България чака 795 000 чужди туристи със субсидията от 35 евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/8872337 България чака 795 000 чужди туристи със субсидията от 35 евро България чака 795 000 чужди туристи със субсидията от 35 евро www.24chasa.bg
България чака 795 000 чужди туристи със
субсидията от 35 евро
СНИМКА: Pixabay

Туроператорите ще трябва поименно да посочат клиента, за да получат пари

Всички държави от нашия регион с развит туризъм, които са преки конкуренти на България и не са членки на Европейския съюз, ползват от години насам помощ от държавните си бюджети за субсидиране на посещенията на чужди туристи.

Египет, Турция, дори Сърбия и Македония имат многогодишни програми, чрез които държавата подпомага било авиокомпании, било туроператори, които организират посещения, особено от пазари, които съответната държава смята за важни за нея. В Македония например има държавна помощ за автобусни компании, които докарват български туристи.

В Турция след срива на местния туристически пазар заради атентатите през 2016 г. държавата определи помощ в размер на 1500 до 9000 долара за полет, като най-високите суми са за програмите извън активния летен сезон. Също така плаща между 25 и 45 долара за всеки турист, докаран с круизен кораб, като точната сума също зависи от сезона.

От това лято Еврокомисията разреши на България, а и на много други държави от ЕС, чийто туризъм е съществена част от икономиката им, като Гърция, Хърватия, Испания и Италия,

да субсидират

поименно всеки

чужд турист

Буквално поименно, тъй като според правилата, чрез които нашите туроператори ще ползват помощта, те са длъжни да попълнят и специален чеклист, в който да впишат имената на пристигналия с чартърен полет турист, използвал услугата настаняване.

Субсидията е възможна благодарение на нотификацията на Еврокомисията, която бе получена преди седмица. За нея България кандидатства още през март, като по същото време вписа в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение правната възможност за отпускане на такава субсидия.

По силата на нотификацията страната ни има право да отпусне от бюджета си общо 55 млн. лв. за спасяването на туризма до 31 декември тази година, а за догодина ще кандидатства отново. Пресмятанията показват, че благодарение на тази помощ у нас ще дойдат към 795 хиляди чужди туристи. За сравнение, около 2,3 млн. от общо деветте милиона чужди туристи, които посетиха България през 2019 г., са дошли именно чрез чартърни полети, организирани от туроператори, и то от важни за нас пазари като Германия, Великобритания, Русия, страните от Вишеградската четворка и скандинавските държави.

Кандидатстването от страна на туроператорите за субсидията в България започна преди дни и в туристическото министерство, което ще я управлява, много фирми вече почнаха да задават въпроси.

Едно от най-важните неща, които трябва да се знаят, е, че за помощта има лимит и той е

800  хил. евро

за туроператор

в брутна стойност, т.е. преди приспадането на данъци и такси. Това е помощта, която може да получи туроператор на ниво група свързани лица. Т.е. ако една туристическа фирма има много дейности и примерно свързани лица сред нейните собственици притежават две или повече туроператорски фирми, всички те, взети заедно, не може да получат повече от 800  000 евро. За тази цел кандидатите подписват специална декларация, а туристическото министерство има право да прави проверки.

Помощта се предоставя на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм. Този лиценз може да бъде издаден само от авиационните власти на страни от Европейския съюз.

Размерът на помощта е 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Помощта се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни, но само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

Две много важни условия, които трябва да бъдат изпълнени от кандидатите, е те да нямат икономически затруднения отпреди 31 декември 2019 г., както и да не са получавали друга помощ от временните мерки, свързани с коронавируса.

Под икономически затруднения в случая се разбира това туроператорът да не е в процедура по несъстоятелност или да не отговаря по критериите на своята държава на условията за обявяване в несъстоятелност. Последното уточнение е заради обстоятелство, че от помощта могат да се възползват и туроператори, регистрирани в друга държава членка на ЕС, които предлагат туристически пакети за България и докарват туристите си с чартърни полети.

Освен това кандидатите не може да са предприятия, които са получили помощ за оздравяване и все още не са възстановили заема или не са прекратили гаранцията за него. Не трябва също да са получили помощ за преструктуриране и все още да са обект на план за преструктуриране.

Много важен за туроператорите, които действително пострадаха най-много от коронакризата, е въпросът кога може да получат парите от субсидията. Общото правило е, че документите, с които се кандидатства, се подават едва след извършването на конкретния полет. Ще се субсидират всички чартърни полети, извършени между 14 май и 31 декември 2020 г., като крайният срок за подаване на документите е 15 януари 2021 г.

Има и междинни индикативни срокове, но тяхното неспазване не е основание за отказ. За да се създаде по-добра организация, от туристическото министерство препоръчват за полетите между 14 май и 31 юли да се кандидатства до 30 август, за тези през август – до 30 септември, за септемврийските – до 30 октомври, а за тези през октомври – до 30 ноември.

Документите, с които се кандидатства за субсидията, вече са качени на сайта на ведомството. Става въпрос за общо 5 декларации и множество заверени копия от договори, например с авиокомпанията, копия от договорите за туристическите пакети, които докараните туристи ползват в България, и ред други.

Заявленията може да се подават и по електронен път, подписани с електронен подпис, но може и на хартиен носител или да бъдат пратени по пощата. С едно заявление може да се кандидатства за субсидията за няколко полета, например всички полети, които е осъществил даден туроператор през месеца.

Срокът между

подаването на

заявлението и

получаването на

парите е близо

два месеца

Първоначално специална комисия на туристическото министерство разглежда документите в 7-дневен срок, но ако в тях има непълноти или грешки, има право да изиска отстраняването им и тогава този срок спира да тече. За отстраняването кандидатът има 10 дни.

Ако всичко е наред, министърът на туризма издава заповед за отпускането на субсидията в 30-дневен срок от датата на кандидатстването. Превеждането на парите трябва да стане в 45-дневен срок от издаването на заповедта на туристическия министър. Заповедта всъщност е актът за предоставяне на държавната помощ, а отказът може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс. По силата на Закона за държавните помощи бенефициентът трябва да съхранява цялата документация за помощта в продължение на 10 години.

Туроператорите ще трябва

поименно да посочат

клиента, за да получат пари

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

КИРИЛ АНАНИЕВ

Разходите за антикризисни мерки няма да вдигат дефицита в бюджета

Променят бързо закон, за да влезе в сила преди приемане на бюджета 3% вместо записаните 2% дефицит да бъдат записани в Закона за публичните финанси, който определя рамката на бюджета. Това предлага финансовият министър Кирил Ананиев. Текстовете за промени в закона за публичните финанси са предложени за обществено обсъждане

ХРИСТО ЩЕРИОНОВ

Бивш шеф на летище София оглави временно авиацията

Един от бившите шефове на летище София - Христо Щерионов, е назначен за изпълнителен директор на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГВА) на транспортното министерство. Той ще заема този пост временно, като за позицията скоро ще бъде обявен конкурс, научи “24 часа”. Заповедта за назначаването на Щерионов е подписана от

Два големи бика гонят хора и нападат автомобили в столичния квартал “Лозенец”.
СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Бикове плашат хора насред София, БАБХ и общинари не откриха собственика им (Обзор)

Два големи бика тормозят жители на столичния район “Лозенец”, съобщи Нова тв. Част от живеещите на ул. “Нелсън Мандела” се страхуват да напуснат жилищата си, за да не бъдат подгонени от животните. “От няколко месеца се разхождат два бика, отглеждани от мъж. Миналата седмица животните решиха да си “поиграят” с мен - тръгнаха да ме гонят

Движението по виадуктите на магистрала "Хемус" ще е напълно свободно още до края на тази година, съобщиха от АПИ.

Ремонтът на виадуктите по “Хемус” приключва, но не и в тунелите

Ремонтите на виадуктите по магистрала “Хемус”, които започнаха още през 2012 г., ще приключат напълно до края на тази година. Това съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), позовавайки се на члена на управителния съвет Иван Досев. Ремонтите приключват най-късно през ноември, ако времето дотогава позволява да се работи

СНИМКА: Ройтерс

Турската лира достигна най-ниското си равнище спрямо долара

Стойността на турската лира спадна днес до рекордно ниво от 7,83 лири за американски долар, надминавайки предишния рекорден минимум от 7,27, регистриран през август тази година, предаде ТАСС, позовавайки се на агенция Блумбърг. Агенцията отбеляза, че обезценяването на националната валута на Турция е свързано с опасенията

Близо 80 млн. лева са одобрените до момента безлихвени заеми за физически лица, чиито доходи са засегнати от кризата с COVID-19, съобщиха от Българската банка за развитие. Снимка: ББР

80 млн. лв. са одобрените безлихвени заеми за физически лица заради кризата

Близо 80 млн. лева са одобрените до момента безлихвени заеми за физически лица, чиито доходи са засегнати от кризата с COVID-19, съобщиха от Българската банка за развитие. Тя е гарант по програмата, която се осъществява от търговските банки. Близо 19 000 души вече са получили одобрение за помощ, която може да бъде до 4 500 лева

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на онлайн заседание на Съвместния комитет за подготовка на новия програмен период 2021-2027 г. Снимки: МРРБ

Жп линия София-Кулата-Промахон-Солун - приоритет за България и Гърция

Прединвестиционно проучване за жп линията София-Кулата-Промахон-Солун ще е стратегически проект в програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция 2021-2027 г., събощиха от МРРБ. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на онлайн заседание на Съвместния комитет за

Вишеградската четворка и България подписаха декларация по преговорния процес за нова Обща селскостопанска политика

Вишеградската четворка и България подписаха декларация по преговорния процес за нова Обща селскостопанска политика

За България, в хода на преговорния процес, въпросът за задължителността на екосхемите остава основен политически елемент от общото Споразумение. Него разглеждаме в неделима цялост с въпроса за продължаването на Националната преходна помощ и обвързаната подкрепа. Настояваме НПП да бъде с нова референтна година 2018

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира оборудването за ядрения остров, което е на площадката на “Белене”.

Изместват пускането на АЕЦ "Белене" с 5 г. за 2035-а

Записването в проекта за енергийна стратегия на 2000 мегавата ядрена мощност, а не на конкретна централа, възбуди дебат, че проектът няма да стане Пускането на първия блок на АЕЦ “Белене” се отлага за 2035 г. вместо, както беше досега, за 2030 г. Това се разбира от проект за енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт 2050 г

СНИМКА: Pixabay

Комисия разглежда офертите на фирмите, търсещи пари за преодоляване на пандемията

По процедура за "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19", Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) е сформирана оценителна комисия, съобщава пресцентърът на Министерството на икономиката. Тази комисия разглежда подадените общо 1932 проектни предложения

СНИМКА: Pixabay

Евроизследване: 67% от българите не могат да изкарат 3 месеца без доходи

Почти две трети (67.4%) от българите нямат никакви лични спестявания или са толкова малки, че едва ли биха изкарали повече от 3 месеца без доходи. Това показват резултати от общоевропейско проучване за последиците от кризата, предизвикана от коронавируса. То е разпространено днес от Eurofound (Европейската фондация за подобряване на живота и

Министерския съвет

Дефицитът ще може да надвишава 3% от БВП при извънредни обстоятелства

На портала за обществени консултации на Министерския съвет е публикуван проект за промени на Закона за публичните финанси. Консултациите започват днес и трябва да приключат до 12 октомври. Нова ал. 3 в чл. 25 дава възможност дефицитът на сектор "Държавно управление" на годишна основа да надвишава 3 на сто от БВП при извънредни обстоятелства

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber