Сърбия: Ако пандемията не отслабне, следва голяма вълна от съкращения

https://www.24chasa.bg/novini/article/8812025 Сърбия: Ако пандемията не отслабне, следва голяма вълна от съкращения Сърбия: Ако пандемията не отслабне, следва голяма вълна от съкращения www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Ако пандемията от коронавирус продължи, работниците в Сърбия ги чака гореща и неприятна есен, предупреждават събеседници на вестник "Данас" от сръбските профсъюзи.

По преценка на Съюза на независимите синдикати в Сърбия, ако здравната ситуация не се подобри, без работа може да останат от 250 000 до 300 000 души, предава БТА.

"Казват, че не може повече от петима души да работят в едно помещение, а във фабричните цехове работят по 200-300 работници. В почти всички големи предприятия има случаи на заразени, а това е потенциална бомба", заяви Югослав Ристич, председател на Съюза на независимите синдикати в Крагуевац. Той посочва, че работещите в оръжейната фабрика Застава са изпратени в колективен годишен отпуск след като бе доказано, че са заразени 26 души във фабриката.

Най-малко 100 000 души останаха без работа при първата вълна на заразата, а тъй като кризата се задълбочава, броят на безработните може да се увеличи три, четири, дори пет пъти, каза председателката па Асоциацията на свободните и независими синдикати Ранка Савич.

"Мисля, че над 300 000 души ще останат без работа, не бих се изненадала да станат половин милион. Ако вземем предвид сивата икономика, още сега 500 000 души са застрашени от пандемията", посочи тя и съобщи, че големите компании, които вече изпратиха голям брой работници в принудителен отпуск за 45 дни, искат да използват правото си и още веднъж да ги изпратят в годишен отпуск за още 45 дни. Когато към тези работници се прибавят още 400 000 души, завърнали се от чужбина, натискът върху пазара на труда ще бъде огромен, посочи тя и добави, че идният период дава основание за голяма тревога.

"Данас" не е получил коментар от министерствата на икономиката и на труда във връзка с тези опасения на синдикатите за освобождаване на стотици хиляди хора.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: Ройтерс

Шефове на авиокомпании оптимисти за бизнес пътуванията

Русия възобновява по 4 полета седмично от Москва до София, Варна и Бургас

Русия възобновява по 4 полета седмично от Москва до София, Варна и Бургас

Китай ще отдели $3 млрд. в подкрепа на земеделците, за да се справят с нарастващите цени на производствените материали

Китай ще отдели $3 млрд. в подкрепа на земеделците, за да се справят с нарастващите цени на производствените материали

Виолета Комитова Снимка: МРРБ

Започват плащания за извършено строителство към фирмите

Фалираха 10% от производителите на текстил и обувки

Фалираха 10% от производителите на текстил и обувки

Домати

Катастрофален спад на българските зеленчуци, бум на вноса

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber