С PaperHive Александър Найденов свързва студенти и учени от целия свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/8760637 С PaperHive Александър Найденов свързва студенти и учени от целия свят С PaperHive Александър Найденов свързва студенти и учени от целия свят www.24chasa.bg
Александър работи в Берлин, но прекарва всяко свободно време в София
Александър работи в Берлин, но прекарва всяко свободно време в София

Преди да основе свой проект, младежът помага за реализирането на много други

Предприемачеството е целият живот на Александър Найденов. Той допринася за реализирането на десетки проекти, а впоследствие сам създава компанията PaperHive, която помага на хиляди студенти и учени да се свържат помежду си и да обменят знания и идеи.

PaperHive е приложение, което дава достъп до научни статии и документи, които могат да се дискутират и четат съвместно от учени по целия свят. “Има голяма изолация в научната среда, всеки си работи над собствения труд, а някои теми са много нишови и сложни и често няма кой да ти помогне, ако не разбираш нещо. Това е валидно не само за студенти, но и за учени. Понякога

по дадена тема

работят само

два-три екипа

на другия

край на света

и никой друг. Затова искахме да пренесем комуникацията между тях в самите статии”, пояснява Александър. Така в рамките на даден документ се заформя форум. Всеки може да сподели вижданията и коментарите си публично или да работи скрито със собствения си екип.

Младият мъж завършва икономика и бизнес информатика в Германия. Там среща д-р Андре Гаул и през 2015 г. двамата стават съоснователи на софтуера. Първата година получават за него финансиране от немски университет и от държавата в размер от 150 хил. евро. А две години по-късно идеята им ги вкарва в класацията на “Форбс” 30 под 30 в Европа.

Приложението често помага на студенти. “Имаше случай, в който стотина студенти дискутират с професора си задачи от учебника по математика. Но най-големият ни успешен пример е най-иновативното издателство за лингвистика в света - Language Science Press, базирано в Берлин. То използваше нашата платформа за дискутиране и подобряване на разбирането на книги за лингвистика на всякакви езици. Но и за самото създаване на тези материали - хора от цял свят отиват в една книга, всеки чете една глава, вкарват подобрения. Върху една книга сме събирали над 1700 коментара”, разказва Александър.

Друг успех е работата им с двете най-големи научни издателства в света - Springer Nature и Elsevier. Бизнес моделът се базира на заплащане от страна на различни издателства за това, че използват услугата за разпространяване на съдържанието им. PaperHive работи и с библиотеки на университети, потребителите също могат да качват съдържание. А в същото време достъпът до всички налични статии за тях е безплатен, като

броят на

документите

достига 15 млн.

Александър обаче се оттегля от компанията в края на 2018 г., тъй като тя не е толкова финансово рентабилна. Приложението обаче продължава да е активно и до днес, за да помага на хората дори и без печалба.

Днес младежът живее едновременно в две столици - София и Берлин. На всеки две седмици пътува до Германия, където е базиран офисът му, а останалото време прекарва в родината.

Работата му в момента отново е в стартъп, този път обаче основан не от него. Той е търговски директор в GraphCMS - корпоративен софтуер за менажиране на съдържание. Системата предоставя на компании пространство, в което да създават свое съдържание - текст, видео, снимки. Оттам то се разпространява във всички канали на фирмата - различни сайтове, социални платформи и мобилни апликации, за да не се налага качването му в тях поотделно.

Александър откроява в германския начин на работа професионализма и отдадеността на това, което правиш. Но не приписва тези качества само на немците и смята, че те се наблюдават и в много български компании.

Макар той самият да не е работил в такава, е помогнал за създаването на редица проекти, които впоследствие прерастват в организации или бизнес начинания, чрез неправителствената организация “Обединени идеи за България”. Още 21-годишен студент, той и приятелите му наивно тръгват с една визия и идея да развият предприемачеството у нас.

И още с първия си опит успяват да

организират

форум с около

150 човека

Това са най-вече млади хора, които се събират на едно място, разделят се в тематични екипи и в рамките на 4 дни създават проект от нулата. Допълнително те могат да посетят обучение например по презентационни умения или маркетинг и реклама или да получат полезни контакти за развитието си.

Първата година екипът успява да получи дори малко финансиране за събитието, втората обаче го организират със собствени средства. “За много от нещата не ти трябва гръб или пари, за да направиш промяна, тя идва от енергията”, убеден е Александър.

От една от първите конференции води началото си проектът “Лечение без граници”. “Това е мрежа от вече над 200-300 доброволци из цяла Европа. Те са българи, обикновено студенти, които помагат на хора, отишли на лечение в чужбина. Те може да не знаят езика в дадената страна и някой от доброволците там им превежда при доктора или пък им помага да си намерят временно жилище. Това е уникална подкрепа”, разказва Александър.

Друг негов любим проект е “Подлезно”. “Екип от архитекти, урбанисти и дизайнери преобразяват подлези в София, а вече и в Пловдив. Те не само изчистват тези тъмни, страшни и понякога миризливи пространства, но и ги разкрасяват с картини, скулптури. Дават им имена - има кино, музикален, природен подлез”, обяснява Найденов. И си спомня, че още по време на форума екипът на “Подлезно” е обиколил подлезите в околността, свързал се е с дизайнери и дори е поискал от Столична община разрешение за преобразяването на градските пространства.

Той вярва, че с тези обучения екипът му не само помага на другите, но повлияват и на самите себе си и вкарват този опит в собствените си компании. Успех в тази посока постига не само той, а и приятелката му Татяна Миткова. Тя е една от основателките и управител на ClaimCompass - първата българска компания, която помага на самолетни пътници да потърсят правата си при проблем с полета.

“Предполагам, че е смесица между случайност и търсене - в един момент, като се подхлъзнеш на предприемаческата тема, продължава да си те влече. Непрекъснато виждаш проблеми или имаш идеи и искаш да ги преследваш.” Така Александър си обяснява защо винаги се занимава с нови проекти и стартъпи. Според него

у нас има

благоприятна

почва за

развитие на

предприемаческа

среда -

големият брой програмисти е много добра предпоставка, защото в днешно време повечето неща са свързани с технологиите. Има ги и хората с енергията и желанието за развитие. От друга страна, стандартът на живот в България е по-нисък, така че човек има по-малко да губи, ако рискува. А що се отнася до проблемите за решаване, те никога не свършват.

А1 Wallet
Един от най-удобните начини за плащане онлайн е дигиталният портфейл A1 Wallet. Той e безплатно мобилно приложение, с което смартфонът става портфейл. С него може да се плаща безконтактно
на POS терминал, да се изпращат и получават пари между потребителите в приложението безплатно. Позволява съхраняване на карти за лоялност в електронен вид и информира потребителя
за промоции в търговски вериги. A1 Wallet категоризира разходите на потребителя и така помага за управление на личния му бюджет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Trendy: Следвай

Александър, Татяна и Велизар (от ляво на дясно) създават ClaimCompass преди 5 г.

200 000 вече взеха обезщетения за отменени полети благодарение на 3-ма млади българи

Татяна, Александър и Велизар се връщат у нас и създават първата българска компания, която помага при самолетни проблеми Вече 5 г. Татяна Миткова, Александър Сумин и Велизар Шулев помагат на пътници с отменени полети да получат своите компенсации. Още на 23-годишна възраст тримата създават първата българска компания

Инвалидна количка, която сама може да се изкачва по стълби, е създал 19-годишният Теодор Тодоров

Абитуриентът Теодор Тодоров изобрети инвалидна количка, която сама изкачва стълби

Младежът смята да основе стартъп, с който да предлага продукта си Инвалидна количка, която сама може да се изкачва по стълби, ще помага на хора с двигателни проблеми благодарение на 19-годишния Теодор Тодоров. Момчето разработва проекта си като курсова работа, с която да завърши образованието си в Технологичното училище “Електронни системи” (ТУЕС)

Българският
плувец позира с една от наградите, които спечели в САЩ.

Мечтата на Антъни Иванов е да излезе с българския флаг за финала на олимпиадата

Плуването е скучен спорт за умни хора, казва най-добрият ни плувец “Българското плуване и по-точно успехите в него доскоро бяха свързвани предимно с дамите. Тази ситуация обаче се промени рязко в последните 3 г. Едно момче от Велико Търново - Антъни Иванов, стартира със страхотните си резултати на световното за мъже през юли 2017-а

Екипът на Jamba в България

С Jamba Йоана и Ива променят нагласата на бизнеса към хората с различни възможности

За 3 години платформата намира работа на над 320 души “Когато веднъж-два пъти успееш и постигнеш резултат, помагайки на някого, то просто те поглъща и ти се иска да помогнеш на още някой и на още някой.” Този стимул тласка 35-годишната Йоана Колева да развива онлайн платформата Jamba.bg, която оказва подкрепа на хора с физически

Петър Нефтелимов

Само на 24 г., Петър Нефтелимов съчетава наука с бизнес нюх - знае как букетът да е “жив” 2 месеца

Той е предприемач, биолог, журналист, човек на големите мечти. Церебралната парализа не му попречи да обиколи Дунав Петър Нефтелимов е живото доказателство на две добре познати клишета - че няма невъзможни неща и че човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му. Едва на 24 години, той има зад гърба си много награди за предприемачество и

Росица Паунова-Длъгнекова и сестра и? Ина Абаджиева са създателките на първия шоколад с розово масло в България.

Капка розово масло, добавена към шоколад, превръща две сестри в успешни предприемачи

С идеята с Росица и Ина печелят 100 хил. финансиране от ЕК Една капка розово масло е достатъчна, за да превърне обикновения шоколад в деликатес и една идея - в успешен бизнес. На тази рецепта залагат сестрите Росица Паунова-Длъгнекова и Ина Абаджиева преди 8 години, когато основават компанията си Rosey's mark

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Trendy: Следвай

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber