Извънредната обстановка се удължава до края на юли, БГ екип е близо до лекарство (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8779838 Извънредната обстановка се удължава до края на юли, БГ екип е близо до лекарство (Обновена) Извънредната обстановка се удължава до края на юли, БГ екип е близо до лекарство (Обновена) www.24chasa.bg
Ананиев на днешната пресконференция. Кадър и видео БНТ

Продължава се с 2 седмици до края на юли срокът на извънредната епидемична обстановка в България.Ще бъде засилен и контролът за противоепидемичните мерки. Ще бъдат намалени до минимум масовите мероприятия, защото в последните седмици се наблюдава силно разпространение на вируса при провеждането им. Възможно е да се предприемат и по-тежки мерки занапред.

Ананиев ще определи със заповед днес кои граждани ще могат да влизат на територията на страната и кои от пристигащите ще бъдат под 14-дневна карантина. 

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса. През май е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт. До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България

Това стана ясно на пресконференция, която дават в момента в министерството на здравеопазването  здравният министър Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов във връзка с епидемичната обстановка в страната.

"Сутринта се състоя среща при премиера с НОЩ. Продължаваме ежедневните срещи при него и правим анализ на епидемичната обстановка в страната. Анализираме броя на лицата, носители на вируса, заразените в болници, тези в интензивни отделения, тези под домашна карантина, броят на заразените медицински служители и други показатели", каза Ананиев.

"Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион. Препоръчваме на базата на критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия", посочи министър Ананиев.

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов заяви, че през май у нас е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт "Ивермектин". Екипът, възложителят и компанията-производител са български. До момента са набрани 30 пациента. Изпитването се провежда в 9 болници у нас.

Повод за идеята е публикуване на данни през април от изследователи от Австралия, които са наблюдавали резултати. България е била първата държава в ЕС, която стартира клинично изпитване, каза Кирилов. След нас за започнали Испания, Бразилия, САЩ.

"Надяваме се, че в края на месеца ще имаме първични резултати от тази група 30 пациенти. Към края на юли, началото на август ще има и повече информация", допълни Кирилов.

На въпрос за заболелите медици, здравният министър Кирил Ананиев уточни, че в началото на появата на коронавируса заболеваемостта на медицински персонал у нас е бил по-голям.

Той беше категоричен, че центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства. Когато се отзоват на сигнал за болен от коронавирус, те са задължени да са оборудвани, при други заболявания - не.

Но винаги, когато се тръгва към съответно лице, тази информация е налична и се знае степента, в която дадения пациент е контактен на коронавирус.

Вече е назначена проверка за смъртта на лекаря от Спешна помощ в София, каза още министърът.

Той потвърди още, че има 15 с положителен тест на коронавирус от екипа на ФК "Черно море", сред които футболисти, треньор и масажисти. Има и четирима футболисти от "Царско село". По думите на Ананиев по всяка вероятност заразата е дошла отвън, а не от самия мач. "Ако този процес се задълбочи може да спрем публиката от мачовете, въпреки че засега заразените са само от терена", допълни той.

"Марсилска треска, морбили, антракс, тези заедно с коронавируса са установени като епидемиологични вируси. За да бъде регистриран случай на такъв болен трябва да бъде регистриран такъв случай, трябва да се направи двойно потвърждение – положителен PCR тест и диагноза от лекар по клинични данни"., съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

"Не всеки положителен тест се регистрира като нов случай. Ако се прави PCR тест човекът има 100 % вирус и може да заразява, отделяш вирус. Невъзможно е да имаш РНК от вируса, но не и самия вирус. РНК изчезва много бързо", обясни той.

"Ако днес си положителен, а утре отрицателен важната е положителната, втората може да е отрицателна, ако не е бръкнато дълбоко в гърлото, недобре взета проба и или недобре съхранявана проба. Ако имаш положителен тест в регистрирана лаборатория, значи си заразен, ако имаш 5 други, резултатите нямат значение", информира проф. Кантарджиев.

"Заболяването не е толкова смъртоносно, зависи от приемника и придружаващите заболявания", поясни той.

"Още февруари го казах: Когато един вирус мине от животно по хора очакваме две неща - първо да стане по-заразен за хората и по-лесно да се предава от човек на човек. И второ - да отслабне неговата сила, да се доведе до хронифициране на заболяването и не до бърза смърт. Това беше мнението на повечето учени, които преди февруари бяха чували за корона и други вируси. Какво стана от тогава? Появи се една мутация в свързващите протеини, която го направи няколко пъти по-прилепчив, няколко пъти по-лесно да заразява. И тази мутация се разпространи най-масово в Европа. В момента нашата страна от тези 35 щама, само 2 нямат тази мутация. 33 имат тази мутация и вирусът е по-прилепчив. Второ - засега има наблюдения, няма медицински доказателства, че вирусът е станал по-слаб, предизвиква по-леко заболяване и води до намаляване на смъртността. Медицински наблюдения на голям брой пациенти няма", обясни той.

"Разбира се, изходът от заболяването до голяма степен при тези вируси, които не са бързо смъртоносни като еболата, като ласата и т.н., при тези вируси от голямо значение е възрастта и общото състояние на човека. Това е един от първите принципи на епидемиологията. Колкото по-леко заболяване причинява даден вирус, той е по-лесно изменчив и той не може да причини клинична картина, еднаква за всички. Това заболяване не е толкова смъртоносно, затова зависи от гостоприемник. Ако имаш бъбречна недостатъчност те удря в бъбреците, ако имаш недостатъчност в сърдечно-съдовата система, правиш сърдечна недостатъчност. И разбира се тези, които са с хронични белодробни заболявания при тях е най-неприятно. Защото този вирус не прави пневмония, той прави токсичен пневмонит на отпадните продукти, на клетките, които засяга", каза още Кантарджиев.

"Все още хидроксихлорохинът не е отхвърлен като лекарство за лечение за коронавируса", обясни на пресконференцията началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген,-майор Венцислав Мутафчийски. 

По думите му в момента той се използва в цяла Латинска Америка, Африка и в някои европейски страни.

„Единственият препарат, който като че ли се утвърди в света за известно време, беше именно хидроксихлорохинът“, добави той.

„Спомняте си сагата, когато СЗО прекрати изследванията с него за известно време по повод съобщение в авторитетно научно списание. След една седмица се оказа, че тази статия не почива на достоверни данни, а на компютърни симулации. Това доведе до опровержение на списанието. След това СЗО възобнови проучванията, доколкото тя въобще е натоварена да прави такива проучвания“, сподели Мутафчийски.

„Ние никога не сме казвали, че хидроксихлорохинът може да се използва в извънклинична обстановка. В терапевтична доза, която се препоръчва от китайските и европейските колеги, би могла да увреди пациенти, които имат придружаващи заболявания на сърцето и особено, когато са съчетани с още един антибиотик“, поясни Венцислав Мутафчийски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Димитър Димитров.

Достоен българин дарява предпазни шлемове за 30 хил. лв. на болници

Компютърният специалист Димитър Димитров, отличен в кампанията на "24 часа" "Достойните българи", направи поредното си дарение. Закупил е предпазни шлемове за 30 хил. лв. за работещите на първа линия - лекари, полицаи, учители и др.  "Първата партида от 1000 бройки пристигна в офиса ни и моля всеки представител на лечебно заведение

Маринела Арабаджиева публикува тази снимка със съпруга си в инстаграм

Маринела Арабаджиева: Мъжът ми се бори за живота си, нуждае се от операция

Пиша, макар че ми се иска да крещя! Няма да стоя невидима, няма и да се смаля, защото на първо място съм майка и съпруга. Как вечер заспиват тези, които играят на зарове със съвестта си и във времена на паника и страх проявяват злорадо любопитство, надявайки се да изкарат новина как Вълчо Арабаджиев е здрав и прав

Омбудсманът към КЕВР: Не повишавайте цените на водата в осемте области

Омбудсманът към КЕВР: Не повишавайте цените на водата в осемте области

„Подкрепям исканията на стотиците граждани за справедливи, икономически обосновани цени на ВиК услугите, отговарящи на качеството за тяхното предоставяне.“ Това заяви омбудсманът Диана Ковачева при днешното си участие в онлайн заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което бе обсъден проектът на решение за изменение на

Георги Дичев

Мерки в подкрепа на длъжници и кредитори обсъждат частните съдебни изпълнители

12 млрд. лв. са възстановили на бизнеса, гражданите държавата и общините от 2005 г. Антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на събитията, посветени на 15-ата годишнина от създаването на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), съобщиха оттам. Юбилеят ще бъде отбелязан утре с експертна конференция

Полицаите ще ходят на психолог, ако вярват в собствени свръхспособности

Полицаите ще ходят на психолог, ако вярват в собствени свръхспособности

Служителите на МВР ще ходят на психологично изследване по заявка на съответния началник, ако бъде забелязано отклонение в поведението им. Това става ясно от наредба за психологичната пригодност в министерството на вътрешните работи, публикувана за обществено обсъждане. Според наредбата служителят може да откаже да приеме заповедта

Поклонение пред загиналите в Охридското езеро в Пирдоп

Наследниците на 15-те българи, удавили се в Охридското езеро, поне още 1-2 г. без обезщетения

- ВКС върна делото на Софийския апелативен съд, може да има и нова техническа експертиза     - Искат още документи от Северна Македония за потъването на кораба “Илинден” през 2009 г. 33-мата наследници на починалите 15 български туристи при потъване на кораба “Илинден” в Охридското езеро скоро няма да дочакат края на делото за обезщетения

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Десислава Атанасова от ГЕРБ е сред вносителите на законопроекта на управляващата коалиция.

Прокурор, който да разследва главния прокурор, предлагат управляващите

Той ще се предлага от прокурорската колегия и ще се избира от пленума на ВСС Да се създаде фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор. Това предложение с промени внася ГЕРБ и Обединени патриоти с промени в Наказателно процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Предложенията са в следствие на доклада на ЕК за върховенството на

СНИМКА: Архив

403 000 нуждаещи са получили храни от първа необходимост за 2 месеца

Почти 403 000 българи и техните семейства бяха подкрепени с над 6300 тона храни от първа необходимост през октомври и ноември, съобщават от пресцентъра на социалното министерство. За двата месеца бяха раздадени над 279 000 пакети с 16 вида хранителни продукти, осигурени по Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане

Националната агенция за приходите (НАП) Снимка: Архив

Окочателно: Плащаме първо стари дългове към данъчните

Погасяването на дългове към НАП ще става от най-рано възникналите към по-новите. Това решиха депутатите, след като приеха окончателно промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). В момента длъжникът може да избере кои дългове да плати, което крие риск да изтече давността на старите задължения

ОГНЯН ДОНЕВ

Делото срещу Огнян Донев пред финал

Делото срещу шефа на "Софарма" Огнян Донев и заместника му Борис Борисов е пред финал в Софийския апелативен съд. Двамата са подсъдими за укриване на данъци. Според обвинението Донев дължал 62 млн. лева, а Борисов - 7,5 млн. лева. През февруари миналата година те бяха оправдани от Софийския градски съд (СГС), но прокуратурата протестира

Николай Томов СНИМКА: Борба

Почина Николай Томов, издател на вестник "Борба"

На 3 декември 2020 г. след тежко боледуване от COVID-19 си отиде Николай Василев Томов на 73 години, издател и дългогодишен главен редактор на великотърновския областен всекидневник „Борба“, съобщават от изданието.  Николай Томов си отиде само няколко месеца преди да отпразнува бенефиса си – 50 години, отдадени на любимия вестник

Корнелия Нинова СНИМКА: БСП пресцентър

ГЕРБ и Обединени патриоти отхвърлиха предложението на Нинова за безплатни и доброволни ваксини

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи да бъде възложено на Министерски съвет да изготви Национален план за ваксиниране срещу COVID -19, изграден върху принципите на доброволно и безплатно ваксиниране - за да се гарантира спокойствие, сигурност, ред и прогнозируемост, прозрачност – с грижа за хората

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber