Дистрибуторите на лекарства да не могат да разкриват собствени аптеки, решиха депутатите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8813026 Дистрибуторите на лекарства да не могат да разкриват собствени аптеки, решиха депутатите Дистрибуторите на лекарства да не могат да разкриват собствени аптеки, решиха депутатите www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Забраната да важи и за свързаните с тях лица, поиска проф. Георги Михайлов от БСП, иначе тази възможност пак оставяла вратичка

Депутатите гласуваха на второ четене промени в закона за лекарствата

Един и същи търговец на лекарства да не може да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно с медикаменти, т.е. да е собственик на аптека, и разрешение за търговия на едро, т.е. да е дистрибутор. Това решиха депутатите, които днес гледат на второ четене промени в закона за лекарствата. Целта е така да се осигури конкуренция между участниците на пазара.

Забраната да важи и за свързаните с търговците лица по смисъла на търговския закон, поиска обаче депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

„Така написан, текстът оставя вратичка отново да се създават вериги чрез свързани с дадено лице хора“, мотивира предложението си той и допълни, че Българският фармацевтичен съюз също поискал това допълнително уточнение, още при разглеждането на проектозакона на второ четене в Комисията по здравеопазване.

Търговците на едро да не могат да откриват и дрогерии пък поиска като допълнение към предложението колегата му Валентина Найденова.

„Така там няма да могат да се продават лекарства без лекарско предписание“, обясни тя причината за допълнението. И двете предложения обаче не бяха приета.

Разгорещен дебат сред депутатите предизвикаха разпоредбите за създаване на Национална аптечна карта. Целта на създаването ѝ е да определи потребностите на населението от достъп до лекарства и осигуряването на аптеки там, където не достигат.

Според първоначално предложените промени, се предвиждаше в населените места с недостиг на аптеки, наличните собственици да бъдат стимулирани да разкриват обект на втори и трети адрес при облекчени за тях условия, но депутатите не приеха това предложение.

За решаване на проблема с недостига от БСП предложиха на болниците да се разреши да отворят болнична аптека и за гражданите, която да работи денонощно, но това предложение също не беше прието.

„Трябва национален регламент за откриване, съществуване и брой на аптеките във всяко населено място. Дотогава всички клаузи на този закон и на Националната аптечна карта няма да улеснят достъпа до лекарства“, коментира проф. Михайлов.

След 30-минутна почивка и прекъсване за изслушване на вътрешния министър Младен Маринов за ситуацията в страната след протестите, гласуването на законопроекта продължи. Очаква се да се приеме и възможността на пациенти, които страдат от заболяване, за което липсва алтернатива за лечение или всички възможни налични медикаменти не са повлияли, лекарите да могат да изписват лекарства, за които все още няма пълни данни, че могат да повлияят. Това са медикаменти, които са минали клинични проучвания и са разрешени за употреба у нас, но ще бъдат прилагани за заболяване, което не присъства в характеристиката им с показания. Условието е да има достатъчно научни показани за ефекта.

Очаквайте подробности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Виртуалните преживявания обаче крият и редица рискове.

Онлайн сексът измества гледането на порно

СНИМКИ: Coronavirus.bg

1733 новозаразени с коронавирус, 14,3% от тестваните, 505 излекувани за ден

От "АстраЗенека" готови да ни пратят ваксини 2 дни по-рано

От "АстраЗенека" готови да ни пратят ваксини 2 дни по-рано

Борисов инспектира пътя Монтана-Видин заедно с бившата областна координаторка на “Има такъв народ”във Видин Росица Кирова.

Борисов кани уволнената от Слави координаторка за водачка във Видин (Обзор)

РОСИНА СТАНИСЛАВОВА

“Демократична България” изтри кмета на “Красно село” след отказ да върне 7602 лв. (Обзор)

Фалстарт на делото за плажа край така наречените Летни сараи в парк "Росенец"

Фалстарт на делото за плажа в парк "Росенец"

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber