На второ четене: По-улеснен режим за обновяване на телеком базовите станции

https://www.24chasa.bg/novini/article/8763251 На второ четене: По-улеснен режим за обновяване на телеком базовите станции На второ четене: По-улеснен режим за обновяване на телеком базовите станции www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

По-улеснен режим за обновяване на телеком базовите станции приеха депутатите на второ четене с промени в Закона за устройството на територията. Законопроектът е общ, и е изготвен въз основа на приетите на първо четене законопроекти, внесени от Спас Панчев и Юлиан Ангелов и група народни представители.

Обновяването на мрежите на операторите вече ще става по улеснена и съкратена административна процедура. Според приетите промени преоборудването, когато не се налага изкопни работи или промяна на конструкцията, може да става след становище от инжинер-конструктор и оценка от Националния център по обществено здраве за нивото на електромагнитните излъчвания.

Досега се изискваше за всяко технологично обновяване на мобилна станция да се издаде изцяло ново строително разрешение, а процесът отнемаше между 6 и 24 месеца.

Въпреки облекчените изисквания за обновяването на съществуващите базови станции, няма да се прави компромис с нормите за безопасност относно електромагнитните лъчи, тъй като предварителен и последващ контрол ще се упражнява от страна на здравните власти.

В Комисия за регулиране на съобщенията пък ще бъде създаден публичен регистър на базовите станции и резултатите от измерванията за електромагнитните излъчвания, с цел повече информираност на потребителите.

По време на разискванията Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че промените в закона не са подготовка за влизането на 5G мрежата у нас, а целят облекчаване на процедурата по модернизиране на съществуващата вече мрежа. По думите му изграждането на 5G системата трябва да бъде подложено на сериозен обществен дебат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

В Чирпан премиерът Борисов разгледа изградената нова и модерна пречиствателна станция за отпадни води. Снимки правителствена пресслужба

Борисов: Довечера чакаме 57 хиляди дози ваксини, още през нощта отиват по районите (Видео, обновена)

Криминалисти излязоха на протест - трябва да връщат пари, взети като експерти в съда

Криминалисти излязоха на протест - трябва да връщат пари, взети като експерти в съда

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Ситуацията на "Кулата" усложнена, продължават антигенните тестове

Ирен Кривошиева. Кадър БНТ

Ирен Кривошиева: Трябва да има паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър

 Росица Кирова. Кадър Би Ти Ви

Росица Кирова: Ще водя листата на ГЕРБ във Видин, няма да спра да съм критична

Деница Сачева. Кадър Би Ти Ви

Сачева: Няма задържане на доставени ваксини

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber