Божков: Мога да пратя 10 000 пред парламента, за да посрещнат Горанов (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8810311 Божков: Мога да пратя 10 000 пред парламента, за да посрещнат Горанов (Обзор) Божков: Мога да пратя 10 000 пред парламента, за да посрещнат Горанов (Обзор) www.24chasa.bg
Васил Божков

Прокуратурата пусна 4 записа на обаждания на Васил Божков до Огнян Стефанов, Александър Паунов и варненския адвокат Захари Томов, в които се говори за манипулиране на тълпата в социалните мрежи

Васил Божков е искал да изпрати пред парламента 10 хиляди души, за да посрещнат финансовия министър Влади Горанов, готвил е щаб на протеста и планува да съветва президента Румен Радев за съставяне на служебно правителство. Това става ясно от четири записа, които Специализираната прокуратура публикува във вторник.

На тях обвиняемият за 18 тежки престъпления хазартен бос говори по телефона с трима мъже. Първият е журналистът Огнян Стефанов, издател на сайта “Фрог нюз”, вторият е депутатът от БСП Александър Паунов, а третият е записан като неизвестен, но “24 часа” научи, че е варненският адвокат Захари Томов, който предизвика дело срещу ПИБ, Делян Пеевски и Сотир Цацаров по т.нар. закон RIKO. От този запис става ясно, че адвокатът иска пари от Божков, за да закара свидетели в Щатите и да наеме къщата на американската адвокатка Силвия Ролински.

Пред събеседниците си Васил Божков се възхищава колко е лесно да се манипулира тълпата с публикации в социалните мрежи, където е особено активен, след като избяга в Дубай. Освен че има намерение да прави Щаб на протеста, казва, че е дал 15 хил. лв. за да пали страстите на митингуващите.

Източници от службите съобщиха на “24 часа”, че са били засечени указания от Дубай да се предизвика окървавяване на митнгите, като се използват футболни фенове, които от неделя видимо изчезнаха от протестите. Източниците смятат, че това изчезване има за цел да намали бдителността на протестиращите, които през последните дни бяха притеснени от случаите на насилие, и да се появят изведнъж.

Обяснява как, като вземе властта, ще ореже правомощията на Гешев, ще го направи фигурант като президента и той повече няма да му пречи. Според прокуратурата в разговорите на Божков с журналиста, депутата и адвоката има достатъчно данни за престъпление срещу държавата и започва поредно разследване срещу него.

Първият разговор е от 10 юни с Огнян Стефанов. Тогава още няма протести, но двамата явно редовно се чуват. Божков му звъни, за да го поздрави за анализ, озаглавен “Съжалявам, че когато имах възможност, не ви застрелях всички.”

“Имах, имах от някои политици предложение да направа партия и да ги подкрепа. А пък да, такова, да ме вкарат в парламента. А моите, моите опорни точки утре аз ше ги дам, за политическо движение”, казва му Божков (запазен е оригиналният говор от записите).

“Моята тактика е, ти го казвам ей така, щото те чувствам близък, е първо да бутна Влади и т'ва. Един по един. Виж, че аз не, не обръщам внимание на никой друг. Удрям само по Влади и по Бойко. Другите не ме интересуват, колкото и да се опитват да ми раздвоят вниманието”, казва Божков. След това двамата обсъждат Цветан Василев.

“Абе, и Цецо Василев го удариха тежко, но...”, жали за банкера беглец журналистът.

“Ами, Цецо Василев беше като детска играчка в сравнение с мен. Ти си нямаш на представа какво беше ударът върху мен”, казва Божков.

“Той няма тази, как да кажа... Той има познанията, но няма, няма амбицията, няма остротата. А без острота не може да се проведе тая битка и война", нахъсва го Огнян Стефанов.

“Не, бе. Аз ша ти кажа. Цецо ми е приятел. Но Цецо е чиновник. Цецо не е боец, разбираш ли?”, анализира Божков. “Академичен човек, да”, заключава Стефанов.

“Да. А аз не съм. Аз съм си боец”, хвали се Божков.

Следва разговор на Божков е с адвоката и е на 9 юли, в началото на протестите. Този запис е най-кратък. В него става ясно, че мъжът ще изпрати на Божков документ на мейла. След това адвокатът му казва, че ще ходи на дело в Ню Йорк през септември и ще води много свидетели. Директно си иска пари от Божков за пътуването и за наемането на къща близо до големия град.

“Питам ви директно, около 30 хиляди долара, мога ли да разчитам на подкрепа”, казва му сметката на разходите си адвокатът и записът прекъсва.

В петък, 10 юли, когато първият протест вече е факт, Божков звъни на мъж, за когото справка на ДАНС показва, че е депутатът Александър Паунов - лидер на Комунистическата партия, която е коалиционен партньор на БСП.

“Тоя сега, тоя лумпен Влади ше дойде или писмено ше отговаря?”, пита Божков.

“Ами, мисля, че ще отговори писмено”, смутено отговаря червениятдепутат.

“Да, значи да не пращам десетина хиляди души пред Парламента”, казва обвиняемият беглец от правосъдието. Всъщност Александър Паунов и колегата му от червената група Антон Кутев са вносители на въпрос към финансовия министър Владислав Горанов за облагането на хазартния бизнес от 2014 г. насам. Освен това колегата им Румен Гечев го е попитал отново за хазартния бизнес на 7 юли, а отговорът е на 14-и. Най-вероятно обаче Божков и Паунов си говорят за въпрос на Красимир Янков към Горанов за изпълнението на бюджета, на който Горанов е отговорил писмено на 10 юли, в деня на разговора.

“Да, бе, ше продължат. Даже сега създаваме Щаб на протеста малко да ги обедина” Паунов казва: “Нема леви, нема десни тука, става дума за спасяване на България от тия кръвопийци” Тогава на Божков му хрумва да пусне статус “Няма леви, няма десни, всички сме бесни”, който ден по-рано беше произнесен в речта на президента Радев. След това Божков се хвали, че е възхитен как статусите му напътстват тълпата. На 12 юли 2020 г. (неделя) обвиняемият Васил Божков провежда разговор с лице, за което са налице данни от справка на ДАНС, че е Огнян Стефанов.

В него се чуват следните фрази (пълна разшифровка и звукови файлове - на 24chasa.bg):

Божков: Сега протест, протест до дупка и го мачкаме Бойко. Виж го вчера плачеше, оправдаваше се, лъже, подсказват му лъжите. Давам ти материали к'во да пишеш. Моли се. Иска от работодателите помощ.

Така че с’а трябва докрай! Бойко, Гешев. Нали Бойко имам предвид цялото им правителство и Гешев.

Мъж: Да, да. Божков: И после да видиме Румен Радев к'во правителство ше направи. Там трябва да се съветва.

Мъж: Еми аз, между впрочем бех му, бех му казал некои неща за когато прави, а.

Божков: В предишното му правителство беше (не се разбира).

Мъж: за вътрешен министър тоя Пламен, Пламен...

Божков: Узунов.

Мъж: Узунов. Аз му бех казал чий човек е.

Божков: Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши, така че сега трябва.

Мъж: Е, то т'ва имам предвид. И му го казах директно. Ама -що така? Ами,така. Ха-ха. Как защо?

Божков: Ама, виж, че, че той не си държи на хората въобще. Той ги гори един след друг.

Мъж: Ми толкова му е, стига.

Божков: Не, имам предвид не президента, Шиши.

Божков: И борбата продължава докрай. Няма спиране. Днеска са пак на улицата.

Преди записите да бъдат публикувани, говорителят на главния прокурор Сийка Милева направи изявление. Ето какво се казва в него: “ В последните седмици сме свидетели как всички тези, които българската прокуратура иска да изправи пред правосъдието, полагат усилия не само да попречат на това, а и да унищожат независимостта на разследващите органи в опит да запазят заграбеното от народа.”

Огнян Стефанов, който пак чака да го арестуват, общува с Илия Павлов, Брендо, Цветан Василев, Васил Божков винаги от журналистически интерес

Собственикът на “Фрог нюз” публикува през 2009 г. думи на бившия си заместник, който го описва като шеф: “Няма да приема човек, който лъже, да се превръща във флагман на родната журналистика и да говори срещу престъпността и корупцията”

Огнян Стефанов, с когото Васил Божков обсъжда протестите, намаляване на правомощията на главния прокурор и получава от Дубай “материал какво да пише” - “мачкаме Бойко и Гешев”, е дългогодишен журналист и автор на книги. Собственик е на сайта “Фрог нюз”. Издава за кратко седмичника “Торнадо”. Обявен е като агент на Държавна сигурност с псевдоним “Академик”. 

След като прокуратурата разпространи телефонните разговори между него и Божков, той написа в сайта си, че очаква да го арестуват, и обясни контакта с този бизнесмен от журналистически интерес.

През 2019 г. отново предупреди, че очаква да бъде “обезвреден” и “самоубит”, тъй като тогава пише за дело, свързано с фалита на КТБ в Нюйоркския съд, където са “замесени Пеевски, ПИБ, БНБ и т.н.” и Цветан Василев търси защита.

Стефанов предоставя през последните години трибуна за тезите на банкера, който чака правосъдие в Белград. Определя прокурорското обвинение към себе си, че е укрил данъци от пари, получени от КТБ, като атака срещу опозиционната журналистика каквато прави той.

В разговора с Васил Божков отчетливо обаче разграничава и сравнява него с Цветан Василев, който “няма амбицията и остротата (очевидно притежавани от бизнесмена в Дубай), а “без острота не може да се проведе тази битка”.

Плевенчанинът е завършил военна журналистика в Лвов, а преди това е спортен гимнастик от спортното училище в родния град. Съсед по апартамент в столичния квартал “Младост” с бившия шеф на Шести отдел на Държавна сигурност Димитър Иванов.

За кратко издава още един вестник - “България”, спонсориран от “Мултигруп”. Видимо от графиката и структурата на тази медия, тя е повлияна от появилия се по онова време “24 часа”, където Стефанов работи след години.

В интервю споделя как Илия Павлов му се обажда в момент, когато баретите нахлуват в неговия офис с официалното обяснение, че държавата се бори с организираната престъпност. Неофициално според Стефанов тогава се опитват да изтласкат собственика на “Мултигруп” от определени бизнес територии.

През 2008 г. Стефанов беше зверски пребит с метални пръти и едва оцеля. Биячите не бяха заловени. Нападнат е след като излиза от ресторант, където вечеря с кокаиновия крал Евелин Банев - Брендо. Той по-късно беше арестуван за пране на пари и има три присъди в три държави, но продължава да се издирва от Интерпол. В първите часове на нападението името на Брендо не се споменаваше, а когато се разбра кой е правил компания на Огнян Стефанов на масата, обяснението бе, че става дума за журналистически интерес.

Ресторантът, в който се провела завършилата трагично вечеря, е собственост на Младен Мутафчийски. Оръжейният бизнесмен, който днес е покойник, бе съдружник на Огнян Стефанов във “Фрог нюз”. Мутафчийски като издател е споменат при скандал, свързан с 1 милион лева за реклама на Слънчев бряг в този сайт. По това време бизнесменът е влиятелна фигура в държавния борд на курорта и собственик на един от най-добрите хотели там. В периода, когато се случва побоят над Стефанов, Мутафчийски и Брендо изграждат нов морски комплекс с името "Оазис".

Истинската причина за нападението обаче над Стефанов се приема скандалът с анонимния сайт “Опасните”, който публикуваше информация от службите за сигурност, за президента Георги Първанов, за бизнесмени и медии. Смесват се в едно откровено неверни жълти истории и данни от кухнята на спецслужбите.

Въпреки че арестуват служител на Стефанов в момент, в който се подреждат новини в “Опасните”, собственикът на “Фрог нюз” никога не потвърждава, че е е свързан с анонимния сайт. Приема натиска върху себе си като репресия срещу журналист, който пише критично срещу всяка власт.

През април 2009 г. Александър Иванов, който две години е вторият човек в сайта “Фрог нюз”, посочва публично, че Огнян Стефанов е списвал сайта “Опасните новини” . Иванов определя себе си като “наивен защитник” на Стефанов.

“Няма да приема един човек, който лъже, да се превръща във флагман на родната журналистика и да говори срещу престъпността и корупцията. Това е подмяна на всички ценности, които обществото гради”, пише Александър Иванов, който днес не е ясно къде се труди.

Огнян Стефанов публикува във “Фрог нюз” тези думи на своя заместник. Дали за да потвърди написаното от Александър Иванов за “Опасните”, или за да покаже, че прави всичко в своя живот от журналистически интерес.

Преди месеци Горанов вбесил БСП с намек, че техни депутати са на заплата на ул. “Московска”. Паунов си призна сега

Червени депутати, изслушали разговора на колегата си Александър Паунов с Васил Божков, си спомниха една любопитна история отпреди месеци. Тогава Влади Горанов, извикан от соцгрупата в парламента, им намекнал, че сред тях има хора, които получават заплата от улица “Московска”. Румен Гечев и Георги Свиленски яростно атакували финансовия министър, който с леко иронична усмивка според депутат от БСП попитал защо си мислят, че той говори за офиса на Васил Божков, тъй като на Московска е Столичната община. Третото червено острие в дебата за хазарта е бил винаги Александър Паунов, разказват негови колеги. 

Лидерът на Комунистическата партия, който е част от лявата коалиция, е потвърдил пред ръководството на БСП за разговора си с Васил Божков. След това е взето решение той да напусне червената група. То бе обявено от Корнелия Нинова на извънреден брифинг. Паунов остава независим депутат. Самият той бе с изключен телефон.

Паунов не е член на БСП и разговорът му не ангажира нито партията, нито парламентарната група, категорична бе Нинова. Никой няма право да употребява БСП за свои лични или корпоративни интереси, допълни тя.

Според разкази на Паунов пред медиите той се познава с Божков от времето, когато бизнесменът бе собственик на ЦСКА. В началото на 2007 г. Паунов е летял до Брюксел на разноски на партията си, за да присъства на частната изложба на Божков “Великолепието на България”. Тогава обяснява, че е бил в Европарламента, за да се срещне с комунистите от “Нова левица”. Паунов е депутат четвърти мандат от левицата. Първи секретар на Комунистическата партия на България от основаването ѝ през 1996 г. През 2001 г. партията му става част от лявата “Коалиция за България”. През годините коалицията бе преформатирана многократно, но Паунов неизменно оставаше в нея.Паунов е на 71 г., икономист по образование. В този мандат е избран от Варна и е член на комисиите по енергетика и транспорт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

195 са новозаразените с коронавирус у нас, 7 починали за 1 нощ

195 са новозаразените с коронавирус у нас, 7 починали за 1 нощ

195 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 5 837 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 209, от които 5 145 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

СНИМКИ: Велислав Николов

30-ти ден на протести: Шествието блокира Орлов мост, опъна палатки (Обновява се)

23:00 Протестиращите преградиха платната Цариградско шосе с кашпи, пейки и кофи за боклук.  22:30 Протестиращите опънаха палатка пред Министерски съвет.  22:00 След разпъването на няколко еднакви новички палатки по-голямата част от протестиращите напуснаха Орлов мост и поеха отново в посока Министерски съвет

Румен Радев

Радев: Кризата не може да бъде решена с полицейски мерки

В последните дни правителството предприе полицейски мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност, и редовите служители на реда

С #Бъдете смели измамник продаде два пъти празна база данни

С #Бъдете смели измамник продаде два пъти празна база данни

Актуалните случаи на онлайн престъпност напоследът не са хакерски атаки, които да теглят информация, а банални измами тип “хвърли 5000 лв. през балкона”. Зачестяват продажба на уж хакнати данни, като се използва създаденото настроение, че хора на Васил Божков атакуват институциите и из мрежата се разхождат всякакви лични данни

Как си отиде Живков?

Как си отиде Живков?

Последните посещения на Тодор Живков са във Враца и в столичния квартал "Кремиковци". Първото е през февруари за Трифон Зарезан, а второто - за заседание на партийната организация на БСП, където искали да го приемат обратно. Защо не е стъпвал 18 години във Враца до онзи момент? Кой е любимият му сорт вино? Защо съблякъл сакото си на зарязването

СНИМКА: pixabay

Задържаха 34-годишен мъж, пресичал многократно на пешеходна пътека

Полицейски служители задържаха 34-годишен мъж Днес към 18.20 часа на бул. „Цар Освободител“ в района на БНБ, полицейските служители забелязали мъж да пресича многократно на пешеходна пътека. Той носел бухалка. След предупреждение за носенето на забранена вещ, е отведен в столично районно управление, където е установена самоличността му

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

От този сайт Ганчев приемал поръчките за атаките.

Арестуваха хакер, взел пари да удари сайтове, а после искал от тях, за да им върне данните (Обзор)

Даниел Ганчев - Instakilla хващан преди за палеж Хакер, приемал поръчки да удари различни сайтове, а след това искал пари от тях, за да им върне базите данни, бе задържан при спецакция на отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП. 24-годишният Даниел Ганчев, познат като Instakilla, бил арестуван на 5 август в Пловдив

Ахмед Доган

ДПС пусна стари речи на Доган с намигване към сегашната ситуация

Обществото има нужда от политически катарзис и то трябва да го преживее, пътят продължава и, може би, най-трудното тепърва предстои, казва в своя реч Соколът Стари речи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган публикуваха днес от партията в социалните мрежи. Намек ли е това към сегашната ситуация в политиката или към премиера Бойко Борисов

Обявиха бедствено положение в Хасково заради пожар

Обявиха бедствено положение в Хасково заради пожар

Заради усложнена обстановка във връзка с възникналите пожари в Хасковско, областният управител обяви бедствено положение, съобщиха от администрацията. Мярката се прилага за общините Димитровград, Хасково, Харманли и Тополовград. Областният управител Стефка Здравкова съобщи, че е поискала помощ от Министерството на отбраната

Митьо Маринов

След като поумня, протестът сам блокира (Видео)

ЗАВЕЩАНИЕ НА СЕДМИЦАТА Палатките вече не спират движението, креативността се поизчерпа, а резултатът засега е умора на протестиращи и управляващи Гледай коментара на Митьо Маринов във видеото: На 8-ия ден протестът поумня, а на 29-ия сам зацикли и блокира. Както разказах в предишния си коментар, малко след първата седмица протестът изгради

СНИМКА: pixabay

Дъждът наводни Перник

Падналият следобед дъжд наводни Перник. По улиците на града се стекоха реки, „езера” се образуваха в района на Автогарата, пътен възел „Марина бара“ и в други райони на града, предаде БНР.  Една от задните гуми на пожарен автомобил, тръгнал да отводнява пътен възел „Марина бара” пропадна в дупка на разкопаната заради полагането на новия водопровод

Живков бързо става любимец на Хрушчов (вляво).

"168 часа": Как лидерът на легионерите провали атентата срещу Тодор Живков

Председателят на Националния фронт Иван Дочев ги спрял, потвърждава пред “168 часа” бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев Български eмигрант си спомня, че Тато бил замерван с яйца и домати заедно с втория човек в СССР Алексей Косигин, но до сериозен инцидент не се стигнало Имало ли е реален опит за атентат срещу Тодор Живков

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber