Тодор Живков не вземаше властта с кръв, а с интриги

https://www.24chasa.bg/novini/article/8878596 Тодор Живков не вземаше властта с кръв, а с интриги Тодор Живков не вземаше властта с кръв, а с интриги www.24chasa.bg
Погребението на Тодор Живков
СНИМКА:  РУМЯНА ТОНЕВА
Погребението на Тодор Живков СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Навършват се 22 години от смъртта му

На 5 август 1998 г. почина Тодор Живков. Според официалната информация на БТА той издъхва в 20,05 часа след триседмична мозъчна кома.

Тодор Живков е човекът, управлявал най-дълго държавата България - като партиен лидер, министър-председател и президент.

Как селянчето от Правец и печатар със средно образование успя да стигне до върховете на властта? Комунистическата мантра - “Ние с кръв сме я взели тая власт и с кръв ще я дадем” - при него не важи. По-точно ще е, ако кажем - той взе властта с коварство и интриги и по същия начин хора от обкръжението му я взеха на 10 ноември 1989 г.

Кариерата на Тодор Живков след 1944 г. започва в МВР. Хотел “Славянска беседа” е превърнат в Щаб на народната милиция и Янко, както е нелегалното му име, е негов член. Щабът съществува заедно с Дирекцията на полицията. С този щаб са свързани много арести, изтезания и тайни убийства.

На 17 октомври с царски указ Живков е назначен за главен инспектор в дирекция “Униформена милиция” и остава на тази длъжност до 1 декември.

В началото на 1945 г. започва партийната му кариера - избран е за трети секретар на областния комитет. На Осмия пленум на 1 март става кандидат-член на ЦК на партията и така влиза в кръга на висшата партийна номенклатура, от който никога не излиза. През 1945 г. за пръв път става народен представител и остава такъв до 1990 г.

“Тодор беше много,

много властолюбив

Това властолюбие не беше разкрито веднага, защото той се прикриваше”, каза ми в разговор през 2001 г. Георги Чанков, в ония години една от най-силните личности в партията и държавата. Точно Чанков е човекът, който привлича Живков като сътрудник на ОК на БКП през 1930 г. Препоръката за него идва от Лиляна Димитрова, секретар на РМС преди 1944 г.

На 4 март 1954 г. Живков става първи секретар на ЦК на БКП. Той е енергичен, изпълнителен и дясна ръка на Вълко Червенков, който е генерален секретар. Изглежда, и Червенков забелязва прекалената амбиция на заместника си, защото казва на Чанков: “Трябва да му поизпилим зъбките на това вълче!”. А още през 1947 г. го определя като “един празен дърдорко...”

Но “вълчето” става любимец на новия лидер на Съветския съюз Никита Хрушчов и дните на Червенков, Чанков и другите сталинисти са преброени. През март 1956 г. цялото Политбюро на ЦК на БКП (без заболелия Георги Дамянов) заминава за Москва.

След развенчаването на култа към личността на Сталин ръководството там иска същото да стане и в България. “Разжалването” на Червенков е предрешено, само маршал Климент Ворошилов съветва българите, като го свалят от поста, да го запазят - “он наш парень”.

На тази среща Тодор Живков си извоюва правото той, а не генсекът Червенков да напише и прочете основния доклад на пленума. Ако си позволим лека перифраза на Хашек, в доклада си Живков избира подхода

“умерена промяна в

рамките на партията”,

която е и одобрената от Москва. По време на заседанията от 2 до 6 април 1956 г. най-яростни критики отнасят тримата най-изявени сталинисти в товашното ръководство на БКП: Червенков, Югов и Чанков.

Живков изиграва ситуацията много хитро. Той овладява страстите на критикуващите, нали трябва да се опазват кадрите, но след време ще използва точно тези натрупани негативи срещу тримата.

И въпреки прословутото изказване на ген. Йонко Панов, че “...такива като него (Тодор Живков - б.а.) има най-малко 500 души, но това са хора със средни възможности...” Живков е избран без особени проблеми за фактически ръководител на БКП.

“За преобладаващата част от членовете на на ЦК Живков е приемлив, защото е посочен от Москва, умерен е и не е склонен към крайности”, пише Искра Баева в книгата си “Тодор Живков”.

Авторитетите в БКП също го подкрепят, защото си мислят, че този безличен оплешивяващ възнисък мъж няма как да се превърне в “нов култов партиен водач”. Грешат много и не след дълго ще изпитат грешката на собствения си гръб.

Първи на юлския пленум през 1957 г. пада жертва Георги Чанков. Тодор Живков няколко пъти ехидно му подхвърля, че е чул как той иска да заеме мястото му.

Живков наистина

се плаши за поста си,

защото разсъждава така: щом Антон Югов смени Червенков начело на правителството, колко му е другата силна личност в Политбюро да стане първи секретар.

И на пленума обвинява Чанков във фракционерство, подриване на единството и колективността в работата на ЦК на БКП и в провеждане на линия против партийната политика.

“Съдбата ми е била предварително решена от тройката Югов, Живков, Червенков на среща в резиденция “Кричим”, обяснява заверата срещу себе си Георги Чанков. А критичния доклад срещу Чанков Живков възлага на най-близкия му съратник Антон Югов. Хитро...

Но след като отстранява от постовете му Червенков, Живков вдига мерника и на самия Югов. За решаващата битка с един от най-популярните и авторитетни хора в партията първият секретар на БКП се готви внимателно. Отстраняването му е планирано да стане преди Осмия конгрес на БКП, насрочен за ноември 1962 г.

По отработената вече тактика в началото на месеца Живков отново е на посещение в Москва. Там не само съгласува с Хрушчов доклада си, но и получава благословията му да изчисти от БКП последните сталинисти.

Когато на 3 ноември 1962 г. е насрочено заседанието на Политбюро, портретите на Югов украсяват софийските улици редом с тези на Живков и на другите членове на Политбюро и остава само конгресът да бъде тържествено открит.

На заседанието на Политбюро обаче Живков предлага Антон Югов да бъде отстранен от всичките си партийни и държавни длъжности, а Червенков дори изключен от БКП! Колкото и изненадващо да звучи това предложение, на пленума на следващия ден то е подкрепено от верните кадри на Живков, новите хора в ЦК, които той лично е издигнал: Борис Велчев, Пенчо Кубадински, Митко Григоров, Станко Тодоров и др.

Антон Югов отначало се съпротивлява на критиките на “новите вълчета”, но вижда, че е останал сам, и сваля гарда. И на сесията на парламента депутатите само трябва да прогласуват това, което партийният връх вече е решил.

- Е, другари, това е...

Земааме властта!

Така се шегува с близки народни представители Тодор Живков на 19 ноември 1962 г. Малко преди това в зала “Георги Кирков” на партийния дом втората редовна сесия на Народното събрание гласува освобождаването на Антон Югов като министър-председател на България и избира на премиерския пост Тодор Живков.

На другия ден той оглавява 70-ото българско правителство. Партийната и изпълнителната власт, които са разделена след Априлския пленум през 1956 г., отново са слети. Тоталитарната държава не обича такова разделение. И Живков става едноличен ръководител на страната до 10 ноември 1989 г.

Смяната на премиера буквално трае няколко минути. Но битката за този пост и тези няколко минути, която Живков води последователно и упорито, трае 6 години. По тогавашния протокол тримата големи в държавата се подреждат така: първи е председателят на Президиума на Народното събрание, втори - министър-председателят, и едва трети - първият секретар на ЦК на БКП.

Живков търпи това до 1971 г. Най-напред е приета нова конституция, наречена “живковска”. Тя предвижда създаването на Държавен съвет и той, разбира се, е оглавен от Тодор Живков. Така фактически става президент и може без всякакви затруднения да се среща с другите президенти не като пъртиен лидер, а като държавен глава.

Пак 1971 г. шумно и тържествено е отпразнуван 60-годишният юбилей на “Първия ръководител на партията и държавата”, както официално го титулува пропагандата. Наред с всички български отличия той е награден и с най-престижния съветски орден “Ленин”.

Но през същата тази 1971 г. се случва и друго събитие. Първият секретар на Ставрополския краеви комитет Михаил Горбачов е избран за член на ЦК на КПСС...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Николай Милаванов

Баща, отгледал сам 8-годишната си дъщеря, не я е виждал от 15 март

С една драматична и заплетена история 41-годишният Николай Милаванов обикаля по институции в опит да намери своята Анджи. Мъжът поиска да я разкаже и пред “24 часа”. За последно той вижда 8-годишната си дъщеря - Анджелина Милаванова, на 15 март тази година. С майката на детето Цвета Калайджиева вече не са двойка, преди това не са имали брак

Снимка Архив

Спешно оперираха в "Пирогов" жена, пострадала при сблъсъка край Реброво

40-годишна жена, пострадала при катастрофата в Искърското дефиле в понеделник вечерта, е настанена за лечение в "Пирогов" с наранявания в областта на гръбначния стълб и гръдния кош. От лечебното заведение съобщиха за NOVA, че малко след хоспитализирането й, й е направена спешна операция. В момента тя е настанена в хирургичното отделение на

Румен Радев СНИМКА: Архив

Радев: Задължени сме да градим правова държава с независимо правосъдие

Без да се установи истината за записи, шкафчета и корупционни схеми, диалогът за бъдещето ни е компромис, който ще задълбочи кризата, заяви президентът Моята голяма признателност днес е за всички будни граждани, които вече повече от два месеца оспорват моралното падение и зависимостите на малцина да определят бъдещето на целия народ

Очакват затруднения при продажбата на е-винетки и маршрутни карти утре

Очакват затруднения при продажбата на е-винетки и маршрутни карти утре

Утре, 23 септември, между 19 ч. и 20 ч. заради профилактика, са възможни затруднения при продажбата на е-винетки и маршрутни карти от терминалите за самотаксуване на Националното тол управление и сайта www.bgtoll.bg, съобщиха от АПИ. Възможни са затруднения в продажбите и в партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“ - www.vinetki

Нинова: Всяко голямо събитие в нашата история дължим на българския народ

Нинова: Всяко голямо събитие в нашата история дължим на българския народ

"Скъпи българи, днес празнуваме своята независимост. Блестящ акт на дипломацията, невъзможен без силата и стремежа към свобода на българския народ. Затова и в Манифеста за провъзгласяването на Независимостта пише:”Българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети

Тихомир Безлов

Безлов изчисли в кои области заразата е най-разпространена (Графики)

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията публикува на профила си във Фейсбук таблица с диагностицираните с Ковид-19 у нас, разпределени по възраст. "Червените числа показват два различни периода едния е свързан с абитуриентските балове, втория заразените в старческите домоме във Варна и Русе

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Йорданка Фандъкова

Фандъкова честити празника с цитат от манифеста за независимост

Кметът на София Йорданка Фандъкова избра да честити Деня на Независимостта в профила си във Фейсбук с думи от манифеста, с който на 22 септември 1908 г. Цар Фердинанд провъзгласява независимостта на Княжество България от Османската империя.:  "... прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно

Главният прокурор Иван Гешев

Гешев поздравява за празника с песни (Видео)

На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старата българска столица Велико Търново, княз Фердинанд обявява независимостта на България - първата национална държава в ЕС. Честит празник, българи! Това написа главният прокурор Иван Гешев в профила си в "Туитър" и придружи туита си с клипове на две песни - "Ден денувам" и

От 10.30 ч на „Царевец” започна военният ритуал по издигане националното знаме на Република България. Снимки Авторката

Вижте как протичат тържествата за Деня на независимостта във В. Търново (Обновява се, снимки)

В 09.00 ч пред храм „Св. 40 мъченици“  във Велико Търново започна тържествен водосвет на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и знамената на държавни институции. Водосвета отслужва владиката Григорий. Актьорът Милен Иванов в ролята на Фердинанд прочете манифеста за отхвърляне на васалното положение и обявяване независимостта на България

Румен Радев СНИМКА: прессекретариат на държавния глава

Радев: Прокламацията е рядък миг на единомислие на граждани и управници

Прокламацията на Независимостта е ярък триумф на българската държавност и рядък миг на единомислие и желание на граждани и управници в името на Родината, се казва в поздравление на президента Румен Радев до българския народ по случай Деня на Независимостта, разпространено от прессекретарията на държавния глава

Румяна Коларова. Кадър Би Ти Ви

Коларова: С тези говорители протестът едва ли събира повече от 30% подкрепа

Точно този протест, с точно тези говорители едва ли събира повече от 30% подкрепа. Не мисля, че има здравомислещ българин, който би се съгласил с посланията на „Отровното трио“, коментира в „Тази сутрин" по Би Ти Ви политологът Румяна Коларова. „Този протест е протест на едно войнстващо малцинство не, защото хората принципно не подкрепят протеста

Държавният глава посети Тутракан по повод празника на града и тържественото отбелязване на 80-години от сключването на Крайовската спогодба, с която България си връща Южна Добруджа. Снимка община Русе

Радев: Финансовата децентрализация поставя на дневен ред приоритетите на общините

Регионалната политика не се изчерпва с допълнителните трансфери на правителството и изисква адекватна данъчна политика за реално овластяване на местните власти. Финансовата децентрализация ще постави на дневен ред приоритетите на общините. Това заяви президентът Румен Радев, който проведе среща вчера вечерта в Тутракан с кмета на града Димитър

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber