Тодор Живков никога не стъпва на Братската могила в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/8859466 Тодор Живков никога не стъпва на Братската могила в София Тодор Живков никога не стъпва на Братската могила в София www.24chasa.bg
Призивът към руския президент Путин е повече от красноречив.

Обиден е, че сред 17-те народни герои,

погребани там, няма нито един от отряда “Чавдар”

На около километър от Паметника на Съветската армия на югоизток в Борисовата градина и близо до алея “Яворов” се извисява друг комунистически монумент - Братската могила.

Досега той не е бил нарочван за събаряне като своя съветски събрат, но няколко пъти е оскверняван с боя и рисунки.

Идеята за Братската могила се ражда по времето на управлението на Вълко Червенков - 1950-1956 г. В нея са положени костите на 17 партизани и антифашисти, членове на БКП и РМС,

издигнати в ранг

“Народен герой”

Не знаем критериите за избирането на героите, които трябвало да “легнат” в общия гроб.

Тук например са костите на Антон Иванов, но не и на Никола Вапцаров, въпреки че двамата са разстреляни на 23 юли 1942 г. Явно е надделяла по-богатата революционна биография на Антон Иванов - от Войнишката буна през 1918 г., Септемврийското въстание през 1923 г., присъдата по ЗЗД, дейността в Коминтерна в СССР и изпращане на интернационални бригади в гражданската война в Испания и завръщането в България, за да “организира въоръжената съпротива срещу правителството на Филов”.

В Септемврийското въстание участва и Цвятко Радойнов, който по-късно става полковник от Червената армия.

Като доброволец се включва в гражданската война в Испания. На 11 август 1941 г. се завръща нелегално в България начело на една от подводничарските групи.

Командири на другите две са Аврам Стоянов и Съби Димитров. Те и петте групи парашутисти са изпратени “да организират въоръжените противодържавни и терористични сили в България с помощта на разузнаването на СССР”.

Честта костите им да бъдат положени в могилата имат Радойнов и Аврам Стоянов, но не и Съби Димитров, въпреки че и тримата загиват. Няма почетен и нито един от групата на парашутистите.

В могилата са

и костите на

петимата от РМС

- Йорданка Николова-Чанкова, Лиляна Димитрова, Александър Димитров-Сашо, Свилен Русев и Адалберт Антонов-Малчика. Както и на партизаните от Трънския отряд Владо Тичков, Владо Георгиев, Начо Иванов и Любомир Баръмов-Любчо, който е племенник на Георги Димитров.

Цифрата до 17 допълват Емил Марков, ръководител на главния щаб на Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА), след смъртта на Радойнов, Емил Шекерджийски, партизанин от Кюстендилския отряд, Лев Желязков, партизанин от Родопския отряд, Мара Петлякова от Дупнишкия отряд и напълно неизвестният Гиньо Георгиев.

Както виждате, сред 17-те народни герои няма нито един партизанин от отряда “Чавдар”, с който според официалната му биография е свързана нелегалната дейност на Тодор Живков с псевдоним Янко.

Той трудно преглъща този факт, но още е в сянката на могъщия Червенков и няма възможност да поправи “грешката” още при обсъждането на партизаните и антифашистите, всичките загинали преди 1944 г.

Островърхият обелиск на паметника е висок 41 метра - с 4 по висок от Паметника на Съветската армия. Пред обелиска са бронзовите фигури на

партизанин с

вдигнат юмрук

и шмайзер и партизанка с автомат в ръка. На преден план, на равнището на пиедестала, на който са стъпили партизаните, от двете му страни има скулптурни композиции.

Отляво се открояват работник, селянка и интелигент, които би трябвало да символизират единството на българския народ.

А отдясно - в центъра на групата фигури, е майка, която изпраща своя син да стане партизанин.

Проектанти на паметника са арх. Евгени Зидаров и Михаил Милков. Авторският колектив е с ръководител скулптора Йордан Кръчмаров.

Зидаров е бил технически ръководител при изграждането на мавзолея на Георги Димитров през 1949 г. Негово дело е и сградата на БТА, построена през 1960 г.

Братската могила е открит на 2 юни 1956 г. Изминали са два месеца от прословутия Априлски пленум, проведен от 2 до 6 април при закрити врата в сградата, където сега се помещава Столичната община.

Пленумът е отглас на ХХ конгрес на Комунистическата партия на Съветския съюз през февруари 1956 г. На него Никита Хрушчов изнася знаменитата си реч, в която отрича Сталин, култа към личността му и неговата и диктатура.

Из целия СССР започва разрушаване на паметниците на Сталин. Става ясно, че той трябва да бъде преместен и от мавзолея, защото е предал идеите на Ленин.

В България атаките са насочени към пълновластния господар на държавата и партията неподправения сталинист Вълко Червенков.

На пленума той е свален като министър-председател, но остава зам.-председател на Министерския съвет. А мястото му като първи секретар на ЦК на БКП заема Тодор Живков.

В края на 1961 г., след ХХII конгрес, тялото на Сталин е изнесено от мавзолея, а в България Червенков е подложен на нови критики и е отстранен от Политбюро и от правителството, като остава само член на ЦК.

На 4 ноември 1962 г. Червенков е изключен и от БКП “за антипартийна дейност”. На 8 конгрес на БКП, проведен на 4 ноември 1962 г., Живков отстранява всичките си противници и става министър-председателя на България. А пред най-верните си хора възкликва: “Е, другари, земааме властта!”

Вече тотален лидер на държавата, той не е забравил “обидата” с Братската могила. И никога кракът му не стъпва на това замислено като свещено място за почит към загиналите в антифашистката борба комунисти.

Пак добре, че не е заповядал могилата да бъде разкопана и там да бъдат положени и костите на няколко чавдарци.

Постепенно паметникът с партизанина и партизанката бива неглижиран и сравнително рязко е посещаван от делегации и високопоставени особи. Предимно редови комунисти и наследници на заровените там почитат знаковото място.

След 1989 г. Братската могила вече е често посещавана от лидерите на БСП и привърженици на социалистите.

Но също като Паметника на Съветската армия

не е пожалена

от оскверняване

През септември 2010 г. неизвестни рисуват фашистката свастика и изписват лозунгите “Смърт на комунизма” и “Комунизмът е престъпление!”.

В началото на март 2014 г., опаковани в бяло и червено, партизанинът и партизанката осъмват като Пижо и Пенда по случай 1 март. Няколко дни по-късно се появи надписът PUTIN, GO HOME, а съветските воини от скулптурната композиция са боядисани в разлчини цветове.

Мемориали, наречени Братска могила има и в Пловдив, Плевен, Хасково, Русе, с. Литаково, Софийско, и др.

На 22 юни 2016 г. е открит нов войнишки мемориал Братска могила, в градското гробище в софийския квартал “Княжево”. Върху монумента са изписани имената на 14-те загинали съветски войници “по време на Освобождаването на България от фашизма”.

.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКИ: Coronavirus.bg

276 са новозаразените с коронавирус у нас, 6 са починали за денонощието

276 са новозаразените с коронавирусна инфекция лица при направени 4736 PCR-теста за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 20 547. 150 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 489. 814 са хоспитализираните пациенти заради коронавирусна инфекция

ИВЕЛИН УЗУНОВ

Шофьор откри изчезналия преди 4 дни Ивелин, който не искаше да го намерят (Обзор)

Преди 3 г. го нямаше 10 дни, тогава го откри пожарникарят Васил Вълчев изнемощял, с прокъсани дрехи Сега бе излязъл само по тениска, а нощите в планината вече са много студени Шофьор откри във вторник привечер изчезналия преди 4 дни Ивелин Узунов от смолянското село Смилян. Минчо Качаманов, който превозва безалкохолни напитки

Вендинг машина за лекарства във Варшава, Полша. У нса обаче проектът за поставянето им бе спрян. СНИМКА: РОЙТЕРС

Няма да се продават лекарства от машини - държавата оттегля подкрепата си за проекта

Фирмата също се отказва засега, ще търси подкрепа от фармацевтите Инвестиционният проект за поставяне на машини за продажба на лекарства извън територията на аптека е прекратен от правителството. Причината - фармацевти от цялата страна и техният съюз обявиха, че законът не позволява реализирането на подобна идея

Учениците се радват, че се върнаха в клас. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Училищни директори: 15 дни отсъствия да се извиняват без бележка

Образователното министерство не е обсъждало идеята Учениците да имат право не на 3, а на 15 дни извинени отсъствия само с бележка от родител, като декларацията за влошено състояние на детето да се праща на класния и да е със свободен текст. Това предлага Диян Стаматов, директор на столичното 119-о средно училище “Акад

Инцидентът стана на този паркинг. СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Шофьорът, прегазил 2-годишното дете на "Илиянци", получи инфаркт

Шофьорът, който прегази 2-годишно дете на столичния базар "Илиянци", е получил инфаркт и е приет в тежко състояние в Александровска болница, съобщи Dir.bg, позовавайки се източници от лечебното заведение. Мъжът, който бе обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост, е бил приет в кардиологията. Той е сирийски гражданин и е имал магазин в

Красимир Янков и Валери Жаблянов (на преден план) и колегите им Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов (от ляво на дясно на втория ред) обявиха, че напускат групата на БСП. 
СНИМКА: АВТОРЪТ

5-има депутати напуснаха БСП заради Нинова, групата ѝ в парламента минус 6 (Обзор)

Отцепниците водят неуспелите кандидати за лидери Красимир Янков и Валери Жаблянов Шестима червени депутати напуснаха парламентарната група на БСП във вторник. Това са Красимир Янков и Валери Жаблянов, бившият кмет на Враца Николай Иванов, както и депутатите от София-област, Варна и Бургас - Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Премиерът Бойко Борисов разговаря с представителите на “Локхийд Мартин” във вторник.

Започваме преговори със САЩ за още 8 F-16, плащаме и 400 млн. лв. за нови радари (Обзор)

Българското министерство на отбраната е пратило до САЩ писма - заявки за информация, какви ще са условията за купуване на още 8 изтребителя F-16 и нови трикоординатни радари. Това обявиха от правителствената пресслужба след среща на премиера Бойко Борисов с представители на производителя на самолетите “Локхийд Мартин” и посланичката на САЩ Херо

СНИМКА: Йордан Симеонов

83-та вечер на протести в София: Демонстрантите тръгнаха към Орлов мост (Снимки)

21:00 ч. - От колоните прозвуча българският химн, след което протестиращите се тръгнаха на традиционното им шествие към Орлов мост. Обстановката е спокойна, няма напрежение.  20:25 ч.- Граждани се редуват да говорят по микрофона на импровизираната трибуна до фонтана президентството.  19:45 ч.- За 83-и ден граждани се събират на протест с искане

Това са опасните отпадъци

от дейността на “Монбат”,

съхранявани в Плевен.

Румъния и Италия ще разследват боклуците на братята Бобокови (Обзор)

Заводите им в чужбина ги внасяли у нас, прокуратурата откри в 4 области 7756 тона опасни отпадъци Италия и Румъния се включват в разследването срещу братя Бобокови и зам.-министъра на околната среда Красимир Живков за вноса на опасни отпадъци в България. Разследването на Специализираната прокуратура показало

Цвета Караянчева поиска диалог с протестиращи, те я замеряха с яйца (Обзор)

Цвета Караянчева поиска диалог с протестиращи, те я замеряха с яйца (Обзор)

Председателят на парламента Цвета Караянчева поиска да разговаря с протестиращи в Благоевград, но те я замеряха с яйца. Малко преди това двайсетината протестиращи на площада замеряха с яйца и Красимир Велчев и се наложи приятели да му почистят сакото. Караянчева пристигна за среща с актива на ГЕРБ и смело тръгна към групичката с кофи и метли

Шофьор откри изчезналия Ивелин Узунов от смолянското село Смилян

Шофьор на безалкохолни напитки откри изчезналия Ивелин

Шофьор откри изчезналия Ивелин Узунов от смолянското село Смилян. Минчо Качаманов, който превозва безалкохолни напитки, е видял движещ се силует по пътя от Чокманово към Смилян и е разпознал издирвания младеж, съобщи шефът на ловната дружинка в Смилян, Сафидин Чикуртев. Здравословното му състояние е добро

Охраната обгради плътно Караянчева и я върна обратно. Снимки Авторката

Караянчева поиска да говори в Благоевград с протестиращи, те я замеряха с яйца (Снимки)

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пристигна преди минути в Благоевград за среща с актива на ГЕРБ. На площада имаше около 30-ина протестиращи с кофи и метли, които викаха "Оставка" и "Мафия". Караянчева смело тръгна към тях, но на около 10-ина метра от протестиращите към нея полетяха яйца

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber