Добрин будел нощем учителката си да решават трудни задачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8875580 Добрин будел нощем учителката си да решават трудни задачи Добрин будел нощем учителката си да решават трудни задачи www.24chasa.bg

- Математиката и физиката помагат да разбираш литературата, разкрива момчето тайната на трите пълни шестици от матурите

- Важното е да отстояваш всяка своя крачка с много упорство, страст и любов, казва абитуриентът

- Ще учи математика и физика в университета в Уоруик, Великобритания, който е в топ 20 в света

“За да успяваш, трябва непрекъснато да се усъвършенстваш. Постигнеш ли една цел, тръгваш към следващата. Пред теб е дългият път на усъвършенстването. Предел няма. Важното е да отстояваш всяка своя крачка с много упорство, страст и любов към това, което правиш. Когато преследваш целите си, не бива да се страхуваш. Борбата за постигането им те прави по-уверен, по-силен.”

Това казва зрелостникът Добрин Бараков от математическата гимназия “Гео Милев” в Плевен. Той изкара три пълни шестици на матурата и е първенец на випуска. 

За отличните оценки по математика и физика има обяснение - Добрин

ходи на

олимпиади

от 5-и клас,

спечелил е

куп награди

и медали

Но как съчетава увлечението по точните науки със задълбочените знания по български език и литература?

“Колкото и да са различни, трите науки имат много общи принципи. В математиката се срещаме с нестандартни задачи, които изискват креативност и въображение. В художествените текстове пък търсим скрити и неочаквани послания. За математиката трябва аналитичен ум и много добре изградено рационално мислене, а това помага при анализа на художественото произведение.

А за да опишем света на физиката, най-просто и елегантно ползваме математически уравнения, тъй като те са общо приложими. В литературата търсим красивото и симетричното. А във физиката опитваме да открием скритите симетрии в природните фундаментални взаимодействия”, разсъждава Добрин.

Признателен е на учителите си в математическата гимназия.

“Освен че дава опита и знанията си, добрият учител трябва винаги да е до тебе с твърдата си подкрепа. Много ми провървя с класната, преподавателката по математика г-жа Апостолова. Осем години бяхме заедно. Случвало се е нощем да я будя с оплетена задача. За решението най-важното е да има различни гледни точки и те да се сблъскват или допълват. Няма равна по всеотдайност и учителката по физика, г-жа Узунова”, оценява Добрин.

“Той притежава

дух на

откривател

Умее да комбинира наученото в различни области. Много е целенасочен - винаги търси допирните точки между различните неща и се старае да намери връзката в тях. Задълбочено се развива в математиката и физиката.

Обича битката на състезанията и винаги се нарежда в челото на наградените и отличените”, описва ученика си математичката Веска Апостолова.

За учителката по физика Даниела Узунова Дарин Бараков е лидер, но без да е натрапчив. Заедно работят 5 г., поела го е в 7-и клас.

“На състезанията Добрин рядко показва емоция. Само по очите му познавам, ако е леко притеснен. По свой начин запазва напрежението за себе си - никога не позволява то да прелее у другите участници.

Като човек е изключително отговорен. Щедър е - всички го търсят за съвет и помощ, а той никога не отказва. Дори понякога го съветвам да се щади повече. Сърцат е във всичко, което върши. Даже когато помага в училищните ремонти - от изхвърлянето на боклук до подреждането на новата апаратура в кабинета”, разказва Даниела Узунова. Тя е наблюдавала как ученикът ѝ

с лекота общува

и създава

приятелства

с хора от

цял свят

н лагер школа в Калуга, Русия. “Добрин умее да работи и да се раздава в екип. Менторите по проекта за природни науки го харесаха и при защитата му препоръчаха да се занимава с изследователска дейност”, горда е учителката Узунова.

За Добрин участието в олимпиади е голямо преживяване. Намира математиците за особняци - често преди началото на състезанието посреднощ си завихрят странен купон. Вместо веселба и танци - решават задачи.

Понякога осъмват, докато в спорове и препирни търсят решение. Не изпускат и истинското празнуване - но след олимпиадата и вече като победители.

“Покрай математиката и физиката се срещаме с безброй хора от цялата страна. До един сродени в общност от двете науки”, доволен е Доэбрин. В състезанията той е натрупал солидна школовка - почнал е участията по олимпиади на 12 г. Насърчавали го родителите му - лекари.

Незабравимо е пребиваването в Женева, където

преди 3 години

посетил ЦЕРН

- европейския център за ядрени изследвания. “Това е най-значимият експеримент в областта на елементарните частици. Групата ни беше от цяла България. След 2 седмици се върнах още по-мотивиран да работя в областта на физиката”, казва Добрин.

Толкова е отдаден на точните науки, а не спира да чете. Предпочита история и политика. Потънал в книгите, той се стреми да разбере света. “Физиката и математиката го обясняват чрез природните явления. Изучаването на историята помага да вникнеш във взаимоотношенията и закономерностите в обществото”, смята Добрин.

Иначе най-обича пътуванията - не само заради невероятните гледки в природата, а и за да изучава културата и хората по различните места.

Обожава планината заради простора и хоризонта - сравнява ги по безкрайност с мечтите. Допада му предизвикателството на катеренето. Всяка стъпка напред и нагоре в трудното доближава към победата на покорител - също като в ученето.

Вече е направил избора си - ще се посвети на математиката и физиката. Приет е да следва в Уоруик, Великобритания. Университетът е в топ 20 в света.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Експерти извършиха проверка и пробонабиране с катер на Дирекция „Морска администрация – Варна“, по сигнал за изтичане на азотни торове в морето от заседналия край Камен бряг товарен кораб „Vera Su“.
Снимка: МРРБ

Чакат аварийни екипи на Яйлата

"24 часа" на 27 септември - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 27 септември - вижте първите страници през годините

496 нови случая на коронавирус, 8,3% от тестваните

496 нови случая на коронавирус, 8,3% от тестваните

Протести в Тунис срещу президента

Протести в Тунис срещу президента

Бюлетина

Мадара избра да остане в община Шумен

Румен Радев е събрал най-много номинации от структурите в БСП.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

БСП с жест към Радев – трима началници влизат в Инициативния комитет, който ще го издигне пак

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber