Само на 24 г., Петър Нефтелимов съчетава наука с бизнес нюх - знае как букетът да е “жив” 2 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/8785827 Само на 24 г., Петър Нефтелимов съчетава наука с бизнес нюх - знае как букетът да е “жив” 2 месеца Само на 24 г., Петър Нефтелимов съчетава наука с бизнес нюх - знае как букетът да е “жив” 2 месеца www.24chasa.bg
Петър Нефтелимов СНИМКА: Личен архив

Той е предприемач, биолог, журналист, човек на големите мечти.

Церебралната парализа не му попречи да обиколи Дунав

Петър Нефтелимов е живото доказателство на две добре познати клишета - че няма невъзможни неща и че човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му.

Едва на 24 години, той има зад гърба си много награди за предприемачество и иновативни проекти, които имат потенциала да променят живота на всички ни.

Има собствен

блог, в който

дава практически

съвети за

бизнеса

Освен това е ментор и маркетинг експерт и помага със знанията си на други млади предприемачи. Младият мъж е също журналист, пише книга, обиколи поречието на Дунава с колело, а съвсем скоро ще е и бакалавър по биотехнологии.

Нищо от тези многобройни негови занимания не подсказва, че той има каквото и да било физическо ограничение. Петър е с церебрална парализа, но нито количката, с която се придвижва, нито малкият лаптоп, който използва, за да общува активно, го ограничават да постига мечтите си.

“Свикнал съм да живея щастлив живота си с цялото си аз - с положителните или с отрицателните ми качества и страни”, казва Пепи, както го наричат всички приятели.

Първата му среща с предприемачеството е още в 10-и клас. Заедно с двама съученици участват в състезание с проект в сферата на медицината и естествените науки. След дълго проучване

разработват

проект за

лечение на рак с

ултравиолетови

вълни

Петър и съучениците му са най-малките в конкурса, но успяват да впечатлят журито с ценната си идея и печелят третото място. “Проектът за лечение на рак беше само в рамките на състезанието, не го продължихме. Но впоследствие разбрахме, че в Западна Европа вече се правят експерименти за подобно лечение и бяхме... уау”, разказва Петър.

Той не е изоставил желанието да се занимава с наука и да изследва живите организми. Тази година му предстои да завърши Софийския универистет и да се дипломира като биотехнолог.

Впечатляващ проект разработва Петър Нефтелимов с колеги от Биологическия факултет - “Цвете в епруветка”. Възможно ли е букет да остане свеж цели 2 месеца, все едно е току-що набран? Отговорът е “да” и точно това представляват

цветята в

епруветка, по

които работят

Петър и неговите

състуденти

Методът за това лабораторно размножаване на растенията се нарича инвитро култивиране.

Този вид цветя се използват за научни изследвания, експерименти, както и за масова продукция на земеделски култури. В идеята Петър комбинира познанията си в науката и бизнес нюха си.

“Още по време на лекциите ми по ,,Растителни биотехнологии” видях огромен потенциал за подобен проект, защото хората реално не знаят за този метод.

Ние искаме да разбием стереотипа, че каквото се прави в лабораториите, си остава там, и да разкрием малко от нашите тайни”, разказва Нефтелимов.

През юни идеята печели второ място на Академия за иновации 2020 и е на път да се превърне в български бизнес, който да замести бързо увяхващите букети. Петър и колегите му единствено

имат нужда от

лаборатория с

необходимото

оборудване

Досега удряме все на камък. Но ние няма да се спрем дотук, категоричен е младият предприемач. Зад гърба си Петър вече има едно вдъхновяващо постижение. През лятото на 2018 г. пропътува 300 км от Силистра до Никопол по поречието на река Дунав за 5 дни. Заедно с 3-ма приятели, два велосипеда, един кемпер и една триколка той доказва, че здравословният проблем не е оправдание да сбъдваш мечтите си. Петър изминава стотиците километри със специална триколка за хора с двигателни ограничения.

“Как се справям? С помощта на останалите хора около мен. Винаги съм казвал, че сам човек не е за никъде”, казва Нефтелимов и си спомня с усмивка за красивите залези на Дунава, чудната природа в Северна България и многото клаксони на колите, преминаващи покрай триколката.

От 3 г. Петър се занимава и с журналистика. Събира вдъхновяващи истории на успешни личности и има над 250 статии, публикувани онлайн. През есента ще представи първата си книга. Тя събира уроци от 49 успели българи, а паралелно с това не спира да пише в личния си блог за маркетинг и предприемачество.

Мобилни планове на А1
Мобилните планове А1 ONE Unlimited предоставят неограничени разговори в националната мрежа и в роуминг в Европейския съюз. В зависимост от избора си на абонаментен план, потребителите могат да разполагат с до 48 000 МВ интернет на максимална скорост и още промоционални 2000 МВ, които могат да активират през мобилното приложение Моят А1.
Сега клиентите получават допълнително и абонамент за спортните канали Max Sport Plus, включени Екстра A1 Wallet Unlimited и А1 Xplore Music - с промоционален период за първите 12 месеца, и външна батерия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Trendy: Следвай

ВЛАДИМИР ГРОЗДАНОВ

BG устройство следи показателите на играчите в реално време, помага на футболни отбори да печелят

Barin Sports допринася за по-добрата подготовка на спортистите и взимането на тактически решения От известно време насам два футболни клуба - “Славия” и “Берое”, се славят с доста добрата физическа подготовка на играчите си. “Славия” вдигна купата на България през 2018 г., а в момента се твърди, че “Берое” играе най-добрия си футбол

Най-успешният българин в онлайн обученията Недко Кръстев привлича световни инфлеунсъри за лекциите

Най-успешният българин в онлайн обученията Недко Кръстев привлича световни инфлеунсъри за лекциите

135 милиона изгледани минути от 538 хил. души само през последните три месеца. Това показват данните на платформата за обучения “Юдеми” за клиповете на Недко Кръстев и екипа му. Той е най-успешният българин в световния сайт с над 1 милион студенти само в тази платформа. Данните от неговия сайт са още по-високи, особено през април и май

Александър Лазаров привлече вниманието на целия свят на ATP Cup.

Алекс Лазаров отказа да учи в “Харвард” и “Йейл” заради мечтите си в тениса

Шампионът на България работи усърдно, за да влезе в топ 10 на света Когато те заведат на корта още като дете, баща ти е най-младият шампион на България, а дядо ти и чичо ти също са хора от тениса, трудно ще избереш нещо различно за професия. Поне такъв е случаят с Александър Лазаров. Синът на бившия национал Красимир Лазаров бе в отбора на

Александър, Татяна и Велизар (от ляво на дясно) създават ClaimCompass преди 5 г.

200 000 вече взеха обезщетения за отменени полети благодарение на 3-ма млади българи

Татяна, Александър и Велизар се връщат у нас и създават първата българска компания, която помага при самолетни проблеми Вече 5 г. Татяна Миткова, Александър Сумин и Велизар Шулев помагат на пътници с отменени полети да получат своите компенсации. Още на 23-годишна възраст тримата създават първата българска компания

Инвалидна количка, която сама може да се изкачва по стълби, е създал 19-годишният Теодор Тодоров

Абитуриентът Теодор Тодоров изобрети инвалидна количка, която сама изкачва стълби

Младежът смята да основе стартъп, с който да предлага продукта си Инвалидна количка, която сама може да се изкачва по стълби, ще помага на хора с двигателни проблеми благодарение на 19-годишния Теодор Тодоров. Момчето разработва проекта си като курсова работа, с която да завърши образованието си в Технологичното училище “Електронни системи” (ТУЕС)

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Trendy: Следвай

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber