Абитуриентът Теодор Тодоров изобрети инвалидна количка, която сама изкачва стълби

https://www.24chasa.bg/novini/article/8857936 Абитуриентът Теодор Тодоров изобрети инвалидна количка, която сама изкачва стълби Абитуриентът Теодор Тодоров изобрети инвалидна количка, която сама изкачва стълби www.24chasa.bg
Инвалидна количка, която сама може да се изкачва по стълби, е създал 19-годишният Теодор Тодоров СНИМКА: Личен архив

Младежът смята да основе стартъп, с който да предлага продукта си

Инвалидна количка, която сама може да се изкачва по стълби, ще помага на хора с двигателни проблеми благодарение на 19-годишния Теодор Тодоров.

Момчето разработва проекта си като курсова работа, с която да завърши образованието си в Технологичното училище “Електронни системи” (ТУЕС) в София. Впоследствие обаче вижда потенциала в идеята си и решава да я разработи, за да може да достигне до хора в нужда.

“Количката се състои от няколко компонента и има два режима на действие. Първият е колесен режим, с който човекът, използващ я, може да се движи в града в нормални условия и да се разхожда, без да има никакви проблеми. Вторият е верижен режим, с който преминава през стълби, бордюри и прагове. Целта е да направи живота на хората с двигателни проблеми колкото се може по-независим от други хора”, обяснява младежът.

Двата режима се управляват по различен начин. Колесният се контролира от джойстик, разположен на десния подлакътник. На левия пък се намира контролно табло, което управлява предните и задните колела и седалковия повдигащ механизъм във верижен режим.

“Количката се

изкачва по

стълби назад и

човекът е с гръб,

за да може да е

по-стабилен

Когато иска да премине препятствие, той трябва да заходи назад, докато опре до стъпалото или бордюра. Има обозначени копчета за всеки един механизъм - предницата да премине от колесен във верижен режим, после се повдига седалката, за да може човекът да не се изхлузи и да бъде по-безопасно. След това се вдигат и задните гуми и се натиска бутон за задвижване на самата верига”, пояснява Теодор.

И макар в чужбина да се продават други средства за изкачване на стълби от хора с проблеми, количката на Теодор има своите предимства. Единият вид устройства, които вече съществуват, трябва да се закачат за самата инвалидна количка. Съществува и продукт като този на Тодоров, който е по-усъвършенстван, но за сметка на това е и по-скъп.

Теодор се стреми да предлага своята количка по-достъпно. Все още обаче продуктът е на ниво прототип, не е изпипан за комерсиално ползване и е рано да се определи конкретна цена. Количката не е изпробвана от хора с двигателни проблеми, а единствено от Тодоров и негови съученици, тъй като тя се доусъвършенства.

Момчето в

момента

разработва 3Д

вариант на

втора версия,

която ще бъде максимално обезопасена с възможно най-много системи за сигурност. Освен това ще бъде по-автономна, така че с натискането само на един бутон да изпълнява сама всички стъпки в изкачването на препятствията.

След като се проектира и разработи реален макет на новата количка, Теодор възнамерява да я пусне на пазара като стартъп.

Тодоров се справя сам с целия проект и сглобяването на количката. Единствената помощ, която получава, е от дипломния му ръководител, който му съдейства за теоретичната част. Две години са нужни на ученика да обмисли идеята и да състави 3Д прототипа, а самото сглобяване отнема едва 3 месеца.

Тази година момчето успешно завършва 12-и клас и вече е прието да следва компютърно проектиране и технологии в машиностроенето в Техническия университет.

“Запознах се с хора от университета, които биха искали да инвестират в количката ми, тъй като бяха впечатлени от нея”, добавя бъдещият студент.

Той получава полезни контакти и благодарение на наградата, която му присъжда Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ). През февруари тази година дванадесетокласникът взема младежката награда в конкурса, която си разделя с Йордан Цветков, ученик от МГ “Акад. Кирил Попов”, Пловдив, за създадения от него четирикрак робот за изследователски цели.

“След като взех наградата, с мен се свързаха хора с двигателни проблеми или такива, които искаха да купят количката за свои роднини. Така разбрах, че има интерес към нея, и реших да развия проекта”, казва талантливият младеж.

Той избира да продължи образованието си в България, защото със съжаление наблюдава как все повече хора с огромен потенциал заминават в чужбина. “Предпочетох да остана тук и да разработя количката или някой друг свой проект.

Развитие в

България има,

по-трудно е,

отколкото в

други страни,

но ако имаш

желание, ще го

постигнеш”, убеден е Теодор.

В момента работи и по други свои проекти, но на този етап предпочита да не ги споделя. Количката обаче не е първото му изобретение.

От 3 години насам младежът се придвижва из София не с градски транспорт, нито с личен автомобил, а със свое превозно средство - електрически планински борд.

Той е с големи гуми, за да е удобно движението в града. Развива до 60 км/ч и издържа около 20-25 км. “Достъпен е навсякъде и нищо не го спира с изключение на дъжда, защото човек става вир вода, но в момента разработваме калници за тези случаи. Има няколко човека, на които съм продавал устройството, но няма чак толкова голям интерес към него, защото повечето хора предпочитат електрическо колело или тротинетка, тъй като те са по-безопасни”, разказва Теодор.

В 11-и клас пък целият му випуск организира състезание с биещи се роботи за курсов проект. 14 робота влизат в битка един с друг на арена, направена от тях, като един от бойците е дело на Тодоров.

Мобилни планове от А1

Мобилните планове А1 ONE Unlimited предоставят неограничени разговори в националната мрежа и в роуминг в Европейския съюз. В зависимост от избора си на абонаментен план, потребителите могат да
разполагат с до 48 000 МВ интернет на максимална скорост и още промоционални 2000 МВ, които могат да активират през мобилното приложение Моят А1. Сега клиентите получават допълнително и абонамент за спортните канали Max Sport Plus, включени Екстра A1 Wallet Unlimited и А1 Xplore Music - с промоционален период за първите 12 месеца, и външна батерия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Trendy: Следвай

ВЛАДИМИР ГРОЗДАНОВ

BG устройство следи показателите на играчите в реално време, помага на футболни отбори да печелят

Barin Sports допринася за по-добрата подготовка на спортистите и взимането на тактически решения От известно време насам два футболни клуба - “Славия” и “Берое”, се славят с доста добрата физическа подготовка на играчите си. “Славия” вдигна купата на България през 2018 г., а в момента се твърди, че “Берое” играе най-добрия си футбол

Най-успешният българин в онлайн обученията Недко Кръстев привлича световни инфлеунсъри за лекциите

Най-успешният българин в онлайн обученията Недко Кръстев привлича световни инфлеунсъри за лекциите

135 милиона изгледани минути от 538 хил. души само през последните три месеца. Това показват данните на платформата за обучения “Юдеми” за клиповете на Недко Кръстев и екипа му. Той е най-успешният българин в световния сайт с над 1 милион студенти само в тази платформа. Данните от неговия сайт са още по-високи, особено през април и май

Александър Лазаров привлече вниманието на целия свят на ATP Cup.

Алекс Лазаров отказа да учи в “Харвард” и “Йейл” заради мечтите си в тениса

Шампионът на България работи усърдно, за да влезе в топ 10 на света Когато те заведат на корта още като дете, баща ти е най-младият шампион на България, а дядо ти и чичо ти също са хора от тениса, трудно ще избереш нещо различно за професия. Поне такъв е случаят с Александър Лазаров. Синът на бившия национал Красимир Лазаров бе в отбора на

Александър, Татяна и Велизар (от ляво на дясно) създават ClaimCompass преди 5 г.

200 000 вече взеха обезщетения за отменени полети благодарение на 3-ма млади българи

Татяна, Александър и Велизар се връщат у нас и създават първата българска компания, която помага при самолетни проблеми Вече 5 г. Татяна Миткова, Александър Сумин и Велизар Шулев помагат на пътници с отменени полети да получат своите компенсации. Още на 23-годишна възраст тримата създават първата българска компания

Инвалидна количка, която сама може да се изкачва по стълби, е създал 19-годишният Теодор Тодоров

Абитуриентът Теодор Тодоров изобрети инвалидна количка, която сама изкачва стълби

Младежът смята да основе стартъп, с който да предлага продукта си Инвалидна количка, която сама може да се изкачва по стълби, ще помага на хора с двигателни проблеми благодарение на 19-годишния Теодор Тодоров. Момчето разработва проекта си като курсова работа, с която да завърши образованието си в Технологичното училище “Електронни системи” (ТУЕС)

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Trendy: Следвай

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber