Вариант: Кабинет на ГЕРБ, но без Бойко, сега или наесен (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8814729 Вариант: Кабинет на ГЕРБ, но без Бойко, сега или наесен (Обзор) Вариант: Кабинет на ГЕРБ, но без Бойко, сега или наесен (Обзор) www.24chasa.bg
Бойко Борисов коментира последиците от протестите пред министрите в сряда.

Кой вариант ще бъде избран, се решава следващата седмица след разговор с партньорите от “Обединени патриоти” и с другите парламентарни сили

При бърз вот през октомври дори ГЕРБ да спечели отново, Борисов няма да е премиер

Имам план за консолидация на държавата, обяви премиерът Бойко Борисов в сряда сутринта пред министрите си часове след поредната ескалация на протестите с искания за неговата оставка и тази на главния прокурор Иван Гешев.

Планът всъщност предвижда три варианта за изход от политическата криза, които да успокоят протестите.

Кой точно обаче ще бъде избран, щяло да се реши следващата седмица в разговори на Борисов с коалиционните партньори от “Обединени патриоти”, а впоследствие и с останалите парламентарни партии.

Борисов искал да изчака да мине Европейският съвет в края на седмицата, на която лидерите на 27-те държави от ЕС ще преговарят за новия бюджет на съюза.

“Да мине Европейският съвет, и ще говорим пак”, обясни той в сряда пред министрите си. Борисов искал да защити пред останалите европейски премиери предложението на Европейската комисия страната ни да получи от следващия бюджет 15 млрд. евро.

И трите варианта са били обсъдени от премиера в понеделник с ключови министри и ръководството на ГЕРБ, научи “24 часа”.

Първият вариант пред Борисов е моментална оставка на правителството и отиване към служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев, и предсрочни избори през октомври.

Плюс на този вариант било, че

само ГЕРБ и ДПС

са готови да се

явят на бързи

предсрочни

избори

и предвижданията са партията на Борисов отново да е управляваща. При бързи избори, които ще спечели ГЕРБ обаче, не било изключено следващият редовен премиер от партията да не е лидерът Борисов, а фигура, която да не дразни и да не предизвика бързо масови протести срещу управлението.

Този вариант обаче заплашвал завършването на основни енергийни проекти заради неизбежната политическа нестабилност, която съпровожда всяко служебно правителство, и периода до формиране на следващото редовно.

“Когато извън България видят, че държавата е дестабилизирана, нямат доверие, няма инвеститори, всички чакат да видят какво ще стане по-нататък”, каза по този повод Борисов пред министрите си в сряда.

Оставка през септември, но отново с предсрочни избори бил вторият вариант пред Бойко Борисов.

Тогава вотът ще

е през декември

или януари,

в най-тежките зимни месеци. Именно заради очакваните тежки ефекти върху икономиката той не изключвал да остави в тези месеци да управлява служебно правителство на Радев, което да понесе социалното недоволство.

“Обръщам се към президента и опозиционните партии: Предстоят много тежки месеци и тогава всички ще питат “Къде ни е единението, съгласието и защо те така правят”, загатна Борисов пред министрите си за втория вариант, който обмисля.

Вторият вариант давал възможност на Борисов да довърши и преговорите за новия европейски бюджет.

Третият вариант пък е оставка на сегашното правителство и формиране на експертен кабинет, но отново с мандат на ГЕРБ. Борисов използвал думите “преходно правителство” пред приближените си. То трябвало да управлява до края на мандата на парламента през пролетта на 2021 г. А

съставът му щял

да изключва

най-ярките

партийни лица

на ГЕРБ,

включително и сегашни възлови министри.

При всеки едни от вариантите обаче Борисов бил категоричен, че няма да се остави правителството му да бъде съборено с вот на недоверие от БСП. Такъв ще се състои следващата седмица.

Оставки на Горанов, Маринов и Караниколов, за да няма съмнения, че ГЕРБ зависи от ДПС и Делян Пеевски

Оставките на трима ключови министри поиска премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов късно вечерта в сряда. Това са министрите на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов.

Решението е било взето след среща на Борисов с областните координатори на партията. Те са поискали от премиера освобождаването на тримата, за да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и депутата на движението и бизнесмен Делян Пеевски.

Според областните координатори ГЕРБ незаслужено търпял негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС, обясниха от пресцентъра на ГЕРБ.

От съобщението става ясно, че партията оценява високо приноса на финансовия министър Владислав Горанов за приемането на България в чакалнята на еврозоната и водената политика на финансова стабилност. Била дадена висока оценка и за вътрешния министър Младен Маринов, под чието ръководство МВР отбелязало добри резултати в борбата с контрабандата, битовата престъпност, трафика и търговията с наркотици. Бил оценен и приносът на икономическия министър Емил Караниколов за увеличението на чуждестранните инвестиции в България.

По-късно от правителствената пресслужба обявиха, че тримата министри са декларирали пред премиера готовност да дадат оставки и ще ги внесат писмено в кабинета на министър-председателя днес. (24часа)

Бойко Борисов: Винаги съм бил на страната на протестиращите! Никой не може в тази ситуация да се справи сам

Икономическата криза идва с огромни темпове, януари и февруари ще са най-тежки

20 минути отдели в сряда премиерът Бойко Борисов, за да коментира протестите и възможните ефекти от тях пред министрите си. Това стана преди началото на редовното заседание на Министерския съвет. Предлагаме ви думите на Борисов с незначителни съкращения.

За протестите:

“Прекрасно знам какво могат Мая Манолова, Румен Петков и всички, които са там. Мъчно ми е за полицаите и за невинно битите, защото знаят, че видя ли кръв, и тръгвам. Затова бяха и червените пликове с боя на снощния протест - за да наподобяват кръв.

Нека да мине Европейският съвет и ще говорим пак. Ако трябва, Каракачанов да отиде в парламента и да обясни колко полицаи са ранени.

Миналия петък, когато влязохме в чакалнята на еврозоната, не беше контрапротест, събраха се хора, които да поздравят правителството за свършената работа, след което мирно и тихо си отидоха. Едното беше свързано с безспорния успех на България за влизането в чакалнята. Винаги съм бил на страната на протестиращите и съм се срещал с тях.

Мъчно ми е, че

разединението

на нацията е

толкова силно,

че не знам как ще преодолеем следващите месеци. Сутринта с щаба имах разговори – България е единствената страна, която счита, че коронавирус няма и пандемията е отминала. В същото време никой нито вярва, нито мисли, нито изпълнява. Тревожен съм от това, което докторите казват, че наесен това ще ни изиграе лоша шега.

И забранявам ви, Дани Кирилов, да пишете във фейсбук! Възпалявате ги. Не само не е смешно, не само че ги възпалявате, но с Христо Иванов сме работили години наред”

За предсрочни

избори:

“Икономическата криза идва в цял свят с огромни темпове. Нито един индикатор няма, че нещо ще се подобри, а ще става все по-лошо. Към този момент нито сме спрели увеличението на доходите, нито проектите. С огромни усилия приходните агенции поддържат ниво на приходи, което ни дава възможност да не теглим заем. Влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да бъде много контролирана. Имам идея в тази посока, в петък и събота има Европейски съвет, а там сме договорили много пари за България. Това е първата среща на живо и е много важна.

Така или иначе има вот на недоверие, ще го гледаме, няма да се спирам на сценаристите му и всичко, което се случи през времето - как се насаждаха в обществото какви ли не събития, които не са се случили. Вижте колажите на Каракачанов с торбичките. Никога не съм го видял с торбичка “Била”, а се насажда, че той едва ли не идва на работа с нея. После направиха

компромати със

записи и

чекмеджета -

вчера стана ясно

кой ги е поръчал

Обръщам се към президента и опозиционните партии: предстоят много тежки месеци и тогава всички ще питат: “Къде ни е единението, съгласието и защо те така правят.” “Януари и февруари положението ще бъде толкова зле, че ще съжаляват”. Има няколко месеца до изборите. До края на седмицата работим по поръчката за машините, нужни за машинното гласуване. Някой не иска да има машинно гласуване, защото при предсрочни избори машинно гласуване няма да има.

 

 

БСП: Съгласие с Борисов можем да имаме единствено за оставката му

БСП може да постигне съгласие с Борисов единствено за незабавната му оставка. Това заяви лидерката на партията Корнелия Нинова.

“Днес чух Борисов - вероятно изплашен от ситуацията в страната, да прави предложение освен към коалиционните си партньори и към опозиционните партии за общ план за стабилизация. Даваме нашия отговор предварително, за да не си губим времето: БСП и парламентарната ни група няма да прави общ план за излизане от кризата с правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, заяви Нинова. Няма да правим сговор с олигархично-мафиотския модел на управление на страната, категорична бе тя.

Правителството показа, че е некомпетентно да  реагира на предизвикателствата на кризата, че няма нито готовност, нито идея какво да прави. Единственият изход от ситуацията и условие за стабилизация, сигурност и просперитет е веднага да си подадат оставката и умни, компетентни, честни хора да поемат управлението на страната, допълни Нинова.

“БСП е против съставянето на нов кабинет в рамките на този парламент чрез някаква договорка. Търпението на хората е изчерпано. Няма потенциал за експертен кабинет. Това би било сделка”, коментира по-рано и президентът на ПЕС Сергей Станишев. Не е вярно, че един служебен кабинет ще счупи държавата, трябва да се върви към избори, заяви той пред Нова тв.

“Позицията на огромната част от протестиращите, както и на БСП не се формира нито от Васил Божков, нито от когото и да било друг бизнесмен с интерес в тези протести”, коментира Станишев. Той призова за смиреност на политиците, защото хората имали основание да протестират. (24часа)

САЩ спират проектите на България за газопроводи 

Налагат санкции на “Турски поток”,

при нестабилност нямало смисъл

от газовата връзка с Гърция

Съединените американски щати може да спрат напълно българските проекти за газопровода “Балкански поток” и газовата връзка за доставка на американски втечнен газ през Гърция.

През нощта се планираше Вашингтон да обяви санкции на абсолютно всички компании, които са свързани с изграждането на “Турски поток” - газопровода, свързващ Русия и Турция под Черно море. В момента се изгражда втората тръба на този газопровод, която трябва да захрани с 15 млрд. куб. м природен газ българския проект “Балкански поток”, като горивото да се продава през газовия хъб към страните от Централна Европа. България претендираше пред САЩ, че “Балкански поток” е различен проект и не може да се възприема като част от турския проект. Спиране на “Турски поток” обаче би обезсмислило българския газопровод.

“Ще има санкции по отношение на компаниите, участващи в строителството на “Турски поток”. Може да става въпрос и за нас, може и да не става”, коментира темата вицепремиерът Томислав Дончев пред Би Ти Ви.

Очакванията на САЩ са страните, участващи в продължения на проектите, да бъдат обект на санкции, коментира снощи държавният секретар Майк Помпео.

До последно България е настоявала тези санкции да не бъдат обявявани преди завършването на втората тръба на “Турски поток”. Това е била и основната тема на разговора на премиера Бойко Борисов с американската посланичка Херо Мустафа във вторник, а не изявленията на американското посолство по повод протестите, научи “24 часа”.

“Може би не сме успели да договорим някакво изключение за “Балкански поток”. Многократно имаше предупреждения, че България е с много малко вътрешно потребление и трудно ще убедим някого, че тази тръба е за наша консумация - а то ние консумация почти нямаме”, коментира новината на страницата си във фейсбук финансистът Владимир Каролев.

От спиране е заплашена и газовата връзка между България и Гърция, през която трябваше да се доставя американски втечнен газ. Мотивите на американците били, че не виждат възможност за осъществяване при политическата нестабилност в България, която ще последва от служебно правителство и насрочването на предсрочни избори.

Формално вторият проект по никакъв начин не е свързан със САЩ, защото по него трябваше да се доставя природен газ и от Египет и Азербайджан. Финансирането пък е съвместно на България и Гърция, освен това се явява единствената алтернатива на руския природен газ на Балканите. Проектът обаче трудно би се осъществил, ако американците оттеглят подкрепата си за него, коментираха пред “24 часа” дипломати. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"168 часа": Последните дни на Живков

"168 часа": Последните дни на Живков

Бил бесен, че го съдят за апартаменти, а не за Възродителния процес, за да направи разкрития На Трифон Зарезан съблякъл сакото си и останал по риза Последните две места, където народът вижда Тодор Живков, са Враца и столичният квартал "Кремиковци". В града той е поканен от местни винопроизводители да зареже лозята за любимото си вино - врачански

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов СНИМКА: МВР

МВР: Наши колеги бяха обект на безпрецедентна агресия, заставаме зад тях

Професионалното ръководство на МВР категорично застава зад действията на полицейските служители, които гарантират реда и гражданския мир във всички райони на страната, в които малки групи граждани се опитват незаконно да блокират пътища и да възпрепятстват свободното придвижване на всички останали български граждани

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

Томислав Дончев: Няма да ставам премиер

България ще влезе в комбинация от зловещи кризи.Това каза пред БГНЕС Томислав Дончев. "Правителството трябва да бъде оглавено от лидера на партия, какъвто аз не съм. Това не е само техническа работа. Самата конституционна логика предполага лидерът на най-голямата политическа сила – тази, която е спечелила изборите, който е убедил хората

Лидл България се присъедини към Принципите за овластяванена жените на ООН

Лидл България се присъедини към Принципите за овластяванена жените на ООН

63% от служителите на компанията са жени по данни за 2019 година 5 август 2020 г., София. Лидл България подписа Принципите за овластяване на жените на ООН. С присъединяването си към глобалната инициатива компанията официално затвърждава ангажимента си да насърчава равнопоставеността и многообразието

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Над югозападните райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици, на отделни места значителни по количества. Утре над Западна България ще продължи да се развива купеста и

Кадър от националната конференция на ГЕРБ СНИМКА: Велислав Николов

СДВР проверява сигнали за насилие около София Тех Парк днес

През днешния днес са получени сигнали за множество действия, нарушаващи обществения ред, съобщават от СДВР. В района на София Тех Парк неизвестен мъж с медицинска маска и черна шапка с козирка е издърпал от ръцете на журналист мобилен телефон и го е изхвърлил. По същото време е възникнала физическа и вербална саморазправа със служител на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

РУМЕН РАДЕВ

Радев обсъди промени в Конституцията с правния си съвет

Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията. Това заяви Румен Радев по време на заседание на правния съвет към президента

СНИМКИ: Фейсбук/Системата ни убива

Буря събори палатки и отпуши блокадата на Ректората, на Орлов мост останаха малцина

Буря прогони протестиращите от центъра на София, а вятърът събори палатки. В пространството пред Софийския университет остана само част от покъщнината на протестиращите, а бусът на "Системата ни убива" също си тръгна, предава dariknews.bg.  Малцина от протестиращите на Орлов мост останаха под дъжда. Майките от "Системата ни убива" отправиха апел

"Булсатком" спря за няколко часа заради профилактика

"Булсатком" спря за няколко часа заради профилактика

Читател сигнализира, че не е успял да гледа речта на Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ Технически проблем спря телевизията на стотици абонати на сателитния оператор "Булсатком" днес, съобщиха десетки читатели в редакцията на "24 часа". Един от тях дори заподозря провокация, тъй като искал да гледа речта на Бойко Борисов на конференцията на

Десислава Радева е плътно до съпруга си.

"168 часа": Блокирана ли е Десислава Радева в САЩ заради коронавируса?

Синът в интервю зад океана: Това, че Радев е президент, не ме определя като личност Страхил харесвал Америка, защото можел да избяга от общественото внимание у нас Страхил Свиленски, синът на президентшата, се дипломира като бакалавър в университета "Маунт Мърси" в град Сидър Рапидс, щата Айова в САЩ

Стопкадър от видео, заснето от Генка Шикерова, на което се вижда как агресивен младеж взема телефона на журналистката Полина Паунова.

Агресия срещу журналист на конференцията на ГЕРБ (Видео)

Журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова стана жертва на агресия малко преди да започне националната конференция на ГЕРБ в София Тех парк. Видео, заснето от нея показва как младеж с черна шапка и черна маска на няколко пъти блъска телефона й, след нейни опити да му зададе няколко въпроса. Друго видео

Болница „Света Анна“ в София. Снимка: Архив

Обявилият гладна стачка прегледан в "Св. Анна", във видимо добро състояние е, тръгна си

Мъжът е здравно неосигурен повече от 5 години 58-годишният мъж, обявил гладна стачка пред Министерския съвет, беше приет в спешното отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД, съобщиха от болницата. Прегледан е от спешните медици в болницата. Пациентът е във видимо добро състояние, без установени здравни проблеми. Няма показания за болнично лечение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber