Васил Божков и Цветан Василев в заговор с политици и журналисти (Обновена, Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8808101 Васил Божков и Цветан Василев в заговор с политици и журналисти (Обновена, Видео) Васил Божков и Цветан Василев в заговор с политици и журналисти (Обновена, Видео) www.24chasa.bg
Говорителят на главния прокурор - Сийка Милева СНИМКИ: Йордан Симеонов
Говорителят на главния прокурор - Сийка Милева СНИМКИ: Йордан Симеонов

Очаква се оповестяване на нова разследване на ОПГ от обвиняеми, политици и журналисти, която иска да опазят олигарсите откраднатото

Васил Божков и Цветан Василев са партньори в заговор срещу прокуратурата, контактуват с политици и журналисти и имат участие в протестите от последните дни. 

Това стана ясно от извънредно изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева. 

Очаква се разрешение от наблюдаващите прокурори да бъде оповестено ново разследване по глава първа от наказателния кодекс, от което ще се разбере, че организирана престъпна група от обвиняеми, действащи политици и журналисти работи, за да опази откраднатите от олигарските милиони, дори милиарди от народа.

"Всяка съдебна система се нуждае от силни и независими прокурори. Днес прокуратурата е подложена на безпрецедентен политически натиск. Продължението на тези атаки предстои. Следващата стъпка е да бъде унищожена прокуратурата", каза още Милева. Днес прокуратурата ще публикува доказателствата за това как политици, обвиняеми олигарси и журналисти си партнират срещу разследващите. 

"Българските граждани трябва да са наясно, че кампанията срещу прокуратурата се финансира с откраднати милиарди. Подкрепяме правото на всички да изразят мнението си с мирни средства. Наясно сме, че прокуратурата като част от съдебната власт е длъжник на обществото в осигуряване на справедливост. Постигането на тази справедливост е сред водещите приоритети на главния прокурор Иван Гешев", каза още Сийка Милева.
Има и доказателкства как се използват справедливите искания на гражданите от обвиняеми. Те използвали протестите, за да пречат на прокуратурата.
"Прокуратурата ще продължи докрай борбата за справедливост. Няма да се откажем и да се оставим да бъдем плашени. Оттук нататък отговор дължат другите власти. Ние ще разследваме действащи управляващи, членове на правителството и на президентството", каза Милева в изявлението си и допълни: "Чакаме отговор от президента - как твърденията му за рекет и мафия в прокуратурата кореспонсдират с доказателствата за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се в последните дни"

Гешев се закани да доказва, че "никой не е над закона" - стана ясно от негов пост в туитър днес по-рано.

"Наистина - никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път!". Това написа в Туитър главният прокурор Иван Гешев по повод позицията, с която посолството на САЩ у нас подкрепи протестите срещу правителството и самия Гешев. Прочитът на Гешев на позицията е, че САЩ подкрепя действията му. В същото време в нея се изразява подкрепа за протестите в страната, чиито основни искания са оставка на правителството и на главния прокурор.

Ето цялото изявление на Сийка Милева:

Всяка съдебна система, основана на върховенството на закона, се нуждае от силни, независими и безпристрастни прокурори, които са готови да разследват лица, независимо от тяхното положение или влияние в обществото. Това е така, защото поддържането на независимо обвинение трябва да е в интерес на обществото, а не на лица с власт, финансов ресурс или други позиции.

Европейският съд по правата на човека и основните свободи подчертава, че „в едно демократично общество, както съдилищата, така и разследващите власти, трябва да останат свободни от политически натиск“.

Днес българската прокуратура е подложена на безпрецедентен, не само политически натиск.

Преди няколко месеца тук, в сградата на Съдебната палата, Главният прокурор каза на българското общество, че знае срещу кого се изправяме. Наясно бяхме и тогава, и сега с това, което ще се случи. С атаките, на които ще бъде подложена прокуратурата, магистратите и дори техните семейства. Атаки, в които участват някои медии, а вече открито се включиха и политиците с обобщаващи призиви за законност и демокрация, без да кажат какво незаконно и недемократично прави прокуратурата. Продължението на тези атаки предстои и следващата стъпка е посочена от лица, привлечени към наказателна отговорност – да бъде унищожена прокуратурата, за да си запазят присвоените средства.

В този момент, в който правя това изявление, наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура по новообразувано разследване издават разрешение по чл. 198 от Наказателно- процесуалния кодекс. То ще позволи в следващите часове на българската общественост да станат достояние доказателства за опити на обвиняеми лица за организирана престъпност, бих ги определила като безпрецедентни опити, за избягване търсене на наказателно преследване спрямо тях от извършените от тях множество тежки престъпления. Това българската прокуратура ще направи с оглед отредената й от Конституцията на страната роля на пазител на обществения интерес и в името на върховенството на закона!

Сега ще бъде публикувано съобщение на Специализираната прокуратура за образувано разследване по Глава Първа от Наказателният кодекс на РБ. Ще си отговорите на въпроса преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо влияние. Ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти и с политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Моля, всеки български гражданин да си отговори на въпроса това ли иска. Българските граждани трябва да са наясно, че всичката тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони дори милиарди левове.

Прокуратурата на Република България подкрепя правото на всички да изразяват с мирни средства своите възгледи за по-добър живот в европейска България. Правото на граждански протести е сред основните принципи на съвременните демокрации. Наясно сме, че прокуратурата като част от съдебната власт е длъжник на обществото в осигуряването на чувството за справедливост, което се оказва трудно постижимо през последните 30-години. Постигането на тази справедливост е и сред водещите приоритети на главния прокурор Иван Гешев.

В същото време, и за съжаление, са налице и доказателства как, използвайки справедливите искания на по-голямата част от протестиращите граждани, обвиняеми лица, формирали чувство на недосегаемост през последните години на Прехода, използват протестите, за да попречат на работата на прокуратурата и да предотвратят изправянето им пред независимия български съд на база събраните доказателства.

В последните седмици сме свидетели как всички тези, които българската прокуратура иска да изправи пред правосъдието, полагат усилия, не само да попречат на това, а и да унищожат независимостта на разследващите органи, в опит да запазят заграбеното от народа.

Предоставените от Специализираната прокуратура доказателства ясно ще покажат как представители на организираната престъпност, действащи политици и някои журналисти действат в пълен синхрон срещу правосъдната система, с ясното съзнание, че само така могат да си гарантират недосегаемост. Българската общественост има правото да знае как обвиняемият Васил Божков и подсъдимият Цветан Василев си партнират с „честни“, в кавички, политици и „свободни“, отново в кавички, журналисти. Вярвам, че след като разбере истината, всеки български гражданин ще направи своя информиран избор и ще избере на коя страна да застане – на страната на извършителите на престъпления или на страната на закона! Изборът, пред който е изправено цялото българско общество, в това число и прокуратурата, е да възродим държавата, осигурявайки върховенството на закона или да се поддадем на натиск и да позволим грабежът да продължи.

Заявяваме, че и занапред ще поддържаме прозрачност чрез осигуряване на адекватна информираност на обществото за всички елементи от нашата дейност. И няма да позволим дневният ред на дебата за работата на прокуратурата да се формира от участници от организирана престъпна група, които накърняват нашата независимост.

Прокуратурата ще продължи до край борбата за справедливостта, която очакват българите вече над тридесет години. Няма да се откажем и да се оставим да бъдем сплашени.

Оттук нататък отговор дължат другите власти. Ние ще свършим своята работа като разследваме - действащи управляващи, членове на правителството и уличени в престъпления представители на администрацията на президента, но законодателят е този, който трябва да създаде адекватно законодателство в съответствие с добрите европейски практики за борба с организираната престъпност и корупцията.

Чакаме и отговор от Президента на Република България. Как концепцията му за „прокурорски рекет“ и за „мафията“ в прокуратурата кореспондира с доказателствата, посочени открито днес пред българското общество за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се в последните седмици и особено през последните дни.

Прокуратурата е твърдо решена да не поставя никой над закона.

Очаквайте подробности                                    

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Европейската комисия иска да насърчи потреблението на биохрани, като при това предприема мерки те да са достъпни като цени за повечето европейци.

25% от земята в ЕС ще е за биохрани до 2030 г.

Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 г.

Правителството закри Националния оперативен щаб - НОЩ

Най-ниска е заболяемостта във Видин, Разград и Кърджали.

Най-много болни от COVID-19 - в София, Варна, Русе, Перник и Софийска област

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

Снимка Архив

Решено: Изтегляме военния си контингент от Афганистан до началото на септември

Бойко Борисов

Бойко Борисов излиза в отпуск, няма да е в парламента утре (Видео)

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber