11 съвета как се влиза в желаната гимназия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8768503 11 съвета как се влиза в желаната гимназия 11 съвета как се влиза в желаната гимназия www.24chasa.bg
Ваня Кастрева
Ваня Кастрева

Как правилно да се попълнят документите и да се подредят желанията, за да влязат седмокласниците в желаната гимназия?

"24 часа" потърси за съвети и указания шефката на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева.

Седмокласниците подават документи за първо класиране за гимназия от 3 до 7 юли включително. Резултатите трябва да бъдат обявени до 13 юли.

Учениците се явиха на външните оценявания по български език и литература и по математика в средата на юни, а в сряда Министерството на образованието и науката представи анализа на резултатите, които са тревожно ниски. Средният брой точки по български е 51,01, а по математика - 36,33.

В момента най-важното, което трябва да направят децата и родителите им, е да преценят правилно как да подредят желаните паралелки според изкарания бал.

Ето и съветите на Ваня Кастрева:

1. Всеки ученик и родител може да ползва електронната платформа priem.mon.bg и първо да се запознае с краткото ръководство за кандидатстване. Електронната платформа ще бъде отворена непрекъснато от 3 до 7 юли.

Родителите да не бързат с финализирането на процедурата, а спокойно и внимателно да се запознаят с възможностите за план-прием и паралелките, отчитайки индивидуалните възможности на децата, съпоставими с постигнатия бал.

2. Всяка паралелка дори в едно и също училище може да има различно балообразуване. Проверете внимателно!

3. Ако сред желанията на учениците фигурира професионално училище, те трябва да прикачат медицинско свидетелство, сканирано в PDF. Системата изисква форматът да не е по-голям от 2 мегабайта. Едно медицинско свидетелство важи за неограничен брой избрани професионални паралелки.

4. Ако родителите имат притеснения при подаване на документите, може да потърсят съдействието на училището, в което ученикът завършва 7-и клас.

5. Ако и това не е удобно за тях, има още една възможност - на територията на София работят 6 училища-гнезда. Тук влизането в системата става през акаунта на самото училище. След като се въведе в системата заявлението на родителите, то се принтира и родителят заявява с подписа си, че това е неговото желание като подредба.

29-о училище в район "Сердика" е за деца от София, но и от страната, които могат на място да подадат заявленията си. Останалите гнезда са: Професионалната гимназия по дизайн в район "Триадица", Професионалната гимназия по транспорт в район "Искър", 137-о училище в "Люлин", 144-о училище в "Младост" и 132-о в "Красно село".

6. Няма ограничения в броя на желанията. Важно е те да са съизмерими - изборът трябва да отчита постиженията на ученика и нагласите как иска да продължи образованието си.

Ако имаш бал под 200, дори и да запишеш всички най-желани и с най-висок бал паралелки, е много вероятно да не бъдеш класиран. Важно е реално да се преценят възможностите.

При бал под 450 точки е неразумно да се мисли за прием в Немската или Софийска математическа гимназия, при бал под 400 пък едва ли има шанс за езиковите гимназии - Първа, Втора английска гимназия, 73-о училище, Испанската гимназия, Френската.

Трябва да се проследи и дали в желаното училище има квоти за момичета и момчета.

7. Резултатите трябва да са ясни до 13 юли. Родителите отново чрез платформата ще могат да се запознаят с това къде е класирано детето им.

8. Ако ученикът е класиран на първо желание, трябва или да се запише с оригинала на свидетелството за завършено основно образование, или се отказва и губи мястото.

Ако е класиран на второ или следващо желание, има възможност да се запише, да подаде заявление за участие във второ класиране в училището, в което е класиран, или да се откаже, като не прави нищо. В последния случай той отпада от втория етап на класиране.

9. Във втория етап на класиране желанията не се пренареждат, но той дава шанс на учениците да се придвижат на по-предно желание или да останат на мястото от първо класиране.

10. Балът за всяка паралелка е индивидуален. Класическият вариант на формиране на бал е следният: удвояване на резултата от националното външно оценяване по български език и литература, удвояване на точките от националното външно оценяване по математика. Към тях се прибавят точки от свидетелството за основно образование по български език и литература и по математатика.

Преобразуването на оценките в точки става така: отличен 6 носи 50 точки. Максималният бал е 500 точки. Петица от свидетелството дава 39 точки. Четворката дава 26 точки, тройката - 15 точки. Минималният брой точки, който може да има ученик, е 30 точки. Това означава, че той не се е явил на изпитите.

11. Паралелките в София като квота на Регионалното управление в София-град са 388, като местата в тях са 10 080. От тях 169 са професионалните паралелки, останалите са профилирани. Кандидат-гимназистите са 10 641. В София обаче има спортни, частни и училища към Министерството на културата.

За всеки един седмокласник е гарантирана възможността да продължи образованието си в гимназия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Допълнителен кандидатстудентски прием в Тракийски университет – Стара Загора

Допълнителен кандидатстудентски прием в Тракийски университет – Стара Загора

Вече подалите документи също могат да допълнят желанията си с изброените специалности. Кандидатства се с ДЗИ или с оценка (поне 3,00) от успешно издържан през текущата година кандидатстудентски изпит или тест (съгласно посочените за съответната специалност в кандидат-студентския справочник). За неучаствалите в изпит до този момент ще бъде

МОН с програма за обмяна на опит между учители за електронното обучение

МОН с програма за обмяна на опит между учители за електронното обучение

Министерството на образованието и науката, съвместно с "Майкрософт-България", започва програма за обмяна на опит между директори и учители при въвеждането на електронни платформи за обучение, чрез споделянето на добри практики, технологични съвети и отговори на често задавани въпроси. Това съобщи пресцентърът на МОН

Излиза първото класиране след седми клас

Излиза първото класиране след седми клас

Първото класиране след седми клас в гимназиите се очаква да излезе днес. Учениците, които завършиха седми клас и техните родители, ще могат да проверят къде са приети в електронната платформа: http://priem.mon.bg, след като бъде готово и публикувано първото класиране за прием в гимназиите от осми клас.  Очаквайте подробности

Директорът е горд с начина, по който са се справили всички в извънредното положение.

Цели 87% от децата в търновско училище влизат онлайн с научени уроци

Смарт класна стая чака учениците на 15 септември Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и споделяне на

Ваня Кастрева

11 съвета как се влиза в желаната гимназия

Как правилно да се попълнят документите и да се подредят желанията, за да влязат седмокласниците в желаната гимназия? "24 часа" потърси за съвети и указания шефката на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева. Седмокласниците подават документи за първо класиране за гимназия от 3 до 7 юли включително

Примерът на град Девин в подготовката на квалифицирани кадри

Примерът на град Девин в подготовката на квалифицирани кадри

Директорът на Професионалната гимназия по електротехника г-жа Зелма Белберова разказва за защитената специалност „Автоматизация на непрекъснатите производства“ - Г-жо Белберова, каква е историята на паралелката „Автоматизация на непрекъснатите производства“ в Професионалната гимназия по електротехника „А. С. Попов“ в гр. Девин

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Образование

Български език и математика за 6 и 7 клас за 6++

Български език и математика за 6 и 7 клас за 6++

Академия „Никола Тесла“ кани всички деца, които са решени да работят усърдно, за да се представят блестящо на националното външно оценяване догодина, да се включат в курсовете по български език и литература и по математика от 15 септември. Обучението включва занимания в група до шест деца в събота – 2 часа математика и 2 часа български език и

Заместник-директорката Ваня Вълкова показва новото мултимедийно устройство.

След онлайн обучението в 23-о училище без слаби оценки на матурите

Супермодерен мултимедиен дисплей чака учениците на 15 септември Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и

Висшето училище по телекомуникации и пощи – най-бързо развиващото се специализирано училище

Висшето училище по телекомуникации и пощи – най-бързо развиващото се специализирано училище

Високотехнологично и бизнес ориентирано, ВУТП се налага сред лидерите в образованието Всяка година хиляди млади хора поемат по своя път в живота, започвайки с най-важната стъпка – избора на образование. Знанията и уменията дават кода, през който виждаме света, а той до голяма степен определя личността

Пловдивският университет към кандидат-студентите: Избирате своята бъдеща реализация

Пловдивският университет към кандидат-студентите: Избирате своята бъдеща реализация

За много кандидат-студенти, издържали успешно своите зрелостни или приемни изпити, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ ще отвори академичните врати на знанието и на тяхната бъдеща реализация. Пловдивската Алма матер, със своите 9 факултета и два филиала в градовете Смолян и Кърджали, обучава вече 60 години студенти по природни

Близо 500 кандидат-студенти подадоха документи за прием в Тракийския университет

Близо 500 кандидат-студенти подадоха документи за прием в Тракийския университет

Тук искат да учат младежи както от Германия, така и от Кралство Бахрейн Близо 500 кандидат-студенти вече подадоха документи за прием в Тракийски университет в Стара Загора, съобщиха от Ректората. По-голямата част от тях са се възползвали от възможността да заявят желанието си да се явят на изпити или да кандидатстват онлайн във висшето учебно

Да бъдеш студент във Военна академия „Г. С. Раковски“ = знание, увереност, престиж

Да бъдеш студент във Военна академия „Г. С. Раковски“ = знание, увереност, престиж

Кампания‘ 2020 за ОКС "бакалавър" и ОКС "магистър" ПОДАЙТЕ ДОКУМЕНТИ СЕГА! 1. Държавна поръчка – до 4 септември 2. Обучение срещу заплащане – до 25 септември За информация: тел.: +359 2 92 26 550; +359 2 92 26 572 http://rndc.bg и във Фейсбук #Военна академия Военната академия „Г. С. Раковски“ е водеща национална образователна институция и основен

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber