Идея: от парното да поемат санирането, после да изравнят сметките

https://www.24chasa.bg/novini/article/8806919 Идея: от парното да поемат санирането, после да изравнят сметките Идея: от парното да поемат санирането, после да изравнят сметките www.24chasa.bg
Идея: от парното да поемат санирането, после да изравнят сметките

Ново саниране на панелките ще струва по 186,48 лв. за квадрат

186,48 лв. с ДДС са необходими за санирането на 1 квадратен метър жилище в жилищен блок. Ако става въпрос за еднофамилна къща, същото усилие ще струва средно 295,47 лв. за квадрат. Тези изчисления за необходимите пари са направени в нова дългосрочна стратегия за санирането на жилищни и нежилищни сгради в България до 2050 г., която е пусната за обществено обсъждане.

Това означава, че топлоизолирането на едно средно жилище от около 80 квадрата в панелен блок излиза реално към 14 918 лв. Ако едно еднофамилно жилище е 100 квадрата, привеждането му към съвременните изисквания за топлоизолация ще излезе близо 30 хиляди лева.

Тези изчисления са правени с условието, че се приложат мерки за топлоизолация, които да доведат до

60 и над 60%

спестяване

на разходите

за отопление. Такива мерки са поставянето на топлоизолация по цялата сграда, топлоизолирането на покрива и мазетата, заменянето на старите дървени дограми с нови и монтирането на енергоефективно осветление по стълбищата. В сумата не е предвидено да има разходи за конструктивно укрепване на един панелен блок, защото това не навсякъде се налага. Ако обаче се окаже, че самата конструкция на сградата е повредена, разходите нарастват много, почти двойно.

В 155-страничната стратегия са изчислени и разходите за саниране на други видове сгради – детски градини, болници, училища и административни сгради, които се оказват доста по-високи.

Например една обикновена административна сграда би могла да се санира срещу 223,98 лв. за всеки квадратен метър площ в нея, а при детските градини разходът ще е 250,27 лв.

Средната стойност за топлоизолирането на един квадратен метър от училищна сграда излиза 281,64 лв. Всички суми са с ДДС.

Най-скъпо излиза

санирането на

болнични сгради

– по 290,28 лв. за всеки квадратен метър.

При това тези изчисления са по средни цени, максималните стойности са поне двойно по-големи. Навсякъде става въпрос за цялостно саниране на сградата, а не за отделни части от нея, примерно само едно крило или само определени етажи.

В България обаче само в 16% от жилищните блокове има централизирано снабдяване с парно и топла вода и когато са изчислявани разходите за саниране, се взема предвид, че топлоизточникът ще си остане същият. В останалите блокове хората се отопляват с ток, примерно с климатици, или с нафта, дърва или въглища и ако искат да променят това, разходът трябва да се смята отделно.

Една от ползите от санирането, отчетена в документа, е създаването на нови работни места в индустриите, които се занимават пряко със санирането или с произвеждането на продукти и материали за него. Например само за периода 2021-2030 г. санирането на жилищните и нежилищните сгради

ще създаде

17 600 нови

работни места,

пише в документа.

Икономическият ефект от мерките се оценява на допълнителен годишен ръст на БВП от 557 млн. лв. към 2030 г., което е малко под 2% от актуалния годишен БВП на България в момента.

Санирането има и многобройни други положителни ефекти, се изтъква в стратегията. Един от тях е, че продажната стойност на апартаментите в санираните сгради се повишава поне с 10-15% в сравнение с преди мерките.

Също така намалява зависимостта от внос на енергийни суровини. В проекта за стратегия се изчислява, че само за десетте години между 2021 и 2030 г. санирането ще помогне да се спестят 2971 гигаватчаса енергия годишно, което представлява 6,9% намаление на общото енергийно потребление на домакинствата и сектора на услугите.

Има и многобройни положителни ефекти от санирането върху публичните финанси, например от спестените разходи за енергийни помощи за бедните, от спестените разходи за болнична помощ заради подобреното качество на въздуха и на климата в помещенията. Всички преки и косвени ефекти от санирането са изчислени на между 30 и 40 млрд. евро за целия период на действие на стратегията.

Разходите обаче също не са малко. Само за санирането на жилищните сгради например са необходими по около 257 млн. лв. всяка година от сега до 2025 г., по

над половин

милиард лева

всяка година

до 2030 г.

и по около 1 милиард лева годишно до 2050 г., което прави само този разход към 25 млрд. лв. общо. При това е направено уточнението, че инвестициите може да излязат с около 30% повече заради съпътстващи разходи.

Стратегията обаче не дава отговор на въпроса дали обитателите на жилищата

ще се налага

да плащат

част от

разходите

за цялостното саниране на блоковете, в които живеят. Засега е известно, че нови 1951 жилищни блока ще се санират напълно безплатно за обитателите им, тъй като вече са подали документи по Националната програма за енергийна ефективност. Това беше съобщено преди месец от регионалната министърка Петя Аврамова. Досега санираните сгради по тази програма са 1854.

За бъдещото саниране в документа са описани (виж карето) 8 съществуващи програми, които са част от оперативни програми и още 11 финансови инструмента, някои от които са нови или тепърва се създават. Никъде обаче не се гарантира, че по тях санирането на жилищни сгради ще се финансира 100 процента.

Топлофикациите може да ни платят топлоизолацията и после да си удържат парите от сметките

Една от най-интересните идеи за финансиране на санирането в документа е местната топлофикация да го плати за жилищните сгради, които топлоснабдява, срещу договор с клиентите си. По силата му те ще продължат да плащат някаква усреднена стойност на предишните си сметки за отопление още няколко години.

Реално обаче сметките им ще са с около 60% по-ниски от преди и разликата ще покрива стойността на енергийното обновяване.

Самите топлофикации, а може и други комунални дружества в района, ще могат да финансират този разход чрез многобройни кредитни и гаранционни фондове, които са описани в стратегията. Част от тях все още се създават по силата на европейската зелена сделка. Друга програма е ИнвестЕС, която ще действа между 2021 и 2027 г. като продължение на плана “Юнкер” и се очаква да акумулира 650 млрд. евро през този период.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

За туристите в Гърция става все по-трудно

За туристите в Гърция става все по-трудно

Гръцките власти регистрираха "опасно нарастване" на новите случаи на коронавирус в страната. Правителството в Атина реагира и наложи нови ограничения, които пряко засягат и туристическия сектор, съобщава ДПА, цитирана от business.dir.bg. През последните три дни в Гърция с коронавирус са се заразили повече хора

Икономистът Лъчезар Борисов КАДЪР: БНТ

Лъчезар Богданов: Има буфери в бюджета по отношение на вътрешните инвестиции

"Има известни буфери в бюджета най-вече по отношение на вътрешните инвестиции. През последните години се бавят проекти и когато останат пари в края на годината, те се пренасочват към проекти в напреднала фаза. Вижда се, че разходите не растат драматично, даже в някои пера са свити". Това заяви Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика по

БНБ пуска в обращение нова банкнота от 5 лева (Видео)

БНБ пуска в обращение нова банкнота от 5 лева (Видео)

Българската народна банка пуска в обращение последната банкнота от новата серия банкноти, която е с номинална стойност 5 лева и емисия 2020 г. Банкнотата ще бъде в обращение от 4 септември 2020 г. като законно платежно средство, съобщиха от банката. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени

Васил Велев: Няма да има пари за всички компании

Васил Велев: Няма да има пари за всички компании

Вчера от икономическото министерство обещаха още помощ за малкия и среден бизнес за възстановяване от кризата с COVID-19. Става дума за обща сума от 562 милиона лева. Предстои да се уточнят изискванията към кандидатите, а парите ще дойдат по две основни направления. 400 млн. лв. ще са по европейската програма REACTEU

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че е конфискувало милиони долари от криптовалутни сметки СНИМКА: Pixabay

САЩ конфискуваха криптовалута, финансирала терористични групи

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че е конфискувало милиони долари от криптовалутни сметки, които терористични групи, в това число Ал Каида и Ислямска държава, са използвали за финансиране на организирането на терористични заговори, предаде Асошиейтед прес. Групировките са използвали акаунтите, за да искат дарения

Въпреки коронакризата държавата събира повече пари от винетки

Въпреки коронакризата държавата събира повече пари от винетки

Коронакризата намали трафика по пътищата средно с 25% и толсистемата събира само около 40% от таксите, които беше планирано да събира. За сметка на това приходите от винетки за леки коле са се вдигнали. Засега с 2-3%, но се очаква до края на годината ръстът да стигне 10% и вместо 270 млн. лв. както през 2019 г. от тях да се съберат над 300 млн. лв

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

СНИМКА: Министерството на туризма

Марияна Николова пред Германия: Няма коронавирус на морето ни

По повод предупрежденията на германските власти за пътуване до областите Благоевград, Добрич и Варна бих искала да Ви уверя, че всички необходими мерки срещу разпространението на COVID-19 са взети от здравните власти и Министерството на туризма. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в телефонен разговор с Томас Щефен

Министър Танева откри ремонтираната детска градина “Звездица” в Кнежа. Тя е обновена по проект за 1,8 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони.

Сушата остави без реколта 1 млн. дка

Близо 1 млн. дка са т.нар. пропаднали заради сушата площи, от които няма да се получи реколта. Това никога досега не се е случвало, заяви земеделският министър Десислава Танева при посещението си в Кнежа. Всички, които имат 100% пропаднали площи, ще бъдат обезщетени чрез държавна помощ през есента. Основните поражения са върху добивите от зърно в

Държавен фонд "Земеделие"

ДФЗ: Стопаните да уведомят за опожарените си площи

Във връзка с възникналите пожари на територията на страната и обявеното бедствено положение в някои общини, Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ призовава всички земеделски стопани, които са кандидати по схемите и мерките за директни плащания и чието стопанство е засегнато от пожарите, да уведомят Разплащателна агенция за наличие на форсмажор

САШО ДОНЧЕВ

"Газпром" продава на Сашо Дончев дела си в "Овергаз"

Съветът на директорите на "Газпром" е одобрил продажбата на дела си от 50%  в българската газова компания "Овергаз Инк." за 15,5 млн. евро, съобщава ТАСС.   "Газпром" продава 490 обикновени поименни акции в българската компания с номинална стойност 500 лв. всяка, а  общата стойност е 245 000 лв., което е 0,49% от капитала на "Овергаз Инк."

Снимка Архив

Изплатиха 15 602 928,24 лева обезщетения за чумата по свинете

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изплати днес обезщетения на стойност 15 602 928,24 лева на стопани на обекти, засегнати от африканска чума по свинете (АЧС). Обезщетенията си получиха 2 индустриални свинеферми, 1 фамилна ферма тип „А“ и 12 стопани на стада от породата източнобалкански свине

СНИМКА: Министерството на туризма

СПА туризмът е с дял 3% в БВП на България, до 7 г. ще се удвои или утрои

СПА туризмът е с дял 3% в БВП на България и се очаква той да се удвои или утрои през следващите 6-7 години в зависимост от позиционирането на страната. Сред специализираните видове туризъм той заема второ място у нас след културния. По дебит на минералните си води пред България е втора след Исландия в света

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber