Английски университети привличат чужденци с безплатни чаршафи и тенджери

https://www.24chasa.bg/novini/article/8786398 Английски университети привличат чужденци с безплатни чаршафи и тенджери Английски университети привличат чужденци с безплатни чаршафи и тенджери www.24chasa.bg
Британският премиер Борис Джонсън говори пред студенти в Технологичния университет в Дъдли. СНИМКИ: РОЙТЕРС

СОVID-19 размества маршрутите на международните студенти,  Канада се очертава да е големият печеливш от пандемията

Американските и английските университети, които традиционно оглавяват класациите на най-добрите учебни заведения в света, са поставени на колене заради коронавируса. Причината е, че САЩ и Великобритания бяха най-засегнати от пандемията и много чужденци се страхуват да продължат следването си в двете държави, а и властите в тях все още не са обявили

кога и как ще

става отварянето

на вузовете

Проучване на консултантската фирма London Economics показало, че броят на международните студенти в Англия и Уелс ще намалее с 47% тази есен, което ще доведе до 1,5 млрд. паунда загуби, а общо недостигът в бюджетите на вузовете ще е 2,5 млрд. Това означава, че 60 000 работни места в тях ще бъдат застрашени и съществуват опасения, че качеството на преподаване ще спадне. Друго изследване разкри, че 13 висши учебни заведения от общо 165 във Великобритания са изправени пред фалит. Засега имената им не се съобщават, тъй като е възможно да бъдат спасени чрез правителствена помощ.

Въпреки твърденията на властите, че онлайн лекциите и изпитите през последните месеци са били на традиционно добро ниво, хиляди студенти не са на същото мнение и

решиха да отложат

обучението си,

докато не се

нормализира

ситуацията. Което не е ясно дали въобще ще е възможно в обозримо бъдеще. Това принуди ръководствата на някои вузове да търсят нестандартни подходи за привличане на чужди студенти, които плащат тройно по-високи такси от европейските си колеги. Сред тях са Университетът по изкуствата в Лондон и университетите в Ланкастър и в Линкълн. По време на онлайн семинар техни представители споделиха, че подготвят различни инициативи за посрещане на студентите си наесен, за да се почувстват те спокойни.

Най-големи

усилия са

насочени към

първокурсниците,

които предишни години са имали цяла седмица за опознаване на учебното заведение с помощта на по-големи колеги. Тъй като сега това няма да е възможно заради изискването да се спазва социална дистанция, те ще получат помощ за адаптация по интернет. “Подготвили сме онлайн пакети с разяснения какво да правят при пристигане в кампуса. Ще им бъде осигурено такси от летището. Първата вечер ще получат храна в стаите си, а след това ще им се доставят и продукти за готвене, докато прекарват 14-дневната задължителна карантина. Ако не умеят, сме им подготвили и лесни кулинарни видеоуроци”, казва Джейн Донахи от Университета по изкуствата в Лондон.

За да насърчи чуждите си студенти да дойдат по-рано и да се самоизолират, в Линкълн са решили да не им събират пари за общежитие през първите две седмици. Освен това всеки ще получи безплатни чаршафи, козметични продукти и уред за приготвяне на ориз. Изборът точно на този тип тенджера на пара не е случаен, тъй като китайците, за които оризът е традиционно ястие, са най-многобройната част от чуждите студенти в Англия. Техният брой миналата година бе 107 000. На второ място бе Индия с близо 20 хил. души и на трето САЩ – с 19 хил.

С около 6000 студенти

България е чак

на 20-а позиция

Макар все още да няма окончателни резултати колко чужденци ще дойдат наесен в английските университети, очакванията са за сериозен спад. Анализ на фирмата за професионални услуги ЕY е показал, че само в три държави ще има увеличение на международните студенти. Това са Австралия, Нова Зеландия и Канада, тъй като те сравнително бързо са успели да се справят с епидемията и да планират отваряне на своите университети. 

Освен това първи са предложили помощ на чужденци, за да се върнат в кампусите. Австралия например обеща да плати по 1000 долара за самолетни билети на своите 105 000 китайски студенти, за да могат да пристигнат в страната.

Затова не е изненадващо, че чужденците в австралийските вузове ще са с 2% повече, а в Канада – с шест, за сметка на намаляващите в САЩ, където миналата година е имало 370 хил. следващи китайци. 

Според проучването на ЕY няма да има сериозен отказ да се пътува зад граница за следване, дори епидемията да продължи 5 г., но ще има промяна в маршрутите. Такава в Европа започна да се наблюдава още преди COVID-19 заради излизането на Великобритания от ЕС. Много от

немските,

френските и

италианските

вузове въведоха

обучения на английски

език, което естествено привлече доста англоговорещи младежи, тъй като таксите в тях са значително по-ниски от тези в Англия, а в някои е дори безплатно. Така е и в Шотландия, която в момента се опасява, че ще бъде наводнена от желаещи за следване от самата Англия.

Изследването на ЕY е показало, че само около 5% от планиращите да следват в чужбина през следващата година ще се откажат и ще изберат да останат в своите държави. Всичко обаче зависи доколко университетите ще успеят да се адаптират към новото “нормално”, така че младите хора да се чувстват наистина част от една мултикултурна среда, генерираща знания и наука.

“Ще организираме викторини между отделните групи студенти, часове по приложни изкуства, демонстрации по готвене, сесии за танцуване. Ще имаме диджей през цялата първа седмица, като неговите сетове ще се предават на живо по интернет платформата “Зум”. Ще осигурим доставки на пица и други парти храни, за да доближим обстановката до познатата, с която се посрещат новите студенти”, обяснява Донахи.

Директорът по комерсиалните услуги на университета в Ланкастър Джо Хардмън признава, че все още не са наясно как трябва да разпределят чужденците при настаняването им в кампусите. Досега принципът е бил да се смесват колкото може повече националности и общото между тях да са специалностите, които учат. Експерти епидемиолози обаче дали съвет това да не се прави, тъй като те идват от райони с различен темп на разпространение на коронавируса, а и вече са имали оплаквания от останали по време на епидемията в общежитията студенти, че колеги от определени държави нарушават мерките за самоизолация. По тази причина смятаме, че ако правим социални балони от хора от една или няколко близки държави, вероятно ще има по общ подход при опазване от коронавируса, посочва Хардмън. Това обаче означава, че младежите

ще плащат

хиляди паунда

годишно, за да

стоят затворени

със сънародници,

учейки през по-голямата част онлайн и без да могат да се възползват от мултикултурната среда, с която се славят английските вузове.

Български студенти в университета в Рединг разказаха, че са получили съобщения от вуза, че ще могат да се завърнат в него на 28 септември, но обучението им ще бъде смес от онлайн лекции и лични срещи с преподаватели и състуденти. Все още не се знае какъв процент от занятията ще продължат да бъдат по интернет, но се очертава да е доста голям, ако се съди по официалните съобщения, които идват от организациите на висшите учебни заведения в Англия. Според тях социалните балони, които ще се образуват за лично преподаване, ще са максимум от 8-10 души, като Кеймбридж даже обяви още по-малки групи за среща с преподавател - от двама до четирима. Висшето учебно заведение, което заедно с Оксфорд си оспорва първенството по престиж на Острова, даже първоначално бе решило да продължи само онлайн и през следващата учебна година, но се отказа пред риска да загуби много от чуждите си студенти. До момента 97% от университетите във Великобритания са декларирали, че ще осигурят някакъв вид лично преподаване от есента, а 87% планират да организират и допълнителни мероприятия за поддържане на студентския дух.

САЩ спират да издават визи на

студенти, които учат само онлайн

Американските миграционни власти обявиха, че спират да издават визи на чужди студенти, които ще учат единствено дистанционно през новата учебна година. Тези от тях, които се намират вече в САЩ, ще трябва да напуснат страната или да се запишат в учебно заведение, където се преподава физически. По-рано президентът Доналд Тръмп обяви, че се спират визите и за някои чужди работници. 

Властите обясняват решението си с епидемията от коронавирус. То ще засегне хиляди чужди младежи, тъй като се отнася за два типа визи – за академични курсове и за професионална подготовка. Би Би Си съобщи, че през миналата година Държавният департамент е издал близо 400 000 такива разрешения за влизане в страната.

Заради епидемията американските университети затвориха кампусите си през март и преминаха изцяло на онлайн обучение. Някои от най-известните, като Харвард и Калифорнийския например, обявиха, че ще продължат така и през новата учебна година. Други обаче планират смесена форма, за да не отблъснат чужденците, на чиито такси разчитат. Американските миграционни власти обаче предупредиха, че те ще трябва да удостоверят, че международните им студенти са записани на възможно най-много лекции на живо, за да им бъде разрешено да пребивават в САЩ.

До момента едва 9% от вузовете са обявили, че ще останат изцяло онлайн, но не е изключено и те да променят решението си пред заплахата техни възпитаници да бъдат депортирани. Това е безсмислено, жестоко и ксенофобско, коментира сенаторката от Демократическата партия Елизабет Уорън. Преподаватели обясниха, че заради часова разлика много чужденци няма да могат да следят лекциите им онлайн, ако бъдат изпратени по родните им места. Студенти пък признаха, че това е поредното нещо от цял списък, заради което САЩ вече не са сигурно място за следване. )

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Бившият испански крал Хуан Карлос Снимка: Ройтерс

Бившият испански крал Хуан Карлос, заподозрян в корупция, напуска страната

Заради подозрения в корупция и започнало разследване на Върховния съд бившият крал на Испания Хуан Карлос обяви в писмо до сина си крал Фелипе Шести своето решение да напусне страната, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. "Воден от убеждението, че ще направя най-добрата услуга на испанците, на институциите им и на теб като крал

СНИМКА: Pixabay

В Япония коронавирусът е открит и при кучета

Новият коронавирус е открит за първи в Япония при две кучета, собственост на различни стопани, които също са били заразени, предаде ТАСС, позовавайки се на агенция Киодо. В съобщението се посочва, че домашните любимци са тествани по специална програма на компания Anicom, която предлага грижи за питомци

Бейрут, Ливан СНИМКА: Ройтерс

Ливанският външен министър подаде оставка

Ливанският външен министър Насиф Хити подаде оставка и с това стана първият министър от кабинета, напуснал поста си на фона на тежката финансова и икономическа криза в Ливан, предаде Асошиейтед прес. Хити връчи оставката си на премиера Хасан Диаб и напусна правителствената сграда, без да направи изявление, предаде БТА

СНИМКА: Pixabay

77 новозаразени с COVID-19 в Гърция

Броят на заразените с коронавируса в Гърция се е увеличил през последните 24 часа със 77 и е достигнал общо 4737, предаде ТАСС, позовавайки се на данни на гръцкото здравно министерство. Осем от новите случаи са установени при тестове на граничните пунктове, предава БТА.  През последното денонощие са починали двама пациенти с COVID-19

СНИМКА: Pixabay

В Португалия днес няма починали от COVID-19 за пръв път от март

Португалия днес не е регистрирала нито един починал от коронавируса за пръв път от средата на март, когато беше въведена карантина, както и най-ниския брой заразени от близо три месеца, предаде Ройтерс. Новозаразените за днес са 106 души, с което общият им брой в страната става 51 569 души. 62 процента от новите случаи са в и около Лисабон

СНИМКА: Pixabay

Норвегия ограничава круизите заради огнището на COVID-19 на кораб

Норвежките власти са решили да ограничат круизните пътувания след разпространението на COVID-19 на кораба "Роалд Амундсен" на Хюртирютен (Hurtigruten), най-голямата норвежка компания в сектора. Това съобщи днес министърът на здравеопазването Бент Хьойе, цитиран от ТАСС. Временно ограничаваме круизните пътувания, за да спрем заразата

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

СНИМКА: Pixabay

Запор на активите на албански медиен магнат по подозрения за връзки с наркобизнеса

Албанска прокуратура съобщи днес, че е наложила запор на имуществото на бизнесмен и медиен магнат, заподозрян, че е изградил бизнеса си с пари, спечелени от трафик на наркотици, предаде Асошиейтед прес. Специалната прокуратура за корупция и организирана престъпност /СПАК/ съобщи, че активите на бизнесмена - апартаменти, земи, една гора, автомобили

СНИМКА: Pixabay

САЩ предадоха на Литва инфраструктурни обекти в авиобаза за 24 млн. евро

САЩ предадоха на Литва инфраструктурни обекти, построени по поръчка от инженерния корпус на американската армия в литовската авиобаза Зокняй, на стойност 24 млн. евро, съобщи днес литовското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. "За изграждане на предадените на Литва обекти в периода 2016-2020 г

СНИМКА: Ройтерс

Гърция ще подсили и удължи оградата по Марица на границата с Турция

Гръцките власти задвижват планове за удължаване на оградата, преминаваща по част от гръцко-турската сухопътна граница по река Еврос (Марица), съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. Гръцката полиция е изпратила покана за участие в търг на пет големи строителни компании за проекта, който беше предмет на разговори между изпълнителния директор на

Американският министър на отбраната Марк Еспър СНИМКА: Ройтерс

САЩ съгласуваха с Полша изпращането на още 1000 американски военни

САЩ и Полша завършиха преговорите по споразумението за разширено сътрудничество в областта на отбраната, в рамките на което в Полша ще бъдат изпратени още 1000 американски военни, съобщи шефът на Пентагона Марк Еспър, цитиран от ТАСС, предаде БТА. "Споразумението позволява да се увеличи постоянното американско ротационно присъствие с около 1000

СНИМКА: Pixabay

Румъния ще получи ремдесивир за 5000 пациенти

Румъния ще получи на няколко транша 25 157 флакона от лекарството ремдесивир за лечение на пациенти с COVID-19, като първите доставки ще пристигнат след няколко дни и ще бъдат достатъчни за лечението на 1200 пациенти, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от телевизия Диджи24. Флаконите ремдесивир се доставят в рамките на проект

СНИМКА: Pixabay

250 новозаразени с COVID-19 в Косово, 7 починали

През последните 24 часа в Косово са регистрирани 250 нови случая на коронавирус при направени 454 теста, съобщи косовската телевизия РТК. През последното денонощие са починали 7 пациенти с COVID-19 и са регистрирани 126 излекувани пациенти, предава БТА. От началото на епидемията са направени 37 865 теста за коронавирус

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber