Прокуратурата качи министър Банов на 113 метра височина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8798245 Прокуратурата качи министър Банов на 113 метра височина Прокуратурата качи министър Банов на 113 метра височина www.24chasa.bg
Строежът на небостъргача на площад “Македония” бе спрян. СНИМКА: Велислав Николов

Сградата в центъра, за която се твърди, че е на Васил Божков, получила странно съгласуване от Министерство на културата

Още един действащ министър стана клиент на Иван Гешев повече от изненадващо по време на турбуленцията в държавата.

Боил Банов съгласувал проекта за строеж на небостъргач в центъра на София в грубо нарушение на Закона за културното наследство. Още сутринта в културното министерство влязоха прокурори и следователи, за да търсят документи и да разпитват свидетели.

Небостъргачът “Ай тауър” (I Tower) е на пл. “Македония” в София, където преди години беше разположен циркът. Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала по медийни публикации, че се строи незаконно. Проверката на ДНСК показала, че проектът на сградата не е съгласуван на кота “над 0” с Министерството на културата. А е трябвало, защото сградата на Министерството на земеделието е на по-малко от 50 м от небостъргача, а тя е паметник на културата.

Заради липсата на съгласуване с Банов в четвъртък началникът на ДНСК е издал заповеди за спиране на изпълнението на двете сгради на небостъргача. Инвеститорът обаче възразил и поискал да не се издават заповедите. Оказало се, че ден по-рано - в сряда, Боил

Банов е

съгласувал

проекта по молба

на инвеститора,

но в грубо

нарушение

на Закона

за културното наследство.

След като докладът на ДНСК пристигнал във ВАП, е сезирана Специализираната прокуратура заради данните за извършено престъпление. Прокуратурата е предложила на главния архитект на Столичната община да прецени дали да предприеме мерки за преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на строежа и одобряване на инвестиционния проект.

“24 часа” потърси коментар от Министерството на културата, но оттам отговориха, че на този етап няма да реагират.

Дали има нередности в документите за строежа и извършил ли е Боил Банов престъпление, е въпрос, който ще установяват разследващите. 

В историята с този небостъргач обаче от месеци се спекулира с една недоказана политическа интрига.

Впрочем в България е модерно т.нар. небостъргачи да се вкарват в политическа употреба. Както неведнъж се случи покрай протестите за проекта за многоетажната сграда на “Артекс Инженеринг” “Златен век” в столичния кв. “Лозенец”.

Проектът за “Златен век”, чието строителство за пореден път бе блокирано с решение на съда, предвижда изграждането на сграда с височина от 99,96 метра.

По проект “Ай тауър” трябва да се извисява на 113 метра.

Макар в случая със “Златен век” да няма противоречие със Закона за културното наследство, за високата сграда в “Лозенец” от години съществува специално създаден инициативен комитет, който при всеки повод вади едни и същи хора на протест. Главни действащи лица в комитета са Мариан Башур, Никола Вапцаров и Воислав Тодоров.

За “Ай тауър” в

историческия

център на София

обаче и един

плакат не е

вдиган

При “Златен век” инвеститорът е ясен - българска компания, на която и враговете ѝ не могат да отрекат качественото строителство.

Зад “Ай тауър” стои италианска компания “Ай тауър” (I Tower) с управител Виторио Гори. Всички опити на “24 часа” да се свърже с г-н Гори се оказаха безуспешни.

В същото време упорито се говори, че реалният собственик на бъдещата многоетажна сграда е укриващият се от правосъдието в Дубай Васил Божков. Потвърждение на тази информация, разбира се, липсва.

Именно Божков е в центъра на политическата интрига около строежа на небостъргача. В нея бе намесено и името на бившия омбудсман и кандидат за кмет на София Мая Манолова.

През февруари бившият вицепремиер Димитър Луджев заяви пред bTV, че Божков е финансирал опозиционни политически проекти в София. Запитан дали става въпрос за Манолова, той потвърди. А медии веднага заподозряха, че именно заради това тя не е протестирала срещу строежа на “Ай тауър”. Внушаваше се също, че Мая Манолова и екипът ѝ са обещавали да водят битка срещу строителството на небостъргача, но след като Божков е финансирал кампанията ѝ за кмет, тя се е отказала от протести.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов дори директно обвърза милионите, за които Божков твърди, че е теглил, за да плаща на властта, с разходи за кампанията на Манолова.

В началото на проверката на прокуратурата “24 часа” потърси самата Манолова за коментар.

“Като омбудсман

никога не съм

била сезирана

за “Ай тауър”

Бях сезирана от Никола Вапцаров и инициативен комитет “Лозенец” за “Златен век”, категорична бе Манолова.

Тя разказа, че е била на протест за строежа на “Златен век”, както и на протест срещу небостъргача в “Младост”. Където са ме поканили, съм отишла, реагирала съм по един и същи начин за всички казуси, допълни Манолова. Тя не можа да се сети да е имало въобще протест за строежа до Министерството на земеделието.

“Не ги

организирам аз

тези протести -

нито като

омбудсман, нито

като гражданин”, отсече юристката. “Нямам представа за тази сграда и не съм длъжна. Не съм ДНСК, нито контролен орган. Хората, които са разрешавали, са главният архитект и Фандъкова, очевидно те са правили услуги на някого”, допълни тя.

Като омбудсман имах ясна позиция срещу презастрояването, а в кандидаткметската кампания аз бях единствената, която говореше, че трябва да се прекрати с безразборното строителство на високи сгради в София, припомни още тя. Предложението ѝ беше да има обособена зона за това, която да не е в централните части на столицата.

Манолова категорично отрече появилите се внушения в публикации, че зад небостъргача стои Васил Божков, който пък е финансирал предизборната кампания: “Твърдо не.

Божков няма

никакъв интерес

да финансира

мен и

кампанията ми,

защото каквото е искал, го е получил от властта - пълен съпорт от Комисията по хазарта, от Борисов и от Горанов. Защо да ми дава на мен нещо и да ме подкрепя, след като всичко, което иска, го е получил от властта? Какво съм му дала аз, че да ме финансира - не съм му внасяла закони”.

И добави: “А ако наистина стои зад този небостъргач - за въпросната сграда не съм издала аз разрешителното, питайте Фандъкова”.

Никола Вапцаров, който бе начело на инициативния комитет, издигнал Манолова за кмет, заяви пред “24 часа”, че за кампанията не е имало дарения от Божков: “Аз съм материално отговорното лице на инициативния комитет и кампанията на Манолова и всички средства са минали през мен и моята сметка - и мога да гарантирам, че не е имало никакви средства от Васил Божков като лично лице. А по принцип нямаше никакви дарения от фирми”.

Името на Вапцаров също бе намесено в медийни публикации - че той се е заканвал да сезира институциите заради “Ай тауър” и е заявил, че казусът е идентичен с този на “Златен век”, срещу който именно той поведе протести в “Лозенец”.

“Никога не съм сезирал нито една институция за “Ай тауър” - нито Манолова като омбудсман, нито после и като кандидат за кмет. Причината е проста - ние сме инициативен комитет “Лозенец”. “Ай тауър” е в центъра и нашият инициативен комитет не се е ровил там, не сме говорили активно за него”, обясни Вапцаров.

Вапцаров разказа, че на страницата му във фейсбук са му писали хора, които са го призовавали да се занимае и със сградата в центъра. Винаги съм им отговарял, че не е наша работа да гоним всеки строителен камион, допълни той.

“Името ми се намесва заради фейсбук разговор с някакъв човек, който после се оказа провокатор, защото извадки от думите ми излязоха в интернет. Тогава аз казах: Ако имате желание, ние ще съдействаме с каквото можем, направете си инициативен комитет и подайте жалби. И обясних, че единственото, което мога да направя, е да пусна сигнал до “Обединена София”. Така че ние никога не сме се занимавали с тази тема”, категоричен бе Вапцаров.

С този казус обаче се е занимавал Войслав Тодоров, който бе общински съветник от партията на Георги Кадиев. А след това влезе в инициативния комитет на Манолова.

“След като избухна “Апартаментгейт” и спряха строителството на “Артекс”, излязоха медийни публикации, че има и друга сграда по същия начин - а именно “Ай тауър”. Тогава погледнах документите и според тях наистина изглеждаше, че разрешителното им за строеж е изтекло. Поставих въпроса на комисия и пред главния архитект на столицата Здравко Здравков, който обясни, че казусът е съвсем различен, защото разрешението им за строеж не било подновявано. Т.е. те са имали право да го подновят към онзи момент”, разказа Тодоров.

“Няколко пъти призовах хора, които живеят наоколо, ако искат да се борим срещу това строителство, да ми се обадят. Казах го и по медиите, и във фейсбук, но никой не ме потърси”, уточни Тодоров. Самият той не е организирал протест за “Ай тауър”: “Протести не организирам, но когато хора поискат да направят протест и ме потърсят, им помагам със съвети или логистично”.

Според него протест срещу “Ай Тауър” въобще не е имало, защото мястото е такова - той е между КНСБ и Министерството на земеделието, почти няма жилищни сгради, които да са потърпевши и да протестират.

Историята на

30-етажната

сграда

Разрешението за строеж на мястото на изгорелия цирк и бившия Солни пазар в центъра на София е издадено на 28 септември 2012 г. и е влязло в сила на 31 октомври същата година. Това става ясно от строителните документи, които могат да се видят на страницата на общинското направление по архитектура и градоустройство.

Още на 22 май т.г. прокуратурата попита има ли актуално разрешително за строеж на сградата, която се очаква да бъде най-високият хотел в София, и възложи на началника на ДНСК незабавна проверка, която на практика доведе до спирането на строежа в петък.

По това време от дружеството инвеститор “Ай тауър дивелопмънт” заявиха, че всички необходими разрешителни за строеж са издадени и са валидни.

И допълниха, че

нямат никакви

отношения с

бизнесмена

Васил Божков

или с негови

фирми

От Търговския регистър е видно, че инвестиционният проект в центъра на София е на италианската компания “Ай тауър” (I Tower) с управител Виторио Гори. Същият е посочен и за собственик на фирмата инвеститор. В разрешително за строеж като възложители фигурират Стоян Аргиров, управител на “Айтауър дивелопмънт”, и италианецът Гори. Над 58 млн. евро от инвестицията в бъдещия хотел, който ще е част от веригата “Мариот”, с която италианското дружество има договор за управление, бяха осигурени с банков кредит от Черноморската банка за търговия и развитие и от Пощенска банка. Срокът на заема е 12 години.

Проектът се подкрепял от институции от 4 държави. 113-метровата сграда трябва да включва 5-звезден хотел, офисна, жилищна и търговска част. Ако бъде довършен, това ще е най-високият хотел в столицата на мястото на някогашния цирк, изгорял през 1983 г.

Иначе според действащото тогава законодателство строителното разрешително е със срок 5 години и с опция за удължаване с още толкова. От документите на сайта на НАГ обаче не се вижда то да е удължавано. То е допълвано два пъти заради изменения в първоначалния проект. Първо, това е станало през март 2017 г., когато предназначението на част от сградата се променя от офиси на хотелски стаи, и втори път през март 2019 г.

Първоначалният

инвестиционен

проект е одобрен

на 1 юни 2011 г.

и е за многофункционална сграда с офиси, търговски комплекс, подземен паркинг и трафопост. От документите става ясно, че строителната площадка е открита на 20 октомври 2015 г. Две години по-късно предназначението на обекта се променя и от многофункционалната сграда отпадат офисните площи. Вместо тях се добавя апартаментен хотел. Така при промените подземните етажи от 7 стават 3, а надземните - 6.

Според описанието достъпът на посетителите към хотелската част и едноетажния магазин на първия етаж са от ул. “Позитано”. А към 4-етажния търговски комплекс ще се влиза от ъгъла между бул. “Христо Ботев” и ул. “Позитано”.

На третия подземен етаж се предвижда да има 44 паркоместа. За част от тях ще се монтира механична двойна платформа, която ще позволи на едно място да паркират два автомобила. На втория подземен етаж има 42 паркоместа, а на първия подземен етаж - търговска част в северозападния край на сградата, която ще е част от комплекса.

На партера са разположени магазин и фоайе към хотела. Планира се 4-етажен търговски комплекс с 3 надземни нива и едно подземно. Там ще има отделни магазини, ескалатори и тоалетни за посетителите

Хотелът ще е от втория до шестия етаж с 31 хотелски единици, част от тях мезонети. Между първото и второто му ниво ще има атриумен отвор за визуална връзка между тях.

Иначе

новият

петзвезден хотел

трябва да е с 9

метра по-висок

от хотел

“Родина”,

който със своите 104 метра сега държи първенството сред този тип обекти.

В началото на проверката от Столичната община коментираха пред “24 часа”, че ще съдействат на проверяващите органи.

“За сгради от първа, втора и трета категория компетентният орган за проверка е ДНСК. Моля, да отправите въпросите към тях. Разрешенията за строеж са публични. Качени са на сайта на НАГ. От 3 г. на него има интерактивна карта и чрез нея могат да се видят разрешенията за строеж и на чие име са издадени”, лаконичен бе тогава главният архитект на София Здравко Здравков.

В петък ДНСК спря строежа.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Борислав Зюмбюлев КАДЪР: БНТ

Зюмбюлев: За първи път виждам сблъсъци между протестиращи и софиянци

Никой досега не е така яростно недоволствал, че му развалят спокойствие. Дори през 90-те имаше одобрение на младите, които протестират. Това каза пред БНТ главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев.  "Разбира се, че като има протест, протестиращите ще създадат максимално неудобство, за да постигнат цели

КАДЪР: БНТ

Доброволци от БЧК-Русе ще помагат в дома за възрастни хора "Възраждане"

Доброволци от Червения кръст в Русе ще помагат на персонала на дома за възрастни хора "Възраждане". В него бяха регистрирани 90 души с Covid-19. Вече има и 3 смъртни случая. Десислава Дивчева, която е експерт в БЧК-Русе, разказа, че са получи апел от Общината, тъй като не достига персоналът за обгрижване на хората, предаде БНТ

Евелина Славкова

Социолог: Президентът ще направи грешка, ако тръгне да прави политическа формация

Президентът ще направи грешка, ако влезе в тази битка или тръгне да създава политическа формация. Това заяви Евелина Славкова от "Тренд" пред Нова телевизия. Социоложката напомни, че имаме пример в историята с президентска партия. По-скоро президентът ще бъде склонен да подкрепи политически субекти, които се припознават и подкрепят от гражданите

КАДЪР: БНТ

Остават блокадите в София, Варна и край Стара Загора

И днес три от централните столични кръстовища остават блокирани от протестиращи - кръстовището на Орлов мост, при Софийския университет и при бул. "Цар Освободител", предава БНТ. В 26-ия ден на антиправителствени протести снощи, т .нар. "Отровно трио" - адвокат Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян дадоха извънреден брифинг

 Доц. Пенка Петрова

Проектът за BG ваксина срещу COVID-19 остана без държавно финансиране тази година

Проектът за разработване на българска ваксина срещу коронавируса е останал без държавно финансиране до края на годината. Това потвърди пред “24 часа” доц. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН, където се работи по ваксината. Той не е сред седемте, одобрени от фонд “Научни изследвания” на МОН, обясни тя

204 новозаразени с COVID-19 у нас; рекорден брой починали - 16

204 новозаразени с COVID-19 у нас; рекорден брой починали - 16

Рекорден е броят на пациентите, починали през последното денонощие 204 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Починали са 16 души. Броят на заразените лица е с 85 повече от вчера. За последното денонощие са направени общо 4 137 PCR теста, показват данните в Националната информационна система

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

26-и ден на антиправителствените протести. 5-има обявиха гладна стачка (Обновена, снимки)

26-и ден на антиправителствените протести. 5-има обявиха гладна стачка (Обновена, снимки)

23:00  Някои от демонстрантите остават на Орлов мост 22:45 Множеството от шествието стигна отново до палатковия лагер Един от неформалните лидери на протеста Арман Бабикян отправи призив "да събудим заспалите граждани". 22:05 Протестиращи освиркаха екипа на Нова телевизия, който имаше включване в новините на медията в 22 ч

Стивън Ло

Милиардерът Стивън Ло мести българския Лас Вегас край село Кътина

Продал е голф комплекса в Равно поле на бизнесмена Мирослав Печев, който е собственик на хотели Проектът “Света София” при софийското село Мусачево, който трябваше да стане нещо като българския Лас Вегас, ще се мести при друго село - Кътина. Това става ясно от публикувания на фондовата борса финансов отчет на собственика на проекта “Кепитъл

АСТОР

700 лв. пожизнена награда за Астор и още трима творци

Специална пенсия ще получава и създателят на в. “Демокрация” Димитър Коруджиев Магьосникът Антраник Шаварш Арабаджиян-Астор, писателят Димитър Коруджиев, поетът Ивайло Балабанов и композиторът Янко Миладинов да получават пожизнена държавна награда в размер на 700 лв. на месец. Това предлага правителството на Народното събрание

Общините с най-добрите резултати са отбелязани с тъмнозелено, а тези с най-лошите са с много бледозелено. ГРАФИКА: ИПИ

Най-добрите математици са в Габрово

Това показват резултатите от матурите през 2020 г., по български език води София, а по английски - Смолян Най-добрите математици и най-добро обучение по този предмет сред областните градове има в Габрово. Това е изводът от анализ на резултатите от матурите през тази година, направен от Института за пазарна икономика

Още поне 4 месеца на хората с увреждания няма да им се налага да се редят на опашка пред ТЕЛК, за да подновят свидетелствата си.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Плащат инвалидните пенсии до края на ноември без презаверка на свидетелство от ТЕЛК (обзор)

До 30 ноември ще важат свидетелствата от ТЕЛК без презаверка. Това обявиха от Националния осигурителен институт, след като правителството удължи извънредната епидемична обстановка засега до края на август. До 30 ноември НОИ ще изплаща инвалидните пенсии, без да изисква подновяване на свидетелството от ТЕЛК, ако срокът, в който то изтича

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

Томислав Дончев за записите: Ако съдържанието е инкриминиращо, щеше да се разследва

Вицепрезидентът Томислав Дончев заяви, че не е разпитван и не открива нищо смущаващо, че се разследва само техническата част на записите, за които се твърди, че са с участието на премиера. "Аз лично се съмнявам, че ако съдържанието на такъв запис е инкриминиращо, прокуратурата би пропуснала да разгледа случая

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber