толкова били щетите за “Мини Бобов дол”, произлезли от неговото бездействие.

“Естествено, че нямам 16 млн. лева”, каза бившият министър и бивш лидер на социалистите в София във вторник по Би Ти Ви.

Делото изследва причините, довели “Мини Бобов дол” до фалит. През есента на миналата година дружеството беше обявено в несъстоятелност от Кюстендилския окръжен съд. Решението не е окончателно.

Каква е причината за колапса, в който изпадат мините, прокуратурата разследва от 8 години. Един път Софийската градска прокуратура е водила дело за отдаване на мината под наем и го е прекратила през 2012 г. След това материалите били пратени в окръжната прокуратура в Кюстендил, която също го е прекратила през 2014 г. През 2016 г. разследването е възобновено след сигнал за концесията на Бобовдолския въглищен басейн до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров от комисията по енергетика.

Всъщност с проблемите в мините народните представители се занимават, защото

120 миньори

от рудник

“Бабино”

отказват да

излязат от

галериите

след края на смяната. През октомври 2016 г. те остават три денонощия 500 метра под земята заради неизплатени заплати, осигуровки и лоши условия на труд. Хората протестират и защото е решено “Бабино” да бъде затворен, без те да са предупредени. Оказва се, че било практика да се бавят обезщетенията на съкратените миньори.

Така на 2 февруари 2017 г. бившият министър на икономиката в кабинета “Станишев” е обвинен в безстопанственост заради концесията на “Мини Бобов дол”, довела пък до последвалото тежко състояние. Това става само дни преди да изтече 10-годишният давностен срок.

Година по-късно Софийската градска прокуратура, която по онова време разследва Овчаров, внася обвинителния акт срещу него в специализирания съд. Делото отива там, защото след промени в Наказателнопроцесуалния кодекс от 5 ноември 2017 г. корупцията по високите етажи на властта се гледа от специализирания съд. Безстопанственост и престъпление по служба спадат към тези престъпления.

Овчаров е обвинен за действия, извършени през 2006 и 2007 г. Първото било от 9 септември 2006 до 18 юли 2007 г.

“В качеството си на министър на икономиката и енергетиката, упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100% държавно участие - “Мини Бобов дол” ЕАД, въпреки задълженията си

умишлено не е

упражнил

достатъчно

контрол,

в резултат на което са последвали значителни щети за мините”, пише прокуратурата.

Второто обвинение е, че от 31 май 2006 до 26 февруари 2007 г. нарушил служебните си задължения. Целта му била да облагодетелства частното дружество “Ораново” ЕООД.

Това станало, след като осигурил възможност то да добива въглища, които са изключителна държавна собственост.

Според прокуратурата Овчаров бил запознат с лошите финансови показатели на дружеството. Заради това извършил и смяна на съвета на директорите на мините. Новото ръководство предложило три оздравителни плана, но те били отхвърлени.

През пролетта на 2006 г. към дружеството проявили инвеститорски интерес две частни компании. Въпреки изискването при наличие на повече от един кандидат да се проведе търг, Овчаров дал разрешение на “Мини Бобов дол” да отдаде свои активи възмездно под наем за 5 г. на “Ораново” при условията на пряко договаряне. Частната фирма добила 557 256 тона въглища, без да плати такси. Тя била собственост на бизнесмена Красимир Михайлов, известен още като Паргов.

Две финансови проверки показали, че вследствие на договора за наем не било постигнато финансово оздравяване на “Мини Бобов дол”. Дружеството продължавало да работи на загуба и да трупа задължения, тъй като наемната цена дори не покривала амортизационните разходи. Овчаров не направил нищо за оздравяването на фирмата.

В първия обвинителен акт прокуратурата изчислява щетата за 8 940 231 лева. Специализираният съд връща делото заради много неточности. Заради тях Овчаров не можел да се защити. В съдебната зала адвокатът му Васил Василев пита възможно ли е министърът, който е принципал на над 300 предприятия, да ги обикаля всичките и да знае във всеки момент, нали затова има дирекции в министерството.

След връщането на делото започва ново събиране на доказателства. Така щетите нарастват три пъти. Според коригирания обвинителен акт от 2019 г.

щетите вече са

24 млн. лв.

Броят на обвиняемите също нараства. Привлечени под отговорност са заместничката на Овчаров Анна Янева. Тя е обвинена на 11 декември 2018 г. Другият обвиняем е бившият изпълнителен директор на мините Пламен Стефанов, обвинен на 10 декември 2018 г. Той бил и член на съвета на директорите, назначен от Овчаров.

Стефанов също е осъден на 2 години условно. Той трябва да плати на държавата още по-голямо обезщетение - 22 млн. лева.

Според обвинението чрез сключения договор за наем на “Ораново” са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък “Бабино” и участък “Бобов дол” от находище Бобовдолски въглищен басейн. С решения на Министерския съвет обаче те били предоставени на “Мини Бобов дол”. Прехвърлянето станало в нарушение на изискванията на Закона за подземните богатства и на Закона за концесиите и без да е установено притежава ли “Ораново” необходимите за добив технически и финансови възможности.

Тезата на Овчаров обаче е друга. Според него делото, а и присъдата, са поръчкови.

“Не е вярно, че не съм упражнил контрол върху някой си и съм прехвърлил права”, каза той във вторник. Според него наемът, който му се присъждал като вина, бил платен и събран.

Той твърди, че съдията по делото Пламен Евгениев не допуснал разпит на свидетели на защитата, както и допълнителни въпроси към експертите. Освен това по времето, когато гледал делото срущу Овчаров, Евгениев бил кандидат за шеф на апелативната спецпрокуратура, тоест пряко зависим от прокурорската колегия. През май тя не избра Евгениев.

“Докато съдът не се произнесе окончателно, както прокуратурата може да твърди нещо си, така и аз мога да защитавам своите позиции. От 100 необосновани обвинения доказателства няма да се получат”, смята бившият министър.

Предстои написването на мотивите и делото да се гледа на втора инстанция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКИ: Coronavirus.bg

255 са новозаразените с коронавирус у нас, 4 са починали за денонощието

255 са новозаразените с коронавирусна инфекция лица при направени 5047 PCR-теста за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 19 828. 119 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 132. 782 са хоспитализираните пациенти заради коронавирусна инфекция

МВнР СНИМКА: Архив

Двамата руски дипломати, обявени за персона нон грата, напуснаха България

Двамата руски дипломати, които бяха обявени за персона нон грата, излетяха от страната, съобщава БГНЕС. На 23 септември българското Министерството на външните работи обяви за персона нон грата двама руски служители от руското търговско представителство в София заради събиране информация, представляваща държавна тайна

Малкият Мехмед бил спокоен, Муртаза го облякъл със своето яке, за да го сгрее.

2-годишният Мехмед едва ли ще потвърди съмненията на дядо си Мехмед, че е бил отвлечен (Обзор)

Муртаза Клечов, който го намери: Може и да стигне до това място - тук децата познават района, но нека следствието да установи Как ще изкара сам нощта? След като се вдигна шум - започна издирването, струпа се полиция, някой се е изплашил и го е оставил на пътя, за да го видят, каза дядото на детето Отвлечен ли е бил малкият Мехмед от Якоруда

Министър-председателят Бойко Борисов СНИМКИ: Правителствена информационна служба

Борисов: ООН няма алтернатива в развитието на международното право

„ООН няма алтернатива в развитието на международното право и на многостранното сътрудничество. А в условията на пандемия светът повече от всякога се нуждае от световната организация като морален лидер“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на Общия дебат на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН

СНИМКА: НИМХ

Жълт код за силен вятър в 19 области за събота, оранжев код - в 7 области

Оранжев код за обилни валежи и вятър е в сила за 3, а само за вятър - за 4 области на страната за 26 септември, сочи справка на НИМХ. Предупреждението за обилни валежи и вятър е в сила за областите Благоевград, Смолян и Кърджали. В тези области ще духа силен южен вятър с пориви до 27 м/сек. Ще има и валежи с очаквани количества

С освиркване и викове „Оставка“ посрещнаха президента Радев в Добрич (Снимки  и видео)

С освиркване и викове „Оставка“ посрещнаха президента Радев в Добрич (Снимки и видео)

С освиркване, викове „Оставка“ и плакат посрещнаха в Добрич президента Румен Радев. Той пристигна в града по случай Деня на Добрич и 80-ата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към България. Радев се включи в заключителното събитие от празничната програма – тържествената заря-проверка. При пристигането му група граждани издигнаха плакат

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Британският посланик Роб Диксън говори във видеоклипа на чист български език, а отдолу думите му се превеждат на английски.

Британският посланик: Бих обсъдил “Астън Вила” с всеки българин

Новият посланик на Великобритания и Северна Ирландия Роб Диксън се представи на българската общественост с видеообръщение. На чудесен български език той говори за професионалния си опит и кариера и за очакванията си в София. Ето какво сподели Негово Превъзходителство: “Здравейте, аз съм Роб Диксън и съм новият британски посланик в България

Харалампиев показва мускули на рождения си ден преди 2 седмици.

Бате Харо вземал подкупите в кабинета си и черпил с алкохол фалшивите българи

Специализираната прокуратура даде на съд бившия шеф на агенцията за българите в чужбина, главния секретар Красимир Томов и двама от посредниците им Бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев-Бате Харо, е вземал подкупи в кабинета си, където приемал кандидатите за българско гражданство

Социалният антрополог Харалан Александров КАДРИ: БНТ

Харалан Александров: Когато крясъкът стане много силен, може да има обратен ефект

Политическата ситуация е турбулентна. Това е огромно изпитание за управлението, както и за алтернативното лидерство. Това коментира пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров. По думите му ключовата характеристика на лидерството е да контролира емоциите на хората. „Когато крясъкът стане много силен, това може да има обратен ефект

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов КАДЪР: БНТ

Министър Ангелов: Коронавирусът се използва като набухвател за недоволство на хората

"Коронавирусът се използват като набухвател за недоволство на хората и с него се експлоатират всички страхове". Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по БНТ.  По думите му правителството не е изтървало ситуацията с коронавируса. "Цифрите показват ясна тенденция - по статистика бяхме на 2-ро място по заболеваемост

Боян Чуков: Западна Европа е подготвена за реактивизиране на ислямските радикали

Боян Чуков: Западна Европа е подготвена за реактивизиране на ислямските радикали

Ръководителите в Западна Европа са подготвени за евентуално реактивизиране на ислямските радикали. Това каза Боян Чуков, анализатор и експерт по сигурността по повод поредната атака до редакцията на изданието "Шарли ебдо" в Париж, цитира думите му Фокус. Френските власти възприемат последното нападение като акт на ислямски тероризъм от страна на

Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов и зам.-шефът на парламентарната група и член на Изпълнителната комисия Красимир Велчев стегнаха редиците в Кюстендилско на среща с общинските координатори на партията.

СНИМКА: ГЕРБ

ГЕРБ е най-голямата партия - води със 17 000 членове БСП

ГЕРБ стана най-голямата партия у нас. Така формацията на Бойко Борисов за първи път мина БСП, която от 30 г. насам беше на първо място по партийци. 98 204 са членовете на ГЕРБ към 30 август, сочат данни от партийната централа. На вътрешните избори за лидер пък бе направено актуално преброяване на социалистите, които към момента са 80 901

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber