Цели 87% от децата в търновско училище влизат онлайн с научени уроци

https://www.24chasa.bg/novini/article/8765440 Цели 87% от децата в търновско училище влизат онлайн с научени уроци Цели 87% от децата в търновско училище влизат онлайн с научени уроци www.24chasa.bg
Директорът е горд с начина, по който са се справили всички в извънредното положение.

Смарт класна стая чака учениците на 15 септември

Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и споделяне на ресурси, правене на тестове и оценяването им онлайн и дистанционно, използване на електронен дневник, мултимедийни платформи за учебно съдържание като видеоуроци и други начини за по-ефективен учебен процес.  

Ползите и предимствата на дигитализацията се доказаха на практика по време на извънредното положение.

Продължаваме да разказваме за добрите примери при използването на технологиите в българското образование.

“Колко често през дистанционното обучение започвахте учебните занятия с научени уроци, написахте домашните си, запомнихте и спазвахте указанията на учителите?”

Тези въпроси зададе в края на една необичайна учебна година ръководството на основно училище “Бачо Киро” във Велико Търново, за да измери

ефективността

на електронните

уроци

според деца, родители, учители. Резултатите са повече от позитивни - 87% от учениците отговарят, че са били подготвени почти винаги или поне често.

“Изследването е по наша инициатива. Искахме да видим кой и как се е справил, защото ние влизахме в часове, преподавахме, вършихме си нашата контролна дейност, но го нямаше прекия контакт. Като цяло отговорите са доста положителни с изключение на общуването с приятелите, липсата на училището, липсата на емоционални контакти, там имаме отрицателни отговори”, обяснява директорът Владимир Николов.

Негови възпитаници са 911 ученици. 200 от тях са отговорили в анонимна анкета, подготвена от Националния институт за инициативи в образованието с ръководител Асенка Христова. Включили са се и 350 родители, всички учители, което прави сондажа представителен.

Всъщност това е част от изследване, което институтът подготвя по поръка на МОН.

“Резултатите ще станат ясни през есента, но на практика ние апробираме методиката заедно с още около 20 училища в страната”, обяснява директорът. Той е сигурен, че с усилията на целия екип и безусловната подкрепа на родителите са се справили добре.

В края на учебната година резултатите са идентични с миналогодишните, разминаването в общия успех по различните дисциплини е с няколко стотни. Чакат оценките от националното външно оценяване на седмокласниците, които ще потвърдят, че и COVID випускът не отстъпва от традицията от последните 2 години - ОУ “Бачо Киро” да е с най-високите постижения в областта.

Да изнесат

уроците в онлайн

среда, не било

особено

предизвикателство

за търновското училище. Започнали да работят от първия ден на дистанционното обучение, тъй като от 2017 г. всички имат акаунти в Office 365. Училище “Бачо Киро” е иновативно, а иновацията е точно управление на образователния процес в информационното общество.

Спецът по информационни технологии Никифор Тодоров само за 48 часа без почивка успял да създаде виртуалните класове и групи, в които реално се извършва обучението.

“Наложи се само на две социално слаби деца да помогнем с излезли от употреба персонални компютри. Възстанових ги и чрез тях осъществявахме дистанционното обучение”, казва Тодоров.

Осигурили им и непрекъснат интернет, за да могат да участват в учебните часове. Новоназначените млади учители станали ментори на своите преподаватели - наставници в дигиталните компетенции.

Така с голямо желание, контрол от останалите по принуда вкъщи родители, но и двоен преподавателски труд успели да се справят и да обхванат дори децата със специални образователни потребности.

“Най-трудно беше на колегите, които преподават в първи клас, защото децата са малки. Благодарни сме за съпричастността на родителите, които бяха плътно до учителите. Децата се ограмотиха, направиха си дори виртуален празник на буквите, виртуален 24 май”, коментира зам.-директорката Валентина Найденова.

Нямало

отсъстващи

ученици,

въпреки че опити не липсвали.

“Имам един ученик, на когото непрекъснато му се спеше и опитваше да си включи компютъра и да изчезне. Аз задавам въпрос и казвам, че сега е негов ред да отговори. Той не отговаря, включвам камерата и гледам - него го няма пред компютъра. Веднага вдигнах телефона на майката. Жената го събудила, сложила го пред монитора, а той след това си облякъл пижамата и легнал отново”, смее се Николов.  

Категоричен е, че на днешните деца трябва да се преподава по различен начин, а не да казваме: те днешните не стават, днешните са индиго.

“Същите са, каквито бяхме и ние, само че живеем в различни условия и бързо губят интерес заради потоците информация, които ги заливат. Ние трябваше отдавна да променим начина си на преподаване, развивайки естествения потенциал на тяхното любопитство”, продължава директорът.

Затова във всяка класна стая има 58-инчов презентационен монитор, всеки учител включва преносим лаптоп, осигурен е високоскоростен безжичен интернет.

Наесен децата ще бъдат посрещнати в смарт класна стая. За целта старата учителска ще придобие модерна визия, с модулни масички, свежа декорация. Ще бъдат обособени т.нар. работилница, където децата да разработват своите проекти, място, където да ги презентират, релакс зона. Вместо обикновените монитори за презентационна дейност ще има

супермодерен

интерактивен

мултитъч

дисплей

“Той ще бъде за децата в III-IV клас, които имат часове по компютърно моделиране. В останалото време всички колеги, които имат желание да проведат по-интересни уроци, ще могат да го ползват”, радва се Валентина Найденова.  

Училището кандидатства по националната програма за изграждане на училищен STEM център по природни науки и изследване. За целта около 200 квадрата от училищната база ще бъде обособена за групи за занимания по интереси по биология, химия, физика, математика и други предмети като “Човекът и природата” в начален и прогимназиален етап.

STEM центърът ще бъде обзаведен по последна дума на технологите, ще дава възможности за много опитна работа на децата, за експерименти, разработване на проекти и развитие на техните умения”, разкрива директорът. Ако бъдат одобрени, договорът за финансиране е до 300 хил. лв.

Екипът на училище “Бачо Киро” е готов да продължи обучението онлайн и през есента. Независимо как ще се развие ситуацията с COVID-19, преподавателите обмислят да трансформират до 20% от учебното съдържание в дигитални уроци.

От една страна, това ще реши проблема с ученето на две смени, а от друга - ще продължи новия тип преподаване, за да палят любопитството на дигиталното поколение ученици във Велико Търново.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Допълнителен кандидатстудентски прием в Тракийски университет – Стара Загора

Допълнителен кандидатстудентски прием в Тракийски университет – Стара Загора

Вече подалите документи също могат да допълнят желанията си с изброените специалности. Кандидатства се с ДЗИ или с оценка (поне 3,00) от успешно издържан през текущата година кандидатстудентски изпит или тест (съгласно посочените за съответната специалност в кандидат-студентския справочник). За неучаствалите в изпит до този момент ще бъде

МОН с програма за обмяна на опит между учители за електронното обучение

МОН с програма за обмяна на опит между учители за електронното обучение

Министерството на образованието и науката, съвместно с "Майкрософт-България", започва програма за обмяна на опит между директори и учители при въвеждането на електронни платформи за обучение, чрез споделянето на добри практики, технологични съвети и отговори на често задавани въпроси. Това съобщи пресцентърът на МОН

Излиза първото класиране след седми клас

Излиза първото класиране след седми клас

Първото класиране след седми клас в гимназиите се очаква да излезе днес. Учениците, които завършиха седми клас и техните родители, ще могат да проверят къде са приети в електронната платформа: http://priem.mon.bg, след като бъде готово и публикувано първото класиране за прием в гимназиите от осми клас.  Очаквайте подробности

Директорът е горд с начина, по който са се справили всички в извънредното положение.

Цели 87% от децата в търновско училище влизат онлайн с научени уроци

Смарт класна стая чака учениците на 15 септември Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и споделяне на

Ваня Кастрева

11 съвета как се влиза в желаната гимназия

Как правилно да се попълнят документите и да се подредят желанията, за да влязат седмокласниците в желаната гимназия? "24 часа" потърси за съвети и указания шефката на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева. Седмокласниците подават документи за първо класиране за гимназия от 3 до 7 юли включително

Примерът на град Девин в подготовката на квалифицирани кадри

Примерът на град Девин в подготовката на квалифицирани кадри

Директорът на Професионалната гимназия по електротехника г-жа Зелма Белберова разказва за защитената специалност „Автоматизация на непрекъснатите производства“ - Г-жо Белберова, каква е историята на паралелката „Автоматизация на непрекъснатите производства“ в Професионалната гимназия по електротехника „А. С. Попов“ в гр. Девин

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Образование

Български език и математика за 6 и 7 клас за 6++

Български език и математика за 6 и 7 клас за 6++

Академия „Никола Тесла“ кани всички деца, които са решени да работят усърдно, за да се представят блестящо на националното външно оценяване догодина, да се включат в курсовете по български език и литература и по математика от 15 септември. Обучението включва занимания в група до шест деца в събота – 2 часа математика и 2 часа български език и

Заместник-директорката Ваня Вълкова показва новото мултимедийно устройство.

След онлайн обучението в 23-о училище без слаби оценки на матурите

Супермодерен мултимедиен дисплей чака учениците на 15 септември Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и

Висшето училище по телекомуникации и пощи – най-бързо развиващото се специализирано училище

Висшето училище по телекомуникации и пощи – най-бързо развиващото се специализирано училище

Високотехнологично и бизнес ориентирано, ВУТП се налага сред лидерите в образованието Всяка година хиляди млади хора поемат по своя път в живота, започвайки с най-важната стъпка – избора на образование. Знанията и уменията дават кода, през който виждаме света, а той до голяма степен определя личността

Пловдивският университет към кандидат-студентите: Избирате своята бъдеща реализация

Пловдивският университет към кандидат-студентите: Избирате своята бъдеща реализация

За много кандидат-студенти, издържали успешно своите зрелостни или приемни изпити, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ ще отвори академичните врати на знанието и на тяхната бъдеща реализация. Пловдивската Алма матер, със своите 9 факултета и два филиала в градовете Смолян и Кърджали, обучава вече 60 години студенти по природни

Близо 500 кандидат-студенти подадоха документи за прием в Тракийския университет

Близо 500 кандидат-студенти подадоха документи за прием в Тракийския университет

Тук искат да учат младежи както от Германия, така и от Кралство Бахрейн Близо 500 кандидат-студенти вече подадоха документи за прием в Тракийски университет в Стара Загора, съобщиха от Ректората. По-голямата част от тях са се възползвали от възможността да заявят желанието си да се явят на изпити или да кандидатстват онлайн във висшето учебно

Да бъдеш студент във Военна академия „Г. С. Раковски“ = знание, увереност, престиж

Да бъдеш студент във Военна академия „Г. С. Раковски“ = знание, увереност, престиж

Кампания‘ 2020 за ОКС "бакалавър" и ОКС "магистър" ПОДАЙТЕ ДОКУМЕНТИ СЕГА! 1. Държавна поръчка – до 4 септември 2. Обучение срещу заплащане – до 25 септември За информация: тел.: +359 2 92 26 550; +359 2 92 26 572 http://rndc.bg и във Фейсбук #Военна академия Военната академия „Г. С. Раковски“ е водеща национална образователна институция и основен

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber