Таен свидетел №532: Васил Божков ми каза: Веселин Балтов стреля по Манол Велев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8810393 Таен свидетел №532: Васил Божков ми каза: Веселин Балтов стреля по Манол Велев (Обзор) Таен свидетел №532: Васил Божков ми каза: Веселин Балтов стреля по Манол Велев (Обзор) www.24chasa.bg
Манол Велев

Делян Пеевски и Алексей Петров били мишени на

бизнесмена. Той плащал на магистрати, данъчни и

полицаи, за да го покриват и съсипват конкурентите му

Десетки имена на публични личности и разкрития за опити за успешни и неуспешни покушения се съдържат в делото срещу Васил Божков като лидер на група, която се занимавала с рекет, изнудвания, поръчки за убийства и изнасилвания.

Освен бизнесмена, който от края на януари се укрива в Обединените арабски емирства (ОАЕ), обвиняеми са още адвокат Славчо Марков, шефът на охраната му Васелин Балтов и още двама - Георги Божилов и Александър Митков. Това стана ясно в апелативния специализиран съд. До този момент имената на другите обвиняеми не бяха съобщавани.

Във вторник се решаваше дали адвокат Марков и Балтов, който е бивш служител на отряда за борба с тероризма, да излязат на свобода. Те са в ареста от 3 юли тази година. В съдебната зала присъстваха и десетина колеги на Марков от Софийската адвокатска колегия, които бяха дошли да го подкрепят.

Според обвинението Божков поръчал убийствата на предприемача Манол Велев през 2007 г., на бизнесмена от Благоевград Йордан Динов през 2012 г., на Алексей Петров през 2015 г. и на жена на име Бойка Василева, която живее в Швейцария.

Свидетел с тайна самоличност №532 заявил пред разследващите, че пред него Божков признал: Веселин Балтов стреля по Манол Велев.

За методите на собственика на “Нове холдинг” разказала при разпита си и съпругата на Велев-депутатката от левицата Весела Лечева. Преди да бъде прострелян, един от бизнесите на Велев е в сферата на хазарта.

Друг свидетел на име Константин Бухлев твърдял, че Алексей Петров е бил една от мишените на Божков, а след него Делян Пеевски.

Бухлев, който в момента се намира в следствения арест към затвора във Варна, дал показания на 27 и 28 май тази година. Той е задържан по обвинение за убийството на варненеца Тодор Тодоров - диджей Теди, екзекутиран през февруари 2015 г.

Бухлев твърдял, че пред него украинският гражданин Роман Лонгвиненко заявил още през 2014 г., когато организирал покушението срещу Алексей Петров, че поръчката идвала от Божков, а следващата мишена бил Пеевски. 

Преди 6 години украинецът сам потърсил услугите на Бухлев.

Според прокуратурата хората в групата имали различни функции.

Адвокатът Славчо Марков бил основната връзка на Божков със съдебната власт и правоохранителните органи. За това разказал свидетел с тайна самоличност №522.

Друг таен свидетел, който присъства в делото като номер 555, казал, че адвокатът давал подкупите от името на Божков на магистрати, данъчни, полицаи, за да потулват проверките срещу него и да притискат конкурентите му. Марков се срещал с тях в ресторант.

“Веселин Балтов пък освен че “организирал стрелбата по Манол Велев, бил човекът, който респектирал” хората по нареждане на Божков”, обяви прокурор Калин Близнаков. Собственикът на “Нове холдинг” го похвалил пред свидетел №532, че бил “ много подготвен”. Балтов организирал и наблюдението на магистрати.

Според прокуратурата групата се занимавала и със събирането на информация за магистрати, които работят по двете дела срещу Божков.

Именно в дома на Марков били открити четири снимки на прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев. На тях той бил с главния секретар на МВР Ивайло Иванов. На листовете формат А4 със зелен флумастер били

написани лични

данни за

Ангел Кънев -

телефон и къде живее. Имало и снимки на следователката Нели Тодорова, която работи по делата срещу Божков. Били снимани и децата ѝ. На тях била написана информация за нея - имена на съпруга ѝ, къде живее, имена на децата ѝ. Снимките били в кафяв плик.

Самият Марков обаче твърди, че снимките му били подхвърлени при претърсването. Следовател му подал плика и поискал да го отвори, за да остави отпечатъци.

“Аз познавам Нели Тодорова”, обясни адвокатът. Той и адвокат Явор Хайтов придружавали Васил Божков на разпита му при нея месец преди да стане обвиняем.

“Никога не е искал от мен да извършвам нещо противозаконно”, каза Славчо Марков. Прокуратурата твърди,че той е човекът, който събирал информация, за да притиска момичетата, които отказвали да бъдат интимни с Божков.

Марков отхвърли това обвинение.

С Божков не били приятели, но се познавали от 20 години. От уважение към него бизнесменът му предоставил помещение на ул. “Московка”43 (там се намира офисът на “Нове холдинг” - б.р.). Освен Марков там работили още четирима адвокати.

“Славчо Марков бешепредставен от прокуратурата като бивш служител на МВР, а той е адвокат от 25 години”, обяви защитникът му Владимир Манолов.

Самият обвиняем накратко разказа пред съда биографията си. До 1997 г. бил началник на направление “Наркотици” в ЦСБОП (сега ГДБОП), а преди това бил зам.-началник на криминално управление към полицията, което се занимавало с разследване на убийствата. След ЦСБОП се пенсионирал и оттогава бил адвокат. Сред клиентите му имало лекари, бизнесмени, общественици, генерали.

Преди години негов клиент бил Атанас Велков. Той е бивша барета и един от обвиняемите по делото срещу групата на Николай Добрев, известен като Бай Добри, също бивша барета. Преди повече от 15 г. групата беше подозирана за друг атентат срещу Алексей Петров, извършен през август 2002 г. (За Бай Добри и групата му - виж  долу - б.р.)

Към днешна дата според разследващите тогава Марков издействал оневиняване на хората на Бай Добри. Той отрече това да е вярно.

Марков е защитник и на бившата секретарка на Божков Йоана Чолакова, която в момента е в ареста.

Именно като такъв още на 4 март, докато четял доказателства срещу нея, той научил, че в дома му се готви акция. Тя се случила на 3 юли, когато беше задържан.

“Сега, когато съм в килия №3 на 6-ия етаж на следствения арест, целият ми живот минава пред мен като на филм”, обяви той пред съда. Затова поиска да разкаже какво се е случило при задържането му.

“Около 6,10 ч

10-15 командоси

нахлуха в дома ми

в кв. “Симеоново”. Не се представиха. Сложиха ми белезници и ме обърнаха с лице към стената. Аз ги помолих да са по-внимателни, защото съпругата ми, която е на 68 г. и е с онкологично заболяване, беше на втория етаж. До 6,50 тичаха из стаите, двора. Тогава дойдоха следователите”, обясни той.

Разследващите преровили над 150 папки със сведения за клиентите му, на които бил адвокат. Сред тях намерили кафявия плик със снимките на прокурора Кънев и следователката Нели Тодорова. Марков познавал другия обвиняем Веселин Балтов от 2-3 години. Но пък ги имало на обща снимка отпреди 15 г., когато Божков отивал на разпит в Транспортна полиция. Марков придружавал бизнесмена, а Балтов бил зад тях. Балтов пък се оплака, че братята Цветомир и Боян Найденови, които сега свидетелствали срещу него, преди дори не го поздравявали, защото бил охранител. Той твърди, че при стрелбата на Манол Велев е бил в чужбина на почивка.

След петчасово заседание съдебният състав реши да остави двамата в ареста. Според магистратите събраните доказателства са достатъчни, за да се направи предположение, че двамата са съпричастни към престъпленията, за които ги обвиняват.

Бивш служител на МВР говорил,

че се подготвя убийството

на главния прокурор

Защитен свидетел с тайна самоличност, разпитан по делото срещу Васил Божков, Славчо Марков и Веселин Балтов, говорил, че се готви убийството на главния прокурор. По делото той фигурирал като номер 522. Това твърдение разкри самият Славчо Марков в своето обяснение пред апелативния специализиран съд във вторник.

Същият свидетел твърдял, че Марков дал 5 млн. евро на Цветан Цветанов, дал пари още на Мая Манолова и Слави Трифонов. Парите били от Божков. Самият таен свидетел обаче явно бе известен за Марков.

“Защитеният свидетел, който ме познавал още от 1990 г., всъщност беше уволнен от службите за педофилия”, каза Марков. И добави: “В показанията си “стреля” с информацията, че се готви убийството на главния прокурор”.

Марков отрече да е давал пари на Цветанов, както и на когото и да било. Познавал се с бившия зам.-председател на партия ГЕРБ покрай т.нар. дело за кетчерите отпреди години. То беше за незаконно подслушване. Тогава той бил адвокат на Сергей Кацаров, който е бивш шеф на някогашната Специализирана дирекция “Оперативни технически операции" (СДОТО) в МВР.

Цветанов, Кацаров и още двама бивши шефове на СДОТО бяха оправдани от съда през 2015 г.

Пак по разследването срещу Божков била събрана информация, че бизнесменът е дал много пари за защитата му по досъдебните производства.

Сумите трябвало да се използват както за обругаването на магистрати, така и за фабрикуването на свидетелски показания.

Бухлев разказвал и за

стрелба с гранатомети

Свидетелят по разследването срещу Васил Божков за убийства Константин Бухлев бе ключов свидетел и по делото срещу украинеца Роман Логвиненко за атентата с гранатомети срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров през 2015 г.

Логвиненско е зад решетките от 31 януари 2016 г. На 17 май 2019 г. той бе осъден на 15 г. затвор като помагач в опита за убийство на Петров, но в средата на май т.г. наказанието му бе намалено с 5 г. Предстои по делото окончателно да се произнесе и ВКС.

Атентатът с гранатомети срещу Алексей Петров бе извършен на 29 октомври 2015 г. в столичния кв. “Кръстова гора”. Логвиненко бе обвинен, че е подбудител и организатор на покушението, но по това обвинение съдиите го оправдаха. Осъдиха го само като помагач. Преките извършители на атентата - 2-ма украинци и техен помощник, се издирват, но засега безуспешно.

МВР стига до Роман Логвиненко след разпит на Бухлев и на още един свидетел Бойко Георгиев. Бухлев разказва, че познава украинеца покрай бизнеса си с авточасти, тъй като Логвиненко изнасял багери за Украйна. Описва го на вид. Твърди, че веднъж Роман го попитал дали може да намери хора, за да “бъде убит Петров”. Уверил го, че той ще си намери “специалисти”, а Бухлев само ще помага. Бухлев приел да сътрудничи от страх.

Разследваха Бай Добри за

оръжие, през 2004 г. той е

прострелян при атентат

Бившата барета Николай Добрев-Бай Добри бе сред 9-има подсъдими по дело за незаконно притежаване на оръжие, открито през август 2002 г. в село Горна Малина. Навремето делото стана известно като “Фабриката за убийства” заради изявление на висш прокурор, който го нарече така. На “фабриката” бяха приписани заговори за саморазправи с бизнесмени и магистрати, но по липса на доказателства делото за тях бе прекратено. През август 2002 г. прокуратурата съобщава, че има “данни кои са вероятните изпълнители на покушенията срещу Димитър Джамов и Алексей Петров, който е прострелян с 4 куршума на 15 август 2002 г. До обвинения в съда не се стига. Няма и присъди. На 4 април 2004 г. самият Бай Добри стана мишена на атентат. По него е открит огън от движещо се ауди и той е прострелян в лявото бедро, но оцеля. Куршумът обаче раздробява костта му, възстановяването след операцията е трудно и делото за оръжието е замразено. При атентата срещу Бай Добри бе ранена и жена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКИ: Coronavirus.bg

116 са новозаразените с COVID-19 у нас, 12 са починали за денонощието

116 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 512 . Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 3667. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Велислав Минеков от Отровното трио и президентът Румен Радев усмихнати си стискат ръцете на 7 юли

Атлантическият съвет, в който е Велислав Минеков, поиска импийчмънт на Радев

Атлантическият съвет в България се присъедини към петицията за импийчмънт на президента Румен Радев. В страницата си във фейсбук съветът публикува петицията със следния пост: "Този човек е опасност за евроатлантическия път на България! Той няма нито ценностния, нито моралния, нито управленския, нито политическия капитал

Кадър от видеото с Христо Иванов и Димитър Ламбовски

“Случайна” реплика за Маджо повдигна неудобни въпроси към “победителя” Христо Иванов (Обзор)

Връща ли се кръгът “Олимп” в политиката? Лидерът на “Да, България” изтри във фейсбук гневни постове има ли връзки със силовия бизнесмен  От триумфиращ водач в очакване на оставката на Бойко Борисов за една нощ Христо Иванов се събуди в конфузната ситуация да обяснява какви вести чака от Младен Михалев-Маджо и да трие гневни коментари на свои

Диян Стаматов

Всяко училище с екшън план за новата учебна година

Всяко училище трябва да има разработен екшън план за бързо превключване за работа онлайн още в първите дни на септември. Това обяви вчера директорът на столичното 119-о училище “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. В понеделник в МОН се проведе работна среща на

СНИМКА: Велислав Николов

Протестиращите се преместиха на Орлов мост (Снимки)

22:00 ч. - След като протестиращите тръгнаха на традиционното шествие из града, част от тях се присъединиха към към демонстрантите на Орлов мост. Някои от протестиращите запалват факли, както направиха и вчера. Забелязват се знамената на България и Европейския съюз. Обстановката е спокойна. 21:10 ч

Ламбовски искал да говори с Христо Иванов за разследване срещу български политик (Обзор)

Ламбовски искал да говори с Христо Иванов за разследване срещу български политик (Обзор)

С Младен Михалев - Маджо сме в приятелски отношения, познаваме се от средата на 90-те години, но сикаджия никога не съм бил, казва бившият депутат и настоящ крупен бизнесмен Бизнесменът Димитър Ламбовски искал да разкаже на бившия правосъден министър Христо Иванов за опит да се спре международно разследване срещу високопоставен български политик

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Денислав скри лицето си от медиите.

СНИМКА: ДИМИТЪР МАРТИНОВ

Младежът, хвърлил телефона на репортерка на форума на ГЕРБ, ударил и трима души (Обзор)

Ще седи заключен у дома Умишлено търсил провокации с хората Денислав Станоев, който на 5 август на форума на ГЕРБ хвърли телефона на журналистката Полина Паунова, е ударил още трима души по време на събитието. Това се разбра в Софийския районен съд. Там точно в 14 часа с белезници на ръцете Станоев бе доведен в седма зала

Христо Иванов и Димитър Ламбовски 
Кадър: Фейсбук

Връщат ли се СИК и кръгът "Олимп" в политиката?

Видеото, в което бившият царски депутат Димитър Ламбовски казва на лидера на "Да, България" и "Демократична България" Христо Иванов, че "тоя се е обадил на Маджо" освен бурно вълнение във фейсбук и другите медии предизвика не само въпроса кой е "тоя", но и много други въпроси. Сред които и дали кръгът "Олимп" и СИК не се завръщат в политиката

Пожарникари гасят общо 36 пожара в страната

Пожарникари гасят общо 36 пожара в страната

Към момента силите и средствата на звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 36 произшествия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Остава усложнената обстановка в района на селата Присадец и Маточина, обл. Хасково. В локализирането на пожара участват 21 пожарни автомобила от РДПБЗН Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, СДПБЗН

Паметникът е често посещаван от всички поколения българи. СНИМКИ: Ваньо Стоилов

С пари на US фондация сканираха 7 млрд. точки по Чинията на Бузлуджа, спират рушенето на мозайките

Специалисти от 4 държави започнаха работа в утробата на някогашния дом-паметник на БКП 3 август е повратната точка - започва стабилизация, каза германски професор, който ръководи екипа Проф. Томас Данцъл от катедрата по консервационни науки в Техническия университет в Мюнхен е ръководител на международния екип

Арабистът проф. Владимир Чуков КАДЪР: Би Ти Ви

Проф. Владимир Чуков: Ливан навлезе в най-кризисната си ситуация

Ливан се намира във важен исторически етап от своето развитие, страната навлезе в най-кризисната си ситуация. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков, цитиран от Фокус. По думите му след създаването на „Хизбула“ през 1982 г. в демографския профил на населението се наблюдава намаляване на християните и увеличаване на мюсюлманите

СНИМКА: БДЖ

Влак прегази жена край Петрич

Жена бе прегазена от влак между Петрич и гара Генерал Тодоров. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Благоевград. Самоличността на жената е в процес на установяване. От полицията съобщават, че работата по случая

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber