Ловците на 5 метра, докато стрелят, седнат ли да се веселят - с маски

https://www.24chasa.bg/novini/article/8875768 Ловците на 5 метра, докато стрелят, седнат ли да се веселят - с маски Ловците на 5 метра, докато стрелят, седнат ли да се веселят - с маски www.24chasa.bg
До 15 пъдпъдъка на човек е нормата за един излет.

Право на лов имат 166 хил. българи, активните авджии са 40-45 хил.

Между 100 и 140 хил. гургулици се отстрелват годишно у нас.
Между 100 и 140 хил. гургулици се отстрелват годишно у нас.

Ловният сезон за пъдпъдъци и гургулици ще започне в събота въпреки усложнената епидемиологична ситуация и продължаващата африканска чума по свинете.

Ловните излети трябва да се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки в заповедите на министъра на здравеопазването за ограничаване на разпространението на COVID-19, предупредиха от Изпълнителната агенция по горите. Задължителни са спазване на дистанция, носене на лични предпазни средства - маски и ръкавици, при необходимост и извършване на дезинфекция по време на всеки от етапите от провеждането на груповите ловни излети.

“При самия лов е несериозно да очакваме, че ловците ще бъдат с маски, а и не е нужно, защото тогава са на открито и на малки групи до 10 души, които са на разстояние по 5-6 метра един от друг”, заяви Юлиян Русев, шеф на ловния отдел в агенцията по горите (ИАГ). Маските обаче са много важни при инструктажа преди лова и след приключването му, когато авджиите се събират на почерпка. Повечето

ловни дружинки

имат традиция

да правят курбан

за откриването на сезона. На него идват и много хора, които реално не участват в първия ловен излет и дори не носят оръжие. Най-опасно е, когато събирането става в затворено помещение или кръчма, а не на открито на поляната.

Разчитаме, че всеки български ловец ще бъде отговорен както за собственото си здраве, така и за здравето на останалите участници в лова и на своите семейства, при които ще се прибере след завършването на излета, коментираха от ИАГ.

Ловците трябва да спазват и мерките за биосигурност за предотвратяване разпространението на африканската чума по свинете. От началото на годината вече

има открити

1407 заразени

от чумата

диви прасета

Затова преди излет и в края на деня всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си. Остатъците от храна и опаковки от различни продукти също трябва да се събират от ловуващите и да не се оставят изхвърлени сред природата, тъй като това би създало предпоставки за разпространение на заболяването. Изпълнителната агенция по горите призовава отново и за необходимостта от бързото оповестяване за открити трупове на умрели диви свине по време на излетите в най-близкото горско териториално звено или на телефон 112. Според заповед на министър Десислава Танева има финансов стимул от

100 лв. за всеки,

който намери

труп на дива

свиня

Ловният сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива на 8 август. Според правилата ловуването става само с писмено разрешително по образец, в което са вписани датата, имената на ловците, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч.

Разрешен е

ловът на до 15

броя пъдпъдъци

на един ловец дневно, както и до 10 броя от видовете гривяк, гургулица, горски бекас и обикновена бекасина. (Виж таблицата - б.р.)

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Изпълнителната агенция по горите припомня, че трябва да се спазват основните правила за безопасно боравене с оръжие, както и да се вземе предвид, че в момента е най-опасното време за пожари. Груповото ловуване е разрешено само през деня - 1 час преди изгрев и 1 час след залеза на слънцето.

Ще осъществяваме

стриктен контрол

заедно с

полицията,

каза Юлиян Русев. Вчера е изпратено писмо до МВР за съвместни контролни екипи от горски и полицаи, които да контролират ловните излети. Ще се правят

проверки за

пияни ловци

Глобата за всеки, който стреля с пушката с над 0,5 промила алкохол в кръвта, е от 200 до 2000 лв. Ако нарушението е второ в рамките на 1 година, санкцията скача на 3000 до 5000 лв. Глобите са същите и при използвани от ловците наркотици или упойващи вещества. Миналият сезон е първият от 15 г. насам, през който няма нито един смъртен случай при лов.

“Обикновено ловците се събират на почерпка, след като приключи ловът. Но към 15 ч често има подпийнали авджии, които искат да хукнат пак да гърмят, което е недопустимо”, коментира Юлиян Русев.

Над 100 000 ловци се очаква да излязат на първия излет в събота. Право на лов имат 166 хил. българи. Със заверени билети за тази година обаче са по-малко - около 120 хил. души. По наблюдения на горските активните ловци са около 40-45 хил., другите излизат само инцидентно.

Заверката на ловния билет струва 15 лв., цената не е променяна от 2001 г.

Пъдпъдъците тази година са най-много в Южна България. Тенденция от последните години е те да се местят по-нависоко, вече стигат и до 1300-1400 м надморска височина. Освен спасение от жегите пернатите търсят и храна по-нависоко, защото в ниското вече почти няма неизорана нива или синор. Така естествените местообитания на пъдпъдъка се променят заради зърнопроизводството. Преди години традиционно ловът стартираше от Черноморието, а сега там почти няма пъдпъдъци заради изораните терени.

Годишно около 350 000 пъдпъдъка се отстрелват у нас и между 100 и 140 хил. гургулици.

ЕК забранява стрелбата по гургулици?

Традиционният и важен за България лов на гургулици е застрашен. Тази година може да се окаже последната, в която авджиите могат да гърмят без ограничения по тях. Дори е възможна пълна забрана.

Причината е, че в последните няколко години текат сериозни дискусии в Европа за опазването на вида. На 23 юни ЕК свика подготвителна работна група за вземане на мерки за опазване на застрашената популация на гургулицата. В момента по нея се разрешава да се стреля само в 10 от страните в ЕС.

ЕК даде статут на гургулицата като уязвим вид, обясни шефът на ловния отдел в агенцията по горите Юлиян Русев. Според него е почти сигурно, че ще има забрана за ловуването ѝ по т.нар. западен път на миграция, или в Западна Европа. Във Франция, Испания, Италия и Австрия годишно се гърмели по 3 млн. гургулици.

България и останалите страни от източния път на миграция, или “Виа Понтика”, може и да се разминем от забраната, защото при нас ползването е по-малко, общо в региона се стрелят по 350 000 гургулици годишно”, смята Русев. За малко България обаче можела да се сдобие с пълна забрана за лов на гургулици заради неверни данни, изпратени през миналата година в ЕК от WWF - България. Според тях у нас се гърмяло по пернатите в период, в който майките все още доотглеждали малките си. Затова и от ЕК първоначално поискали да изместим ловния сезон за гургулици от втората събота на август за септември. Всеки ловец обаче знае, че тогава на практика няма гургулици у нас, те вече са отлетели. След писма с обяснения ловните експерти в агенцията по горите успели да убедят Брюксел засега да се запазят сроковете за ловуване.

Предстои обаче провеждането на две работни срещи, които ще окажат съществено влияние върху окончателния резултат в дискусиите за драстичния спад на популацията на гургулицата. През ноември тази година ще има среща в Малта, а през февруари 2021 г. - най-вероятно в Гърция. На втората среща ЕК ще даде препоръките си за начина, по който държавите членки трябва да управляват популацията. Най-вероятно тези препоръки ще бъдат налагане на мораториум или други ограничителни мерки върху ловуването на гургулици.

3703 нови авджии издържаха изпитите

Интересът към ловуването остава и през коронакризата. 4065 бяха кандидат-ловците, явили се на изпити за придобиване право на лов тази година. От тях успешно издържалите са 3703.

Всички те са завършили курс на обучение и практическа подготовка. За 2020 г. 82 ловни сдружения проведоха подготвителни курсове, като тази година заради епидемичната обстановка обучението беше дистанционно.

Изпитите се проведоха по график от 5 юни до 20 юли 2020 г. при спазване на всички противоепидемични мерки. На една дата имаха право да се явят максимум 25 човека. Теоретичната част включваше тест, писмен и устен изпит. 104-те въпроса от теста, съответстващи на темите от програмата за теоретична подготовка на бъдещите ловци, бяха групирани по раздели на модулен принцип. Успешно издържалите теста се явиха на писмен изпит, включващ два въпроса от различни раздели на преподавания материал. Кандидатите, допуснати до устен изпит, отговаряха на допълнителни въпроси на комисиите, както и на уточняващи, свързани с развитите от тях писмени въпроси. Издържалите теоретичната част се явиха на практически изпит, който включваше техника за боравене с ловно оръжие, подготовка за стрелба, стрелба по силует на дивеч и асфалтови панички.

На всички успешно издържали комисиите издават удостоверение за придобито право на лов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: pixabay

Децата може да получават ваучери от 100 лева годишно за организирани почивки

В писмо до министъра на образованието Министерството на туризма е предложило да се обмисли възможността за разработване на национална програма за издаване на ваучери за туристическо пътуване на деца и ученици. Това е заявила вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на среща с представители на сдружение "Българско ски училище"

Министърът на туризма Марияна Николова се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Япония у нас Н. Пр. Хироши Нарахира СНИМКА: Министерството на туризма

Вицепремиерът Николова: Япония е целеви туристически партньор на страната ни

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Япония у нас Н. Пр. Хироши Нарахира и обсъди с него перспективите за двустранно сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма

КРИСТИНА ЛАЗАРОВА

Brown to Green стана част от Европейския алианс за чист водород към ЕК

Bown to Green официално стана част от Европейския алианс за чист водород към Европейската Комисия, съобщи Кристина Лазарова, съосновател на платформата. „За нас това е огромна чест и прави труда на хората, които работят за осъществяването на справедливия енергиен проход в страната ни, да бъде смислен

СНИМКИ: МРРБ

Малкият и среден бизнес - приоритет в програмата за сътрудничество между България и Турция

Икономическото подпомагане на малкия и среден бизнес и сигурността ще бъдат сред водещите приоритети на новата програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция за периода 2021-2027 г. За това се договориха днес заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Фарук Каймакчи - директор по

Илиян Илиев, изпълнителен директор „Българския ВиК холдинг“ ЕАД Снимка: МРРБ

Държавата плаща 10,5 млн. лeва, за да не останат две области без вода

Дългът натрупан за ток, "Енерго-Про" плаши да спре захранването Жителите на областите Добрич и Шумен няма да останат без вода, тъй като дълговете на двете ВиК дружества към „Енерго – Про Варна“ ще бъдат погасени от „Българския ВиК холдинг“ ЕАД в договорения срок - 30 септември 2020 г. Това съобщава изпълнителният директор на холдинга Илиян Илиев

Европейската комисия СНИМКА: Пламена Томева

Еврокомисията прие нов пакет за цифровите финансови услуги

Европейската комисия прие нов пакет за цифровите финансови услуги, който включва стратегии за цифровизиране на финансовите услуги и за малките плащания, както и законодателни предложения за криптоактивите и за устойчивостта на цифровите технологии. С днешния пакет ще се засилят конкурентоспособността и иновациите на Европа при финансовите услуги

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Турската централна банка повиши основния си лихвен процент на 10,25%

Турската централна банка повиши основния си лихвен процент на 10,25%

Съветът по парична политика на централната банка на Турция повиши основния лихвен процент с два пункта - от 8,25 на 10,25 на сто, предаде турската частна телевизия НТВ. Според тв канала решението е изненадващо, икономистите не са очаквали промяна на лихвения процент. До юни централната банка на Турция девет последователни пъти понижава основния

Европейската комисия СНИМКА: РОЙТЕРС

Европейската комисия насърчава капиталовите пазари в Европа

Европейската комисия публикува нов амбициозен план за действие за насърчаване на Съюза на капиталовите пазари (СКП) в Европейския съюз през идните години. Главният приоритет на ЕС днес е да осигури възстановяването на Европа от единствената по рода си икономическа криза, причинена от коронавируса. Развитието на капиталовите пазари на ЕС и

Летище Бургас

80% спад на пътници на бургаското летище

86 на сто е регистрираният спад на обслужените пътници на бургаското летище от началото на годината досега. Данните са съпоставени с миналата година, предаде БНР. Въпреки очакванията за удължаване на туристическия сезон по Южното Черноморие цифрите за септември показват, че до момента чартърните полети са едва 349 при 3 хиляди полета за миналия

Здравко Димитров и Лъчезар Борисов подписаха договора, с които общината получава 1, 027 милиона лева за  подобряване на инфраструктурата в района на новия завод. Снимка: Авторът

1, 4 млрд. евро инвестиции у нас за 7 месеца, в Пловдив вдигат нова фабрика (обновена)

Преките чуждестранни инвестиции у нас за първите 7 месеца са 1, 4 млрд. евро, като нарастват с 54.2% спрямо същия период на предходната година. Това съобщи в Пловдив министърът на икономиката Лъчезар Борисов, като се позова на предварителните данни на БНБ. Той добави, че от началото на т.г. по закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани

Отпускат близо 20 млн.лв. за доставка на медицински хеликоптери

Отпускат близо 20 млн.лв. за доставка на медицински хеликоптери

Близо 20 млн.лв. ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за доставка на хеликоптери за реакция при спешни медицински случай и кризи. Днес Управляващият орган на Оперативната програма одобри проектното предложение на Министерство на

Марияна Николова: Обмисля се специална схема за кредитиране на туристическия бранш

Марияна Николова: Обмисля се специална схема за кредитиране на туристическия бранш

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с председателя на Управителния съвет на Българската асоциация на експертите в туризма доц. д-р Димчо Тодоров и членове на организацията. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Министър Николова поздрави събеседниците си за активното им присъствие и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber