След последния си разговор с Горбачов Живков излиза гневен и казва само 2 думи: Към самолета!

https://www.24chasa.bg/novini/article/8775677 След последния си разговор с Горбачов Живков излиза гневен и казва само 2 думи: Към самолета! След последния си разговор с Горбачов Живков излиза гневен и казва само 2 думи: Към самолета! www.24chasa.bg
А как мило започва всичко. Снимката е от 11 септември 1984 г. При първото си посещение в България Михаил Горбачов е само член на Политбюро на КПСС и отговаря за селското стопанство. След 5 години двамата вече не се понасят
А как мило започва всичко. Снимката е от 11 септември 1984 г. При първото си посещение в България Михаил Горбачов е само член на Политбюро на КПСС и отговаря за селското стопанство. След 5 години двамата вече не се понасят

Пищният коктейл в посолството остава недокоснат

На 21 юни т.г. публикувахме интервю с д-р Владимир Петков - преводач и дипломат, по повод мемоарната му книга “Епизоди от номенклатурния живот или как се купува риба”.

Поради големия читателски интерес поместихме и  откъса “Президентът Желев пътува за Япония”. Сега ви предлагаме неговия поглед върху отношенията на Живков с Горбачов.

Интригуващи събития се състояха през юни 1989 г. в Москва. С мащабна политическа окраска. Ще напомня на забравилите, че тогава се честваха 45 години от 9 септември 1944 г.

На 1 юни в столицата на СССР е предвидено да се открие огромна изложба на постиженията на България в разнообразните сфери на народното стопанство.

Тодор Живков ще пререже алената лента точно в 11 часа в конкретния ден, ще разгледа любознателно експонатите, десетки камери ще следят неговите стъпки, ще спре пред компютрите “Правец 16” с доволен поглед и ще произнесе някоя позитивна шега под възторжените ансамблови ръкопляскания на отбрана група български късметлии, командировани там.

След което в добро настроение и повишен жизнен тонус ще се срещне на четири очи в Кремъл с Горбачов.

По-късно, в 18 часа, ще бъде домакин на коктейла в салоните на нашето посолство и ще поздрави с кратка тържествена реч гостите - 500 на брой. Това е схематично сценарият.

Сега ще проследим

изпълнението му

Ресторантът към нашата амбасада е затворен от четири дни за странични посетители и целият кухненски екипаж работи полуденонощно. Менюто е съставено от началника на протокола в посолството, в случая от мен, като трябва да е изцяло българско, спазвайки указанията от Центъра.

Ще отсъстват разнообразни по цвят хайвери, каспийски есетри, тихоокеански раци и диви камчатски сьомги. За целта:

1. Изтъкани са 2000 сарми с лозов лист.

2. Комплектувани са 30 тави с ботевградска баница.

3. 25 килограма кьопоолу почиват в хладилниците.

4. 10 кг ориз и мляко от половин стадо подмосковни крави са преобразувани в сутляш. Само канелата е около килограм.

На помощ от София със специалния самолет ще долетят групово луканки, филета, пастърми, ядки, домати и краставици за шопската салата, както и сто щайги с ягоди и череши.

Отделно, грижливо опаковани, са пратени и 800 бутилки вино, ракия и коняк. Главният готвач настояваше да сготви и боб, но аз отклоних вежливо хрумването му, за да не се наруши празничната атмосфера от страничните действия на типичната българска гозба.

На 31 май около 19 часа цялата подредба на масите е готова, блюдата ще се инсталират на следващия ден привечер, когато ще започнат да димят и десетте скари на терасата. Всички дипломати от околните посолства

ще вдишват със

завист аромата на

кебапчета и кюфтета

Аз взимам участие в този келнерски спектакъл без никакви скандали, само с отделни викове, иначе си стоя енергично отстрани и остро наблюдавам. Накрая изпивам едно питие за вътрешна регенерация и се прибирам вкъщи.

Децата не са ме виждали от три дни, не бива да ме забравят. Преди да ги целуна, телефонът звъни - викат ме спешно в посолството, търсят посланика или мен. Амбасадорът е на прием и се обаждам аз.

Съобщението е сухо - Горбачов е отложил срещата и Живков няма да се яви. Вместо него ще пристигнат двама вицепремиери - Андрей Луканов и Петко Данчев. Иначе няма промяна в програмата.

Отпускам се в щастлива стойка, едно е Живков с целия антураж, друго е двама самотни вицепремиери. Изчаквам посланика и му съобщавам колоритната новина. Той ме гледа невярващо със стъклен поглед:

- Петков, усещаш ли политическия нюанс в отказа на Горбачов да се види с Живков, и то няколко часа преди срещата. Това е началото на края.

Замълчах възпитано. И двамата схващахме, че братските прегръдки се отлагат и няма да има вълнуващи дискусии за светлото бъдеще. Разделихме се тихо без “лека нощ”.

На следващата сутрин посрещането беше крайно делово. Седнахме в чайката всички заедно. Мълчание. След малко за ободряване на обстановката посланикът ги пита дали искат да разгледат нещо в антракта между откриването на изложбата и коктейла. Луканов беше рязък:

- Няма да има коктейл, връщаме се веднага.

Намесвам се в

разговора с

протоколен нюанс:

- Другарю Луканов, освен нашите хора сме поканили 450 съветски гости - всички министри със съпруги, началници от ЦК на КПСС, от външното министерство и др.

Той пак е рязък:

- Ще им обясните, че забавната част се отлага.

Поглеждам посланика, той вдига рамене. До откриването на изложбата остава половин час. Как се известяват 450 съветски номенклатурни единици, другари и техните дами, че банкетът се отлага. Нормално е дамският състав да е вече на фризьор.

Оставям делегацията пред залата и се понасям спешно към посолството. Обяснявам на моята секретарка какво й предстои. Тя ме гледа с тих, битов поглед и очевидно неразбиране на политическата структура в първоюнския летен ден.

Диктувам й на съкратен български език какво да направи и се отправям към салона, където десетки наети руски келнери протриват с бели кърпи посудата. Информирам ги за актулната обстановка.

Те ме псуват поединично с поглед. И са прави - все едно да отидеш в Рим, а папата да е в отпуск. За тях това е малка тъжна история. Те са се настроили да получат по 50 рубли в края на коктейла и да си тръгнат с по една открадната бутилка. Ето как политиката съсипва индивидуалните житейски мечти.

На 20 юни 1989 г. в 12 часа изложбата прекратява съществуването си. Командированите български експерти прибират енергично от щандовете своите експонати - от мотокарите до киселите краставички. Вечерта са си планирали съвместен алкохолен пикник, утре излитат за София, а след още два дни заминават за Китен или Синеморец на почивка във ведомствените бунгала на своите стопански обединения.

Те не подозират,

че главният филм

още не е започнал

В 14 часа ме вика посланик Панков и с императивен глас ми поставя задача:

- Петков, отиваш незабавно при директора на изложбата и го уведомяваш, че цялата изложба трябва да се възстанови за утре, 21 юни. Др. Живков пристига и ще разгледа нашата експозиция. Не трябва да има и прашинка по изложените предмети. След това е срещата с Горбачов, после е коктейлът.

Отправих се незабавно към титуляря на изложбата, посланикът не се съгласи да го изненадам по телефона. Не само на мен, на всички им беше доскучало без Живков в тези паметни дни. Видях се с директора и му предадох вълнуващата новина.

Но не можах да чуя радостните възгласи на персонала, тръгнах обратно към посолството. Чакаше ме отново организиране на коктейл, този път без сарми и сутляш, само скара, салата и сухи мезета.

Посрещнахме държавния глава на другата сутрин. Той се разходи из залата бързо, като през зимна градинка, и потеглихме за Кремъл. Чаканата среща с Горбачев започна. Отвън сме голям любопитен колектив от дипломати, журналисти и охранители. Чакаме.

Точно след час Живков се появи, литературно казано, като буреносен облак. Произнесе към когото трябва само две думи :

- Към самолета!

Нямаше защо да мислим дълбоко. Зарът беше хвърлен. Големият брат разбра, че малкият брат е разбрал какво му се казва. С последствията.

Отложи се и вторият коктейл, този път завинаги.

Технологията се състоя на 10 ноември 1989 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКИ: Велислав Николов

30-ти ден на протести: Шествието блокира Орлов мост, опъна палатки (Обновява се)

23:00 Протестиращите преградиха платната Цариградско шосе с кашпи, пейки и кофи за боклук.  22:30 Протестиращите опънаха палатка пред Министерски съвет.  22:00 След разпъването на няколко еднакви новички палатки по-голямата част от протестиращите напуснаха Орлов мост и поеха отново в посока Министерски съвет

Румен Радев

Радев: Кризата не може да бъде решена с полицейски мерки

В последните дни правителството предприе полицейски мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност, и редовите служители на реда

С #Бъдете смели измамник продаде два пъти празна база данни

С #Бъдете смели измамник продаде два пъти празна база данни

Актуалните случаи на онлайн престъпност напоследът не са хакерски атаки, които да теглят информация, а банални измами тип “хвърли 5000 лв. през балкона”. Зачестяват продажба на уж хакнати данни, като се използва създаденото настроение, че хора на Васил Божков атакуват институциите и из мрежата се разхождат всякакви лични данни

Как си отиде Живков?

Как си отиде Живков?

Последните посещения на Тодор Живков са във Враца и в столичния квартал "Кремиковци". Първото е през февруари за Трифон Зарезан, а второто - за заседание на партийната организация на БСП, където искали да го приемат обратно. Защо не е стъпвал 18 години във Враца до онзи момент? Кой е любимият му сорт вино? Защо съблякъл сакото си на зарязването

Шефът на червената ЦИК Емил Войнов обяви кои ще се борят за лидер. СНИМКА: БСП

Кой кой е в битката за лидер на БСП

Петима останаха на финала, слагат ги на общ плакат В понеделник теглят жребий за представяне в партийните медии Петима са окончателните кандидати за лидер на БСП. Това са Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров. (Кои са те - виж долу.) Първият пряк избор за председател на соцпартията ще се проведе на 12

От този сайт Ганчев приемал поръчките за атаките.

Арестуваха хакер, взел пари да удари сайтове, а после искал от тях, за да им върне данните (Обзор)

Даниел Ганчев - Instakilla хващан преди за палеж Хакер, приемал поръчки да удари различни сайтове, а след това искал пари от тях, за да им върне базите данни, бе задържан при спецакция на отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП. 24-годишният Даниел Ганчев, познат като Instakilla, бил арестуван на 5 август в Пловдив

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Ахмед Доган

ДПС пусна стари речи на Доган с намигване към сегашната ситуация

Обществото има нужда от политически катарзис и то трябва да го преживее, пътят продължава и, може би, най-трудното тепърва предстои, казва в своя реч Соколът Стари речи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган публикуваха днес от партията в социалните мрежи. Намек ли е това към сегашната ситуация в политиката или към премиера Бойко Борисов

Обявиха бедствено положение в Хасково заради пожар

Обявиха бедствено положение в Хасково заради пожар

Заради усложнена обстановка във връзка с възникналите пожари в Хасковско, областният управител обяви бедствено положение, съобщиха от администрацията. Мярката се прилага за общините Димитровград, Хасково, Харманли и Тополовград. Областният управител Стефка Здравкова съобщи, че е поискала помощ от Министерството на отбраната

Митьо Маринов

След като поумня, протестът сам блокира (Видео)

ЗАВЕЩАНИЕ НА СЕДМИЦАТА Палатките вече не спират движението, креативността се поизчерпа, а резултатът засега е умора на протестиращи и управляващи Гледай коментара на Митьо Маринов във видеото: На 8-ия ден протестът поумня, а на 29-ия сам зацикли и блокира. Както разказах в предишния си коментар, малко след първата седмица протестът изгради

СНИМКА: pixabay

Дъждът наводни Перник

Падналият следобед дъжд наводни Перник. По улиците на града се стекоха реки, „езера” се образуваха в района на Автогарата, пътен възел „Марина бара“ и в други райони на града, предаде БНР.  Една от задните гуми на пожарен автомобил, тръгнал да отводнява пътен възел „Марина бара” пропадна в дупка на разкопаната заради полагането на новия водопровод

Живков бързо става любимец на Хрушчов (вляво).

"168 часа": Как лидерът на легионерите провали атентата срещу Тодор Живков

Председателят на Националния фронт Иван Дочев ги спрял, потвърждава пред “168 часа” бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев Български eмигрант си спомня, че Тато бил замерван с яйца и домати заедно с втория човек в СССР Алексей Косигин, но до сериозен инцидент не се стигнало Имало ли е реален опит за атентат срещу Тодор Живков

Красимир Каракачанов СНИМКА: Архив

Каракачанов: Не сме взимали решение за ситуацията със затварянето на улици на коалиционния съвет

Ситуацията със затварянето на улици и слагането на палатки е обсъждана по време на коалиционния съвет, но решение за премахването им не е вземано, каза днес във Варна в отговор на въпрос вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той допълни, че полицията си взема решение какво да прави в дадена ситуация и няма как

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber