Извънредната обстановка се удължава до края на юли, БГ екип е близо до лекарство (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8779838 Извънредната обстановка се удължава до края на юли, БГ екип е близо до лекарство (Обновена) Извънредната обстановка се удължава до края на юли, БГ екип е близо до лекарство (Обновена) www.24chasa.bg
Ананиев на днешната пресконференция. Кадър и видео БНТ

Продължава се с 2 седмици до края на юли срокът на извънредната епидемична обстановка в България.Ще бъде засилен и контролът за противоепидемичните мерки. Ще бъдат намалени до минимум масовите мероприятия, защото в последните седмици се наблюдава силно разпространение на вируса при провеждането им. Възможно е да се предприемат и по-тежки мерки занапред.

Ананиев ще определи със заповед днес кои граждани ще могат да влизат на територията на страната и кои от пристигащите ще бъдат под 14-дневна карантина. 

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса. През май е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт. До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България

Това стана ясно на пресконференция, която дават в момента в министерството на здравеопазването  здравният министър Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов във връзка с епидемичната обстановка в страната.

"Сутринта се състоя среща при премиера с НОЩ. Продължаваме ежедневните срещи при него и правим анализ на епидемичната обстановка в страната. Анализираме броя на лицата, носители на вируса, заразените в болници, тези в интензивни отделения, тези под домашна карантина, броят на заразените медицински служители и други показатели", каза Ананиев.

"Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион. Препоръчваме на базата на критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия", посочи министър Ананиев.

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов заяви, че през май у нас е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт "Ивермектин". Екипът, възложителят и компанията-производител са български. До момента са набрани 30 пациента. Изпитването се провежда в 9 болници у нас.

Повод за идеята е публикуване на данни през април от изследователи от Австралия, които са наблюдавали резултати. България е била първата държава в ЕС, която стартира клинично изпитване, каза Кирилов. След нас за започнали Испания, Бразилия, САЩ.

"Надяваме се, че в края на месеца ще имаме първични резултати от тази група 30 пациенти. Към края на юли, началото на август ще има и повече информация", допълни Кирилов.

На въпрос за заболелите медици, здравният министър Кирил Ананиев уточни, че в началото на появата на коронавируса заболеваемостта на медицински персонал у нас е бил по-голям.

Той беше категоричен, че центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства. Когато се отзоват на сигнал за болен от коронавирус, те са задължени да са оборудвани, при други заболявания - не.

Но винаги, когато се тръгва към съответно лице, тази информация е налична и се знае степента, в която дадения пациент е контактен на коронавирус.

Вече е назначена проверка за смъртта на лекаря от Спешна помощ в София, каза още министърът.

Той потвърди още, че има 15 с положителен тест на коронавирус от екипа на ФК "Черно море", сред които футболисти, треньор и масажисти. Има и четирима футболисти от "Царско село". По думите на Ананиев по всяка вероятност заразата е дошла отвън, а не от самия мач. "Ако този процес се задълбочи може да спрем публиката от мачовете, въпреки че засега заразените са само от терена", допълни той.

"Марсилска треска, морбили, антракс, тези заедно с коронавируса са установени като епидемиологични вируси. За да бъде регистриран случай на такъв болен трябва да бъде регистриран такъв случай, трябва да се направи двойно потвърждение – положителен PCR тест и диагноза от лекар по клинични данни"., съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

"Не всеки положителен тест се регистрира като нов случай. Ако се прави PCR тест човекът има 100 % вирус и може да заразява, отделяш вирус. Невъзможно е да имаш РНК от вируса, но не и самия вирус. РНК изчезва много бързо", обясни той.

"Ако днес си положителен, а утре отрицателен важната е положителната, втората може да е отрицателна, ако не е бръкнато дълбоко в гърлото, недобре взета проба и или недобре съхранявана проба. Ако имаш положителен тест в регистрирана лаборатория, значи си заразен, ако имаш 5 други, резултатите нямат значение", информира проф. Кантарджиев.

"Заболяването не е толкова смъртоносно, зависи от приемника и придружаващите заболявания", поясни той.

"Още февруари го казах: Когато един вирус мине от животно по хора очакваме две неща - първо да стане по-заразен за хората и по-лесно да се предава от човек на човек. И второ - да отслабне неговата сила, да се доведе до хронифициране на заболяването и не до бърза смърт. Това беше мнението на повечето учени, които преди февруари бяха чували за корона и други вируси. Какво стана от тогава? Появи се една мутация в свързващите протеини, която го направи няколко пъти по-прилепчив, няколко пъти по-лесно да заразява. И тази мутация се разпространи най-масово в Европа. В момента нашата страна от тези 35 щама, само 2 нямат тази мутация. 33 имат тази мутация и вирусът е по-прилепчив. Второ - засега има наблюдения, няма медицински доказателства, че вирусът е станал по-слаб, предизвиква по-леко заболяване и води до намаляване на смъртността. Медицински наблюдения на голям брой пациенти няма", обясни той.

"Разбира се, изходът от заболяването до голяма степен при тези вируси, които не са бързо смъртоносни като еболата, като ласата и т.н., при тези вируси от голямо значение е възрастта и общото състояние на човека. Това е един от първите принципи на епидемиологията. Колкото по-леко заболяване причинява даден вирус, той е по-лесно изменчив и той не може да причини клинична картина, еднаква за всички. Това заболяване не е толкова смъртоносно, затова зависи от гостоприемник. Ако имаш бъбречна недостатъчност те удря в бъбреците, ако имаш недостатъчност в сърдечно-съдовата система, правиш сърдечна недостатъчност. И разбира се тези, които са с хронични белодробни заболявания при тях е най-неприятно. Защото този вирус не прави пневмония, той прави токсичен пневмонит на отпадните продукти, на клетките, които засяга", каза още Кантарджиев.

"Все още хидроксихлорохинът не е отхвърлен като лекарство за лечение за коронавируса", обясни на пресконференцията началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген,-майор Венцислав Мутафчийски. 

По думите му в момента той се използва в цяла Латинска Америка, Африка и в някои европейски страни.

„Единственият препарат, който като че ли се утвърди в света за известно време, беше именно хидроксихлорохинът“, добави той.

„Спомняте си сагата, когато СЗО прекрати изследванията с него за известно време по повод съобщение в авторитетно научно списание. След една седмица се оказа, че тази статия не почива на достоверни данни, а на компютърни симулации. Това доведе до опровержение на списанието. След това СЗО възобнови проучванията, доколкото тя въобще е натоварена да прави такива проучвания“, сподели Мутафчийски.

„Ние никога не сме казвали, че хидроксихлорохинът може да се използва в извънклинична обстановка. В терапевтична доза, която се препоръчва от китайските и европейските колеги, би могла да увреди пациенти, които имат придружаващи заболявания на сърцето и особено, когато са съчетани с още един антибиотик“, поясни Венцислав Мутафчийски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

Томислав Дончев за записите: Ако съдържанието е инкриминиращо, щеше да се разследва

Вицепрезидентът Томислав Дончев заяви, че не е разпитван и не открива нищо смущаващо, че се разследва само техническата част на записите, за които се твърди, че са с участието на премиера. "Аз лично се съмнявам, че ако съдържанието на такъв запис е инкриминиращо, прокуратурата би пропуснала да разгледа случая

Седемте рилски езера

Директорът на парк "Рила": Не е полаган асфалт край Седемте рилски езера

Не е полаган асфалт на пътеките в района на Седемте рилски езера. Появилите се информации, че пътека край езерото Бъбрека е била асфалтирана са неверни. Това заяви за БНТ директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов. Към момента в района са преустановени всички дейности, изпълнявани по проект на парк „Рила" за реновиране на пътеките на

Опашки има и пред паспортната служба на бул. “Мария Луиза” в София.
 
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

По-дълго работно време и отворени гишета в събота топят опашките за лични карти в София

Удължено с 1 час работно време и отворени гишета в събота са мерките на МВР за намаляване на опашките за лични карти в София. Всички паспортни служби в столицата вече ще работят от 8,30 до 18,30 ч, а не както досега - до 17,30 часа. От тази седмица по две районни ще са отворени и в събота от 8,30 до 14,30 часа

Палатките на Орлов мост Снимка: Център за градска мобилност

26-и ден на антиправителствените протести: 3 столични кръстовища са блокирани (Обновена)

18:00 ч. Започват да се събират хора за поредния - 26-и протест срещу кабинета и главния прокурор Три от централните столични кръстовища остават блокирани и днес от протестиращи. Исканията им остават същите - оставка на правителството и на главния прокурор, предава БНТ. Кръстовището на Орлов мост остава затворено и практически е неизползваемо за

Емил Абазов СНИМКА: Фейсбук

Туроператорите ще излязат на митинг

По-рано през деня туроператорите се разбраха за помощ от 10 млн. лева от държавата Туроператорите ще излязат на митинг, а не на протест пред Народното събрание. Това обяви Емил Абазов, един от лидерите на Обединение „Бъдеще за туризма“, предава NOVA.  Митингът ще е във вторник от 11:00 часа. По-рано през деня стана ясно

Контраадмирал Михайлов

В началото на есента подписват договора за изграждане на 2 кораба за ВМС

Очаква се в началото на тази есен да бъде подписан договорът за изграждане на два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили (ВМС). Това съобщи в Русе командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. По думите му в момента текат преговори с немската корабостроителна компания "Фридрих Люрсен"

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Външно министерство СНИМКА: Архив

Българите, пътуващи до Украйна - вече с PCR тест, иначе 14 дни карантина

Българските граждани, пътуващи от България до Украйна, вече трябва да представят PCR тест с негативен резултат, извършен в рамките на до 48 часа преди влизането в страната, или да се подложат на 14-дневна карантина, съобщиха от министерството на външните работи. Украинските власти са въвели нова методика

Мелето, предизвикано от 39-годишната софиянка.

Софиянка тръгна да се самоубива, предизвика меле на магистралата до Пловдив

Млада жена направи опит за самоубийство, като предизвика верижно меле на магистрала "Тракия" на 115-ия километър. За щастие няма други пострадали, единствено тя е откарана в болница със счупвания. Свидетел на инцидента става директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев. По думите му 39-годишната столичанка на име Веселка решила

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта ще бъде ясно и тихо. На 04.08.2020 г. ще е слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще се развие купеста облачност и на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури - между 31° и 36°, по-ниски по Черноморието. ІІ

Проби за COVID-19 СНИМКА: РОЙТЕРС

Гърция удължава изискването за отрицателен PCR тест до 15 август

По информация на посолството ни в Атина Гърция удължава срока на изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната от България. До 15 август сънародниците ни, пристигащи в Гърция по въздух и суша, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването им

Снимка: Десислава Кулелиева

Марина Матева: Нюзрумът в БНТ е вторият ми дом

Водещата на „По света и у нас“ признава, че със семейството й използват всяка свободна възможност да пътуват извън София Марина Матева завършва българска филология и журналистика в Софийски университет „Климент Охридски. Влюбва се в професията си още като студентка, докато е на стаж в новините на БНТ, тогава още разделени на Канал 1 и Ефир 2

Бременна жена и дете оцеляха по чудо след пътен инцидент

Бременна жена и дете оцеляха по чудо след пътен инцидент

Бременна жена и 8-годишното ѝ дете оцеляха по чудо след като автомобилът, в който са пътували, се е обърнал. Жената е шофирала по пътя Русе-Николаево, когато колата ѝ излетяла и се превъртяла в храсти край пътя. След намесата на полицаи, жената и детето са извадени невредими, но уплашени

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber