След 135 г. парламентът си отива от площад “Народно събрание”

https://www.24chasa.bg/novini/article/8868578 След 135 г. парламентът си отива от площад “Народно събрание” След 135 г. парламентът си отива от площад “Народно събрание” www.24chasa.bg
След 135 г. парламентът си отива от площад “Народно събрание”

Голямото преместване започва другата седмица, сагата тече от 1996 г.

Две седмици групите се пазариха за кабинети и места в пленарната зала, преди всички да кажат “да”

През септември обаче депутатите ще са без стол

След 135 г. в емблематичната сграда на парламента на пл. “Народно събрание” 1 от есента депутатите ще заседават в новата си пленарна зала в бившия Партиен дом. Вече под стъклен купол, подобно на германския Бундестаг.

В петък те чуха за последно парламентарния звънец в настоящата пленарна зала. Би го обаче не шефката на НС Цвета Караянчева, а заместникът ѝ Валери Симеонов. 

А последният министър, който говори от трибуната, беше Емил Димитров-Ревизоро. Министърът на екологията се разчувства, напомни, че 5 г. е бил на депутатската банка, а сега трябва да си вземе сбогом със сградата. И дори произнесе клетвата си още веднъж.

“Така тъжно

започнахте, че си

помислих, че

ще подавате

оставка”,

разведри обстановката Валери Симеонов.

След края на заседанието депутати от всички цветове вкупом започнаха да се снимат за спомен. 

Не само защото излизат в лятна ваканция до края на август. А защото със старта на ваканцията им изненадващо и предсрочно започва и голямото местене на парламента. Нищо, че новата сграда все още не е напълно готова и ремонтите ще продължат и през есента.

По първоначални планове работата в новата пленарна зала трябваше да започне от новия мандат на следващия парламент през 2021 г.

В настоящата сграда депутатите работят от 28 май 1885 г. Идеята за преместването пък е на повече от 20 г. Сагата се точи още от 1996 г., но архитектурният проект за преустройството на зала “Света София” в пленарна бе одобрен чак през 2011 г. Първоначално залата трябваше да е готова точно преди 2 г. - за европредседателството на България през 2018 г., но ремонтът се оказа по-сложен и се забави. В момента вече се изпипват последните детайли по залата. Така 44-ото народно събрание ще остане в историята като първото, работило в новата пленарна зала.

Преместването

обаче е било

на косъм,

разкриха запознати. Причината - опозицията не е била доволна от първоначалното разпределение и на местата в пленарната зала, и на кабинетите. След близо двуседмични пазарлъци обаче компромис е намерен и всички вече са казали “да” на местенето.

За разлика от досега, когато управляващи и опозиция бяха в двата края на сградата, в новата всички

парламентарни

групи ще са

разположени

в един кулоар,

затова те ще трябва да вървят заедно на път за пленарната зала.

Коридорът е много тесен и неудобството ще е голямо, няма да се спазва никаква дистанция, особено в условията на коронакризата, която се очаква да се засили през есента, недоволстват вече депутати.

С изключение на ГЕРБ стаите на останалите са в крилото откъм БНБ. Управляващите ще са с най-хубавата гледка - към бившия царски дворец и Градската градина. Техните стаи са малко по-широки, а пред тях има и малко фоайе, което им осигурява повече въздух.

Останалите групи ще са плътно една до друга. И ако досега имаше разлика в големината на стаите, всички групи вече ще са в

почти еднакви

като квадратура

кабинети,

независимо

дали имат 12

или 82 депутати

Полагат им се по една голяма и една по-малка стая, както и залепен за тях кабинет за зам.-председател. (Виж на схемата долу.)

Първи на редичката са БСП. Червените обаче са недоволни от отделеното им пространство - помещенията им са се сторили доста тесни за събирането на цяла група. Затова са успели да си извоюват още една стая. Най-вероятно за зам.-шефа на НС Кристиан Вигенин ще бъде отделен друг кабинет - или един свободен на редичката, или от отсрещната страна, където сега са предвидени помещения за квесторите.

Съседи на червените ще са депутатите от “Обединени патриоти”. След тях идва групата на “Воля”, на която се пада отговорната задача да разделя от ДПС хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Депутатите на Мустафа Карадайъ също искат още една стая и е възможно да им се отпусе кабинетът, предвиден първоначално за зам.-шефа на НС от ГЕРБ Емил Христов.

Независимите депутати вече ще имат обща стая, като за сметка на това обаче им се отнемат самостоятелните кабинети в сградата.

Кабинетът на парламентарната шефка ще е централен - с изглед към Лагрото и триъгълника на властта. Нейният кулоар е единственият ремонтиран засега. Караянчева ще има и

отделен вход,

от който ще влиза

директно на

президиума

Там вече има седем места за председателя и заместниците му. Досега бяха 5 и в парламенти с по-голям брой групи се налагаше да се въвежда ротационен принцип, тъй като на всяка ѝ се полага зам.-шеф.

Правителството вече ще бъде разделено на две, когато се явява в пълен състав пред депутатите. За премиера и министрите са предвидени 26 места, но разположени по 13 от двете страни на президиума.

Президентът и вицето му пък ще сядат в една от двете официални ложи отстрани на президиума и министерските места. Срещу тях има две места за патриарха.

Голям спор е имало обаче за местата на групите в пленарната зала. Причината е, че тя е с по-малко депутатски места, амфитеатрално разположена и “лицето” ѝ - първият ред, е по-късо.

Червените са били недоволни, че получават само 4 кресла на първия ред, а ГЕРБ 7 въпреки малката разлика в броя на депутатите им. На ДПС и патриотите пък били дадени само по 3 първи места. Последвал пазарлък, след който разпределението се променило. Така

БСП, ДПС и ОП

вече имат по

четирима на

първа линия, а

ГЕРБ - петима

Само от “Воля” нямат излаз на първия ред и са в дъното на залата (виж схемата).

Извън разпределението новата пленарна зала определено повече се харесва на депутатите поне на пръв поглед. Първо е по-светла заради стъкления купол. Освен това има и повече удобства. Всеки от тях ще има 90-сантиметрово работно място и ще стои на отделен стол, който е въртящ се.

Пред всеки

вече ще има и

микрофон, за

да се изказва

и от място,

а не само от трибуната.

Депутатите ще стъпват по специален мокет - тип “Аксминстър”, в цвят европейско синьо, стените са облицовани с акустични панели, а таванът над ложите и местата за гости и журналисти е окачен.

Първата сесия в новата зала обаче ще започне със старите пултове за гласуване, тъй като новите щели да са готови чак след 6 месеца. Затова през август машинките ще бъдат преместени от техници.

Заради разпределението на кабинетите повечето депутати ще трябва да влизат през един вход в пленарната зала. Той представлявал стъклени плъзгащи се врати, които се отварят само с депутатска карта, разказаха очевидци.

Освен тесния кулоар и други неудобства чакат депутатите наесен. Те били неприятно изненадани, че през септември остават без стол, тъй като ремонтът там не е приключил, и трябва да карат на суха храна и сандвичи.

В отсрещното крило на сградата пък започва основен ремонт и там няма да има парно и вода.

Още не е ясно

с какво

предназначение ще

е историческата

бяла сграда

на пл. “Народно събрание”. Имаше идеи да се използва с представителни цели или да се превърне в музей на парламентаризма. Засега там отива част от администрацията.

Централната избирателна комисия засега няма да се вади от сградата на бившия Партиен дом.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Първа копка за “Козлодуй 2” с реактор от АЕЦ “Белене” най-рано след 3 години

Предизборната кампания започва на 5 март

Предизборната кампания започва на 5 март

ХРИСТО ИВАНОВ

Червените искат и съдът да гледа вота на видео, ДБ лансира своята платформа (Обзор)

Иво Христов

Иво Христов: Президентът е гарант за промяната

Бойко Борисов участва в заседание на Европейския съвет СНИМКА: Правителствена информационна служба

Борисов участва в заседание на Европейския съвет

Ивайло Данаилов преди изслушването в медийната комисия

Ивайло Данаилов: БТА е съвременният пиар на България

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber