Кристина Лазарова: С екогоривото в ТЕЦ „Бобов Дол“ ще се създават нови работни места

https://www.24chasa.bg/novini/article/8780597 Кристина Лазарова: С екогоривото в ТЕЦ „Бобов Дол“ ще се създават нови работни места Кристина Лазарова: С екогоривото в ТЕЦ „Бобов Дол“ ще се създават нови работни места www.24chasa.bg
КРИСТИНА ЛАЗАРОВА
КРИСТИНА ЛАЗАРОВА

До 6 месеца трябва да има решение с какво да се заменят въглищата и платформата Brown to green ще се бори за това държавата да влезе бързо в този процес

„Миньорите са наясно, че въглищната индустрия си отива. Постоянно говоря с тях за това, че трябва да се преборим и да работим по различен начин. Ние нямаме право да затворим въглищните централи и да кажем на хората да си търсят друга работа. В 99% от случаите те ще излязат извън България“. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на борда на директорите на "ТЕЦ Бобов дол" и съосновател на платформата Brown to green Кристина Лазарова.

Тя и екологът Георги Стефанов от WWF гостуваха в предаването „Неделята на Нова“, където дискутираха възможностите и посоката, в която трябва да тръгнем, за реализирането на Зелената сделка в България. По време на разговора стана ясна и гледната точка на екологичната организация, и на въглищната индустрия, които се оказа, че съвпадат.

Гостите обясниха, че за половин година е необходимо да се реши с какво да се замени въглищното производство, като подчертаха ключовата роля на осигуряването на възможност за преквалификация на работниците в сектора. Кристина Лазарова разказа, че в "ТЕЦ Бобов дол" са избрали да използват микс между природен газ, водород и синтез газ. За последното обясни, че може да се създава дори от биомаса, която е екологична. Тя подчерта, че премахването на въглищата изцяло ще се случва поетапно.

Всички въглищни райони в света представляват основата за т.нар. нова индустрия, заяви Георги Стефанов. Екологът обясни още, че от Европейската комисия са отделили средства за всяка държава-членка. Идеята е те да бъдат насочени в оптимизиране на добиването на енергия. Според него, ако в страната произвеждаме водород, създаването на зелена енергия няма да е толкова скъпо.

„С платформата Brown to green ще се борим за това държавата да влезе бързо в този процес. За 6 месеца трябва да начертаем план“, обобщи Кристина Лазарова. Тя бе категорична, че в "ТЕЦ Бобов дол" не се планират съкращения, а дори напротив, стремежът на ръководството, заедно и чрез платформата, е да се създадат нови производства около мините и теца и да се отворят нови работни места.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Хотелските услуги в целия ЕС са с най-ниски цени в България.

Хотели, цигари и алкохол най-евтини у нас от целия ЕС (Обзор)

Законът за свободната търговия в Хайнан отразява решимостта на Китай да продължи с отварянето си към света

Законът за свободната търговия в Хайнан отразява решимостта на Китай да продължи с отварянето си към света

Биткойнът е най-популярната криптовалута.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Биткойнът поевтиня за кратко под 30 000 долара за пръв път от януари

България, Румъния и Полша с най-евтини основни стоки в ЕС

България, Румъния и Полша с най-евтини основни стоки в ЕС

Министър Стела Балтова разговаря с посланика на Румъния у нас

Министър Стела Балтова разговаря с посланика на Румъния у нас

Китай откри богато находище на шистов нефт

Китай откри богато находище на шистов нефт

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber