Офицерът Мошкин е руснакът, за когото Бобоков търсил “златна виза” като “приятелска услуга” от екипа на президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/8786445 Офицерът Мошкин е руснакът, за когото Бобоков търсил “златна виза” като “приятелска услуга” от екипа на президента Офицерът Мошкин е руснакът, за когото Бобоков търсил “златна виза” като “приятелска услуга” от екипа на президента www.24chasa.bg
Пламен Бобоков СНИМКИ: Румяна Тонева

Защо чатът между бизнесмен и съветник на Радев за едно българско гражданство е проблемен? Защото отказът на ДАНС е свързан с националната сигурност 

Това е молбата на Игор Мошкин за българско гражданство.
СНИМКА: ПРБ
Това е молбата на Игор Мошкин за българско гражданство. СНИМКА: ПРБ

Втора седмица прокуратурата и президентството мълчат кой е руснакът, за чието българско гражданство е лобирал собственикът на “Приста ойл” Пламен Бобоков.

Какъв е интересът на руския гражданин да стане български? Какъв е бизнесът му у нас? Защо ДАНС му е отказала гражданство заради причини, свързани с националната сигурност, със сигурност?

Въпросите са много по-съществени от факта, че Пламен Бобоков и съветникът на президента по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов са си разменяли имена на посланици в Алжир и Нигерия.

Българските спецслужби вероятно могат да отговорят става ли дума за обвързаност с чужди интереси, или това е част от “приятелските услуги”, които русенският бизнесмен и президентският съветник пловдивчанин си оказват един на друг по различни казуси.

Какви са

публично

известните

дотук факти?

На 22 юни 2020 г. бяха публикувани извадки от кореспонденция между Пламен Бобоков и секретаря на президента Пламен Узунов. Според официалното съобщение на Специализираната прокуратура на 22 януари 2019 г. бизнесменът праща на президентския секретар снимка на неудовлетворена от Съвета по гражданство към Министерството на правосъдието молба на руски гражданин за получаването на български паспорт.

От държавното обвинение изрично уточниха, че отказът бил заради “възражение от Държавна агенция “Национална сигурност” заради причини, които засягат националната сигурност на Република България”.

Какво се крие зад тази формулировка?

Загадъчният руснак, който още през 2017 г. е искал да получи български паспорт, се казва Игор Албертович Мошкин, научи “24 часа” от източници в Министерството на правосъдието. Оказва се, че той е офицер, напуснал руската армия и развил успешен бизнес. При това второ поколение, защото

бащата на Игор

Мошкин е бил

генерал във

Въоръжените

сили на СССР

Биографията на Мошкин следва класическата схема, по която в последните 20 години много негови бойни другари със завидна бързина от военни стават собственици на успешни проекти.

Обичайно бизнесът им се разраства първо в Русия, след което търсят начин да инвестират в страни от Европейския съюз като Кипър, Австрия, Германия. България не прави изключение.

През последните години казусът с т.нар. златни визи за руски олигарси беше предмет на прокурорски проверки и конфузни разкрития, които показваха как през годините редица заможни руснаци и други граждани на страни от бившия СССР са получавали български паспорти, за да имат право на свободно придвижване в целия Европейски съюз. Проблемът е коментиран няколко пъти на ниво Еврокомисия, тъй като тази практика, прилагана в различни държави, сред които и България, създава предпоставки за сериозни корупционни прояви в тези страни и осигурява безпроблемно пребиваване на територията на съюза на хора със съмнителна репутация.

Игор Албертович Мошкин както други свои сънародници се появява в България с крупни инвестиционни намерения, но не реализира нищо толкова съществено. Целта му вероятно, както и на други руски “инвеститори”, е да изнесе част от финансовите си средства по-далеч от обсега на руските власти.

Проверка в българския Търговски регистър показа, че Игор

Мошкин създава

първата си

фирма у нас

през 2013 г. Предметът ѝ на дейност е финансово посредничество и по-конкретно представителство на чуждестранно лице “Надар Инк”, регистрирана в офшорната зона на Сейшелите. Мошкин и съпругата му имат и друг бизнес в коренно различна сфера. Двамата са съдружници във верига от заведения за здравословно хранене в столицата, които навлизат бързо в иначе силно конкурентния сегмент.

Каква е връзката

на Мошкин с

Пламен Бобоков,

е трудно да се установи, а и едва ли двамата ще обявяват публично подробности за отношенията си.

Вероятно имат близък контакт, след като бизнесмен от калибъра на Бобоков ползва връзките си на високо ниво, каквато е президентската институция, от която зависи крайното решение при предоставянето на българско гражданство.

В този случай едва ли Бобоков търси услуга за случаен бивш руски военнослужещ. Едно от логичните обяснения е, че русенските братя имат бизнес интереси в Русия и в бивши съветски републики.

По всичко личи, че кандидатът за български паспорт Игор Мошкин не е случаен инвеститор. Удивителна е бързината, с която той и хора като него създават контакти с хора в България, които от своя страна имат достъп до най-високи позиции в държавата, какъвто е случаят с Бобоков и администрацията на Румен Радев.

От казусите, придобили популярност през последните години у нас, се вижда следването на общ модел - обикновено руснаци със сериозни финансови възможности получават съдействие от високи нива в българската държава за придобиване на българско гражданство по заслуги. По този начин български паспорти получават Сергей Адониев, Сергей Дружинин, Каир Рахимов, Владислав Левицки, Галина Улютина.

Факт е, че този път

президентската

институция не е

дала българско

гражданство на

Игор Мошкин

след реакцията на българското контраразузнаване. Оттам неофициално коментираха, че често тези, които ходатайстват на руснаци за “златни визи”, забравят или спестяват конкретни детайли от тяхната биография и така при скандал заради някой скрит факт отговорността или пропускът остава на българските служби.

Затова и след огласяването от прокуратурата на смущаващата комуникация между бизнесмена Бобоков и съветника на Радев-Узунов, остава съмнението, че българските специални служби имат още работа, за да не допуснат разузнавателен пробив на най-високо ниво в страна-членка на Евроатлантическия пакт. 

Десетки руснаци с черен печат за България

В последните 20 г. има много случаи с руснаци, на които е забранено да влизат в България.

Още през 2000 г. Майкъл Чорни бе изгонен със заповед на тогавашния шеф на НСС и сегашен лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Той разпореди и 10-годишна забрана за влизане у нас за Чорни, Денис Ершов, Владимир Горшенин, Равил Хайрулин и Дмитрий Ширков. Обвинението бе, че поддържат връзки или са част от международни престъпни организации. Петимата влагали нечисти капитали в наши компании и по този начин перели парите си от престъпен бизнес. Когато бе изгонен, Чорни имаше пряко или косвено участие в “Мобил Тел”, Росексимбанк, “Юкос Петролиум”, Нефтинвестбанк, беше собственик и на “Левски”. През 2003 г. ВАС отмени заповедта на Атанасов по отношение на Чорни, но веднага бе издадена нова, вече с мотив заплаха за националната сигурност. През 2009 г. създадената вече ДАНС удължи забраната на Чорни до 2013 г.

В последните години забрана за влизане в България за срок от 10 години имат генералът от запаса Леонид Решетников и православният олигарх Константин Малофеев. И двамата са свързани с българската политическа сцена в последните години. Още витае съмнение има ли Решетников роля около издигането на Румен Радев за президент от лидерката на БСП Корнелия Нинова през 2016 г.

А Малофеев, който според руски медии играе роля на финансов благодетел на дейността на Решетников, се оказа ключов фактор в Белград вече 6-а година да се укрива от правосъдието основният подсъдим за фалита на КТБ Цветан Василев.

Връзката между укриващия се в Сърбия бивш шеф на КТБ и руския бизнесмен Константин Малофеев е председателят на русофилите в България Николай Малинов. Той е обвиняем за шпионаж от септември м.г. Тогава разследващите намериха в дома му документи, с които Цветан Василев предлага на Малофеев и Решетников да придобият активи на банката за милиард и половина, сред които и три телевизионни канала. Малинов писал в анализ, че е добре предприятията, финансирани от КТБ, да стават руска собственост, за да помогнат за геополитическата преориентация на България към Изтока. Малинов сам призна, че той е човекът, който е свързал Цветан Василев и Малофеев, за да си говорят за бизнес.

По линия на руската резидентура у нас през 2019 г. ДАНС имаше много работа и около обвиненията срещу самия председател на движение “Русофили” Николай Малинов. Той дори успя без проблем да получи съдебно решение, с което отиде в Москва и получи лично от президента Владимир Путин орден за заслуги.

Пак по линия на противодействие на чуждия разузнавателен интерес на наша територия за “персона нон грата” бяха обявени няколко руски дипломати, а властите обявиха за издирване и групата от служители на руското военно разузнаване, отговорни за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

Томислав Дончев: Няма да ставам премиер

България ще влезе в комбинация от зловещи кризи.Това каза пред БГНЕС Томислав Дончев. "Правителството трябва да бъде оглавено от лидера на партия, какъвто аз не съм. Това не е само техническа работа. Самата конституционна логика предполага лидерът на най-голямата политическа сила – тази, която е спечелила изборите, който е убедил хората

Лидл България се присъедини към Принципите за овластяванена жените на ООН

Лидл България се присъедини към Принципите за овластяванена жените на ООН

63% от служителите на компанията са жени по данни за 2019 година 5 август 2020 г., София. Лидл България подписа Принципите за овластяване на жените на ООН. С присъединяването си към глобалната инициатива компанията официално затвърждава ангажимента си да насърчава равнопоставеността и многообразието

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Над югозападните райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици, на отделни места значителни по количества. Утре над Западна България ще продължи да се развива купеста и

Стопкадър от видео, заснето от Генка Шикерова, на което се вижда как агресивен младеж взема телефона на журналистката Полина Паунова.

Нападателят на Полина Паунова не е от охраната на София Тех Парк

Във връзка с информации в медиите за възникнал инцидент с журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова по време на провелата се Национална конференция на политическа партия ГЕРБ от "София тех парк" заявяват, че лицето, което, видно от видеозаписите, участва в конфликта и е представено като охранител, не е представител на охраната

Кадър от националната конференция на ГЕРБ СНИМКА: Велислав Николов

СДВР проверява сигнали за насилие около София Тех Парк днес

През днешния днес са получени сигнали за множество действия, нарушаващи обществения ред, съобщават от СДВР. В района на София Тех Парк неизвестен мъж с медицинска маска и черна шапка с козирка е издърпал от ръцете на журналист мобилен телефон и го е изхвърлил. По същото време е възникнала физическа и вербална саморазправа със служител на

СНИМКИ: Фейсбук/Системата ни убива

Буря събори палатки и отпуши блокадата на Ректората, на Орлов мост останаха малцина

Буря прогони протестиращите от центъра на София, а вятърът събори палатки. В пространството пред Софийския университет остана само част от покъщнината на протестиращите, а бусът на "Системата ни убива" също си тръгна, предава dariknews.bg.  Малцина от протестиращите на Орлов мост останаха под дъжда. Майките от "Системата ни убива" отправиха апел

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

"Булсатком" спря за няколко часа заради профилактика

"Булсатком" спря за няколко часа заради профилактика

Читател сигнализира, че не е успял да гледа речта на Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ Технически проблем спря телевизията на стотици абонати на сателитния оператор "Булсатком" днес, съобщиха десетки читатели в редакцията на "24 часа". Един от тях дори заподозря провокация, тъй като искал да гледа речта на Бойко Борисов на конференцията на

Десислава Радева е плътно до съпруга си.

"168 часа": Блокирана ли е Десислава Радева в САЩ заради коронавируса?

Синът в интервю зад океана: Това, че Радев е президент, не ме определя като личност Страхил харесвал Америка, защото можел да избяга от общественото внимание у нас Страхил Свиленски, синът на президентшата, се дипломира като бакалавър в университета "Маунт Мърси" в град Сидър Рапидс, щата Айова в САЩ

Стопкадър от видео, заснето от Генка Шикерова, на което се вижда как агресивен младеж взема телефона на журналистката Полина Паунова.

Агресия срещу журналист на конференцията на ГЕРБ (Видео)

Журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова стана жертва на агресия малко преди да започне националната конференция на ГЕРБ в София Тех парк. Видео, заснето от нея показва как младеж с черна шапка и черна маска на няколко пъти блъска телефона й, след нейни опити да му зададе няколко въпроса. Друго видео

Болница „Света Анна“ в София. Снимка: Архив

Обявилият гладна стачка прегледан в "Св. Анна", във видимо добро състояние е, тръгна си

Мъжът е здравно неосигурен повече от 5 години 58-годишният мъж, обявил гладна стачка пред Министерския съвет, беше приет в спешното отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД, съобщиха от болницата. Прегледан е от спешните медици в болницата. Пациентът е във видимо добро състояние, без установени здравни проблеми. Няма показания за болнично лечение

СНИМКА: Велислав Николов

Откараха в болница протестиращия, който обяви гладна стачка

Обявилият гладна и жадна стачка беше откаран в болница. 58-годишния Владимир Генов протестираше вече шесто денонощие без да приема храна и никакви течности. Днес обаче състоянието му се влошило и останалите протестиращи в палатковия лагер пред МС го убедили поне да пие вода и да извикат Спешна помощ, предаде БНТ

Кой стои зад снимката на красивата инспектор Йоцова (Видео)

Кой стои зад снимката на красивата инспектор Йоцова (Видео)

В новия "168 часа" четете:                                                                                                                               Историята на един неуспешен атентат срещу бившия Първи в Канада: Последните дни на Живков Кой засне красивата инспектор Йоцова: Снимката на Георги Шопов запали социалните мрежи и прескочи в Сърбия

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber