Столичната топлофикация обяснява с примери как връща парите заради по-ниските цени на газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/8813524 Столичната топлофикация обяснява с примери как връща парите заради по-ниските цени на газа Столичната топлофикация обяснява с примери как връща парите заради по-ниските цени на газа www.24chasa.bg
"Топлофикация София"
"Топлофикация София"

„Топлофикация София“ съобщава, че е започнала да възстановява на своите клиентите сумите от намалението на на цената на природния газ със задна дата и съответното намаление на цената на топлинната енергия за периода юли 2019  - март 2020 г.

За нулевите сметки за топла вода за юни в. "24 часа" съобщи вчера.

В сметките на всички потребители за юни 2020 г., независимо дали са на реален месечен отчет, на прогнозно потребление с годишно изравнение или заплащат на равни месечни вноски е извършено прихващане на сумите. В сметките е месечната такса за дялово разпределение, която не влиза в цената на топлинната енергия и следователно няма да бъде прихващана.

„Изчислихме сумите за връщане на всички наши клиенти и започнахме да ги възстановяваме с юнските сметки за топла вода, за да могат хората по-бързо да се възползват от намалението на цената на топлинната енергия.“, коментираха от дружеството.

 Според предписанието на КЕВР, сумата за възстановяване на всяка месечна фактура за топлинна енергия за периода от юли 2019 до март 2020 г.  се изчислява по следната формула:

Сума за възстановяване = (фактурирано количество топлинна енергия, умножено по старата цена) – (фактурирано количество топлинна енергия, умножено по новата цена).

Пример:

Стара цена: 95,64лв. за 1 мегаватчас

Нова цена: 85,07лв. за 1 мегаватчас

Месечната фактура за топлинна енергия е с количество 3,276 мегаватчаса на стойност 313,32 лв.

Сумата за възстановяване за съответния месец е: (3,276 х 95,64) – (3,276 х 85,07) = 313,32 – 278, 69 = 34,63 лв.

След извършеното първо прихващане с юнската сметка, клиентите ще могат да видят на отделен ред в месечното съобщение каква сума остава за възстановяване.

Пример:

Ако за даден топлоснабден имот трябва да бъдат възстановени общо 120 лева и от тях вече са прихванати с юнската сметка 24 лв., то в реда „Сума за възстановяване чрез прихващане за периода 07.2019 г. - 03.2020 г.“ ще фигурират 96 лв.

Усвояването ще се извършва всеки следващ месец до изчерпване на цялата преизчислена сума, отнасяща се за всеки конкретен имот.

Съгласно действащата нормативна уредба (ЗИД на ЗЕ), сумите за възстановяване от намалението на цената на природния газ със задна дата ще бъдат прихващани от бъдещи месечни сметки за топлинна енергия, както и от общата фактура и изравнителните сметки по описания начин. На лицата, които са загубили качеството на клиент и не дължат суми за топлинна енергия, възстановяването на разликата ще се извършва, въз основа на писмено заявление с посочена банкова сметка, по която да бъде преведена сумата.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв. към 28 април

Ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв. към 28 април

Скот Морисън СНИМКА: Ройтерс

Китай замрази безсрочно икономическия диалог с Австралия

Александър Вучич СНИМКА: РОЙТЕРС

Вучич: Жп линия до Северна Македония ще се строи от пролетта на 2022 г.

През миналата година Плевен пада от седма на осма позиция по брой на населението.

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

НАП: Над половин милион физически лица подадоха данъчни декларации

НАП: Над половин милион физически лица подадоха данъчни декларации

Ремонтът на участъка около пътен възел “Чирпан” не можело да се отложи за лятото, защото тогава трафикът също е много интензивен.

СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

АПИ: В неделя ползвайте подбалканския път, а не магистрала “Тракия”

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber