Печеливш от лотария на Божков дарил на ВМРО за борба с COVID още преди да се е появил

https://www.24chasa.bg/novini/article/8760995 Печеливш от лотария на Божков дарил на ВМРО за борба с COVID още преди да се е появил Печеливш от лотария на Божков дарил на ВМРО за борба с COVID още преди да се е появил www.24chasa.bg
Цветомир Анчев получава ключовете от спечелената от него кола през декември 2019 г., малко след като е станал дарител на ВМРО.
Цветомир Анчев получава ключовете от спечелената от него кола през декември 2019 г., малко след като е станал дарител на ВМРО.

Братята Бобокови пък давали за събор

Валери Симеонов налял 344 хил. лв. от партията си в свои фирми

И управляващите на загуба, след като субсидията стана левче

“Приста ойл” на обвиняемите бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови и русенец, печелил от “Национална лотария” на укриващия се в Дубай Васил Божков, са сред дарителите на управляващата партия ВМРО, стана ясно от отчета на партията пред Сметната палата.

1000 лв. е дала “Приста ойл холдинг” на ВМРО на 20 август 2019 г. Парите са били

за провеждането

на комитски

събор

през септември, който партията организирала всяка година.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е кум на Пламен Бобоков и кръстник на трите му деца. Братята бизнесмени бяха задържани в края на май по обвинение за фиктивен износ и преработка на опасни отпадъци, както и за укриване на данъци в особено големи размери.

Непарично дарение на стойност 3000 лв. пък е дал русенският бизнесмен Цветомир Анчев - един от спечелилите от “Национална лотария” на Васил Божков. Дарението е от неговата фирма “Мултигруп Русе ООД”, която се занимава с товарен транспорт.

Анчев обясни пред “24 часа”, че

не помни кога

и какво точно

е дарил на ВМРО

“Трябва да питам счетоводството, защото и аз не знам точно какво е дарението. За коронавируса мисля, че ставаше въпрос”, каза бизнесменът, който твърди, че просто харесвал политиката на ВМРО.

Дарението обаче е направено половин година преди появата на коронавируса - на 4 октомври 2019 г.

Цветомир Анчев е един от късметлиите, които са спечелили от несъщестуваващата вече “Национална лотария” на Васил Божков. През декември 2019 г. Анчев той се е сдобил с чисто нова кола от играта с талончета “Мед от злато”, която организираше фирмата на Божков, който избяга в Дубай от 18 обвинения на прокуратурата. Колата вече е продадена за 30 хил. лв. и е била само на 700 км, разказа още дарителят.

“Истории от типа

една жена

разказала на

друга жена

на пазара

няма как да бъдат коментирани сериозно”, казаха от ВМРО за спечелената от Анчев награда и дарението.

И ВМРО е приключила 2019 г. на загуба, след като бяха намалени субсидиите на партиите. Минусът на партията е 2,130 млн. лв. Както “24 часа” съобщи, БСП и ДПС също отчетоха загуби през миналата година, когато в средата ѝ субсидията бе намалена от 11 на 1 лв. на получен глас.

2, 888 млн. лв. е похарчила през миналата година ВМРО. От тях 56 хил. лв. отишли за вода, парно, гориво и др. Към партията има назначени 14 лица на трудови договори, като за заплати и осигуровки са дадени 214 хил. лв. Най-много са разходите за външни услуги - 2, 572 млн. лв. От тях 1, 007 млн. лв. са отишли за реклама, за наеми - 332 хил. лв., за печат - 317 хил. лв., и др.

Като приходи ВМРО отчита 111 хил. лв. от членски внос, а 621 хил. лв. от субсидии.

Освен от фирмата на Бобокови партията е получила дарения под условия на обща стойност 22 хил. лв. от физически лица, сред които има и партийци.

Финансова загуба е отчела и другата партия от “Обединени патриоти” на Валери Симеонов. Въпреки това тя е наляла 344 хил. лв. от субсидията си във фирми, които са собственост на партийния лидер - телевизия СКАТ и транспортната “Скат транс”.

315 хил. лв. към “Скат” ООД за 315 хил. лв., и 29 хил. лв. към “Скат транс” ООД са описани като разходи за покупка на услуги. И двете фирми са собственост на лидера Валери Симеонов.

В края на изминалата година от НФСБ са отчели 363 хил. лв. в сметки и налични 32 хил. лв. Разходите на формацията са за общо 1, 668 хил. лв. За гориво, вода и др. са изразходвани 209 хил. лв. За външни услуги - 1,266 млн. лв. От тях 505 хил. лв. за медийно обслужване, за реклама - 228 хил. лв. за консултантски услуги - 185 хил. лв., и др. Дадени са 150 хил. лв. за осигуровки и заплати на 10 души.

Приходите на

НФСБ са общо

677 хил. лв.

- 621 хил. лв. от субсидии, от дарения - 32 хил. лв., от членски внос - 18 хил. лв., а като други приходи са отчетени 6 хил. лв.

7283,82 лв. като непарично дарение е получила НФСБ от фирма “СД Възход-Арньо-Апостолов и Лазаров”. Същата фирма е получила пък 1 млн. лв. по проект на Европейския съюз за изграждане на модул за отглеждане на есетрови риби за черен хайвер, показа проверка на “24 часа”.

Големият управляващ партньор

ГЕРБ пък има

с 10 млн. лв.

по-малко

спестявания

спрямо края

на 2018 г.

В края на годината партията е отчела 13,2 млн. лв. налични, става ясно от отчета ѝ.

Разходите за изминалата година са 13,5 млн. лв. Приходите на ГЕРБ са от държавната субсидия - 8,4 млн. лв., 568 хил. лв. са събрани от членски внос, а 39 хил. лв. са дошли в бюджета от коалиции с други политически партии за местната власт.

Административните разходи по партийната централа на ГЕРБ са най-голямото перо - 5,5 млн. лв., като

за заплати

са отишли

3,6 млн. лв.

През изминалата година партията върна накуп 5,6 млн лв. от надвзетите партийни субсидии.

163 хил. лв. е дала ГЕРБ за благотворителност. Управляващата партия също е получила дарение, но само едно, и то от физическо лице. 8000 лв. е превел по сметката на ГЕРБ Кирил Панайотов.

Партия “Възраждане” на Костадин Костадинов, която получава държавна субсидия, но не успя да влезе в парламента, пък е взела 3 233 лв. от дарения и 278 502 лв. от държавна субсидия. На изборите Костадинов обеща да дарява субсидията за различни каузи. От отчета обаче става ясно, че за дарения са разходвани 30 500 лв. За популяризиране на партията са дадени пък 484 892 лв., или близо два пъти над приходите на партията. В последните месеци Костадинов се активизира в организирането на протести срещу управляващите.

“Демократи за силна България” на ген. Атанас Атанасов пък са получили 278 хил. лв. от дарения без условие, а иначе общо приходите им са 395 хил. лв.

“Да, България” на Христо Иванов пък е отчела 100-те хил. лв. дарени ѝ от фирмата “Левкион” на строителния предприемач Любомир Корцанов за местните избори. Иначе общо даренията под и без условия са на стойност 819 хил. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кой депутат какво си купи през 2019 година

Кой депутат какво си купи през 2019 година

Коли, апартаменти или селски вили, някои от депутатите имат нови придобивки от 2019 г., сочат годишните им имуществени декларации в регистъра на Комисията по противодействие на корупцията. Други пък са упели да спестят в банката по няколкостотин хиляди. Повечето от депутатите декларират спестени средства от 2/3-ти

КАДЪР: Би Ти Ви

Протестиращи отново са на плаж пред резиденцията на Ахмед Доган

В парк Росенец протестиращи организират ново парти с плажуване край резиденцията на Ахмед Доган. За трети път демонстранти се събират край имота под надслов „Доган сарай бийч фестивал“. Протестното плажуване започна в 11 ч. Те настояват за премахване на метално ограждение край плажа, на което има надпис „строителен обект“

Христо Христев Снимка: Фейсбук

Доцент в СУ прави списък на симпатизиращи на Борисов, заканва им се

"За протокола искам само да кажа, че си водя списък на всички гербави подлизурковци, които подпляскват на всички безумия на Борисов и се подиграват на хората, които реагират на войнстващото тържество на баналната простащина, което управлението на този човек представлява. Драги люде, няма да ви забравим."  Този пост силно възмути фейсбук

Проф. Костадин Ангелов

Министър Ангелов: Нямаме никакво намерение да затваряме градове

По думите му КПП-та няма да се връщат „Следим изключително загрижено всички цифри, те са общодостъпни. Нашите решения са мотивирани на базата на тях. Нямаме никакво намерение никъде да затваряме никакви държави, градове, никакви КПП-та”. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

Министър-председателят Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Бойко Борисов: Днес ще запаля свещичка за успеха на България

Премиерът Бойко Борисов честити празникът Голяма Богородица в профила си във фейсбук. "Днес е един от най-големите християнски празници - Успение на Пресветата Богородица. Нека Божията майка да ни помага и да ни закриля! И днес ще се помоля за здравето на всички българи и ще запаля свещичка за успеха на България. Благословени да са всички именици

Десислава Атанасова КАДЪР: БНТ

Десислава Атанасова: Много от протестиращите искат ВНС и промяна на системата

Има разнопосочни искания на този протест, той е многостранен, многоцветен. Млади хора, които искат да живеят по различен начин. Голяма част от тях искат Велико Народно събрание, мажоритарен вот, такъв какъвто предлагаме за формирането на това ВНС и като цяло промяна на политическата система. Това заяви в извънредно издание на "Още от деня" по БНТ

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Томислав Дончев КАДЪР: Би Ти Ви

Дончев: Категорично има нужда от промени в конституцията и свикване на ВНС

Категорично има нужда от промени в конституцията и свикване на ВНС, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на Тази събота по Би Ти Ви. Илюзия е, че един политик трябва да говори добре - един политик трябва да може да слуша добре. Мисля, че тези предложения са в резултат на добрия слух, каза Дончев

Христо Иванов КАДЪР: Би Ти Ви

Христо Иванов: Вместо промяна, се предлага подмяна

Борисов участва в сценарий за циментиране на статуквото. Вместо промяна, се предлага подмяна. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в студиото на Тази събота по Би Ти Ви. Нещата, които той предлага за промени в съдебната система, аз му ги предложих още през 2015 г., каза Иванов

Екатерина Захариева КАДЪР: Нова тв

Захариева: Още през 2017 г. поехме ангажимент за свикване на ВНС

В нашата предизборна програма още през 2017 г. поехме ангажимент да започнем дебат за нова конституция и за свикване на Велико народно събрание. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в студиото на „Събуди се” по Нова тв. „Темата за това какво още е необходимо да се направи като изменение във връзка със

Картини  от колекцията на КТБ. На преден план - портрет на Цветан Василев

Машина на времето: 13.8.2014 г. 20 години в затвора за Цветан Василев

Банкерът Цветан Василев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери. Заплашват го до 20 г. затвор, ако бъде признат за виновен. Това пише на първата си страница “24 часа” от 13 август 2014 г. Обвинението е повдигнато задочно, тъй като мажоритарният собственик на КТБ е в чужбина и адресът му не е известен

174 са новите заразени с COVID-19, 8 починаха за ден

174 са новите заразени с COVID-19, 8 починаха за ден

174, с двама по-малко от вчера, са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 5934. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 20; Бургас - 4; Варна - 24; Велико Търново - 3

Снимки РУМЯНА ТОНЕВА

37-и ден: Затвориха пак кръстовището на бул. "Ситняково" (Снимки)

23.30 часа: Протестиращите освободиха кръстовището пред румънското посолство, което беше блокирано от тях по-рано тази вечер. 22.00 часа: Все още никой не е дошъл от полицията, два автобуса са блокирани, някои от колите успяха да се изтеглят от кръстовището. 21.49 часа: Протестиращите се опитват да спрат движението на възловото кръстовище пред

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber