Радев: Гардовете на "Росенец" са от НСО, да се махне охраната на Доган и Пеевски (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8789273 Радев: Гардовете на "Росенец" са от НСО, да се махне охраната на Доган и Пеевски (Видео) Радев: Гардовете на "Росенец" са от НСО, да се махне охраната на Доган и Пеевски (Видео) www.24chasa.bg
Румен Радев. Снимки Румяна Тонева
Румен Радев. Снимки Румяна Тонева

Шефът на НСО ген. Красимир Станчев да свика още утре комисията, която определя кои лица трябва да бъдат охранявани от службата, и да преразгледа необходимостта Ахмед Доган и Делян Пеевски да имат държавни гардове. Това е поискал президентът Румен Радев от шефа на НСО на среща днес. Обяви го самият той в изявление за медиите на "Дондуков" 2.

Отдавна заявих, че Пеевски и Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на Борисов, коментира Радев. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а от комисия, в която влизат шефа на ДАНС, главния секретар на МВР и началника на НСО. Именно подопечните на премиера служби - ДАНС и МВР, определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната, допълни държавният глава. Той разказа, че миналия декември по негово настояване шефът на НСО е събрал комисията, за да разгледа необходимостта от охрана на Пеевски и Доган. Представители на изпълнителната власт потвърдиха необходимостта от такава охрана, каза Радев.

По повод скандала, разразил се между лидера на "Да, България" Христо Иванов и охранители на лятната резиденция на Ахмед Доган на плажа край "Росенец", президентът е имал разговор с шефа на НСО. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО, обяви Радев. Относно техните действия тече служебна проверка.

Очаквам комисията в Народното събрание да изпълнява функциите си по контрол на НСО. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонение от законите да се набележат мерки, призова още президентът.

Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща държава, когато се преборим с беззаконието, укрепим върховенството на правото. За съжаление, правата на гражданите и законите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се погазват основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността, обясни президентът. И допълни, че в такива ситуации е изключително важно институциите да поднесат истината като гарант за възстановяване на общественото доверие.

Относно призивите да вляза в изпълнение на правомощията си относно НСО, ще поясня още веднъж - че приетият през 2015 г. Закон за НСО напрактика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата, каза още Радев. И допълни, че допълнително охраняваните от службата лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание. Ако някой не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон, завърши Радев.                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вижте актуалната пътна обстановка

Вижте актуалната пътна обстановка

Енергийният министър Теменужка Петкова и вицепремиерът и министър на минното дело и енергетиката на Република Сърбия Зорана Михайлович бяха на точката на свързване на Калотина.

През май започва строителството на газопровода със Сърбия (Обзор)

1681 новозаразени с коронавирус у нас, 12,3% от тестваните, 800 излекувани

1681 новозаразени с коронавирус у нас, 12,3% от тестваните, 800 излекувани

Кристиан Николов в съда

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Свидетели на последните минути на Милен Цветков: Трясъкът бе като от бомба (Обзор)

СНИМКА: Pixabay

Март до 1 градус над нормата и по-малко валежи

Евродепутатът Ангел Джамбазки повежда в 2 листи.

Евродепутатът Джамбазки ще е първи за ВМРО в Бургас и Благоевград (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber