Разследван за шпионаж съветник на президента първо натопил Радев, но пред съдия се поправил (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8794142 Разследван за шпионаж съветник на президента първо натопил Радев, но пред съдия се поправил (Обзор) Разследван за шпионаж съветник на президента първо натопил Радев, но пред съдия се поправил (Обзор) www.24chasa.bg
Румен Радев влиза в президентството, докато вътре разследващите претърсват кабинетите. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Военниян пилот Илия Милушев изградил конспиративна група с действащи разузнавачи

Предаването на секретните документи ставало в сградата на КНСБ на пл. “Македония”

Разследването на Военна прокуратура, за което на “Дондуков” били информирани, може да се окаже и истинската причина за втвърдяването на тона на държавния глава срещу обвинителите

Разследваният за шпионаж съветник на президента опитал да натопи самия Румен Радев, когато го разпитвали за секретните документи, открити у него. Първоначално твърдял, че му били дадени от държавния глава. При втори разпит пред съдия обаче сменил версията и заявил, че намерил документите в касата си. Според правилата, по които се ползва класифицираната информация, подобни документи с гриф “Секретно” и “Поверително”, които по закон се предоставят и на президента, няма как да бъдат изнасяни от институцията.

Заради това разследване и заради другото - за търговия с влияние спрямо Пламен Бобоков, вчера Специализираната прокуратура, Военноокръжната прокуратура, столичната полиция и следователи проведоха безпрецедентна акция, претърсвайки кабинети в сградата на президентството. Задържани бяха съветникът по отбрана Илия Милушев, самият Бобоков и секретарят на Румен Радев Пламен Узунов.

Разследването

срещу Илия

Милушев започва

в началото на

месец юни тази

година, 

когато Военноокръжната прокуратура съобщи, че за изнасяне на секретна информация от службата е задържан служител на Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР). В жилището на разузнавача са открити документи с гриф “Секретно” и “Поверително”, което е наказуемо със затвор от 5 до 15 години, лаконично съобщиха тогава от прокуратурата. Освен Илия Милушев в четвъртък е задържан бивш служител на Държавна агенция “Разузнаване” с инициали М.К., съобщи Военноокръжната прокуратура. По разследването има още двама служители на ДАР - П.В. и А.З., които са обвиняеми, но те са под домашен арест.

В дома на втория задържан в четвъртък е открита и визитка на един от съветниците по сигурност и отбрана на президента Илия Милушев, научи “24 часа”. 

Военните прокурори бързо установяват, че в противоречие с всички правила за боравене с държавна и служебна тайна

документи от

разузнаването са

изнасяни от ДАР

и са предавани

на президентския

съветник

Това е ставало на тайни срещи в офис в сградата на КНСБ на пл. “Македония” в София, който Милушев ползвал като бивш административен директор на Синдикална взаимнозастрахователна кооперация, свързана с предишната му роля на военен пилот.

Милушев е

извикан за

разпит, но

отказва да

съдейства

Това допълнително усъмнява разследващите и се налага претърсване в дома му. Така са открити 4 документа на Държавна агенция “Разузнаване”. Първоначално Милушев дава странно обяснение - секретната информация му била дадена от президента. По закон държавният глава е един от ползвателите на информация от разузнаването, но нейното предоставяне става по регламентиран ред, което изключва изнасянето ѝ от президентството.

На последващ разпит пред съдия Илия Милушев

представя нова

версия, която

изключва

замесването на

Румен Радев в

шпионската

афера

Този път Милушев твърди, че намерил секретните документи в касата си малко преди появата на военните прокурори, като дори вместо четири документите вече стават шест. Важна подробност е, че представените от Милушев два допълнителни документа нямат никакви признаци, че са от разузнаването. Информацията в тях със сигурност не е била секретна.

Въпреки опитите на Милушев да заблуди разследващите, те установяват, че ползвайки позицията си в президентската институция и старите си контакти в армията, завършилият Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия е успял да изгради конспиративна шпионска група с участието в нея на действащи служители от разузнаването. 

Възможно е Милушев да е вършил това, ако е бил вербуван от чуждо разузнаване, към което да е изнасял неправомерно получената от ДАР класифицирана информация. Съществува обаче и втора хипотеза, която е изключително смущаваща и не толкова позната у нас -

съветникът на

президента да е

част от схема за

политически

шпионаж

В България ДАР е към изпълнителната власт. Това може да е накарало съветника на държавния глава да изгради тайната мрежа, за да има президентът позиции в разузнаването, като същевременно да се получава директна информация от службата, като се заобикаля ръководството.

Разследването на Военната прокуратура срещу Илия Милушев може да се окаже и истинската причина за втвърдяването на тона на Румен Радев срещу държавното обвинение в последните седмици.

Държавният глава ясно демонстрира раздразнението си от активността на прокуратурата по разследването за търговия с влияние, което започна след установената комуникация между секретаря му по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков. Разкриването на чатовете може да е само видимата причина, а скритата да е разконспирирането на подривната дейност на мрежата с участието на Илия Милушев.

Със сигурност

Радев е бил

информиран от

Милушев за

разпитите и

откритите у него

документи,

получени неправомерно. Двамата са близки още от времето, когато заедно служат във военната авиация. Милушев заема поста съветник по сигурността и отбраната на “Дондуков” 2 от 10 февруари 2017 г., т.е. 20 дни след встъпването в длъжност на президента.

Бивши колеги на Милушев от армията не крият, че той се е ползвал с добри контакти и сред действащи военни. За него казват още, че макар подобно на държавния глава да е преминал обучения в САЩ и НАТО и да владее добър английски, Милушев демонстрирал крайно русофилски нагласи.

Развръзка! Бобоков задържан за 3-и път, и Пламен Узунов в ареста заради чатовете

- 6 часа продължи претърсването в кабинета

на секретаря на Радев. Бизнесменът:

- Подложен съм на безпрецедентна репресия

Бизнесменът Пламен Бобоков и секретарят на президента по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов бяха задържани за 24 часа в четвъртък. Това се случи 20 дни след като Специализираната прокуратурата започна разследване за търговия с влияние, защото откри в телефона и айпада на собственика на “Приста ойл” кореспонденция с Узунов. 

Двамата обсъждали в уотс ап посланически назначения в Алжир и Нигерия, криминалистическата регистрация на либийски гражданин, постоянно пребиваващ у нас, помилването на бизнесмена Петър Ненов, осъден в Румъния и изтърпяващ присъдата в софийския затвор, придобиването на българско гражданство от руски бизнесмен.

Узунов дори изпратил на Бобоков решение на Върховния административен съд (ВАС) за задържания в наши води либийски танкер “Бадр” 6 дни преди да е публикувано.

В четвъртък първо беше задържан Бобоков. Той бил отведен в СДВР малко след 9 часа. Бизнесменът излезе със специална декларация:

Подложен съм на безпрецедентна репресия от страна на прокуратурата и властите в България.

През изминалия вече повече от месец многократно съм се явявал пред органите на съдебната система, поради което настоящото ми задържане не може да бъде обосновано от никакъв законов интерес или необходимост. Може да бъде единствено обосновано от идеята и необходимостта да замълча.

Факт е, че в България днес преживяваме сериозна криза на законността по отношение не само на бизнеса, но и на личната неприкосновеност на гражданите. Поредицата събития, касаещи мен, семейството и бизнеса ни, несъмнено доказват, че прокуратурата е не само политически, но и икономически субект.

Ежедневното грубо пренебрегване, погазване и пренаписване на закони като декрети, води до пълно изключване на принципа на върховенството на закона. Събитията у нас вече не могат да бъдат решени без сериозна международна правна помощ, за каквато апелирам.

В случая заобикалянето и пренаписването на закона е с основна цел да се “пришие” на даден човек престъпление, а презумпцията за невиновност е изцяло суспендирана в полза на задкулисни интереси. Липсва правосъдие за всички, има псевдоправосъдие за говорещи и неудобни. Затова, макар и нескромно, “подписвам” сентенцията на покойния юрист и общественик доц. Кристиян Таков: “Пазете правото, дори и от закона!”

Докато беше задържан Бобоков, с разрешение на съдия спецпрокурори влязоха в кабинета на Узунов. Той не бил там, а в дома на баща си Димитър Узунов в пловдивското с. Първенец. Узунов е в отпуск от няколко дни. 

Президентският секретар бе доведен под конвой в София в ранния следобед и откаран в ареста на столичното 9-о районно управление. В ареста на 3-о районно управление пък бил отведен съветникът на президента по сигурността Илия Милушев.

Претърсването в кабинета на Узунов приключи около 16,15 ч. Спецпрокурорите и служителите на Бюрото по защита при главния прокурор изнесоха един кашон с документи. От спецпрокуратурата съобщиха, че е иззет компютър, документи и книжа.

Това не е първи арест за бизнесмена Пламен Бобоков. От 28 май до момента той прекара в ареста два пъти за по две денонощия.

Първо заради разследването за участие в престъпна група за внос на опасни отпадъци. По него обвиняеми са общо 10 души, като седем са за организирана престъпна група, включително и Атанас Бобоков, който е в ареста на ул. “Г.М. Димитров” вече повече от месец. 

След двудневен престой Пламен Бобоков, който е по-малкият от двамата братя, беше пуснат на свобода срещу 1 млн. лв. гаранция. Той беше задържан повторно две седмици по-късно, защото вместо да внесе сумата на 14 юни, го направил на 17 юни. След двудневен престой в ареста спецсъдът го пусна на свобода. До момента Бобоков беше разпитван няколко пъти, като последно беше във вторник във връзка с делото за търговия с влияние. Два пъти за търговията с влияние беше разпитван и секретарят на президента. Първия път дори бе отведен с кола на прокуратурата.

Гешев: Президентът да изясни позицията си - не ни вярва или иска да действаме

Акцията на “Дондуков” 2 била с разрешение от две съдилища

“Вече няма недосегаеми! Не може затворите да са пълни само със социално слаби и без политическо влияние български граждани. Прокуратурата действа на базата на закона както в Държавната агенция за българите в чужбина, МОСВ, комисията по хазарта, ГДБОП, така и в администрацията на президента”. Това написа в туитър главният прокурор Иван Гешев, след като акцията в президентството приключи и Илия Милушев и Пламен Узунов вече бяха задържани в различни районни управления в София. 

“Претърсванията и изземванията в двата кабинета, които се ползват от съветник на президента и негов секретар, са станали след получено разрешение от две съдилища. Анализирани са доказателства, издадено е разрешение и предприетите действия са законосъобразни и правилни”, увери главният прокурор от Габрово, докато в София се провеждаше акцията на “Дондуков” 2.

Той коментира и отправените в последната седмица нападки на държавния глава по адрес на прокуратурата, както и вчерашния призив на държавното обвинение да извърши проверка по отношение на имотите в “Росенец”, ползвани от Ахмед Доган (виж на 4-а стр).

“Президентът да прецени какво иска - една седмица казва, че няма доверие на прокуратурата, сега ни призовава да действаме. В крайна сметка, като изясни позицията си дали ни има, или няма доверие, тогава мога да коментирам”, заяви Гешев. Той за пореден път подчерта, че отказва да се включва в дребни политически игри заради наближаващите избори.

“Политиците правят това, което считат за най-доброто. Ако това е най-доброто - българските граждани да ги оценяват, да гласуват. Независимо дали става въпрос за президента, министър-председателя, прокуратурата си върши работата на базата на събраните доказателства, а политическите последствия не ни интересуват”, категоричен бе Иван Гешев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКИ: Велислав Николов

30-ти ден на протести: Шествието блокира Орлов мост, опъна палатки (Обновява се)

23:00 Протестиращите преградиха платната Цариградско шосе с кашпи, пейки и кофи за боклук.  22:30 Протестиращите опънаха палатка пред Министерски съвет.  22:00 След разпъването на няколко еднакви новички палатки по-голямата част от протестиращите напуснаха Орлов мост и поеха отново в посока Министерски съвет

Румен Радев

Радев: Кризата не може да бъде решена с полицейски мерки

В последните дни правителството предприе полицейски мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност, и редовите служители на реда

С #Бъдете смели измамник продаде два пъти празна база данни

С #Бъдете смели измамник продаде два пъти празна база данни

Актуалните случаи на онлайн престъпност напоследът не са хакерски атаки, които да теглят информация, а банални измами тип “хвърли 5000 лв. през балкона”. Зачестяват продажба на уж хакнати данни, като се използва създаденото настроение, че хора на Васил Божков атакуват институциите и из мрежата се разхождат всякакви лични данни

Как си отиде Живков?

Как си отиде Живков?

Последните посещения на Тодор Живков са във Враца и в столичния квартал "Кремиковци". Първото е през февруари за Трифон Зарезан, а второто - за заседание на партийната организация на БСП, където искали да го приемат обратно. Защо не е стъпвал 18 години във Враца до онзи момент? Кой е любимият му сорт вино? Защо съблякъл сакото си на зарязването

Шефът на червената ЦИК Емил Войнов обяви кои ще се борят за лидер. СНИМКА: БСП

Кой кой е в битката за лидер на БСП

Петима останаха на финала, слагат ги на общ плакат В понеделник теглят жребий за представяне в партийните медии Петима са окончателните кандидати за лидер на БСП. Това са Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров. (Кои са те - виж долу.) Първият пряк избор за председател на соцпартията ще се проведе на 12

От този сайт Ганчев приемал поръчките за атаките.

Арестуваха хакер, взел пари да удари сайтове, а после искал от тях, за да им върне данните (Обзор)

Даниел Ганчев - Instakilla хващан преди за палеж Хакер, приемал поръчки да удари различни сайтове, а след това искал пари от тях, за да им върне базите данни, бе задържан при спецакция на отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП. 24-годишният Даниел Ганчев, познат като Instakilla, бил арестуван на 5 август в Пловдив

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Ахмед Доган

ДПС пусна стари речи на Доган с намигване към сегашната ситуация

Обществото има нужда от политически катарзис и то трябва да го преживее, пътят продължава и, може би, най-трудното тепърва предстои, казва в своя реч Соколът Стари речи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган публикуваха днес от партията в социалните мрежи. Намек ли е това към сегашната ситуация в политиката или към премиера Бойко Борисов

Обявиха бедствено положение в Хасково заради пожар

Обявиха бедствено положение в Хасково заради пожар

Заради усложнена обстановка във връзка с възникналите пожари в Хасковско, областният управител обяви бедствено положение, съобщиха от администрацията. Мярката се прилага за общините Димитровград, Хасково, Харманли и Тополовград. Областният управител Стефка Здравкова съобщи, че е поискала помощ от Министерството на отбраната

Митьо Маринов

След като поумня, протестът сам блокира (Видео)

ЗАВЕЩАНИЕ НА СЕДМИЦАТА Палатките вече не спират движението, креативността се поизчерпа, а резултатът засега е умора на протестиращи и управляващи Гледай коментара на Митьо Маринов във видеото: На 8-ия ден протестът поумня, а на 29-ия сам зацикли и блокира. Както разказах в предишния си коментар, малко след първата седмица протестът изгради

СНИМКА: pixabay

Дъждът наводни Перник

Падналият следобед дъжд наводни Перник. По улиците на града се стекоха реки, „езера” се образуваха в района на Автогарата, пътен възел „Марина бара“ и в други райони на града, предаде БНР.  Една от задните гуми на пожарен автомобил, тръгнал да отводнява пътен възел „Марина бара” пропадна в дупка на разкопаната заради полагането на новия водопровод

Живков бързо става любимец на Хрушчов (вляво).

"168 часа": Как лидерът на легионерите провали атентата срещу Тодор Живков

Председателят на Националния фронт Иван Дочев ги спрял, потвърждава пред “168 часа” бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев Български eмигрант си спомня, че Тато бил замерван с яйца и домати заедно с втория човек в СССР Алексей Косигин, но до сериозен инцидент не се стигнало Имало ли е реален опит за атентат срещу Тодор Живков

Красимир Каракачанов СНИМКА: Архив

Каракачанов: Не сме взимали решение за ситуацията със затварянето на улици на коалиционния съвет

Ситуацията със затварянето на улици и слагането на палатки е обсъждана по време на коалиционния съвет, но решение за премахването им не е вземано, каза днес във Варна в отговор на въпрос вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той допълни, че полицията си взема решение какво да прави в дадена ситуация и няма как

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber