Невиждан хаос с гръцките мерки към българи (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8765405 Невиждан хаос с гръцките мерки към българи (Обзор) Невиждан хаос с гръцките мерки към българи (Обзор) www.24chasa.bg
Опашките на Маказа се стопяваха бързо в сряда.
Опашките на Маказа се стопяваха бързо в сряда. СНИМКА: Ненко Станев

Не е ясно ще се допускат ли изобщо румънци и българи и през колко и кои КПП-та

Туроператори препоръчват да не се предплаща нищо

Атина не дава ясни указания ще допуска ли българи и откъде това лято в Гърция. Официално редуцирането на всички работещи КПП-та до едно - Кулата, се обяснява с липсващи на другите места скенери за QR кодове.

Вчера обаче влизащите, които са спазили обявените преди дни гръцки изисквания за попълването на формуляр, с който обявяват местонахождението си 48 часа предварително, бяха допускани и през Маказа, но не и през КПП Илинден и Златоград. Автомобилите са минавали без проблеми, но е имало много малко влизащи през Кулата. На Маказа са пропускани дори без обявените по-рано предварителни кодове. Всъщност струпване на объркани хора се очаква през уикенда.

Изобщо не е ясно какво точно ще се случва през следващите дни, след като във вторник вечер излезе новото нареждане да се преминава само през Кулата. Не е ясно ще се допускат ли въобще българи и кога и как ще се промени режимът.

Според свидетелства на хора, били през уикенда в Северна Гърция, тревогата сред местните, че българите и румънците ще им донесат вируса, нараства и надделява над желанието да тръгне отново туристическата индустрия. Местните казвали: “По-добре една година бeз туристи, отколкото да почнем да измираме”. Но така или иначе продължава да е неясно докога ще се допускат българи и откъде.

Туроператори препоръчват да не се предплаща нищо, докато не се установи някаква трайна предвидимост в режима. Защото рискът е прекалено голям.

Само преди седмица Атина обяви, че ще приема туристи от България и Румъния по режим с предварително определено местопребивание, но преди два дни обяви, че допускането ще става само през КПП Кулата. Последното решение е заради нарастващите случаи на заболели от COVID-19 в България, Сърбия, Румъния и Северна Македония.

Избърза ли Атина неподготвена с новите изисквания?

Само на Кулата могат да четат кодовете, без които Гърция не пуска туристи

Останалите ГКПП-та нямали техническа възможност

Български граничар: В сряда през Маказа пускаха без проблем, но всичко може да се смени за минути

Разчитането на специалните кодове, с които от 1 юли се влиза в Гърция, може да става само на ГКПП Кулата-Промахон. На останалите гранични пунктове няма техническа възможност и затова само един пункт ще пропуска пътуващите от България. Това обяснение са дали гръцките власти на българското Министерство на външните работи, което е поискало разяснения за наложените от вчера мерки. В неделя Гърция изненадващо съобщи, че от 1 юли въвежда задължителен нов онлайн формуляр, който трябва да попълват всички влизащи в страната чужденци. В него се посочват номер на документ за самоличност, датата на пътуване, държавата, от която идва туристът, адрес по време на ваканцията, предишен престой в други страни и др.

Формулярът за определяне на местоположението на туристите (PLF) трябва да е попълнен онлайн най-малко 48 ч преди влизането в страната.

Трябва да се

посочат всички

дестинации

на туриста през следващите 7 дни.

Изискването важи за всички пристигащи - по въздух, вода или през сухопътните граници. Влизащите с кола задължително посочват и регистрационния ѝ номер.

След попълване на документа онлайн на мобилния телефон на туриста се изпраща уникален QR код, който се показва на гръцките власти. По тяхна преценка чужденците може да бъдат насочени към зона за скрининг, където ще бъдат тествани за вируса SARS-CoV-2. Според сайта на гръцкото министерство на туризма единствено за пристигащите по суша ще се изисква представяне на попълнената PLF форма на хартия освен QR кода.

Читатели на “24 часа” сигнализираха за неясноти. Формата се попълва най-малко 48 ч преди влизане в Гърция и се предполага, че това е времето, необходимо за обработка.

Семейство от Русе се оплака, че за пътуване през уикенда попълнили документа в понеделник на обяд, а

2 дни по-късно

нямат мейл от

гръцките

власти с кода

и формуляра.

Друг проблем изникна, след като в началото на седмицата в падащото меню на формуляра можеше да се посочат няколко ГКПП-та, сред които Маказа. Дни по-късно обаче различните опции изчезнаха и остана единствено ГКПП Кулата. Така и не е ясно какво става, ако туристът е посочил Маказа, но отиде на Кулата, защото само там имат техника за разчитане на QR кодовете.

Ползващите коли под наем пък не могат да попълнят регистрационен номер на автомобила 48 ч преди да я наемат.

Не е ясно, ако човек е посочил една дата за пътуване, а се наложи да тръгне по-късно, дали попълнената електронна декларация е валидна.

“24 часа” потърси за разяснения посолството на Гърция в София, но оттам не отговориха през целия ден в сряда.

“Гръцките

колеги не знаят

какво става.

Казват, че

нямат заповед

Очаква се Атина да реши какво се случва с ГКПП Маказа - Нифея. Засега няма проблем с преминаващите през пункта, но всичко може да се промени за минути”, каза в сряда следобед български граничен служител на Маказа.

Според уточнение на гръцките власти, обявено късно вечерта във вторник, за туристи ще бъде отворен само Кулата - Промахон.

Въпреки това в сряда през Маказа - Нифея, където традиционно се извиват километрични колони от коли и се чака с часове, се минаваше буквално като на парад, видя кореспондент на “24 часа”.

Пускаха дори пътуващи, които не бяха попълнили задължителната електронна форма. Автомобилите на пункта бяха малко и рядко имаше повече от 15-20. Повечето от тях бяха с румънска регистрация. Не е ясно дали пунктът Маказа ще работи по същия начин в следващите дни, или наистина ще бъде затворен.

Противоречивата

информация

разколеба много

българи

и те се отказаха от пътуване до плажовете на Бяло море. Гърците, които често идват в България за евтини стоки, също бяха малко.

“Ако не стане тук, ще мина откъдето може, разликата е няколко часа. Отивам на Тасос да почивам и нищо не ме интересува”, заяви Андреас от Букурещ.

Не по този начин приемат нещата българите и гърците.

“Карам стока за Комотини. Заради затварянето на границата покрай коронавируса останахме без работа. За нас от Кирково това е всичко, няма друго, с което да си вадим хляба”, твърди Асен Иванов. Той кара бус, с който извършва доставки до различни населени места в Гърция. Казва също, че се налага да минава границата по два, дори три пъти дневно, защото гръцките власти следят стриктно да се спазва изискването теглото на преминаващите автомобили да бъде до 3,5 тона.

При нарушение глобите, налагани от гръцките митничари, били над 2000 евро.

“Туристическият сезон е провален. Не знам как ще се справим с концесията, която е 9000 евро”, заяви гръцкият гражданин Али Хасан, който е наемател на 500 метра плажна ивица в гръцкото градче Фанари. Той допълни, че членовете на търговската камара в Комотини също не приемат добре затварянето на пункта Маказа - Нимфея.

Реакция имаше и от местната власт в Комотини. Кметът Гианис Гаранис в писмо до управляващите в Гърция настоява ГКПП да остане отворен. Според излизащия в Комотини в. “О хронос” общината имала цялостен план за развитието на туризма, а решението за затваряне на пункта ще засегне непоправимо сектора в Северна Гърция. Заетите в него разчитат основно на българските туристи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Ройтерс

Населението на Япония намалява за 11-а поредна година

Япония регистрира за единадесета поредна година спад числеността на населението си, като в същото време се увеличава количеството на постоянно живущи в страната чужденци, предаде ТАСС. Агенцията цитира данни от доклад на японското министерство на администрацията и комуникациите. Към първи януари тази година населението на Япония е наброявало 124

СНИМКА: Pixabay

Хиляди британци се изнасят към страни от ЕС заради Брекзит

Първо Великобритания напусна Европа, а сега британците напускат Обединеното кралство и масово се заселват в страни от ЕС. Много от тях взеха и германски паспорт. В Германия има вече цял британски град от 120 000 души. След като британците с минимално мнозинство гласуваха страната им да напусне ЕС, доста граждани на Обединеното кралство обръщат

Снимка Ройтерс

Външно: Никой от българите в Ливан не е пострадал при взрива

Няма пострадали български граждани при взрива в пристанището на Бейрут Никой от постоянно или временно пребиваващите български граждани в Ливан не се е обърнал към българското посолство с молба за помощ или информация, че е пострадал, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство. Мисията ни в Бейрут е в контакт с представители на

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция може да се оттегли от Истанбулската конвенция

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Турция, председателствана от президента на републиката Реджеп Тайип Ердоган, обмисля възможността за оттегляне на Анкара от Истанбулската конвенция на Съвета на Европа (СЕ) за предотвратяване и борба с насилието над жени. Това съобщава турският вестник Milliyet, цитиран от TACC

Снимка Туитър

Дете, отнесено в морето, оцеля, следвало съветите от филм

Отнесено от морските вълни момче оцеляло, благодарение на документалните филми, които гледало, съобщава „Дейли мейл”, цитиран от dariknews.bg. Равирадж Саини е бил отнесен от морската вода близо до Скарбъроу в Йоркшир. Спасителите открили 10-годишния малчуган след около час, легнал по гръб във водата и викащ за помощ

СНИМКА: Pixabay

Коронавирусът уврежда черния дроб на всеки пети заразен

Болестта, предизвиквана от новия коронавирус, уврежда черния дроб на всеки пети пациент, съобщи ТАСС, като се позовава на изследване на учени от Китайския университет в Хонконг, предаде БТА. Експертите са изследвали клиничните данни на първите 1040 пациенти, заболели от Ковид-19 в Хонконг на възраст от 22 г. до 52 г

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

СНИМКА: pixabay

Регистриран абсолютен минимум на лед в Арктика

Абсолютният минимум на количеството лед в Арктика в цялата история, откакто се води наблюдение, е регистриран през юли. Това е позволило Северният морски път да бъде отворен месец по-рано. Обикновено това се случва в края на август или

Експлозията стана на пристанището в Бейрут.

Няма данни за пострадали българи при взрива в Бейрут

Към 5 август посолството на България в Ливан не е получавало информация за пострадали от взрива в Бейрут на 4 август български граждани, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство. Консулската служба при посолството функционира в нормален режим и е в готовност да окаже евентуално съдействие на нуждаещи се от помощ наши сънародници

СНИМКИ: Ройтерс

Спасителни екипи търсят оцелели след трагедията в Бейрут

Спасителни екипи в Ливан трескаво издирват оцелели, след като над 100 души се водят безследно изчезнали в резултат на мощната експлозия, опустошила пристанищния район в столицата Бейрут вчера, предаде Би Би Си, цитирана от БТА.  Взривът причини смъртта на най-малко 100 души, ранените са над 4000. Експлозията бе усетена в целия град

Еманюел Макрон ще посети утре Ливан

Еманюел Макрон ще посети утре Ливан

Френският президент Еманюел Макрон ще посети утре Ливан, за да се срещне с политическите лидери на страната след експлозиите, които разтърсиха Бейрут и отнеха живота най-малко на 100 души, съобщи френското президентство, цитирано от Франс прес. Френският лидер ще се срещне с ливанския президент Мишел Аун и с премиера на Ливан Хасан Диаб в момент

Майк Помпео. Снимка Радио Китай

„Ню Йоркър“: Антикитайското изказване на Майк Помпео не е от полза за дългосрочните интереси на САЩ

Американското списание „Ню Йоркър“ публикува статия относно произнесената преди време реч на американския държавен секретар Майк Помпео в библиотеката „Никсън“. В нея се посочва, че изказването му не е от полза за дългосрочните интереси на САЩ. Политиката на американското правителство спрямо Китай е толкова неуспешна, колкото и външната му

СНИМКА: Pixabay

САЩ пращат представител в Тайван след скъсването на отношенията през 1979 г.

Министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси на САЩ Алекс Азар предстои да посети Тайван през следващите дни, което ще бъде най-високопоставената визита на представител на американското правителство след прекратяването на официалните дипломатически отношения между Вашингтон и Тайпе през 1979 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber