Печалбата на банките се сви с 1/3 заради кризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8760640 Печалбата на банките се сви с 1/3 заради кризата Печалбата на банките се сви с 1/3 заради кризата www.24chasa.bg
Данните на централната банка показват увеличение на депозитите на домакинствата през май спрямо април.
Данните на централната банка показват увеличение на депозитите на домакинствата през май спрямо април.

18 181 души поискаха безлихвените

заеми до 4500 лв., гарантирани от

Българската банка за развитие

476 млн. лв. е печалбата на банките към 31 май, отчете Българската народна банка. Това е с 37,5% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година.

Разходите за обезценка на финансови активи пък са се повишили за година със 100% - от 130 млн. лв. през май 2019 г. до 260 млн. лв. сега. Брутният размер на кредитите за месец е намалял с 677 млн. лв., а кредитният портфейл със 166 млн. лв. - до 66,7 млрд. лв., показват още данните на централната банка. Спад има и при депозитите - за месец те са с 620 млн. лв. по-малко - до 97,5 млрд., като единствените спестявания, които растат, са тези на домакинствата, които са със 142 млн. лв. повече отпреди месец.

Към 29 юни одобрените безлихвени кредити по специалната програма за подпомагане на физически лица са за 44 млн. лв., обявиха пък от Българската банка за развитие. Към търговските банки, с които държавната банка има договори, са постъпили 18 181 искания за кредити, а са потвърдени 10 565. 1636 заявления още се обработват. Средната стойност на исканите заеми е 4150 лв. 2/3 от хората, очакващи безлихвения заем са на заплата, останалите се самоосигуряват, съобщават още от ББР. Последната банка, която ще отпуска такива заеми към досегашните 9, е Райфайзенбанк. Заемите са част от антикризисните мерки на кабинета, срокът за кандидатстване е декември 2020 г. Парите могат да се вземат наведнъж или на 3 транша по 1500 лв.

Полученият кредит трябва да бъде погасен за 5 години и има до 24 месеца гратисен период, а парите са освободени от такси, комисиони и неустойки. Наскоро правителството облекчи правилата, за да могат повече българи да се възползват. Кандидатът вече не е нужно да е в неплатен отпуск в момента на подаване на искането за заем. Самоосигуряващите могат да декларират 20% спад на доходите не само за първото, но и за следващите тримесечия на 2020 г.

От днес всеки, който е поискал разсрочване на кредита си към търговска банка, може да получи информация от нея дали има одобрение, или отказ. На 30 юни изтече срокът за това. По данни на асоциацията на банките се очаква да бъдат разсрочени около 110 000 заема на обща стойност над 8,5 млрд. лв. Председателят на асоциацията Петър Андронов прогнозира, че до 15% от хората, получили това облекчение, няма да могат да обслужват заемите си редовно и догодина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Милен Велчев Снимка: Архив

Милен Велчев: След приемане на еврото цените няма да скочат

Земеделската комисия на ЕП прие предложение на Иво Христов за опазване на пчелите и българските породи

Земеделската комисия на ЕП прие предложение на Иво Христов за опазване на пчелите и българските породи

Пускат банкнота от 1 милион заради инфлацията във Венецуела

Пускат банкнота от 1 милион заради инфлацията във Венецуела

България се готви да въведе еврото от 1 януари  2024 г. Страната ни вече изготвя и национален план, за да стане това без сътресения.

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

На 9 март КЕВР ще проведе две онлайн открити заседания за лицензи за държавната и за частната газова борси.

В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

Сейшелите СНИМКА: Pixabay

Сейшелите отварят границите си за всички държави от 25 март

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber