Борисов в извънредно обръщение: Пазете се и не проливайте кръв! (Обновена и видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8800901 Борисов в извънредно обръщение: Пазете се и не проливайте кръв! (Обновена и видео) Борисов в извънредно обръщение: Пазете се и не проливайте кръв! (Обновена и видео) www.24chasa.bg
Борисов в извънредно обръщение: Пазете се и не проливайте кръв! (Обновена и видео)

Пазете се и не проливайте кръв! И едните, и другите, не се замеряйте. И полицаите са хора! Протестирайте колкото искате, но пазете полицаите така, както те пазят вас. С този призив се обърна премиерът Бойко Борисов към протестиращите в извънредно живо включване през фейсбук.

Виждам, че Радев не го боли, когато се пролива кръв на полицай, когато откроено се провокира. Тези полицаи имат семейства, деца, ние също. Всички страдат. Използването на езика на омразата няма да доведе до нищо добро за държавата, предупреди премиерът.

Много пъти в нашата история се е случвало - когато запалиха Партийния дом, понеже чуваме сега, че за това се готвят след малко, нека си спомнят следващите 12 г. по доклада на Световната банка, Унгария, всички вървяха нагоре, а за България 12 г. застой, блато.

Предстоят ужасни месеци и дни - заради короната, заради финансите, спад с близо 10% на БВП, доходите ще намалеят. И тогава, който и да управлява, ще трябва да търси голям обществен консенсус, заяви премиерът. И се зачуди, с какво управляващите са подразнили вчера. Освен, че сложихме България там, където й е мястото - сред най-развитите, най-белите държави в ЕС. Изсветлихме финансите и банковата система така, както са мечтали поколения десни, допълни той.

А какво се случи - изведнъж страхотно напрежение, появи се Христо Иванов. Казах му, че нашите представители - както каза Радев, отговарям за ДАНС и МВР, и днес свикваха комисията и ние казахме нашето мнение. Освен това се оказа, че те се прегръщат и се целуват, а до обяд ми се струваше, че ще възникне страхотно етническо напрежение. Нещо много добре организирано, за да прерасне след това в още по-голям митинг, видимо добре платен, коментира премиерът. И разказа, че някои агитки ги познава добре.

Има много хора, които протестират - или ни харесват, или са недоволни, но това е демокрацията. Една партия я харесват 20-30%. Така е устроен демократичният мир, че след избори се правят или самостоятелно управление, или коалиция, или ако не може се отива на нови избори, коментира Борисов. И напомни, че изборите са само след месец.

Тези, които са се наредили до президента Радев, те бяха управляващи. Мая Манолова предложи Пеевски, Румен Петков беше вътрешен министър, Христо Иванов беше министър. Сега се оказа, макар че се уважаваме, поне аз. И какво се получи днес - огромен успех за Христо Иванов и "Да, България", за Карадайъ и ДПС. И накрая в хор и двамата "гушнаха се", "прегърнаха се" и казаха, че е лош кмета на Бургас, лоша е полицията, лош е ГЕРБ, коментира Борисов.

Това ли е вашата задкулисна коалиция? Това, че ние проявяваме уважение към всяка партия и сме го уважили, когато са направи нещо добро за държавата си, попита Борисов. И похвали Димитър Николов, че е превърнал Бургас в един от най-красивите европейски градове, а сега протестиращите го нападали и замеряли с вода. Не ние сме продали палатите на "Лукойл", не по наше време са се строили тези летни сараи, допълни той. За Алепу - ще бъде само къщички за птички, че не пратихме веднага на езерата да изгонят багерите, продължи той.

Вчера с прискърбие гледах митинг за подкрепа на държавния глава и на премиера, вместо да сме заедно и да се прегърнем за общата цел. Защото съм убеден, че юли и мониторингът върху България ще падне, допълни Борисов. Не знам моите колеги вдясно какво щяха да говорят вчера, ако България беше изгонена от банковия съюз и Еврозоната, а Хърватия беше влязла, какви неща щяхме да прочетем, попита той. И разказа, че Муравей Радев му е писал, за да му благодари за това, за което са мечтали поколения финансисти. 

Какво искат - да строшат Министерския съвет ли, държавна собственост? Да го строшат, щом искат, това е демокрацията, каза още Борисов. Да отидат да строшат и "Тракия", "Марица", "Европа", "Хемус", метрото. Ние само градим. Направили сме повече магистрали от всички, двойно повече от Тодор Живков. ГЕРБ е изградил колкото всички премиери досега заедно. За това ли да дадем оставка, попита премиерът. Че вкарахме държавата в Еврозоната, доходите растат, строи се всичко, продължи той. С пандемията се справихме най-добре от всички в Европа, докато не започнаха да торпилират мерките, и то пак целенасочено, една по една мерките. Същите тези хора с щедрото финансиране на Божков.

Много моля тези, които не ни обичат, да са на протест, нека си го изразяват. Но работодателските организации, синдикатите, да си направят и те бърза преоценка - какво всички искат да се случи в страната. Толкова много сме направили, толкова усилия сме положили, нищо не задържа в управлението, освен отговорността за това, че ще счупят държавата. Тези не могат да управляват, доказали са го - за всяко тяхно влизане в управлението, затварят еврофондовете. Как като ГЕРБ дойде на власт, всички фондове работят, а като дойде БСП - се спира, допълни премиерът. И даде за пример, че се строи "Балкански поток", интерконектора с Гърция, пълна диверсификация на природния газ, с 50% близо по-ниски цени на природния газ.

Премиерът призова протестиращите да не замерят полицаите, защото имало вече пет ранени полицаи. Какво искате - да ги провокирате, попита Борисов. И отново говори за протеста на морето. Едно организирано псевдо етническо напрежение, защото после показаха как се прегръщат и се радват на успеха, че върху гърба на ГЕРБ те си направиха две прекрасни партийни събития и си вдигнаха цената и на ДПС, и на "Да, България". Това ли беше целта, попита той. Гледал съм ги при Орешарски тези коалиции, гледал съм и тройната коалиция, и пак казвам - оставаме да управляваме само, защото щетите сега ще бъдат много по-големи, защото светът влиза в най-страховитата си финансова криза. И както и да се говори за това в Брюксел, самите европейски държави са много зле и първо за тях трябва да си осигурят финансирането на собствените хора, каза още Борисов.

Моля ви, протестирайте колкото си искате, но пазете полицаите, за да ви пазят и те вас, обърна се Борисов към протестиращите. И обясни, че се надява на здравия разум.

Аз няма като Радев да призова тези, които са гласували - стотици хиляди за ГЕРБ, да правят същото като неговите симпатизанти. Няма да призова и агитки да излизат и да се държат по този начин. Аз съм демократ - има си демократични начини, за да сваляш едно управление, допълни още Борисов. Това става през избори. Да влизаш със служебно правителство през задния вход, за да се саморазправяш, е недемократично. Не, че ме е страх! Напротив. Страх ме е от това, което става с полицаите. Тези момчета и момичета, които са там, те не са виновни, те са на една заплата, допълни премиерът. И благодари на всеки, който ще прояви разум.

Който си обича държавата, не иска да я чупи и ще направи всичко възможно да я направи така, че да събира хората, завърши Борисов.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Томислав Дончев. Снимка и видео правителствена пресслужба

Взимаме 804 млн. лева през 2021 г. от Европа за справяне с пандемията (Видео)

Пред следващата година България ще разполага с 804 млн. лева от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията, обяви вицепремиерът Томислав Дончев на днешното правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на кабинета. В рамките на дневния ред Министерският съвет одобри финансовото разпределение за 2021 г

Снимка правителствена пресслужба

Борисов: Днес пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин (Видео)

Днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка, цитиран от пресслужбата на кабинета. „Така ще има за всеки един човек

Корнелия Нинова. Снимка БСП

Нинова: Под натиска на БСП план имаме, нямаме премиер, поемащ отговорност

От няколко месеца настояваме правителството да приложи националния план за действие при пандемия, приет през 2006 г. Той щеше да създаде ред, предвидимост и сигурност още преди втората вълна от ковид 19 и вероятно щеше да спаси човешки животи. Два месеца управляващите ни обясняваха, че той се отнася за грип, а не за ковид

Проф. Красимир Гигов

Кой е проф. Красимир Гигов

Красимир Гигов е роден през 1943 г. в Русе. Завършил е медицина през 1969 г. в медицинския университет София, а през 2002 г. Стопанско управление и здравен мениджмънт в Университета "Асен Златаров" в Бургас.  Има специалности "Медицина на катастрофите" и "Военна токсикология". Професор е от 2016 г. Има около 160 научни публикации

Проф. Красимир Гигов

Проф. Красимир Гигов оглавява нов съвет за организация на имунизациите срещу COVID

Той е експерт по медицина на бедствените ситуации  Проф. Гигов един от основните организатори на военномедицинската служба на съвременен Алжир Ново звено за по-добра организация и контрол при провеждането на имунизациите срещу COVID-19 ще сформира правителството. Ще бъде създаден координационен съвет, който да работи на национално ниво

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

След Нова година започва ваксинацията срещу COVID в България (видео)

10 месеца след началото на пандемията правителството прие план за борба с пандемиите С голяма вероятност до края на годината, но със сигурност веднага след Нова година в България ще има първите дози от ваксината на "Пфайзер" и започва имунизацията. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов след заседанието на правителството

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

COVID-19

51 излекувани, 30 новoзарезени с COVID-19 в Смолянско

Тридесет нови случаи на COVID-19 са регистрирани в Смолянска област през изминалото денонощие. Те са на възраст от 38 до 84 г. от общините: Смолян – 13; Девин – 6; Мадан и Баните – по 3; Рудозем – 2; Доспат, Чепеларе и Неделино – по 1. Хоспитализирани са двадесет от тях – седем в областната болница; шест в МБАЛ-Девин; пет в МБАЛ-Мадан; по един в

СНИМКА: Архив

От 2022 г. НЗОК ще плаща изцяло помощните средства и медицинските изделия на хората с увреждания

Предоставянето и заплащането на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания да преминат изцяло към Националната здравноосигурителна каса до края на 2021 г. Това решиха окончателно депутатите днес с промени в Закона за хората с увреждания. С една година ще се отложи създаването на Държавна

СНИМКА: Архив

Превозвачи протестират на "Капитан Андреево" заради забавянето на камионите

Съюзът на международните превозвачи в България и Асоциацията на превозвачите на Република Турция организират мирен протест срещу забавената обработка на камиони и товари на границата между двете страни. През последните няколко години превозът на стоки през територията на нашата страна значително се е увеличил

Подаръци, които ще забавляват децата

Подаръци, които ще забавляват децата

Абонамент за списание „Бърборино” – подарък, който ще радва и забавлява децата ви през цялата година. Как Дядо Коледа успява да направи толкова много подаръци? А защо слънцето се разхожда по небето? Откъде идват снежинките? Ще ми прочетеш ли приказка?... Тези въпроси със сигурност звучат познато на майките и татковците и без тях няма как да

COVID-19

Отказаха да хоспитализират в Берковица 61-годишен с признаци на COVID-19

Дъщеря ще съди берковската болница за смъртта на баща си, отказали му лечение заради липса на тест за COVID-19. Вероника Младенова се оплака, че отказали лечение на баща й от село Котеновци, потърсил помощ в Берковската болница. Мъжът бил с двустранна пневмония. Бил приет в хирургията, но изписан, защото нямал тест за COVID-19

д-р Александър Симидчиев Кадър: NOVA

Д-р Симидчиев: Не е необходимa ваксинa, когато сме боледували от COVID-19

Това, че човек повторно боледува, не значи, че се е заразил отново. Има вариант този вирус да остане по-дълго време в организма и човек да развие симптомите повторно, но това не е повторно заразяване. Това е човек, който е боледувал, стихнали са симптомите и са се възвърнали, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред NOVA

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber