Защо няма как да не платим 56 млн. лв. за студен резерв

https://www.24chasa.bg/novini/article/8848759 Защо няма как да не платим 56 млн. лв. за студен резерв Защо няма как да не платим 56 млн. лв. за студен резерв www.24chasa.bg
Защо няма как да не платим 56 млн. лв. за студен резерв

Смисълът е, ако блок на централата излезе от експлоатация, да има мощности в резерв, които да го заместят

56 млн. лв., които плащаме за студения резерв в енергетиката, отиват за държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, а не в тецовете на Доган (ТЕЦ - Варна) и на Христо Ковачки (ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Марица 3” и “Топлофикация Русе”). Борисов го разпореди, парламентът го гласува през закона за местното самоуправление с промени в енергийния закон. Че решението е политическо, призна председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов.

Няма да има вече търгове за студен резерв, той ще се възлага със заповед на енергийния министър на най-голямата кондензационна топлоелектрическа централа с най-голяма мощност в страната - държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”.

Какво означава резерв в енергетиката и защо е важно да бъде поддържан?

На езика на енергетиците има първичен, вторичен и третичен резерв, който се нарича студен.

Първичният

резерв е за

обезпечаване на

европейската

електроенергийна

система

За 36 държави, които са в ENTSO-E (Европейската мрежа на операторите на преносни системи) този резерв е 3000 мегавата и се осигурява от държавите от Португалия до Турция. Делът на България е 45 мегавата. Ако например блок на атомна централа във Франция от 1500 мегавата излезе от режим на работа и това се отрази на честотата и на нашата система, която постоянно трябва да е 50 херца, то тези 45 мегавата автоматично се активират (чрез турбинните регулатори на големите синхронни генератори). Този резерв се включва за 5 секунди.

Вторичният

резерв е на

разположение на

диспечерите на

системата

Работещи блокове са натоварени с 20-30 мегавата по-малко, и те са в резерв. На разположение са и вецовете, които се активират най-бързо. Ако например се вдигне потреблението, то работещите блокове с вторичния резерв вдигат мощността. Времето за активиране е в диапазона от 30 секунди до 15 минути.

Третичният -

студеният, е

бавен

Той се активира за 8 часа до пълна мощност. По еврорегламент трябва да е колкото най-голямата единична мощност, в България това е блок на АЕЦ “Козлодуй”, или 1000 мегавата. Смисълът е, ако блок на централата излезе от експлоатация, да има мощности в резерв, които да го заместят. Така при средно потребление от около 3000 мегавата, ако отпаднат 1000, да има какво да се включи.

Той е регламентиран от 2003 г. и до 2013 г. е от 1000 мегавата нагоре. През 2013 г. служебният министър Асен Василев го намалява на 550 мегавата като една от антикризисните мерки за цената на тока. Младият министър на икономиката и енергетиката пое ведомството след оставката на първия кабинет на Борисов, подадена заради протестите за цената на тока.

Студеният резерв

се плаща от

всички, които

ползват

електроенергия чрез цената за достъп до електропреносната мрежа. Максималната цена, която КЕВР е определила за текущия регулаторен период, е 10 лв.

През 2017 г. министър Теменужка Петкова го увеличава на 650 мегавата. През зимата са резервирани 750 мегавата, а през пролетта и лятото 450-500 мегавата.

За тази зима – от 1 ноември 2019 до 29 февруари 2020 г., студен резерв от 750 мегавата са осигурявали след търговете на Електроенергийния системен оператор “Биовет”, ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Марица-3”, Димитровград, “Топлофикация-Русе”, ТЕЦ “Варна” и ТЕЦ “Марица-изток 2”.

В момента - до 24 часа на 31 юли, студеният резерв от 575 мегавата е от същите централи, без “Марица-изток 2”. Ако при разпореждане от Електроенергийния системен оператор по някаква причина централа не може да включи блок, а той трябва да е в готовност, то ѝ се налагат санкции. (Кога е активиран този резерв и в кои централи, както и какви санкции са налагани - виж таблицата).

От този студен резерв трета година - от ноември 2018 г. насам, се заделят 50 мегавата за тъй наречените потребители, тоест за големи индустриални консуматори. Те, пак след търгове, в пикови моменти, когато е натоварена системата, намаляват ползването на електроенергия, за което им се плаща. Това са до момента “Стомана” - Перник, и Мини “Марица-изток”. Те поемат ангажимент за намаляване на мощностите си за 8 часа в пиковото потребление.

Какво се случва при отпадане на мощност и изведнъж товарът в системата пада?

При авария в блок или отпадане на голяма мощност в първите 15 минути обикновено помагат съседите, за 7-8 минути се включват вецовете и се възстановява балансът на всички граници. Диспечерите преценяват дали да се активира студеният резерв. Например миналата година при две изключвания на блок в “Козлодуй” за 7-8 часа резервът не е активиран, припомнят експерти, управлявали системата.

В някои обществени среди се твърди, че тези 56 млн. лв., които плащаме за тази енергийна сигурност, са лесни пари, защото на едни централи им се плаща да не работят блокове.

Енергетици обаче припомнят зимата на 2017 г., когато системата беше толкова натоварена, че министър Теменужка Петкова спря износа на ток, за да остане в държавата енергия за домакинства и бизнес. На 9 януари в пиковите часове товарът надхвърли 7600 мегавата. В тези дни, когато температурите падаха до минус 12 градуса, ЕСО поиска аварийна помощ от румънската “Транселектрика”, но тя бе отказана. Отказаха и останалите съседни държави. В тези ледени дни ситуацията спасиха централите в Маришкия басейн - американските и държавната “ТЕЦ „Марица-изток 2”, както и АЕЦ “Козлодуй”, разбира се. Тогава блокове в централи, на които се плащаше за студен резерв, не можаха да заработят. Оправданията бяха, че са замръзнали въглищата им. Отмяната на забраната за износа на ток дойде чак през февруари при вече служебния министър на енергетиката Николай Павлов.

Затова енергетиците са категорични - твърде пресни са спомените за критична ситуация в електроенергийната система, за да махне държавата с ръка и да неглижира резерва.

Експерти припомнят трудни периоди и за Европа като периода 2015-2016 г. Тогава системата на Европа се е разделила на три части и само Унгария и Хърватия са ни отделили от електрическия трус и системата ни е останала балансирана.

Ако завъртим машината на времето, ще се върнем и до черна страница в родната енергетика - 13 януари 1978 г. 13,13 часа, когато угасва държавата. Тогава бедата идва от авария в слабата по онова време национална мрежа. Тази обеца на ухото води до изграждане на сегашната ни мрежа през 1981-1986 г., припомнят енергетици пред “24 часа”. Да се разпадне системата заради слаба мрежа, в днешни дни е невъзможно, тъй като тя е оразмерена за 9000 мегавата.

По-късно са построени и двата хилядника в АЕЦ “Козлодуй”, както и ПАВЕЦ “Чаира”, чиито помпи от по 200 мегавата качват през нощта водата от долния изравнител в горния язовир, за да се ползва нощният ток на атомната централа. Сега “Чаира” се ползва и за балансиране на възобновяемите източници.

Има ли риск за

сигурността на

системата от

решението на

парламента

да се даде студеният резерв на държавната ТЕЦ със заповед на министъра? За самата “Марица-изток 2” то е добре дошло - ще влязат още 56 млн. лв., за да бъдат в резерв блокове, които и без това работят рядко, защото цената на електроенергията им е висока.

Първата опасност е каква ще е реакцията на Европейската комисия от административното възлагане на бавния резерв и отмяната на търгове дори за 1 година.

По-сериозното

притеснение на

експертите обаче

е, че при студена

зима ще се

разчита на ТЕЦ

“Марица-изток 2” да доставя ток за домакинствата и бизнеса. При резервирането на 650 мегавата за студен резерв това може да е проблем. Защото този резерв ще е постоянно активиран, тоест ще работи заедно с другите си блокове. И така на практика няма да има резерв. Ако се наложи да бъдат включвани други централи, то ТЕЦ “Варна” например може да няма газ, а другите централи - въглища. (Кой е осигурявал студен резерв от 2007 до 2020 г. - виж таблицата.)

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова тези дни обясни, че ТЕЦ “Марица-изток 2” никога не се е отказвала от студения резерв, за да бъде заместена от ТЕЦ “Варна”, каквито приказки се чуха, а през март 2018 г. се наложило да произвежда ток за домакинствата за регулиран пазар заради проблеми в системата.

Така че наесен вероятно ще има още законодателни промени. Още отсега се говори за осигуряване на услуги на Електроенергийния системен оператор. Дали и как ще бъде формулирано ангажирането на централи, ще стане ясно след ваканцията на парламента.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

15 дни безплатен достъп до дигиталното училище на А1 и „Просвета“

15 дни безплатен достъп до дигиталното училище на А1 и „Просвета“

От 1 октомври до 30 ноември всеки, който активира абонамент за е-просвета, може да тества безплатно цялото съдържание в електронната образователна платформа за срок от 15 дни Днес стартира новата кампания на А1 и издателство „Просвета“, с която родители, ученици и учители могат да получат безплатен тестови достъп до всички ресурси в портала

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Янко Иванов, изпълнителен директор на „Балкан Холидейс Еър“. СНИМКА: Министерството на туризма

Министър Николова: Спадът в пристигналите полети на летище Бургас е 82%

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Янко Иванов, изпълнителен директор на „Балкан Холидейс Еър“. Транспортът, и по-конкретно авиопревозвачите и туризмът, са тясно свързани отрасли, като работата им рефлектира пряко върху развитието на всеки от тях. Това съобщиха от Министерството на туризма

Открито заседание на КЕВР за цената на природния газ през октомври, което се проведе онлайн.

Газът поскъпва от днес с 10%, цените на парно и ток няма да се увеличават

Природният газ от 1 октомври да струва 24,72 лв. за мегаватчас при цена през септември от 22,46 лв., е решила на закрито заседание днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е увеличение от 10%. Независимо от увеличението на цената на природния газ, цената на електрическата и на топлинната енергия остават непроменени

Левон Хампарцумян. Снимка Архив

Хампарцумян: Дори да има повишаване на лихвите, няма да е сега, нито рязко

Засега няма да има повишаване на банковите лихви, каза днес във Варна финансистът Левон Хампарцумян. По думите му основната спирачка за такава стъпка са огромните задължения на страните от Южна Европа. Едно рязко повишаване на лихвите ще вкара целия регион в сериозни затруднения, посочи Хампарцумян. Според него сериозен фактор е и това

Фантастико започва строителството на най-мащабния си търговско-развлекателен център в Перник

Фантастико започва строителството на най-мащабния си търговско-развлекателен център в Перник

Веригата ще има супермаркет и в Ботевград Търговска верига ФАНТАСТИКО започна изграждането на най-мащабния си търговско-развлекателен комплекс в град Перник и финализира сделка за имот за супермаркет в Ботевград. Двата проекта ще бъдат финализирани през 2021 година и са на обща стойност над 34 млн. лв

СНИМКА: Архив

Срокът за получаване инвалидни пенсии се удължава до 28 февруари 2021 г.

Всички експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, които изтичат по време на извънредната епидемична обстановка ще продължат да действат до 28 февруари 2021 г, съобщават от социалното министерство. Служебното удължаване на техния срок произтича от промените в Закона за мерките и

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Технически срив затвори най-голямата азиатска фондова борса СНИМКА: Pixabay

Срив в системата затвори фондовата борса в Токио

Технически срив затвори най-голямата азиатска фондова борса. Финансовият пазар в Токио няма да може да възобнови дейността си през целия ден, а търговията с акции е спряна и все още не се знае кога ще бъде възстановена, предаде Нова тв. Заради проблема спряха и други борси - тази в Сапоро, Нагоя и Фукуока

Агенция по заетостта СНИМКА: Архив

46 617 души над 50 години започнали работа от началото на годината

За периода януари-юли 2020 година 46 617 души над 50-годишна възраст са постъпили на работа. Те са с близо 2000 повече в сравнение с миналата година въпреки негативното въздействие на разпространението на COVID-19 върху пазара на труда. Това сочат данни на Агенция по заетостта, изготвени за Международния ден на възрастните хора - 1 октомври

ОТ днес е в сила новият минимален днавен размер за обезщетението за безработица СНИМКА: Архив

Минималното обезщетение за безработни - 12 лв. на ден, е в сила от днес

От днес влиза в сила новият минимален дневен размер на обезщетението за безработица. Минималният дневен размер на обезщетението за безработица се повишава от 9 на 12 лв., което прави ръст от 33 на сто. Увеличението ще се отрази благоприятно на между 30 000 и 33 000 безработни средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември

Кристалина Георгиева 
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Кристалина Георгиева: Световната икономика е по-добре от очакваното

Положението в световната икономика в момента е по-добро, отколкото сочеха прогнозите преди няколко месеца, но кризата, свързана с коронавируса, все още не е преодоляна. Това заяви в интервю за БНР директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя съветва правителствата да продължат да оказват подкрепа на бизнеса, но подчерта

Повече от 53% от плащанията с кредитни карти през първата половина на 2020 г. са в хранителни магазини и бензиностанции.

С кредитна карта се купуват основно храна, алкохол, цигари и почивки

41% от хората успяват да върнат парите без лихва, която стига до 30% годишно. Повече от 53% от плащанията с кредитни карти през първата половина на 2020 г. са в хранителни магазини и бензиностанции, като за храна, алкохол и цигари са 41,5% от тях. Това показва проучване на “БНП Париба лични финанси”

Жаклен Коен

Обявяват конкурс за шеф на БЕХ

Подалият оставка Жаклен Коен ще управлява холдинга до избора на нов изпълнителен директор Жаклен Коен, който подаде оставка като шеф на БЕХ на 19 август, продължава да управлява холдинга. Като изпълнителен директор той ще ръководи държавната енергетика до избор с конкурс на нов шеф, обясниха от Министерството на енергетиката

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber